RSS Feed

Direct pentru economistul-şef al BNR care ne spune de ce românii sînt prost plătiţi

vezi toate articolele de
17 Oct 2014 la 12:55 22 comentarii 2156 vizualizari.

Valentin Lazea ne onorează din cînd în cînd cu cîte o firimitură din înalta sa filozofie beneristă:

“Principalul motiv pentru care România nu se poate dezvolta este educaţia. Românii au cea mai proastă educaţie din Europa. Educaţia trage economia în jos”, spune Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, la o întâlnire organizată de Ziarul Financiar. (sursa)

Cum dai o replică la astfel de gîndire? Încercăm:

 • angajatul român, şi dacă ar fi cel mai educat biped din univers, nu va putea obţine salarii mai mari fără sindicalizare în mediul privat pe care aproape că aţi interzis-o prin lege, voi, elitele financiare şi politice
 • nu există valoare adăugată serioasă în industria românească nu pentru că sînt angajaţii needucaţi, ci pentru că politica a fost aceea de bazin de mînă de lucru ieftină şi punct.
 • cînd exportăm lemn brut aia nu e idioţenie şi furt politic? ce mare boom educaţional trebuie să vină ca să faci uşile şi noptierele aici şi nu să exporţi direct buşteanul?
 • cînd nu taxezi serios mari companii, da, atunci dai dovadă de educaţie zero în politică şi economie contemporană
 • avem scandaluri de corupţie enorme chiar în supereducata zonă IT – scandalul Microsoft ne arată că problema stă în slăbiciunea statului în faţa marilor corporaţii
 • să mai amintesc şi de toată găunoşenia “muncii flexibile” şi a POSDRU-irii unei forţe de muncă lăsate de izbelişte?
 • educaţie şi sănătate nu vom avea serios dacă vom continua să încurajăm privatizarea zonelor lucrative şi nţionalizarea pierderilor

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


22 comments
 • 1

  Astept opinia autorului, scrisa cu mana stanga, despre doctrina originala a socialistilor romani : “Nu mai furati ca-n codru’, furati tot codrul”.
  Daca l-am parafraza pe Lenin cu “Furati, furati, furati”, sectantii din PSD, cunoscuti ca “Martotii lui Ponta”, au manelizat mesajul si fura “fara numar”.
  Marx spunea ca imperialistii, liftele capitaliste, in goana lor dupa profit, le vor vinde si funia cu care ii vor spanzura. Se pare ca PSD-ul face rost de paduri ca sa aiba suficiente craci de care sa lege funia.

 • 2

  @Jan

  Corect dar nici pe departe nu acopeera intreaga problematica.
  Daca hrebenciucii si isarbii s-au ocupat agresiv de terenuri foarte mari extravilane (paduri, pasuni)
  mai avem si campionii marilor afaceri orasenesti.

  Avem de pilda Cocosu de Dubai, un pic pe fuga zilele astea,
  Foarte bine dotat cu multe terenuri si cladiri bucurestene.

  Multe dintre ele partajate cu iubirea vietii, EU, dupa obstescul final al casniciei.

  Nimeni, nici macar careva din ferocii (sanki!) atacatori a3 sau mult mai prietenosii ghita-tv-isti),
  nu s-a intrebat vreodata ce e cu terenurile acelea din declaratii de avere
  Niciun investigator jurnalist – poate din lene, poate din altceva

  DespreOameniideAzi
  2014-10-17 15:46:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  “ci pentru că politica a fost aceea de bazin de mînă de lucru ieftină şi punct.”
  nu numai ieftina dar si ‘babuinizata’

  “cînd exportăm lemn brut …”
  + cand se cedeza orice resurse pe nimic + anularea capacitatii de a folosi/prelucra durabil intern acele resurse

  chiar în supereducata zonă IT – scandalul
  nu mai e chiar asa,
  sunt martor al ultimilor 20 ani.
  ‘zona’ aceea era mult mai educata acum 20, 15, 10 ani;
  intre timp au fost valuri mari de plecari (USA, Ca dar si Fr, UK, DE, AU …); ce iese acum f bun pleaca repede…
  nimic de bine de zis despre unii securoi parveniti, din partea ‘romaneasca’ a multinationalelor, care ocupa oricum un rol f periferic in EMEA (Eu & ME)

  Soft si MoftDespreOameniideAzi
  2014-10-17 16:22:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  D.le Rogozanu. In America exista venituri mari si fara sindicalizare. Deci cum si de unde?
  Inteleg ca_chiar va pricepeti la literatura. Poate la alte domenii mai putin?

  radu popescu
  2014-10-17 17:27:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  “scandalul Microsoft ne arată că problema stă în slăbiciunea statului în faţa marilor corporaţii”

  nu mai spune nene!

