RSS Feed

Cum funcționează totuși DNA? De ce e AMP rezonabilă

vezi toate articolele de
15 Feb 2017 la 18:01 comenteaza acum 974 vizualizari.

Strada iubeşte DNA. Dar e o instituție din care aflăm frânturi de succes, amestecate cu frânturi de SRI și de stat de nedrept, amenințat de grupuri de afaceri, dar aliat cu alte grupuri de afaceri. O întâmplare de azi ne reamintește complexitatea umbroasă a funcționării forțelor anticorupție: cazul procurorului Negulescu, cel care a anunțat azi că se retrage din DNA după ce au tot apărut înregistrări cu el pe filiera RTV.

Senzaţia publică e că diverse săgeţi eficiente ale DNA cad până la urmă în dizgraţie şi apoi interpretăm totul în cheia “executăm executantul necurat pus în slujba binelui, a curăţării clasei politice etc.”. Mai pică deci câte un soldat pe altarul credibilității, dar pare mai curând ”retras” decât ”picat”.

Au apărut la România TV nişte înregistrări, foarte convenabile pentru Ghiță: ele dau și în procurorul care-l cerceta, Mircea Negulescu din Prahova, și atacă și ceea ce se cheamă binom, e un episod din autodetonarea Ghiță de după dispariție. Ce e esenţial  se înţelege indirect sau coroborat cu alte scandaluri stenograme etc. Procurorul anunță că se retrage după difuzarea acestor înregistrări. Era destul acolo cât să-l discrediteze, s-a spus. Vorbea cu soţia unui urmărit.  Şi mai ales zicea lucruri cu care nu te mai poţi prezenta în faţa unor şefi foarte sensibili şi foarte VIP în ultimii ani:

SOŢIE El zicea până acum la fel. Că nu puteţi interveni.

NEGULESCU Făceam eu doamnă aşa ceva? Ce să îmi facă mie deputatul ăla sau Adi Mincu? Eu am încercat să îi împac pe Lucian cu Vlad. Atât. I-am spus şi lui că nu e bine să te cerţi. Să găseşti o cale de comunicare. Pentru ce să ţin eu partea? Ionuţ Bâlcea nu e uşă de biserică. Eu am încercat să mediez. Sunt un om care încerc să împac oamenii nu să îi dezbin. Nu sunt supărat pe el, dar îmi pare rău că poate gândi asemenea lucruri. Mă termină psihic.

SOŢIE Gândiţi-vă şi la el că e acolo pe neadevăr.

NEGULESCU Nu sunt supărat. Dacă eram supărat nu vă mai sunam în seara asta. E nemulţumit de ceea ce se întâmplă şi are dreptate. Mi se face carnea piele de găină pe mine. Eu nu am trântit în viaţa mea un dosar. Eu nu fac compromisuri în meserie. pe mine mă caută din 2012 Sebastian Ghiţă. Dacă mă aveau cu ceva la mână, mă băgau la puşcărie. I-am zis şi eu. Cum să spui aşa ceva? Ăla e om doamnă? Tu bei cafeaua cu un nenorocit, cu o Iudă care te-a trădat. O să îi dovedesc că nu a fost nicio înţelegere cu nimeni. Să înţelegeţi şi să aveţi convingerea că nu fac aşa ceva. I-am luat pe toţi deputaţii şi pe toţi senatorii şi îl salvam pe ăsta? Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Un lucru de căcat. Ăla nu e ultraj.

SOŞIE Din casă au luat un laptop pe care se juca cel mic. Nişte stickuri. Câteva. Era ceva scăpat pe acolo. Erau deja văzute din dosarul celălalt. Au luat nişte chestii. Am râs un pic de ei. Nu le confiscaţi că vă faceţi de râs. Vă faceţi de căcat.

NEGULESCU I-au ridicat şi telefonul?

SOŢIE Nu! Telefonul e acasă. S-au mai uitat prin maşina lui. (filmul complet dat de RTV, transcrierea am preluat-o de aici).

Cei de la România TV,  depozitarii armelor cu specific tabloid-securistic cu care loveşte Ghiţă, spun că “zdrenţele” sunt Kovesi şi Lazăr.

Problema cu astfel de stenograme suspecte e problema stenogramelor dintotdeauna: dau senzaţia că înţelegem, dar nu sunt de fapt atât de complete şi atât de clare.

Ce spune Negulescu poate să fie în favoarea lui. Omul pare să nu fie de acord cu dubla măsură în arestări dispuse dinspre şefimea DNA.  Dar poate fi și o unealtă a șefilor lui care acum cade în războiul Kovesi-Ghiță. Aripa DNA Ploieşti era văzută ca un soi de vedetă pentru că lovea în Ponta-Ghiţă. Iată că, după ce Ponta nu mai e un pericol, pot să cadă şi procurorii, ce mai contează. Cam aşa s-a întâmplat şi cu judecătoarea Bogdan, pe care Băsescu o eticheta ca pe o unealtă şi care apoi a devenit inutilă și poate incomodă. Papici a dispărut şi el din peisaj, dar Dragnea e aranjat. Emilian Eva, care a demarat dosarul Voiculescu, a fost prins în corupţie flagrantă. Şi exemple s-ar mai găsi.

