RSS Feed

Domnule Victor Ciorbea, sediul Avocatului Poporului a mai fost ocupat! Cum se luptă și cum nu se luptă cu o Lege a Educației proastă

vezi toate articolele de
10 Jul 2014 la 09:45 12 comentarii 978 vizualizari.

Domnul Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a sesizat ieri Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu Legea Big Brother 2, cea privind înregistrarea utilizatorilor de cartele prepay și a rețelelor Wi-Fi. Sesizarea vine la o săptămână după ce mai multe organizații non-guvernamentale i-au solicitat acest lucru și la o zi după ce Legea Big Brother 1 a fost declarată neconstituțională de către CCR. Se știe, ambele legi au fost create și susținute de către Sebastian Ghiță șiPSD. Să nu ne bucurăm înainte de vreme – acesta nu este un semn că Victor Ciorbea a rupt-o cu Victor Ponta și formațiunea care l-a propulsat în această funcție (PSD). Victor Ciorbea știa că dacă nu ar fi sesizat el CCR pe Legea Big Brother 2, cel mai probabil că acest lucru l-ar fi făcut președintele Traian Băsescu, înainte de a o promulga. Cu alte cuvinte, nu a creat niciun fel de daune PSD-ului, pentru că legea ar fi ajuns, oricum, pe masa CCR.

Testul real pentru Victor Ciorbea vine cu Ordonanța de Urgență privind modificarea Legii Educației. Pentru că, în acest caz, Avocatul Poporului este singura instituție care o poate ataca la CCR. Nici președintele, și nici parlamentarii nu au atribuții să sesizeze Curtea în cazul ordonanțelor de urgență ale Guvernului. Ca și în cazul Legii Big Brother 2, Victor Ciorbea a fost invitat public de către Alianța pentru o Românie Curată să facă acest lucru, iar scrisoarea a fost semnată deja de către sute de persoane: profesori universitari, artiști plastici, regizori, studenți, elevi, părinți (poți să citești și să semnezi scrisoarea aici). Motivul invocat în scrisoare este cât se poate de simplu: nu există absolut nicio justificare pentru a modifica Legea Educației în regim de urgență, evitându-se astfel consultările și dezbaterile publice reale. Marele Zid Chinezesc și lipsa unui temei legal pentru modificarea în regim de urgență a Legii Educației sunt vizibile de pe Lună. Va avea curajul Victor Ciorbea să atace legea nășită de partidul care i-a acordat voturile pentru accederea în funcție?

Răspunsul la întrebare nu îl vizează doar personal pe Victor Ciorbea, ci este un turnesol și pentru nivelul democrației din România. Să nu uităm că Victor Ciorbea a ajuns Avocat al Poporului în primăvară, după mai multe luni de interimat de la demisia antecesorului său, Anastasiu Crișu. Antecesor care și-a dat demisia pe 19 decembrie anul trecut. O demisie survenită la mai puțin de 10 zile de la ocuparea sediului Avocatului Poporului de către protestatarii pentru Roșia Montană (pe 10 decembrie). Dincolo de miza imediată a protestatarilor – căderea uneia dintre legile cu dedicație pentru proiectele miniere cu cianuri, care se afla în acel moment la vot în Camera Deputaților – exista (și există) o miză simbolică pe termen lung: recuperarea civică a instituțiilor publice. Avocatul Poporului trebuie să fie, așa cum îi spune și numele, al poporului. Cu câteva excepții, acest lucru a existat în ultimii ani doar în teorie, funcția fiind mai degrabă o sinecură. Dacă domnul Victor Ciorbea s-a gândit în acești termeni când a accepat susținerea și numirea ca Avocat al Poporului și-a făcut un calcul greșit. Ocuparea de pe 10 decembrie, urmată la foarte scurt timp de demisia lui Anastasiu Crișu reprezintă un avertisment pe care Victor Ciorbea nu îl poate ignora: există o presiune civică (cât se poate de letigimă, de altfel) din ce în ce mai mare, cu care nu e recomandat să te joci.