  Daca e asa de mare puterea corporatiilor de ce SAP, care face baze de date etc pt n guverne si megacompanii se plange ca nu a reusit sa prinda nici un contract in Romania?

  Cumva pentru ca pune preturi pe bune si nu vrea sa dea parandaratul? Hai ca e ditamai mega compania, explica tu cum e cu puterea SAP in fata lui alde Tariceanu si Nastase.

  just mac
  2014-10-17 17:54:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  la ce scoala ai invatat toate astea, dr. Costy? V-a invatat Manolescu si economie?

  saineanu
  2014-10-17 19:53:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Are dreptate Rogozanu, dar bineînţeles că au sărit băsiştii să se cace pe ei!

 • 8

  @Cosa Nostra: pe el, nu pe ei! Cite kile mai ai? Parca te-am rugat sa te cintaresti, sa vezi cit de prost esti.

  saineanu
  2014-10-18 04:51:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  pentru dobitocx
  bai, unii sunt cretini irecuperabili tata! n ai ce scoate de la ei si cu asta basta! cum bai dobitox dupa ce v au f…t bancile private in kkur voi ii dati inainte cu privatul? inseamna fie ca va place, fie ca nu v au tras o destul! de retail, benzinari si alti ce sa mai vorbim!
  si da lazea are dreptate! romanu I dobitocs si punct. daca strangea si devasta bancile din centrul bucurestiului poate ca I mai scadeau si lui ratele, dar corporatisitii rad de bugetari, privatii de pensionari si tot asa.
  si tot pentru lazea, prietene lasa mai usor cu rahatul ca da peste gura, sa nu te inneci. nu de altceva, dar tine minte si voi dobitocs un lucru: PLECI DIMINEATA LA LUCRU SA FACI BANII DA? ca daca te duci la lucru pe un salalriu de kkt, nu te duci sa muncesti. in rest, daca tot n ati inteles nimic care I treaba cu privatul atunci sper sa v o tr…a…ga pana la os.
  bafta multa!

  vox populi
  2014-10-18 22:12:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Problema principala a Romaniei nu e educatia proasta (asta e a doua) ci faptul ca toti habarnistii isi dau cu parerea despre domenii unde n-au nici o competenta. De exemplu Rogozanu cu economia lui de subzistenta, invatata la celula de partid.

  pesedistii e prosti da' multi
  2014-10-19 00:33:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Cu toții trebuie să fim de acord că țara care s-a dezvoltat cel mai mult în ultimii 20 de ani este Republica Populară Chineză, o țară comunistă.

  PIB-ul pe locuitor al Chinei comuniste a crescut din 1990 în 2013, în 23 de ani, de 7 ori, 1,500 $/1990 la 11,000 $/2013. Unii vor spune că de fapt China nu e comunistă în sensul înțelesului pe care îl dăm noi comunismului, ci mai degrabă în China se practică un “capitalism de stat”. China pune în practică exact tipul de politica economică pornită personal de Lenin și numită NEP (Noua Politică Economică), politică pe care Stalin a întors-o din drum.

  În doar 23 de ani China s-a transformat dintr-un stat în care se murea de foame și unde toți locuitorii umblau îmbrăcați în pijamale identice, monocolore, cu o șapcă pe cap și cu papuci din paie de orez în picioare, într-un stat dezvoltat cu adevărat și cu foarte multe provincii unde salariile sunt acum mai mari ca în România (stat membru UE!). Este suficient să vezi imagini filmate pe străzile din China să vezi diferența: acum oamenii au haine moderne, străzile sunt pline de mașini, orașele au o dezvoltare urbanistică de neînchipuit acum 20 de ani.

