RSS Feed

Doamnă Elena Udrea, cu turiștii români ce facem? Ce ne spune Facebook

vezi toate articolele de
30 Jul 2010 la 11:40 32 comentarii 1270 vizualizari.

Uite o întrebare extrem de pertinentă, postată la un articol legat de brandul turistic al României, și care vine de la cel semnat poweraxxel: ”Explicati-mi si mie, brand-ul trebuia facut pentru astia din tara sau pentru aia din afara? Ca pe la TV-uri cu totii se plang ca pentru ei frunza aia nu inseamna nimic! Dar intelesesem ca este facuta dupa analize pe grupuri din afara!”.

Întrebarea este mai mult decât îndreptățită. Pentru că tonul comentariilor, criticilor și luărilor de poziție pro sau contra noului brand turistic al României relevă un lucru foarte clar: în proporție de peste 90% este analizat din perspectiva atragerii de turiști străini.

Ceea ce înseamnă că premisa dezbaterii legate de promovarea brandului turistic al României este greșită. Pentru că, la ora actuală, cea mai importantă masă a turiștilor din România sunt turiștii… români. Această masă de turiști a fost, însă, în continuă scădere până în 2009 și doar criza și reducerea bugetelor de vacanță i-a reorientat pe mulți dintre ei către destinații autohtone. Și, până anul trecut, doar la nivel de Cluj am mult mai mulți prieteni care au schiat pe pârtiile din Austria decât la Arieșeni, Borșa, Băișoara ori pe Valea Prahovei și într-o proporție relativ egală cei care au preferat litoralul din Bulgaria, Grecia, Turcia sau Croația celui românesc.

Primii care nu au încredere în potențialul turistic autohton sunt chiar românii. În aceste condiții, să gândești un brand turistic de țară și o campanie de promovare a turismului românesc ignorându-i pe români e o greșeală impardonabilă.

Nu cred că sunt foarte mulți dintre turiștii români care au epuizat România, în sensul de a fi văzut și vizitat cumulativ (trec doar obiectivele care îmi vin acum în minte): mănăstirile de lemn din Maramureș, Valea Vaserului și o plimbare cu mocănița, cimitirul vesel din Săpânța și Memorialul de la Sighet, bisericile fortificate săsești din Transilvania, mănăstirile din Moldova, cetățile dacice din Munții Orăștiei, Castelul Huniazilor de la Hunedoara, centrul medieval al Sighișoarei, Delta Dunării, Padișul, Castelul Bran, Cheile Nerei, Transalpina, Făgărașul, Retezatul, Cheile Bicazului, Peștera Urșilor, Ghețarul de la Scărișoara, salinele de la Praid, Slănic Prahova sau Turda, iar exemplele pot continua. Cu voia d-voastră includ pe listă și Roșia Montană.

Reiau concluziile studiului pe baza căruia s-a realizat noul brand turistic al României:

Noul brand turistic se va adresa aşa-numiţilor “discerning travelers” (turişti avizaţi, cu discernământ). Pentru ei, România reprezintă o nişă adecvată, a reieşit din studiile efectuate de firma de branding. Este vorba de oameni între 25 şi 34 sau peste 54 de ani, fără venituri foarte mari, care vor să experimenteze cultura unei ţări, sunt interesaţi de natură, au o viaţă activă. Lor li s-ar potrivi circuitele culturale, explorarea peisajelor puţin străbătute de turişti, aventurile în natură, turismul balnear sau câteva zile petrecute într-un oraş (“city breaks”). Carpaţii şi Delta Dunării, tradiţiile bine păstrate sau obiectivele din patrimoniul UNESCO“.

Ei bine, în target-ul relevat de studiu se înscriu o mare parte a turiștilor români. Aceștia trebuie, zic eu, recâștigați în primă instanță. Sau fidelizați. Aceștia sunt primii care ar trebui să-și recâștige încrederea în turismul autohton. Știți, desigur, proverbul cu vrabia din mână și cioara de pe gard.

Fără a putea fi considerat un reper 100% relevant, merită, totuși, făcut un scurt exercițiu. Consultați secțiunea ”fotografii” a profilurilor prietenilor voștri de pe Facebook. O să aveți surpriza să constatați că majoritatea fotografiilor din vacanțe sunt cele din destinații externe. Ceea ce înseamnă că fie respectivii și-au petrecut vacanțele exclusiv în străinătate, fie nu consideră relevant a le ”povesti” prietenilor lor despre excursiile făcute în România.

Sincer, nu cred că atâta timp cât românii nu au încredere în turismul românesc o să-i putem convinge pe alții să aibă încredere și să vină în România. Așadar, doamnă Elena Udrea, cum îi câștigăm pe turiștii români?

***

P.S. Uite o leapșă ;) : Unde ați fost ultima dată în vacanță în România? Ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut? Unde vreți să mergeți în următoarea vacanță?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!