Ce se întâmplă acum? Probabil Ghiţă vrea să ţină calde atacurile împotriva lui Kovesi, imediat după ce protestele s-au potolit. Evident, noi nu avem aceleaşi motive, dar putem profita ca să menținem interesul și presiunea democratică pe Kovesi. Pentru că prea multe au rămas fără răspuns după scandalul Coldea-Ghiţă-DNA. IAr taberei Iohannis îi convine prea mult situația.

După cum vedeţi aceste instituţii nu sunt nişte nave Enterprise aseptice conduse de căpitanul Picard. Sunt o forfotă de lupte, bătălii între găşti, oameni supuşi constant presiunilor venite din mediul de afaceri, supravegheaţi care supraveghează etc. Sunt cu atât mai puțin un mediu democratic din care să pricepi lupte de putere sau care să-și țină procedurile la vedere. Sunt un mediu destul de apăsător pentru unii procurori, dar şi privilegiat dacă te afli în nodurile de influență. Felul în care funcţionează DNA nu e controlat serios, aşa cum SRI nu e controlat serios. Destabilizarea lor nu e “ameninţare la siguranţă naţională” sau cum mai vor ei s-o vândă. E rezultatul luptelor intestine cu intermitente explozii publice. Funcţionare nu e ceas, e şi ea determinată de astfel de lupte.

Dacă aceste instituţii aveau un minim reglaj normal, s-ar fi schimbat puterea în DNA şi SRI în mod natural după un deceniu. Iată că nu-i aşa. Iată că posibilele ameninţări la scaunul lui Kovesi ajung la audieri la DNA. Iată că procurori cheie ies din sistem fără ca măcar să înţelegem unde e greşeala, unde nu.

Un pasaj din stenogramele date la sfârșitul anului trecut de fostul parlamentar Savu, și el tot din Prahova și el fost angajat SRI apoi ”controlor” SRI:

– M.N. : Claudia Tănase…da ? Claudia ! Hm ?
– Interlocutor: Da tu ai încredere în Claudia asta ?
– M.N.: Da ! Claudia mi l-a dat pe Bădescu, pe nașul, ca să fim ok, așa !
– Interlocutor : Ea ți l-a dat pe Bădescu ?
– M.N.: Ea cu Tănase, da !
– Interlocutor : Tu lui Sabin (șeful SRI Prahova) i-ai spus asta, de care ți-a dat …(neinteligibil) ?
– M.N.: Nu…
– Interlocutor : Știa de la tine …
– M.N.: Da. Păi nu ți-a zis ? Ti-a zis !
– Interlocutor : Nu .
– M.N : Știa de la mine, normal, că doar de la cine era să știe ! Da ? Și pe urmă chestia că domne’, ca Enache, cu presa, cu…

sursa

De ce e AMP rezonabilă

Alina Mungiu Pippidi a început să fie rezonabilă. M-am întrebat de ce ultimul său text e totuși ok, mai ales că în ultimii ani părea că se afundase complet în narcisism și chiar un soi de conspiraționism. În primul rând pentru că știe un anumit tip de mediu oengist-oportunist crescut chiar de dumneaei, de la fostul șofer la Ioniță și Ghinea, a văzut cu ochii ei cum au luat-o ăștia pe aleea cu bani publici dubioși și susținere obscură.

Mai e însă un motiv din care AMP a ajuns să strige, părăsită de foștii elevi, împotriva ”sistemului”. Liberalii din frontul civic (nu doar ONG) au luat-o complet razna, foștii colegi de pază în câmpul democrației liberale nu-i mai sunt colegi. Nu mai au nici minimul simț să vadă mesaje periculos neliberale în ambele tabere, s-au înfundat în război belicos la braț cu serviciile împotriva manipulării și fake-news-ului, nu se mai îngrijorează când se cer televiziuni închise, când se fac dosare și se condamnă pe genunchi în stil clar de justiție politică.

AMP mai are totuși acest filtru liberal ultim, să păstreze o suspiciune față de servicii secrete, să simtă nereguli în percepția puterii sau în funcționarea ei (lupta celor două puteri, președinte și guvern coborâtă și în stradă). Bineînțeles, n-o să meargă niciodată atât de departe încât să lege autocritic propriul comportament și acest eșec evident în rândul civismului liberal. Dar, ca să închei în stilul arogant AMP, doamnă, noi v-am zis că războiul anticorupție duce în zone de abuz cel puțin echivalente cu stilul discreționar partinic, v-am spus-o eu și alți câțiva, îi știți. Și v-am spus-o nu ca la Antena 3, nu ca în think tankuri plătite să urle să se liberalizeze piața de energie și să se taie paturile de spital, v-am spus-o argumentat, clar și fără ținte lucrative în cătare.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!