RSS Feed

Domnule Nicolae Manolescu, vă rog un răspuns. Vinovat de ”delict de opinie” în USR

vezi toate articolele de
17 Jun 2011 la 12:03 18 comentarii 1886 vizualizari.

Via ”Rețeaua literară” am aflat de schimbul de ”epistole” între Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și poetul Adrian Suciu, membru al acestei filiale. În urma unui text, mai mult decât polemic al lui Adrian Suciu, care îl vizează direct, în mod special pe președintele USR, Nicolae Manolescu, dar, colateral și pe Mircea Cărtărescu, conducerea USR Sibiu îi solicită, nici mai mult, nici mai puțin demisia lui Adrian Suciu.

Solictarea (pe care o puteți citi mai jos, alături de răspunsul lui Adrian Suciu, m-a lăsat perplex. Să fim înțeleși, departe de mine de a fi de acord cu multe dintre afirmațiile făcute de Adi Suciu în textul ”Fariseul Manolescu și sfertautorii”, și cu atât mai puțin cu tonul articolului. De aici, însă, până la excludere pentru ”delict de opinie” e o cale lungă.

Nu pot fi de acord cu Adi, când îi reproșează lui Mircea Cărtărescu promovarea excesivă pe care i-o fac diferite instituții publice și o castă închisă a criticilor. Dacă e ceva de reproșat e faptul că alți autori nu se bucură de o susținere măcar asemănătoare. Iar pentru eventaualele scame pe care se închesuie să le scuture de pe tricoul lui Mircea Cărtărescu, nu e Cărtărescu cel vinovat, ci ”scărmănătorii”. Dar direcția corectă nu e de a trage înapoi în marea masă a scribilor limbii române (mai mult sau mai puțin de ocazie) a unui autor care a reușit să se individualizeze, ci de a scoate cât mai multe vârfuri din această masă. Iar exemplul oferit de Adi Suciu, cel al lui Ion Mureșan e chiar cel mai nimerit. Nu îmi e frică să afirm, cu riscul oricăror supărări, că volumul ”Alcool” e cea mai bună carte de poezie apărută după 1990 în România.

De asemenea, dincolo de ton, o parte din reproșurile lui Adi Suciu la adresa lui Nicolae Manolescu sunt întemeiate. Și în special unul: încă de la primul mandat, Nicolae Manolescu și-a asumat ca unul dintre obiective să fie schimbarea (în bine) a statutului scriitorului în societate. După aproape un mandat și jumătate la șefia USR, Manolescu nu a reușit acest lucru. Habar nu am dacă altcineva ar fi reușit acest lucru, dar, la nivel național, statutul social al scriitorului e departe de a fi unul de invidiat.

Însă, cum spuneam, nu textul lui Adrian Suciu face obiectul acestui articol, ci reacția absolut incredibilă a Filialei Sibiu a USR. O reacție de care atât Mircea Cărtărescu, cât, mai ales, Nicolae Manolescu ar trebui să fie deranjați. Cu mult mai mult decât textul de la care a pornit scandalul. ”Fariseul Manolescu și sfertautorii” e un articol polemic, o opinie, exprimată extrem de tranșant (și dureros în același timp), a unui autor. Reacția Filialei Sibiu a USR este, însă, una instituțională disproporționată – nu pentru că ar aduce cine știe ce beneficii statutul de membru al USR, ci pentru că seamănă al naibii de mult cu o decizie inchizitorială, de ”tribunal al poporului”, care sare în apărarea ”șefului iubit”.

De aceea, în special din partea domnului Manolescu aștept un răspuns. Nu neapărat la cele afirmate de Adrian Suciu în articolul lui, cât legat de reacția Filialei Sibiu a USR.

***

Schimbul de ”amabilități” USR Sibiu – Adrian Suciu:

“Domnule Adrian Suciu,

am luat la cunostinta cu stupefactie de atacul dvs., pe blogul personal, la adresa USR, a domnului presedinte Nicolae Manolescu si a conducerii Uniunii. Va anunt oficial, deocamdata pe acest mail, ca Filiala Sibiu, prin Comitetul sau, dezavueaza cu toata taria afirmatiile dvs. la adresa celor de mai sus, considerindu-le minciuni si jigniri cum rar se poate vedea in lumea noastra de azi. Ati fost premiat de curind de Filiala Sibiu pentru o carte de poeme. E cea mai buna dovada ca vi s-a acordat atentia cuvenita. Raspunsul dvs. la acesta atentie este de neimaginat pentru un scriitor si un om pe care, pina azi, l-am apreciat si l-am invitat in urma cu cinci ani de a face parte din Filiala Sibiu a USR. Va anunt ca, in perioada urmatoare, Comitetul Filialei Sibiu a USR va propune Consiliului USR excluderea dvs. din USR, pentru incalcarea grava a Statului organizatiei noastre. In orice caz, din acest moment, va rog sa nu va mai considerati coleg cu noi in Filiala Sibiu a USR si, eventual, sa va dati demisia de onoare din Filiala noastra.

Ramas bun, Ioan Radu Vacarescu, presedinte Filiala Sibiu a USR”

”Dle. Ioan Radu Văcărescu,

Nu am motive să-mi demisia din Uniunea Scriitorilor din România, nu ştiam că Statutul Uniunii interzice dreptul la liberă exprimare! Desigur, ca să vă uşurez sarcina, nu o să fac uz de dreptul la apărare, prevăzut de Statutul Uniunii Scriitorilor din România. Aşa încît vă invit să-mi comunicaţi pe cale oficială Decizia de excludere a mea din Uniunea Scriitorilor din România, urmînd să o păstrez în cutiuţa cu amintiri personale, laolaltă cu belciugele boilor de la bicicletă!

Cu mult respect şi cu siguranţa că, în ciuda tonul d-voastră oficial, Nicolae Manolescu nu e veşnic în fruntea Uniunii Scriitorilor din România,

Adrian Suciu.”

***

P.S.: Aseară am avut parte de o deschidere absolut senzațională la IRAF Cluj (International Romani Art Festival), cu ”Dubioza Kolektiv”. În această seară urmează ”Taraful Haiducilor”. Dacă sunteți prin zonă, nu ratați concertul! Programul complet al zilei, aici:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!