RSS Feed

DNA vs. ANAF

vezi toate articolele de
11 Feb 2016 la 16:03 2 comentarii 1073 vizualizari.

O să emit cam brutal unele afirmaţii, le putem demonstra discuta, nuanţa de-a lungul timpului. Dar acum timpul nu prea are răbdare (da!).

DNA e cu dreapta europenisto-americană, promotor al justiţiei ca “portavion”, ca să citez din clasici. În acest proces cad binemeritat şi capete care meritau să cadă. Dar, cum se întîmplă de obicei, instituie şi proceduri care ne ridică sprâncenele mai mult decît şi le ridică Oprea. Zilele astea se întîmplă cam ce se întîmpla pe cînd se înlocuiau PSD cu opozanţii pe la putere, se înlocuiau şi oamenii. Numai că de data asta lucrurile se întîmplă prin DNA – o fi hazard, nu zic.

ANAF-ul e mai aproape de capitalul autohton (de aici tolerarea acelor mari businessuri care ne sar tuturor în ochi prin precaritatea lor), e cu dreapta autohtonă (da, cam asta e PSD, reprezentant al unui anumit tip de afacerist mediu autohton).

DNA iese din Băsescu, PDL, ONG amestecate toate iarăşi indistinct tocmai ca să vă enervez. ANAF ănseamnă PSD, unii moguli pe care i-a tolerat, un front incert de forţe autohtone aduse pe val în 2012 de anti-băsism.

Normal, nu ne place de Diaconu, şeful ANAF, cui să-i placă un tip de la stat care ia 100 000 de euro pe an? E indecent şi nu accept nici măcar explicaţia cu “dă-le mult că altfel fură”. Dar ANAF în ultimii ani a avut o aventură instituţională importantă şi esenţial pozitivă.

Au vrut să colecteze mai mult şi le-a ieşit.

S-au repezit evident în datornici mijlocii întîi, au enervat poporul care are glas, poporul cu un restaurant, un business mediu acolo, poporul reprezentat mediatic. Pentru că mai e şi un popor care n-are canal de exprimare.

Şi-au luat maşini, uniforme, şi-au făcut logo. AU tras (aer) în piept, au închis ochii colo, i-au deschis dincolo. Dar pînă la urmă au colectat, au mai pus ceva ordine într-o lume evazionistă. ANAF nu face justiţie, ANAF e o instituţie abia născută dintr-un front de interese care a colectat de unde i s-a permis, de la cei ceva mai slabi în primul rînd sau pe care politicul îi arunca în faţă. Important e că începuse să depăşească şi această etapă. În ultimele luni se uitau deja pe la unele corporaţii, începuseră să atingă acel prag de unde începe să fie important sprijinul politic. Pe care şefii ANAF nu-l mai aveau de cîteva luni.

Aici nu vorbim de vinovat/nevinovat, pur şi simplu de efecte. În două săptămîni au fost agăţaţi în două dosare doi şefi importanţi de instituţii, procuror general şi şef ANAF, amîndoi arondaţi grupării Ponta, care  nu mai e susţinută nici de PSD.

Instituţiile de acest tip nu functioneaza dupa cabale, binom, trinom, ele isi simt structural aliatii. E o explicaţie comodă sau interesată, asta cu ocultele. De fapt reţelele de interese funcţionează eficient tocmai pentru că urmează instinctiv un anumit pol de putere.

Cum altfel am ajuns să avem un soi de adevăr universal într-o afirmaţie falsă a “statului prost administrator” cînd el nici măcar nu mai e administrator decît pe foarte puţin din avutul naţional? În acelaşi timp, ne e foarte greu să acceptăm evidenţe arătate clar de Banca Naţională cum că, deşi are un profit mult peste media auropeană, capitalul privat are probleme în a plăti şi taxele alea mici.

În ciuda facilităţilor pentru mari companii străine (indisciplina e şi mai mare pentru cele româneşti, dar ele au şi mai puţine facilităţi legale, au doar sprijin informal, să-i zicem aşa), în ciuda faptului că sînt lăsate să exporte profiturile în zeci de feluri, există şi tentative de fentare şi cu restul de taxe plătite.

Anul ăsta ANAF a atins un punct sensibil, puţin sesizat de scena publică. Un mare retailer şi un producător de medicamente (apropo, aţi văzut ce lobby puternic s-a declanşat şi cu ideea că vai sînt prea ieftine medicamentele – un şantaj sinistru susţinut inclusiv de asociaţii de pacienţi) au fost prinşi cu scheme de evaziune suplimentare. Ideea la multinaţionale era că erau lăsate să “fure” legal, să scape foarte uşor cu profit netaxat adică. Să afli că, pe lîngă asta, mai furau şi “ilegal” e o chestie. De aceea ziceam că de aici începe politicul – ori spijini o instituţie în lupta cu inamici puternici, ori o laşi să fie pusă cu botul pe labe.

Nu a existat nici o clipă vreun politician cu tupeu care să vadă nevoia de taxare serioasă din cifra de afaceri pentru companii care exportă la greu profituri fără taxare (timidele încercări ale lui Ponta au rămas mult prea timide şi cu mari costuri). Aşa că măcar acel minimal de colectare trebuia asigurat de ANAF.

ANAF a constatat într-un sfîrşit ce i se reproşa din popor, că s-a terminat posibilitatea de stors la mici şi mijlocii, nu mai e de unde. La fel, e foarte riscant să destabilizezi complet companii care se tîrăsc abia cu sute de angajaţi. Da, ANAF face şi astfel de calcule, şi e firesc să le facă.

DNA, în ultimele luni, funcţionează cu mari dosare pe mici chestiuni. După cum vedeţi au dispărut de pe scenă MIcrosofturi şi EADS-uri. Acum se poartă girofare şi agăţarea unor demnitari (nu le discutăm calitatea, nu ne interesează aici) apoi cu cereri insistente de la guverne pentru chestiunea de onoare. DNA anunţă un dosar şi declanşează o comoţie etică în spaţiul public de un anumit tip. Pentru cei de pe margine ca mine, totul sună forţat.

Apărarea lui Diaconu nu sună idiot. Omul spune că e acuzat că ar fi favorizat pe unii doar pentru că a luat repede o decizie în cazul unei aberaţii naţionale care a şi făcut scandal naţional în acel moment (vă amintiţi tămbălăul, dacă, vedeţi aici). Procurorii DNA acuză că Diaconu a luat acele măsuri special pentru Voicu şi Păun. Sună foarte ciudat. O măsură care s-a luat cînd toată lumea considera că trebuia îndreptată o aberaţie e dintr-o dată parte din trafic de influenţă? Aşteptăm demonstraţia procurorilor. Sper să nu obosim aşteptînd.

Indiferent de luptele lor, fără să mă intereseze scenaritele, efectele sînt clare: ANAF se trezeşte cu motoarele încetinite cînd începuse să descopere chestii noi (sic!), evaziunea multinaţională, concomitent cu un DNA care intră într-o epocă suspect de superficială, dar cu efectele dorite: schimbarea puterii politice prin justiţie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!