***

Am citit multe dintre luările de poziție și comentariile legate de modificările Legii Educației. Au fost câteva pe Hotnews, Contributors, Adevărul și 22 (nu toate, evident) care mi-au ridicat părul în cap și mi-au albit barba. Mai exact comentariile de genul ”Bac-ul pentru proști”, ”să dăm diplome la (elevii) leneși”, ”de ce să plătim noi pentru retardați” etc. În primul rând, e vorba de ipocrizie: nu mă miră faptul că majoritatea celor care susțin inepția asta sunt cam din același grup care nu a avut vreo problemă că și modificările Legii Educației făcute în perioada Daniel Funeriu au avut loc tot prin asumare de către Guvern (fără consultări și dezbateri publice reale). Era previzbil că cei care vor urma la Putere vor apela la aceleași strategii de evitarea a dezbaterii, odată ce spirala a fost deschisă. Să nu se plângă dacă nu au făcut-o și în cazul favoriților lor.

Mai apoi, argumentele sunt de-a dreptul schizoide. Nu mă aștept să înțeleagă considerentele umanitare și sociale ale celei de-a doua sau a treia șanse (a patra, a cincea… șanse, câte doriți). Mai toți cei în discuție  se consideră născuți cu stea în frunte, mici Einsteini trași în jos de o populație imbecilă care nu îi merită, refuzând să vadă șansele de care ei au beneficiat, iar ”imbecilii” nu. Nu insist însă pe considerentele sociale – nu mă aștept ca cei vizați să înțeleagă că trăiesc într-o comunitate, nu pe o insulă a geniilor. Deși, dacă ar fi fost într-adevăr într-atât de deștepți (și de educați) pe cât se auto-gratulează că ar fi, m-aș fi așteptat să înțeleagă dacă nu rațiunile umaniste, măcar pe cele economice. Să fi privit ceva mai la Vest, ar fi avut supriza să vadă că sunt bugete de miliarde de euro destinate programelor educaționale SUPLIMENTARE celor normale din pre-universitar și universitar. Oare chiar doar din considerente umaniste se investește acolo în educația suplimentară, la toate nivelele? Nicidecum: de fapt, cursurile astea au efecte economice cât se poate de clare:

1) cei care beneficiază de ele au șansa unui loc de muncă mai bine plătit (mai exact – să înțeleagă și neoconii – au apoi mai mulți bani să dea pe produsele și serviciile care susțin economia);

2) o medie a educației populației mai ridicată crează și o cerere de locuri de muncă care necesită educație mai ridicată, generând astfel (fie prin mic antreprenoriat local, fie prin atragerea de investitori care caută o astfel de forță de muncă) apariția/dezvoltarea de industrii și servicii mai productive (chiar și ”legile pieței ” concurențiale spun asta);

3) că vrei, sau nu vrei, costurile social-economice pentru persoanele fără educație sunt mult mai mari decât costurile necesare educării lor – dacă vrei, adică dacă îți asumi ca stat asistența socială, vei plăti această asistență socială ani (zeci de ani) la rând, pe când costurile pentru educație suplimentară le plătești un an, doi poate maxim trei; dacă nu vrei, adică refuzi ca stat asistența socială pe motiv ”că nu merită”, o să ai conflicte sociale pe termen mediu și lung de nu o să mai știi pe unde să scoți cămașa, conflicte care generează costuri economice mult mai mari decât cele cheltuite pe creșterea gradului de educație medie (oare nu ar fi mai simplu și mult, mult mai ieftin decât să te plângi toată ziua că ”masele” votează cu corupții și uite așa pierdem toți, să investești un an-doi în educația ”maselor”, ca să înțeleagă de ce nu e bine să voteze cu hoții?).

