RSS Feed

DNA, ok. SRI, ok?

vezi toate articolele de
03 Jul 2017 la 13:38 comenteaza acum 793 vizualizari.

Ce se întâmplă la DNA? Este etapa finală a unui lent proces început acum vreo doi ani. Știu că înregistrările făcute publice, în care Kovesi enunță pe scurt algoritmul DNA (să fie politicieni cu funcții mari, că așa ne justificăm și noi existența și salariile mari), par revoluționare, la fel și atacurile haotice ale șefei DNA împotriva propriilor colegi. Dar după venirea lui Iohannis lucrurile au luat-o razna pentru că rețelele de influență cimentate în 10 ani de băsescu au început să se fisureze.

Algoritmul a mai produs o vreme material politic util pentru mișcările antipolitice de dreapta de tip nou (tehnocrație, relațiile strategice etc). Dar au început să se strângă în spate tot felul de istorii cu procurori care începuseră dosare cheie, dar care dovedeau conduită care i-a dus fie spre închisoare, fie spre retragere (Eva, Negulescu, Papici). În plus, așa cum ne arată nervii dnei Kovesi în înregistrări, a urmat o etapă cam de secetă pentru ”marile lovituri”.

Reflexele oportuniste pentru păstrarea pozițiilor, de la Coldea, la Kovesi, au produs avantaje politice pentru Cotroceni, tehnocrați etc., dar era doar o etapă intermediară, lucrurile nu puteau continua așa, mai ales că atinseseră un nivel de frustețe mai mare decât de pe vremea maestrului Băsescu.

N-ar fi rău să ne amintim că principala fisură în blocul justițiar a fost tocmai duoul SRI-DNA. Și mi se pare că SRI scapă ieftin din toată afacerea asta deși poveștile ne spun că SRI era șeful, nu invers. De altfel se vede ce lider amator e Kovesi fără parteneri secretizați lângă. O poveste din 2015, de la Tolontan:

”Florian Coldea stătea cu picioarele încrucișate și lungite pe masă. Pe cap avea o pălărie din aceea de cowboy, cum să v-o descriu, de stil texan, cum purta George Bush”, povestește magistratul.

Pălărie texană? Adjunctul SRI e neoconservator?, întrebăm în glumă. Magistratul se uită chiorîș la noi. Spera că sîntem oameni serioși.

Insistăm pe Coldea. Chiar așa de prezent este magul operațional al SRI în acțiunile DNA? ”Pe Coldea l-au văzut zeci de procurori și ofițeri judiciari! El apărea aproape zilnic într-unul din birourile din DNA, care îi fusese pus special la dispoziție”. Asta cînd? ”Pînă să înceapă scandalul cu Udrea, din ianuarie. Acum a mai rărit-o”. (sursa)

Să repetăm. DNA e acum ținta principală mediatică. Kovesi acționează lamentabil, haotic, se cere practic afară. Dar SRI scapă elegant, cu pensii grase și un cod de etică ”dur” în care nu mai ai voie s-o arzi în Seychelles pe banii ălora care fac afaceri cu și prin SRI.

Hellvig și Iohannis au însemnat ceva schimbare, pas foarte mic cu pas foarte mic. Cum spunea judecătoarea Dana Gârbovan și zilele trecute, cu comisiile mixte din CSAT ne-am cam lămurit buștean. Colaborarea pe față cu SRI a fost oprită de CCR. Kovesi a luat situația în mâini și a început să facă arogant declarații că se descurcă singură, tot atunci a demarat și o etapă nouă a autoeroizării. Dacă te uiți la rezultate de atunci încoace, se pare că nu prea a funcționat. Nu a mai mers munca deprocuror cinstită și la vedere, mergea brici numai cu SRI ascultând ce vrei și nu vrei. Altfel, dacă ne uităm la ce aprobări au dat judecătorii la mandate de ascultare, îți dai seama că ambiguitatea anticorupție-supraveghee-în-masă a funcționat nestingherit și după. Nu e vreo conspirație. E o alianță implicită tacită între o clasă de mijloc care se pretinde apolitică și clasele privilegiate din justiție – toată lumea bună e antipolitică pentru că nu face banii buni din politică, ci din alt tip de business/rente.

Deci da, DNA avea niște probleme. Era încă o instituție care se schimba reflex după schimbarea puterii. Încet, Kovesi și-a antagonizat oamenii de încredere care vedeau că trebuie să procedezi altfel, nu neapărat mai corect, dar măcar altfel, că de aia s-au schimbat guverne și președinți.

Deci da, SRI a suferit niște modificări, Hellvig a tras pe linie moartă cât a putut de discret diverși pioni din vechea conducere secreto-justițiară, dar tocmai discreția e problema.

Din ”binom” ar rămâne să plătească doar șefa DNA? Ar fi incomplet, dar ar arăta fix ca o schimbare șef în orice instituție, demonizezi șeful și păstrezi esența, adică salarii deconturi.

Or, problema cu DNA ar fi să-i schimbi modul de lucru, să încurajezi adevărata anticorupție = orice dosar pe averi mari abuzive e mai tare decât Ponta-Blair și alte porcărioare asemănătoare.

Și, am mai spus-o, anticorupția a fost făcută irelevantă chiar de mersul capitalismului în România, cu un metabolism economic schimbată mult în ultimii 10 ani. Nici eu nu suport explicația ”servicii în spatele oricui și orice”. Numai că aici nu avem ceva ascuns, nu avem ”în spatele”, avem pe față divizii de business SRI care au defectat prin Ghiță, avem comisii mixte, avem chestii la vedere lăsate nelămurite.

SRI, pe fondul disoluției altor instituții, și în urma unei bugetări masive în detrimentul tuturor celorlalți, a devebnit bun la toate: e și educator de gulere albe care vorbesc ca brokerii pe Wall Street, e și bursă de afaceri, bursă de relații, academia pentru funcționari (un soi de ENA estică), e și pepinieră de directori pentru noduri strategice de business în stat și în privat. E de toate. Deci nu e paranoia noastră, e mai degrabă explicația unei politici pe față.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!