RSS Feed

Domnule Ponta şi domnule Băsescu, aţi trecut definitiv linia roşie! Alburnus Maior se delimitează de violenţele fizice. Protestele continuă (comunicat)

vezi toate articolele de
18 Oct 2013 la 15:19 127 comentarii 3688 vizualizari.

Declaraţii la televiziuni ale preşedintelui şi premierului României. Conferinţă de presă specială a şefului Poliţiei Capitalei. Peste 40 de persoane “audiate” sau în curs de “audiere”. Ştiri despre cum ministrul Culturii ar fi fost “atacat cu pietre”. Catalogări de genul “grup turbulent”. Acuzaţii de “neofascism” şi “legionarism”. Pentru ce? O spune chiar şeful Poliţiei: o persoană a lovit cu mâna (sublinez, cu mâna) luneta maşinii în care urcase Daniel Barbu, care a căzut când acesta a trântit portiera. Sper că nu sunt prea mulţi cei înzestraţi cu o minimă raţiune care să catalogheze lovirea unei maşini cu mâna drept o agresiune capabilă să pună în pericol câtuşi de puţin integritatea corporală a vreunei persoane care se afla înăuntru.

Asta nu înseamnă că încurajez în vreun fel violenţa (îndreptată fie şi doar împotriva unor bunuri) şi sunt suficienţi martori de la puţinele incidente din timpul protestelor de la Cluj, când am intervenit pentru a calma câţiva manifestanţi mai agitaţi, care încercau să provoace o reacţie în forţă a jandarmilor. Habar nu am dacă cel care a lovit cu mâna maşina ministrului era un protestar ori un provocator (deşi este destul de dubioasă amânarea cu care identitatea acestuia este păstrată sub tăcere, lăsând să planeze îndoiala asupra tuturor contastetarilor ministrului Culturii – cei care strigau, se aude cât se poate de clar pe înregistrările video, “Nu-l agresaţi!”, “Nu-l atingeţi!”).

Ma dezgustă însă total, amploarea pe care oficialităţile o dau incidentului, dublate de o ipocrizie maximă: invocarea calităţii de “cetăţean” a lui Daniel Barbu. O dublă măsură revoltătoare: de peste zece ani, localnicii din Roşia Montană şi opozanţii proiectului minier al RMGC sunt agresaţi. De la agresiuni psihice, ameninţări şi până la agresiuni fizice cât se poate de directe, care au ajuns până la punerea cuţitului la gâtul uneia dintre membrele Asociaţiei Alburnus Maior (despre acest episod, puteţi citi aici). După cum am scris şi în articolul anterior, personal am fost ameninţat şi lovit de către angajaţi ai companiei, iar cazul a fost muşamalizat (“nu au fost identificaţi agresorii”). Calitatea mea de cetăţean şi a celorlalte persoane supuse ameninţărilor şi agresiunilor de ce au contat mai puţin? De ce nu au ieşit premierul şi preşedintele să solicite în mod expres ministrului de Interne identificarea de urgenţă a agresorilor, în condiţiile în care şi acele agresiuni au fost publice?

Domnul Victor Ponta vorbeşte despre necesitatea respectării legii. Asta în timp ce în Parlament a ajuns o lege specială (să nu inducă pe nimeni în eroare cosmetizările din ultimele zile, esenţa proiectului de lege specială pentru Roşia Montană a rămas aceeaşi) prin care sunt încălcate numeroase alte legi care apără drepturile cetăţenilor (cel de proprietate şi liberul acces la justiţie), patrimoniul cultural, pădurile, apele, bunurile publice etc. Şi aceasta este o AGRESIUNE, domnule Ponta. O agresiune îndreptată împotriva localnicilor din Roşia Montană, împotriva a zeci de mii de moţi ale căror vieţi vor fi puse în pericol dacă proiectul minier va începe şi împotriva tuturor cetăţenilor României, pentru care ideea de lege nu va mai avea nicio valoare: Aceasta este, domnule Victor Ponta, adevărata trecere dincolo de linia roşie!

Pentru a protesta împotriva acestei agresiuni ridicate la nivel de politică de stat se adună moţii, mâine, la Câmpeni. Împotriva acestei agresiuni au ieşit şi vor ieşi în continuare zeci de mii de oameni în stradă. Pentru că legile trebuie să-i apere pe toţi CETĂŢENII României, nu doar pe CETĂŢEANUL Daniel Barbu. Sau mai ştiu pe mai ştiu eu ce corporaţie născută din mintea bolnavă a unui condamnat pentru posesie de droguri prin Australia.

***

Din comunicatul de presă al Alburnus Maior:

„Campania Salvați Roșia Montană se delimitează de eventualele acte menite să afecteze integritatea fizică a oamenilor politici, oricât de servili ar fi aceștia intereselor companiei miniere. Campania încurajează totodată protestatarii din întreaga lume să continue acțiunile de nesupunere civică, non-violente, precum flash-mobul desfășurat în aceeași seară la Club A când Ministrul Barbu a primit bani imprimați cu figura sa. Suntem în stradă pentru a cere respectarea statului de drept, iar protestele vor continua și în această duminică. Dezinformările evidente din relatarea incidentului din fața Club A nu fac decât să distragă atenția de la publicarea raportului independent al specialiștilor de la Oxford şi Leicester ce recomandă includerea Roșiei Montane în Unesco.” (comunicatul integral aici)

***

Aici puteţi citi mai multe despre raportul profesorilor universitari de la Oxford şi Leicester referitor la valoarea excepţională a patrimoniului cultural de la Roşia Montană:

Dezvăluire bombă: A fost găsit raportul experţilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul Culturii. Concluziile şterg pe jos cu propaganda RMGC: Roşia Montană îndeplineşte criteriile UNESCO!

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

127 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!