În fine, un ultim argument despre cât de deștepți sunt adepții meritocrației prost-înțelese: dacă mai continuă mult cu tâmpenia că modificările legii educației sunt ”pentru proști” (când, de fapt, problemele sunt cu totul altele, și de-asta e și nevoie de o dezbatere reală) au toate șansele să genereze exact efectul invers pe care îl vizează. În loc de iritare și respingere socială a unui abuz, vor crea acceptabilitate socială pentru lege. Pentru că numărul celor care NU se consideră mai deștepți decât alții e mult mai mare. La fel și numărul celor care au nevoie de educație suplimentară. Iar acești oameni vor merge la vot și vor vota cu cei care le promit (și le dau) educație suplimentară. Chiar dacă această educație suplimentară nu va fi una de calitate. Adică exact cea de care ar fi nevoie. Atât din considerente sociale, cât și economice.

***

POȚI SEMNA scrisoarea prin care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, e invitat să sesizeze Curtea Constituțională pe modificările aduse Legii Educației, aici (click)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

12 comments
 • 1

  In atentia lui Mihai Gotiu:

  Domnule Gotiu, de acord cu demersul Alinei Mungiu, deci de acord si cu dumneavoastra. Josnic este modul in care se legifereaza modificarile, prin OUG, mai josnic decat modificarile in sine.

  Mai jos veti putea citi un mesaj trimis de mine senatorului Liviu Pop. Nu m-am putut abtine sa-i explic ipochimenului respectiv cine este el de fapt.

  Dar ceea ce propun in mesaj este o solutie pentru invitarea justitiei la a face ceea ce trebuie, pentru activarea opiniei publice. Va solicit sa ma ajutati in realizarea informarii opiniei publice privind problema confiscarii averii celor condamnati definitiv pentru devalizarea economiei, evaziune fiscala sau pentru alte infractiuni ce tin de domeniul economic sau fiscal.
  Acum, mesajul catre Liviu Pop:

  “In temeiul Constitutiei Romaniei, care garanteaza cetatenilor ei o viata decenta, te invit sa faci demersurile necesare, in vederea obtinerii de bani la buget si implicit pentru sistemul de educatie, pentru marirea veniturilor actualmente mizerabile ale cadrelor didactice, demersuri pe care le exprim in ceea ce urmeaza:
  Un grup de paralmentari, devotati intereselor cetatenilor, in numele interesului national, sa intenteze procese tuturor celor condamnati definitiv pentru evaziune fiscala si fraudarea bugetului prin diferite alte metode infractionale, procese prin care sa ceara confiscarea averii acestor banditi care ne-au privat si ne priveaza inca de dreptul la o viata decenta.
  Vizez aici, printre muti altii, pe puscariasul Relu Fenechiu, de exemplu. Si pe viitorii puscariasi Voiculescu Dan, Ponta Victor Viorel, Constantinescu Nicusor, Mazare Radu, Duicu Adrian si multi alti banditi afiliati grupului infractional numit PSD.
  Iti cer asta ca sa dovedesti ca nu esti un COCALAR si un complice al acestor banditi. Iti cer asta pentru ca te-ai dat si te dai drept un aparator al drepturilor profesorilor, in calitate de fost lider sindical.
  Voi face public acest demers catre tine, astfel incat de acum incolo sa nu mai poti calca pe nicaieri fara sa fii intrebat despre parerea ta relativ la problema ridicata de mine!
  Lipsa unei reactii implica COMPLICITATE cu infractorii de care aminteam mai sus! Tine minte! Si nu te mai comporta ca un derbedeu comunist! E pacat sa faci de ras universitatea ce ti-a dat diploma de licenta, care e o universitate adevarata, nu un surogat! Abtine-te sa te mai comporti ca un plod de mocofan needucat!”

