RSS Feed

Două chestii: tornadă cu politică, panouri publicitare & ENEL și o bătaie de Giurgiu

vezi toate articolele de
18 Sep 2017 la 16:45 11 comentarii 491 vizualizari.

Timișoara. PSD mută țintele spre Robu, cum că el a coordonat refacerea semnului de intrare în oraș care a omorât un om după furtuna de ieri. Ceea ce e oarecum adevărat. Numai că nu poți s- arunci pe Robu personal, ci pe un stil de făcut bani privați din punga publică.

Robu amintește că nu au fost avertizări de furtună. Ceea ce e adevărat. Numai că s-ar putea ca senzaționalismul meteo să fi ucis codurile. Vânătoarea de clickuri după coduri și alerte a tocit orice simț al urgenței în media. Da, nu presa face totul, pentru asta plătim institute diverse, prefecturi etc. Au dormit toți în galoși.

Să trecem și la zona privată. Când te uiți la istoricul semnului de intrare în Timișoara, descoperi renovări proaspete, firme clientelare, zeci de mii de euro pentru un căcat  ”de design” care s-ar putea să fi vulnerabilizat și mai mult structura. Politicienii sunt de obicei primii arătați cu degetul. Eu aș fi interesat și de moacele patronilor unor astfel de ”mostre de antreprenoriat”. Ei iau grosul banilor, iar unii mai au și tupeu să se smiorcăie dup-aia.

Apoi, da, discuțiile despre panourile publicitare au un mare sens. Pentru că rănesc și ucid și la furtuni mai puțin impresionante decât cea de la Timișoara. NU de ieri de azi. Iar aici autoritățile locale au cel mai greu cuvânt de spus.

Bilanțul după furtuna din Vest: 145 de victime, dintre care 8 morți! Facebookul e plin de exemple și comparații cu uraganele devastatoare din Caraibe din anul ăsta. Și, da, între sute de km pe oră și 100 de km pe oră maximum e o mare diferență. Nu era cazul de evacuări, dar au ieșit la suprafață construcții precare, combinații publicitare, treburi de mântuială  pe bani mulți.

O acuzație a primarului Robu trebuie tratată extrem de serios: ENEL, compania aia privată căreia i s-a dat aproape gratis o parte din rețeaua de distribuție de electricitate, nu a făcut investițiile promise în teren și la fiecare furtrună mai mare sau mai mică mari părți din țară rămân fără curent. Sunt lucruri știute la care de obicei statul ridică neputincios din umeri. ENEL nu e singura, a fost o practică a de a taxa dublu pentru presupuse investiții în rețea care nu au fost făcute sau au fost făcute doar de formă. Sute de localități fără electricitate după un astfel de eveniment, iată ceva intolerabil. ENEL ar trebui să-și ia minimum tratamentul pe care li-l rezervăm reflex politicienilor.

Văd că, după Robu, a luat-o și Tudose cu ENEL. Criticile de TV sunt prea puțin. Îmi amintesc ce moment extraordinar a pierdut Ponta în 2013, de a încerca să preia din nou controlul asupra acestor companii. Pentru că privatizarea distribuției a fost una dintre cele mai nefericite idei postrevoluționare în piața de energie. Dar mintea le era la alte prostii. Deci, dacă se redeschide discuția și se republică rapoartele cu investițiile făcute de aceste companii conform angajării de la privatizare, da, am avea totuși o lecție mai consistentă învățată după această furtună, în afară de: să instalăm o aplicație, să primim  SMS ca să ne băgăm în beciuri în caz de ceva.

Bătaia de Giurgiu. Înțeleg că s-au trosnit la o nuntă Bădălău (PSD) cu Marin Anton (PNL). De fapt, cum povestește ultimul:

”Fina mea este sora miresei. Când am ieșit afară, pe terasă, domnul Bădălău, fiind într-un cerc de șase, șapte bărbați, a început să strige la mine băi, Antoane, să mă înjure de măicuța mea, să mă amenințe că mă omoară și mă aranjează el. S-a apropiat de mine și mi-a dat un pumn de palmă în gură. Cred că m-a lovit mai mult cu podul palmei”

A început tăvălugul , cum că, iată, după Palada, încă unul de la PSD (Palada a trecut pe la PRU-ul lui Ghiță între timp) care dă cu pumnul. Mai corect ar fi să ne amintim că ăștia dau cu pumnul oricum, mai ales când sunt la putere. Anton e din vechea clică Udrea din PDL, are legături clare cu clanul Butoane din zonă și, mai mult, e și filmat în timp ce rânjea acum câțiva ani în timp ce niște băieți din clan băteau doamne în vârstă care deranjau un eveniment cu starul PDL-ului de atunci (aici e filmul). Iar Bădălău e și el pitbull de partid care a căpătat putere foarte mare tocmai din nesiguranța lui Dragnea care și-a strâns tot sudul în jur, cu cele mai atavice forme de business de partid de prin Olt, Dolj, Giurgiu, Buzaău.

Violența la firul ierbii, de organizare partinică în funcție de diverse rețele primitive de business, e de găsit în multe alte zone. Violența fizică are și o legătură cu toleranța poliției față de astfel de manifestări. Am văzut poliția închizând ochii cu nesimțire la nu știu câte reglări de conturi sau acte de violență gratuită, pentru-că-putem. Așa că să nu ne mai tot mirăm aiurea, ci să vedem cum arată un cadru de partid de încredere în România, c-o fi în opoziție sau la putere. Ca Bădălău și ca Anton arată.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!