RSS Feed

Domnule Cristian Preda, puteti mai mult! Scrisoare deschisa

vezi toate articolele de
15 Mar 2010 la 19:12 18 comentarii 1062 vizualizari.

Domnule Cristian Preda, am citit astăzi textul pe care l-ați publicat pe blogul personal și pe VoxPublica, intitulat ”Exploatarea politică a unui deces”.

” O femeie de 34 de ani a murit ieri la spital, după ce în urmă cu câteva zile intrase în stop cardio-respirator la birou. Familia a acuzat firma care o angajase că o obliga la un efort supra-omenesc, în vreme ce angajatorul cu pricina susţine că tânăra nu lucra mai mult de opt ore pe zi.

Opinia publică nu e edificată în acest moment cum au stat lucrurile. E absolut clar că trebuie să se facă lumină în acest caz tragic. Dacă firma este vinovată, trebuie să fie pedepsită foarte sever. Dacă nu e vinovată, trebuie în schimb scutită de stigmatizarea publică.

Înainte de a fi elucidată, moartea tinerei e însă exploatată politic.

Domnul Adrian Năstase a găsit de cuviinţă să îl acuze pentru decesul tinerei chiar pe preşedintele ţării, care ar fi declarat la un moment dat că e nevoie de o creştere a productivităţii în România, dacă vrem să fim competitivi”, scrieți în acest text.

Domnule Cristian Preda, sunt de acord cu ceea ce afirmați referitor la acest caz. Am scris despre ambele situații: declarația lui Traian Băsescu, făcută în Japonia, legată de creșterea productivității muncii în România pe perioadă de criză, respectiv moartea femeii și acuzațiile pe care familia acesteia le aduce angajatorului. Am făcut-o însă în articole separate, fără a sugera vreo conexiune. Da, consider că, într-adevăr, declarația lui Adrian Năstase este una demagogică, care exploatează populist situația.

Dar…

Dar domnule Cristian Preda, dumneavoastră sunteți membru și unul dintre liderii partidului cu cei mai mulți reprezentanti în Parlamentul României, partid aflat, de asemenea, și la guvernare. În această postură aveți posibilitatea de a face mai mult decât polemică și dezbatere pe bloguri.

Da, știu, există justiție în România. În justiție ajung însă extrem de puține cazuri de această natură. Cred că nu ați pierdut legătura cu realitatea și știți că prea puțini își riscă locul de muncă (mai ales în această perioadă) și au curajul să deschidă o acțiune în justiție. Și nu cred că aveți dubii referitoare la încălcarea gravă și repetată a legislației muncii în multe firme private din România.

Convingeți-vă colegii de partid de necesitatea constituirii unei comisii de anchetă (parlamentare sau guvernamentale) care să analizeze modul în care se lucrează în firmele private din România (și nu vă limitați doar la cazul în discuție). E modul în care mă puteți convinge pe mine (și cred că și pe alți români) că, la rândul d-voastră, nu exploatați politic un deces.

Domnule Cristian Preda, cred că aveți posibilitatea de a vă convinge colegii de necesitatea unei asemenea comisii. Puteți?

***

P.S. Țin să vă asigur de susținerea (atât cât pot face din punct de vedere mediatic) unei asemenea inițiative. De altfel, voi susține oricare dintre politicienii care se vor pronunța în favoarea unui asemenea demers.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

18 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!