RSS Feed

discursul de acum 100 de ani: programul lui cioloș

vezi toate articolele de
17 Oct 2016 la 21:16 2 comentarii 494 vizualizari.

Programul România 100 mizează pe mobilizarea naționalistă specifică secolului XIX; România ar trebui să meargă mai bine pentru că se vor împlini în curând 100 de ani de la Marea Unire; astfel se naște platforma România 100, care va celebra centenarul românesc, o sărbătoare însemnată, așa cum au fost Jubileul de 40 de ani (!) al lui Carol I (în 1906, cu un an înaintea dramaticului 1907 ) sau cei 2050 de ani de la crearea statului unitar dac al lui Burebista (sărbătorit de Ceaușescu prin 1980-1982).

Fără îndoială, vecinătăți periculoase pentru acest centenar, pe care atât guvernele Ponta (prin înființarea programului România100), cât și actualul Cioloș (prin Departamentul Centenar) țin să îl sărbătorească.

În fond, care ar fi liniile de forță ale acestui program în 10 puncte?

 • alegerile; o spune răspicat: „După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită”. Cea mai importantă sărbătoare, în viziunea acestui guvern, este condiționată de alegeri – mai precis, de cei care aleg, pentru că un eventual retorism (Guvernul se întreabă dacă a organizat corect alegerile – de pildă)  nu își are rostul.
 • adevărata obsesie a muncii: „Creșterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienți oameni care muncesc”. Altfel, cei care muncesc (dar nu sunt suficienți…) nu pot aspira la creșteri. Oare ce înseamnă număr suficient?
 • La punctul 5 se precizează, christic, că „susțin o Românie fără sărăcie”. Dar ce este sărăcia, la noi?
 • la punctul 7 scrie: „să scoatem politica din școli” Firește, cine nu ar vrea? Câtă vreme managementul învățământului se stabilește la nivel de partid (distribuire a posturi de inspectori, directori etc), cam care ar fi calea „scoaterii” politicii din școli?
 • „Trebuie să dăm o șansă egală elevilor și profesorilor din mediul rural, să recuperăm și să dezvoltăm învățământul tehnic, agricol și învățământul dual astfel încât școala să înțeleagă realitățile pieței, să lucreze direct cu întreprinderile și să fie direct cuplată la economie.” – o frază ce susține imaginea școlii ca formatoare pentru piața muncii; și totuși, scopul școlii nu se identifică cu o „fabrică” specială, pentru piața muncii. Valori precum cetățenia, umanismul sunt de departe mai semnificative decât cea de pepinieră pentru economia de piață.
 • la punctul 8 se constată că „prea mulți medici pleacă din țară” și că „în România nu s-au mai construit spitale noi”; într-adevăr, România este o țară unde se închid spitale (și școli) și se inaugurează, cu pompă, câte vreun dispensar sau o grădiniță – eventual de mai multe ori.

În fine, ultimul punct, apoteoticul 10, adoptă vocabularul naționalist ne varieteur, într-o Europă spre care tindem, multiculturală și multinațională; se aude iar doba cu neam, cu spirit, cu noi înșine, la 100 de ani, o capodoperă de discurs de acum 100 de ani: „La 100 de ani de la Marea Unire, o Românie puternică are nevoie mai mult ca oricând de un spirit de neam puternic, de un țesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne definește și ne unește. Pentru aceasta, avem nevoie să regăsim încrederea în noi, unii în ceilalți și în noi înșine. O nație puternică, încrezătoare, își susține și promovează valorile pe care se construiește.”

Prin această retorică premierul nu face decât să joace, să intre în jocul politic, după ce miniștrii săi au aderat deja la un program politic sau altul; o mișcare așteptată și pregătită, poziționându-se undeva la dreapta, prin situarea în ecoul prezidențial „Corupția ucide” – încă de la primul punct. Și teribila invocare a #Colectivului – ajuns o temă politicianistă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


2 comments
 • 1

  Corect : unde aţi mai văzut ca un stat să – şi dorească o naţiune puternică ?Să emigrăm cu toţii sau să renunţăm la naţionalitate !

  alzara medic Sibiu
  2016-10-18 07:19:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Ați ajuns la pct. 10, felicitări! N-am putut trece mai departe de “drept necuvenit” de la pct. 1

  Adrian
  2016-10-18 12:11:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!