RSS Feed

Doamna Velculescu. PanamaPapers

vezi toate articolele de
04 Apr 2016 la 14:37 19 comentarii 1272 vizualizari.

Velculescu, doamna noastră de fier, negociatorul FMI în Grecia. Doamne, ce de mai articole entuziaste în presa noastră, avem şi noi un om la FMI, ce tare e, ce le face la ăia. Haideţi să mai vedem şi ce face mai exact. Numele ei apare într-un document care  a creat puţină vîlvă, o convorbire între şefii FMI despre soarta Greciei (situaţie descrisă şi cu un script întreg aici).

Mare surpriză mare!, discuţie ultrabirocratică şi ceva spaimă de şi mai marea încurcătură birocratică de la Comisie. Problema nu e nici măcar birocraţia, ci ce se chinuie fiecare să vîndă, cam acelaşi lucru, austeritate contra unor planuri nerealiste. FMI joacă o carte mai indulgentă, dar este şi autorul unor rapoarte în care singuri s-au beştelit pentru extraordinar de ineficientele măsuri propuse în timpul crizei. Documentul Wikileaks nu e de o claritate prea mare; da, te iau fiorii cînd vezi cît de uşor se discută scenariul dezastrului, şi cam atît. În rest, pe lîngă Schauble, FMI par nişte băieţi chiar buni.

Un fragment, cu mult right, correct, ok…

PanamaPapers

PanamaPapers, un episod cu nişte semne de întrebare. Pentru că nu chestionează marile probleme, chestionează unele mai mici – problema e desigur şi cîţi bani au liderii şi sportivii noştri, însă demenţa stă încum se învîrt banii netaxaţi prin mari morişti financiare animate de fonduri de investiţii, bănci, multinaţionale IT etc.

Multe, foarte multe documente, ne sînt prezentate ca o realizare în directă competiţie cu Wikileaks şi alte publicări de documente. Nu e tocmai asta, nu e tocmai un wikileaks. Să ne păstrăm impasibili şi reci şi să lucrăm cu ce avem pînă acum:

  • sînt multe documente, cele mai multe, nu sînt chestii fundamental noi, în afară de concretul unor situaţii, lideri etc. Nu sînt mai spectaculoase decît Luxemburg Leaks, de exemplu – şi din chestia cu Luxleaks ce-a ieşit? Nimic.
  • evaziunea din lumea ÎNTÎI este prezentă prin vedete, lideri politici, sportivi etc. – mărunţişuri pe lîngă ce ştim deja
  • nu provoacă deloc, pînă la urmă, SUA. De aia Assange sau Snowden sînt totuşi altceva. Nu prea am chef să numesc “leaks” documente care nu provoacă hegemonul. Nu există dezvăluire clară despre evitarea taxelor la nivel global dacă nu vorbim deloc despre multinaţionale americane. Deocamdată avem Cameron, Borcea, Putin. Cameron e poate surpriza, el e ăla “bunul”, nu? Putin era oricum rău, ce mai contează un paradis fiscal în plus?
  • ni se livrează în fond un adevăr universal ştiut – şi anume că pentru cei din topul piramidei e o regulă neplata taxelor. Numai că în acest scandal, din vîrful piramidei lipsesc destui oameni, sînt doar o parte. Uitaţi-vă la noi, un megabogat acum pe butuci, SOV, unul deja în puşcărie şi cu probleme de fertilitte compulsivă şi încă unii anonimi. Despre evaziune s-au scris şi s-au făcut chestii jurnalistice mult mai complexe fără să se ia vreo măsură.
  • orice lupte politice s-ar duce, descoperirea acestor bani e bună. Să vedem cine cum taxează. Şi să vedem dacă se trece de o etapă de luptă geopolitică pamfletară
  • astfel de dezvăluiri pun presiuni pe unii din Vest să restituie din bani. Multe dintre documente au fost vîndute deja unor state puternice, altele vor fi folosite de fisc pentru a recupera de acum încolo. În ţările de periferie a UE, lucrurile stau puţin diferit, pentru că sînt exportatoare de profit, ele nu sînt în stare să reţină decît comisioane informale şi şpăgi.

Fostul şef ANAF, Diaconu, povestea despre modalităţi mult mai brutale şi reperabile de scos bani netaxaţi din România, mai ales de către multinaţionale. Nu s-a creat agitaţie. A rămas aşa, ca atacul unui fost funcţionar frustrat. Dar previziunile i se îndeplinesc – văd că foşti angajaţi de la mari firme de consultanţă fiscală, actualmente miniştri, îşi dirijează noile politici către o vînătoare paralelă – sigur că trebuie să plătească cei care au acumulat şi nu au plătit taxe, dar grosul nu e acolo!, grosul e în felul în care se plimbă bani dinspre cele mai profitabile companii în diverse locuri peste graniţă.

Nu e nici o surpriză că am aflat de o castă de bogătani care fug de taxe, aşadar. În România e chiar mai complicat – pentru că banii cei mulţi nici măcar nu s-au acumulat în contul aşa-numitului “capital naţional”, nici n-a produs monştri de bogăţie. N-avem de-alde Poroşenko, cum ar veni. Apropo, ăsta nu era băiatul bun al SUA şi al Europei? Cameron nu se simte nici el prea bine – să sperăm că ne lămurim mai exact de ce. Putin a fost dat în fapt, nu-mi dau seama ce consecinţe are asta mai exact, nu era oricum Diavolul?

Există unii localnici care au acumulat, însă o şi mai mare problemă este scoaterea banilor fără a fi taxaţi cum se cuvine – pentru asta era nevoie nu doar de ANAF, ci şi de ceva desuet care se chema pe vremuri POLITICĂ. Iar absenţa unui plan de taxare a profiturilor ascunse duce la un atac nou către solvabili diverşi din clasa de mijloc care vor urla din ce în ce mai tare că vor mîndrie şi protecţie naţională împotriva “colonizatorilor”.

Se ascute lupta între capitaluri, naţionale şi internaţionale, capitaluri “rele” şi capitaluri mai bune cum e în cazul PanamaPapers. Priviţi cu atenţie, citiţi calm.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

19 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!