  În mod surprinzător, China comunistă s-a dezvoltat prea puțin pe baza educației! Pun pariu că nu ați auzit de cine știe ce mari programatori chinezi. Nici nu există așa ceva. China s-a dezvoltat pe baza muncii făcute de câteva sute de milioane (!) de “migranți” = muncitori tot chinezi, dar din interiorul țării, aduși să lucreze în zona de est a Chinei, în fabrici. Acești țărani chinezi, mulți dintre ei aproape analfabeți, care acasă făceau foamea, au dus China unde este astăzi. Au fost duși în fabrici și puși la lucru. Asta a fost totul.

  Nu-ți trebuie cine știe ce educație să faci cauciucuri de mașini, sau jucării. Trebuie să vii la timp la lucru și 8-10 ore pe zi să apeși pe butoanele care îți sunt indicate. Totul este să vină cineva să facă fabrica la tine în țară! Aici a fost geniul Chinei comuniste…

  Diferența dintre eșecul României și România a fost planificarea centralizată a “capitalismului de stat” chinez, bazat în mare parte pe modelul statului Singapore, stat locuit majoritat de etnici chinezi și unde chineza mandarină este limbă oficială. Interesant este că singaporezii sunt la origine chinezi din nord vorbitori de mandarină, în timp ce locuitorii din Hong Kong și Macau vorbesc cantoneza. Acest lucru face ca singaporezii și liderii chinezii din R.P.C. să vorbească exact aceeași limbă, perfect inteligibili uniii pentru alții.

  Valentin Lazea și toți ceilalți șefi ai BNR vorbesc și fac numai prostii. Exact de asta îi merge României prost, din cauza acestor nătărăi. De exemplu conducerea BNR vrea să bage România în zona euro, adică într-o zonă monetară comună cu state extrem de dezvoltate (Germania, Austria, Olanda, Franța etc), DAR FĂRĂ UNIUNE FISCALĂ.

  Orice absolvent de economie ar trebui să știe că “uniune monetară fără uniune fiscală = distrugerea și spolierea țărilor mai slab dezvoltate de către celelalte state mai dezvoltatea ale uniunii monetare” !!!

  Euro, o monedă fără uniune fiscală, va fi falimentul total al României. Ce a pățit Grecia este joacă de copii.

  Să ne uităm la China comunistă. Există patru state chinezești (excludem Singapore) = R.P.C., Taiwan, Macau, Hong Kong. Guvernul Chinei pretinde că există o singură Chină, un singur popor chinez, dar cele patru state chinezești au fiecare moneda lui!!!!!!

  De asta China o duce bine după 1990 iar România nu, pentru că China are conducători buni (din punct de vedere al economiei) pe când România a fost după 1990 condusă economic de Lazea, Isărescu și alți nătărăi.

  Adevarul
  2014-10-19 23:38:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Adevărul, nu, banii statului chinez nu sunt făcuţi de chinezii de afară ci de sclalvii din China.

  Şi la fel ca în orice ţară capitalistă, acei bani nu ajung la popor ci la nişte mafii. În cazul Chinei la mafiile politice care deţin controlul statului, iar în cazul ţărilor aşa-zis democratice – capitaliste, banii ajung la deţinătorii globali ai corporaţiilor, adică la jidani.

  În concluzie, la ora actuală există în lume două mari puteri: mafiile chineze şi jidanii.

  Ce vorbim noi aici despre capitalism, comunism, stânga, dreapta?! Ce-i cu glumele astea?!

 • 13

  Stimate domnule economist sef al BNR,
  as dori sa va intreb oare BNR nu a contribuit si contribuie si in momentul de fata la distrugerea economiei nationale ?
  Nu trebuie sa mai reamintim falimentarea multor banci ca: BANCOREX, BANCA AGRICOLA, BANCA RELIGIILOR,ETC., JOCURILE DE NOROC, de care BNR nici nu a auzit parna nici nu era in Romania. Oare pentru a stopa jajul, coruptia si imbogatirea prin mijloace necinstite sa impiedecam plimbatul prin aceasta tara cu sacii plini cu bani? Cine trebuie sa stabileasca nivelul maxim de CASH care sa fie asupra unei persoane fizice si juridice in ROMANIA? E stiu foarte bine ca toata conducerea BNR stie ca in in toate statele lumii exista o limitarea a CASH-ului cu care se poate plati un beneficiar. De ce nu se propune parlamentului stabilirea prin lege foarte urgentsanctiuni pe masura care sa descurajeze jaful?
  SPER SA AVEM SI NOI URGENT ASEMENEA LEGE. Multumesc !
  ]

