RSS Feed

Domnilor profesori, domnilor inspectori şcolari, pun-eţi mîna pe carte!

vezi toate articolele de
03 Jul 2011 la 19:02 120 comentarii 2537 vizualizari.

Dacă-mi băgam degetele în priză din greşeală şi tot nu m-aş fi simţit atît de rău electrocutat ca după ştirea că rezultatele de anul ăsta la, fără aluzii, Bac sînt cele mai proaste din istoria învăţămîntului românesc. Văd la televizor comentatori care dau moartea pe sistem, pe profesori, pe părinţi, dar nu suflă o vorbă despre liceenii care au picat examenul. E adevărat că sînt prea mulţi ca să arunci vina în primul rînd pe ei. Totuşi, dacă tot ne dăm cu părerea, măcar să începem de unde trebuie. Elevii nu mai pun mîna pe carte! zice un profesor universitar. Sînt demotivaţi! susţine un psiholog. Au prea multe preocupări extraşcolare!, l-am auzit dîndu-şi cu părerea pe un sociolog. Aşa o fi, dar cînd de la licee întregi nici măcar un singur candidat n-a reuşit să ia Bacul, ce se întîmplă la liceele alea? Toţi candidaţii sînt tîmpiţi? Toţi, dar toţi, n-au chef să se atingă de carte? Toţi sînt copleşiţi de preocupări extraşcolare?

Dacă n-au fost în stare să ia Bacul, cum de au trecut dintr-o clasă în alta? Ce-au făcut în clasa a XII-a? Cum au luat premii premianţii care n-au reuşit să ia note cît să treacă de acest examen? De-abia de-aici putem discuta şi despre sistem şi despre profesori şi despre tot ce mai vreţi.

Se ştia, printre elevi, că poţi copia la Bac? Se ştia. Aşa că de ce să te mai omori cu învăţatul. Dar premianţii ar fi avut nevoie să copieze? Teoretic, nu. Şi-atunci cum de au picat la examen? Nu cumva din cauză că au avut profesori proşti sau care şi-au bătut joc de meseria lor? Nu cumva din cauză că cei care-i demotivează sînt cei care ar trebui să-i motiveze? Dacă eu, părinte, văd acasă că progenitura mea aduce note mari, mă mai apuc să-i iau meditator, asta dacă am cu ce?

Cînd copiii mei erau la liceu m-am uitat prin manualele lor de română. Am scris un articol împotriva unuia dintre ele, opera unui inspector şcolar Marin Iancu, care mi s-a părut revoltător de prost. Urmarea a fost că profesoara de română de la Liceul „Lipatti”, care preda după acel manual, a primit calificativul „satisfăcător”, la sfîrşitul anului şcolar, fiindcă mie inspectorul Iancu n-avea ce să-mi facă.

P.S.

Cînd am ajuns profesor, într-un sat din judeţul Dîmboviţa, în anii 80, m-am trezit cu elevi de gimnaziu care nu ştiau să citească. Îi lăsam repetenţi, ceea ce era nerecomandabil, fiindcă stricam procentul de promovabilitate 100% al şcolii. Ii puneam să înveţe Abecedarul în clasa a V-a, deşi normal ar fi fost să-i trimit înapoi învăţătoarelor care-i trecuseră. Copii amărîţi din familii în care tatăl era în puşcărie, mama muncea la CAP pe mai nimic, iar ei erau trimişi la cerşit în Gara de Nord. Cînd mă duceam la ei acasă, să-i aduc la şcoală, mă lua disperarea. Fraţi şi surori mai mici care se creşteau unii pe alţii, flămînzi şi îmbrăcaţi în zdrenţe. Unii ţigani, alţii români. Am început să-i trec clasa, pentru „ceferticatul” de opt clase, fiindcă la şcoală n-aveam cum să-i prind. Şi ca să fac ore la ei acasă era imposibil. N-aş fi avut cu cine, fiindcă ziua ori erau cu vaca, în cel mai fericit caz, ori în Bucureşti la mila publică. Un cretin de inspector de la Tîrgovişte m-a felicitat că m-am dat pe brazdă, fiindcă nu mai stricam promovabilitatea judeţului.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

120 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!