  PS Opinia publica trebuie sa reactioneze rapid, puternic si fara echivoc, mai ales acum, cand jigodiile provenite din sistemul securisto-comunist fac tot posibilul sa controleze toate institutiile statului, in scopul protectiei celor ce de 24 de ani jefuiesc Romania fara incetare! De observat faptul ca clica PSD ofera protectie si infractorilor din alte partide, vezi cazul Florin Popescu, Varujan Vosganian, etc

  Derek
  2014-07-10 10:16:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  exact cum ati spus pe timpul lui funeriu s-a incercat un simlacru de dezbatere, a fost introdusa legea in parlament s-a dezbatut ce s-a dezbatut funeriu si gasca au vazut ca legea din parlament nu avea sa iasa asa CUM A VRUT CHIORUL INTERLOP a retraso si au ASUMATO.
  UNDE A FOST DEZBATEREA PUBLICA? UNDE AU FOST ONG-urile.Atunci nu a mai murit nimeni de grija legii educatiei.
  Si cum mama dracului atunci toate ong au tacut si acum se dau de ceasul mortii.Extrem se simplu din PARTIZANAT POLITIC.De lege ii doare-n basca GICA CONTRA sa fim.
  Fiti linistiti ciorbea nu o sa faca nicio miscare problema a fost dicutata si cu el inainte.Si bine facE.Asa ca treaba cu socitatea civila este un caca maca interesat.
  Si adeziunile profesorilor, parintilor etc etc fata de legea invatamintului nu este decit A UNEI PARTI.Daca miine gidea va vrea sa faca el o campanie de adeziuni pentru noua lega a invatamintului va stringe sigur sigur un numar de trei ori mai mare decit numarul celor care protesteaza.Si atunci ce o sa va mai faceti.
  Normal ar fi ca legile fundamenale invaamint sanatate etc sa fie facute prin consens national.Asa ar fi cel mai bine si ar rezista cel mai mult.Nu s-a facut asta si atunci DE CE o lege ASUMATA ar fi mai buna decit una data prin OUG.Ca asa vrem noi deci bunul plac.Asta au facut si psd-isti au facut o lege la bunul plac al lor.Ca nu vad nici-un argument ca bunul plac al tau ar fi mai bun ca bunul plac al meu

 • 3

  Nu ar trebui sa se puna problema ca legea este pentru prosti sau pentru destepti. Intrebarea este (si aici nu ar trebui sa difere prea mult stanga de dreapta) care este sistemul care maximizeaza motivatia de a invata. O diploma care se ia prea usor nu motiveaza in nicun fel educatia de calitate. Evident si viceversa este valabila. Daca vorbim de diferente ideologice intre dreapta si stanga, ar fi sa aplicam principiile dreptei asa cum le inteleg eu si intr un mod agresiv, ar trebui sa nu ne pese cate facultati ofera diplome fara valoare pentru ca nu e rolul statului sa reglementeze asa ceva.

  Viorel
  2014-07-10 12:30:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Viorel: mda… stersu’ la cur n-o fi si dlui de stanga sau de dreapa in Romania sec 21?

  ar trebui sa nu ne pese ca unii nu se sterg la gura si viceversa: ideologie avem, minte la ce ne mai trebuie?

  berbecu mioritei
  2014-07-10 12:47:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  ce-mi plac mie articolele astea în care este vizat un nimeni, iar vinovatul principal, premierul ponta, este ascuns, uitat și lăsat să-și facă de cap în continuare.

  berenger
  2014-07-10 13:06:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Domnule Gotiu, cred ca ar trebui sa te ocupi doar de Rosia Montana. M-ai dezamăgit cu acest articol, dar si cu cel legat de Plesu.

 • 7

  @Gotiu
  Păcat ca nu te-ai oprit cu articolul la cele trei stelute.