  Petre
  2014-10-20 10:32:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Stimate domnule economist sef al BNR,
  as dori sa va intreb oare BNR nu a contribuit si contribuie si in momentul de fata la distrugerea economiei nationale ?
  Nu trebuie sa mai reamintim falimentarea multor banci ca: BANCOREX, BANCA AGRICOLA, BANCA RELIGIILOR,ETC., JOCURILE DE NOROC, de care BNR nici nu a auzit parna nici nu era in Romania. Oare pentru a stopa jajul, coruptia si imbogatirea prin mijloace necinstite sa impiedecam plimbatul prin aceasta tara cu sacii plini cu bani? Cine trebuie sa stabileasca nivelul maxim de CASH care sa fie asupra unei persoane fizice si juridice in ROMANIA? E stiu foarte bine ca toata conducerea BNR stie ca in in toate statele lumii exista o limitarea a CASH-ului cu care se poate plati un beneficiar. De ce nu se propune parlamentului stabilirea prin lege foarte urgentsanctiuni pe masura care sa descurajeze jaful?
  SPER SA AVEM SI NOI URGENT ASEMENEA LEGE. Multumesc !

  Petre
  2014-10-20 10:35:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  “Principalul motiv pentru care România nu se poate dezvolta este educaţia” – lol, dintre miile de motive post-89 care au tarat Romania nu doar in jos, ci si in buzunarele marilor privatizatori, economistul “sef” Lazea a gasit tocmai educatia!? – Educatia celor care au facut politica dupa 89? A celor care o fac astazi? A dumisale?
  Pe principiul ca un hot “educat” ideologic fura mai eficient. Tot ce se poate.
  Ar trebui sa fim atenti de fiecare data cand acest Lazea vorbeste. De la indemnul de a elimina taranilor din agricultura pana la teoria despre needucatii angajati romani responsabili pentru jaful politicienilor si al sefilor de multinationale. Cand economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei vorbeste asa intelegi cum e jefuita barca numita Romania.

  legea Lazea
  2014-10-20 10:40:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Workers may be protesting against low wages all around the country, but unionized hotel employees in New York City are not sharing the pain. They have just been offered an additional series of raises that would lift a maid’s annual pay to nearly $70,000 in 10 years.

  The city’s main union of hotel workers already had a comparatively rich contract that runs until mid-2019. But union leaders said Tuesday that they struck a deal late last week to extend that contract for five more years, with fully paid health care and annual raises of $1 an hour.

  By the end of it, maids would be earning almost $38 an hour, or more than $68,900 a year, up from about $50,000 now. Such high wages for jobs that do not require any advanced education fly against the prevailing notion that the middle class is shrinking as the city’s residents veer toward wealth or poverty.

  Adevarul
  2014-10-20 20:30:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Rogozanu are in general dreptate in articolele lui, ceea ce greseste e ca priveste totul prin ochelari ideologici de stanga. Ce se intampla de fapt transcede ideologiile cunoscute, traim un tip de atac concertat al marilor corporatii la adresa intregii structuri sociale, economice, politice. Nu sunt atacati doar “proletarii”, care sunt mai degraba aici victime colaterale, ci insasi proprietatea privata alta decat cea megacorporatista, piata libera, statul suveran, democratia, capitalismul asa cum il cunoastem ca ar trebui sa fie, in general toate valorile pe baza carora s-a dezvoltat, a progresat si spre care a tins societatea umana in ultimele sute de ani, chiar de la baza ei.

  Petru
  2014-10-21 11:07:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Atacul la baionetă a marilor deținători de bani în scopul maximizării profiturilor din toate combinațiile posibile mă duce cu gândul la fraza debitată cu mult timp în urmă de multi miliardarul Dl.Rochild ‘dați-mi toți banii țării și nu mai am nevoie de niciun parlament,guvern sau prim ministru’.Ținta este o putere care depășește cu mult granițele unei țări indiferent care este aceea.Pierzania lor va fi în mod cert faptul că nu știu să se oprească.Să auzim numai de bine.

