RSS Feed

Domnilor Victor Ponta și Crin Antonescu, Roșia Montană a mai fost tradată de PSD și PNL. Fapte, nu doar declarații. Ce spuneți de o comisie de anchetă?

vezi toate articolele de
06 Sep 2011 la 11:24 2 comentarii 2054 vizualizari.

Liderul PSD Victor Ponta a publicat pe blogul personal poziția USL referitoare la cazul Roșia Montană, pe care o puteți citi, integral, mai jos, urmată de câteva comentarii:

***

”Subiectul Rosia Montana a generat o vie si naturala dezbatere publica in societatea romaneasca. Preocuparile  sunt legitime si Uniunea Social Liberala doreste sa transmita o pozitie publica pe acest subiect. Inainte de a discuta orice pas cu privire la inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana, consideram ca este obligatorie clarificarea, atat de catre autoritatile statului roman cat si de catre compania care a propus acest proiect, a urmatoarelor aspecte:

1. Contractul RMGC cu statul roman trebuie desecretizat de urgenta. Este absolut necesar ca societatea sa cunoasca clauzele si toate conditionalitatile contractului, in mod total transparent si democratic. In afara de situatia cetatenilor romani din zona, vorbim despre resurse importante ale statului – mediu, patrimoniu istoric si cultural, zacaminte importante, si toate acestea sunt relevante pentru dezbaterea subiectului.

2. Este obligatorie realizarea unei evaluari independente cu privire la beneficiile si costurile implicate pentru statul roman, in ce priveste crearea locurilor de munca, rolul si pozitia partii romane, precum si beneficiile financiare reale. In prezent, societatea romaneasca este constant dezinformata de catre chiar Traian Basescu, o persoana a carei functie constitutionala nu ii permite in mod legal sa intervina sau sa influenteze decizii de competenta Guvernului sau a altor institutii de specialitate.  De la nivelul Presedintelui Romaniei  se transmit informatii confuze sau chiar falsificate despre situatia rezervelor de aur sau despre beneficiile acestui proiect. De asemenea, compania RMGC a transmis mesaje publicitare inselatoare si schimbate periodic. Inainte de orice  aceasta evaluare trebuie realizata in mod credibil si transparent.

3. Reindustrializarea si crearea de locuri de munca reprezinta o prioritate pt USL dar cu o analiza corecta si transparenta a costurilor si beneficiilor pe termen mediu si lung.

4. Avem nevoie de o analiza independenta cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor sa investeasca la Rosia Montana. Trebuie sa aflam cine sunt actionarii acestor companii si cine exercita conducerea executiva,  catre cine s-au dus fondurile de promovare ale acestui proiect in Romania, atat in zona societatii civile cat si in zona politica. De asemenea, dorim o evaluare corecta a modului in care s-au tranzactionat actiunile privind acest proiect  la bursele externe si sa aflam in ce masura persoane care au influentat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculatii bursiere.

5. Uniunea Social Liberala nu poate ignora rezolutia data de Parlamentul European cu privire la interzicerea exploatarilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene. Suntem datori sa identificam cele mai potrivite tehnologii pentru exploatarea zacamintelor, astfel incat mediul si patrimoniul sa nu fie puse in pericol.

6. USL doreste sa transmita un semnal puternic, catre intreaga societate, cu privire la necesitatea de a invata lectiile grave din trecut, una dintre acestea fiind catastrofa ecologica generata de cianuri la Baia Mare in anul 2000. Atunci, nu numai ca in Romania a avut loc un accident cu efecte transfrontaliere si consecinte grave, inclusiv asupra imaginii tarii, dar pagubele au fost platite de contribuabilii romani si nu de firma implicata. Astfel de cazuri nu se mai pot repeta, si orice proiect de asemenea anvergura trebuie sa tina cont de acest precedent.

7. Dreptul de proprietate trebuie respectat, si vom sustine amendamentele la proiectul “legii minelor”, astfel incat aceasta sa nu se aplice in cazul exploatarii de la Rosia Montana. Cea mai buna solutie de dezvoltare a zonei Rosia Montana trebuie asumata pe baza unui dialog deschis si transparent, la care societatea civila, locuitorii zonei si expertii independenti trebuie sa participe.

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite si toate aceste intrebari primesc raspunsuri clare, USL accepta discutia cu privire la solutiile de dezvoltare durabila a regiunii Rosia Montana.

Daca, insa, aceste conditii nu vor fi indeplinite, Uniunea Social Liberala se angajeaza sa blocheze acest proiect, in momentul in care va prelua guvernarea, dupa alegerile parlamentare de anul viitor.

USL va solicita oficial o dezbatere serioasa asupra proiectului in Parlamentul Romaniei, si va sprijini demersurile societatii civile privind consultarea populatiei in ansamblul sau prin referendum cf art.74 din Constitutie.

Avem incredere ca doar prin transparenta deplina, dialog deschis si democratic si respectarea legilor interne si internationale putem sa oferim romanilor, inclusiv celor din zona Rosia Montana, o solutie corecta, durabila si favorabila interesului national.”

***

Câteva comentarii suplimentare legată de această luare de poziție:

1. USL nu trebuie să aștepte preluarea guvernării pentru a se implica activ în cazul Roșia Montană; dacă USL este interesată cu adevărat de această problemă, dispune de numărul de parlamentari necesari care să constituie o comisie specială de anchetă, care ar putea oferi foarte multe răspunsuri legate de contractul, acționarii, abuzurile administrative etc. legate de Roșia Montană;

2. Tot până la alegerile de anul viitor, în această toamnă, deputații USL își vor putea clarifica poziția în cazul Roșia Montană în momentul intrării la vot a așa-zis-ului proiect de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003 (în fapt, o lege de expropriere specială – detalii aici);

3. Dreptul de proprietate este doar unul dintre drepturile cetățenești pe care adoptarea proiectului în discuție le-ar încălca; anularea importanței unor certificate și avize de care s-a blocat RMGC reprezintă un alt aspect, iar aplicabilitatea acestei legi nu ar viza doar Roșia Montană, ci și alte proiecte din munții României (detalii aici);

4. Ideea unui referendum național, corectă în sine, e destul de greu de dus la capăt, în condițiile în care mass-media a impus într-o proporție majoritară blocarea opiniilor critice la adresa proiectului RMGC, întrebările ar putea fi manipulative, iar șansele de a strânge un procent de 50% pentru validarea referendumului destul de reduse;

5. În fine, trebuie reamintit că, în 2007, reprezentanții PSD și PNL și-au exprimat public poziția de opoziție împotriva proiectului de la Roșia Montană și de susținere a proiectului de lege referitor la interzicerea folosirii cianurilor în minerit; inițiat de senatorii (pe atunci) Eckstein-Kovacs Peter (UDMR) și Gheorghe Funar (PRM), proiectul legii anti-cianură avea toate șansele să treacă, ținând cont că PSD, PNL, UDMR și PRM aveau o majoritate care ar fi permis acest lucru. Cu toate acestea, în Senat, proiectul a căzut (din lipsă de cvorum), iar la Camera Deputaților (camera decizională) proiectul a fost retrimis la comisii, unde băltește și acum;

6. Așadar, înainte de a vorbi de ce va face USL DUPĂ ce va ajunge la guvernare, societatea civilă așteaptă și niște fapte. Acum. Că de promisiuni despre ce vor face unii sau alții după ce vor ajunge la putere, a tot avut parte.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!