  Mircea+
  2014-07-10 14:33:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Cred ca priviti reactiile impotriva modificarilor legii educatiei intr-un mod aproape rau-voitor. Cele mai multe reactii nu s-au legat de faptul ca primesc prea multe sanse cei care pica bacul; in definitiv, si acum ei au tot atatea sanse pentru ca pot da bacul si la anul de 2 ori si peste 2 ani samd. Problema e ca se sugereaza ca la o a treia sesiune de bac in acelasi an elevii ar fi mai pregatiti. Se pot lasa 2 sesiuni de bac si sa se faca ceva ca sa ii incurajeze pe elevi sa invete in timpul anului, nu sa bage ca mig-ul in 2 luni pentru a recupera materii de 4 ani (sau de 1 an). A ne face ca nu vedem problema esentiala a pregatirii elevilor, cand bacul e unul destul de usor, nu ajuta cu nimic nici pe elevi, nici pe parintii lor si nici societatea in ansamblu.

  Cristi
  2014-07-10 18:02:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  După cum realizează sinapsa dintre informaţia primită şi informaţia prelucrată şi furnizată Delta T acest duşman este întradevăr în defavoarea d-nului Ciorbea, dar şi mai mult a viitorului tinerilor din ţara asta care s-a procopsit cu un asemenea avocat aşa zis al poporului.

  Luaţi nişte lecţii între timp de la şefa CNA-ului …..dacă mai e pe acolo;

  Limbajul licenţios

  Eu sunt Laura Georgescu
  Mult mai rea ca Ceauşescu.
  Tremuraţi cînd vă citesc,
  Ori de piele vă belesc?

  M-a numit atunci cârlanul
  Pe licenţe să iau banul,
  Am scaun lipit de fund
  Să vă pun pe toţi la rând,

  Iar şpaga suplimentară
  Nici nu va ajunge-n ţară.
  Nu emite cum vreau eu
  Nici prea-bunul Dumnezeu!

  Mă refer la Antenuţe
  Care-mi sunt mie drăguţe,
  Iar tonomatul lui Ghiţă
  L-am servit doar cu credinţă!

  Dau licenţă de emisii
  Nu celor ce vreau transmisii.
  Voi bloca şi STS-ul
  Pân’ le vor cădea maieul.

  Sunteţi o ţară de proşti
  Iar criminalii din oşti
  Sunt acum amicii mei,
  Chiar de au rămas mişei.

  nelutiu
  2014-07-10 19:35:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  hai, lenine, sa-ti vind un pont, de ce te face colegul Teodoresc la numar citiri:

  voxpublica.real../

  Din cind in cind, noaptea (orele 3-5), niste ingleji posteaza pe sub articole mai vechi ale Teodorescului. Nu stiu de ce. Sinteti platiti la numar citiri?

  help
  2014-07-11 07:38:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Perfect de acord: modificarile din Educatie sunt proaste, populiste, prelungesc si acutizeaza subfinantarea invatamantului, nu rezolva absolut deloc problema. Ba sunt, in buna traditie Marga-Funeriu, masuri exclusiv de imagine.
  La fel, pseudo-criticile ”Bac-ul pentru proști” etc. fac parte din acelasi discurs populist (doar ca adresandu-se unei alte componente a publicului) si artificial, care urmareste exclusiv imaginea proferatorilor.

  Cu fiecare sesiune de bacalaureat, vedem repetandu-se campania de imagine a ministerului / guvernantilor, axata exclusiv pe “intransigenta” si “duritatea” fata de frauda (!) – ce oximoron: nu e o frauda insasi politica ministeriala in educatie? – si pe “corectitudinea” eliminarii elevilor produsi de aceste politici ministeriale.

  Cand problema reala care ar trebui dezbatuta cu ocazia bacalaureatului si nu numai este remedierea invatamantului astfel incat el sa nu mai distruga 50% din produsele sale.

 • 12

  [...] ofere o șansă în plus de calificare elevilor care nu au promovat BAC-ul în sesiunile regulate (o analiză mai pe larg aici). Dar, din nou, în spatele unei măsuri benefice se ascunde un scop oneros care o golește de [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!