 • 19

  Deficitul educational se autoreproduce din instanta civica mai cu seama intrucit n-am reusit inca la nivel national si colectiv sa constituim aceea coerenta de manifestare publica pasnica -civilizata de sustinere a valoriilor si de respingere a viciilor. Ne-am lasat invadata piata publica „forumul” de ura fratricida, contestatia parttizana, patos fundamentalist -corupte de politica. Sansa e in capacitatea noastra de invigora initiativa privata care din cite vad sporadic ar putea sa se-nteteasca. Vad mici intreprinzatori, ciuperci , albine, godjy , varza creata abordate sistematic dupa ghizi intelectuali. Acelai spirit il promove si eu acum pe net invitindu-va intr-o afacere in care capitalul cel mai consistent e deja o infrastructura informatica fenomenal gindita de tipul unei societati pe actiuni la care poti sa aplici trimitind info la adresa bontostefan1@yahoo.com pentru a parcurge mai intii un curs gratuit ca in final sa poti incheia un contract legal prin care placerea navigatiei pe net sa fie imbinata cu utilitatea unui cistig. Afla cum arata drumul spre independenta economica sau poate bogatie!

  tefyn
  2015-03-15 12:38:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  “Angajatul la privat nu va putea obtine salarii mai mari fara sindicalizare” –> cum ai obtinut concluzia asta, din vasta ta experienta in campul muncii?

  Tu ai idee cate joburi bine platite (1500-3000 EUR)se cauta in IT? Si ce deficit cronic de forta de munca /educata/ e pe piata? De unde sa iei oameni, din cei 50% rurali deficienti intelectual, din manelistii treningari din Titan, din cocalarii din malluri, din hipsterasii de la Critic***at?

  Tu ai idee cam cat au crescut salariile in mediul IT/Comm cam din 2004-2005 incoace? Ia date de pe INS sau intreaba un coleg care munceste.

  Nu ma intereseaza ce declara Lazea de obicei sau ce hram poarta, dar aici are dreptate: daca subeducatii ar fi educati la nivel normal (IT-ul nu e “supraeducatie”, poate doar pt absolventi de Litere), ar castiga lejer o mie, doua de euro lunar, fara sa fie nevoie de niciun fel de sindicalizare.

  Vai, nu i-ar lasa “elita politico-financiara”. Ma lasi, mai Floaca?
  Tu crezi ca daca vin Deutsche Bank sau Siemens si isi deschid centre aici, intreaba “elita” politica?
  Tu crezi ca mai e nevoie de sindicat in conditiile in care orice angajat pune o presiune fantastica pe angajator sa ii creasca salariul – pentru ca, daca nu, maine pleaca?

  Ce spun iti par basme, nu? Tu nu traiesti in lumea asta, a “proletarilor” reali, a oamenilor care chiar muncesc, tu vezi doar hipsterasii cu barbuta si basca sau lumpenii lui Salam. Si ii consideri pe ei lumea “reala”, care tb protejata de “elite” (care elite, Costele? Tu crezi ca daca o vita analfabeta ajunge sa se imbrace in vuittoane devine automat “elita”?).

  Iti (va) doresc un sejur de critic**at in lumea ta paralela si o disparitie placuta.

  aaragn
  2015-03-15 13:26:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @aaragn:
  pari un salariat conştiincios de multinaţională care ia mai mult de 1.500 euro din servicii IT şi asta nu-i rău în ROU..
  doar că peste graniţă, suma asta de 1.500 euro o primeşte o concetăţeană de-a noastră care îngrijeşte 2 bătrâni într-o familie din Germania sau Austria…
  despre “elita care nu ne lasă” îţi dau un exemplu: Dacia Mioveni spre deosebire de orice linie de producţie din Franţa se caracterizează prin manoperă manuală, fapt relevat de ameninţările împotriva sindicatelor de relocare a producţiei din Mioveni în Maroc
  la o asemenea tehnologie bazată pe ciocan şi nicovală n-ai nevoie de supercalificaţi şi nici n-ai cum creşte în productivitate comparativ cu Franţa unde robotica e la ea acasă

  trolu
  2015-03-15 22:22:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  doar in romania

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!