RSS Feed

Două zile naţionale: vinerea neagră şi 1 decembrie

vezi toate articolele de
29 Nov 2013 la 14:05 37 comentarii 1273 vizualizari.

Într-un fel e mişto de Black Friday (probabil, n-am intrat încă în febra asta niciodată), stai, calculezi, vînezi preţuri. E probabil ca la o casă de pariuri. Cheltui bani în prostie, te simţi şi cîştigat. Scad preţuri spectaculos din preţuri crescute spectaculos.

Denumirea “Black Friday” are o istorie amuzantă. Anii 30. Philadelphia. După Thanksgiving avea loc şi un meci de fotbal. O săptămînă plină, tot efectivul de poliţie era în stradă să dirijeze circulaţia. Numele de “Vinerea Neagră” a rămas de la aceşti poliţişti disperaţi de ambuteiaje, singurii cetăţeni neexcitaţi de tradiţii şi fotbal din oraş. (mai mult despre poveste aici).

După 80 de ani avem şi noi o poveste cu zile negre. Cu 48 de ore înainte încep pregătirile de ziua naţională, zboară salvările şi pompierii prin cartiere şi blochează drumurile. Azi era un ambuteiaj patriotic serios. Ieri aşteptai cam 10 minute un autobuz după cîte o coloană-două de autobuze aburite de respiraţia jandarmilor. Mai sînt şi reducerile şi înghesuiala de prin magazine care dă singura speranţă care contează: comerţul de succes.

Black Friday şi 1 decembrie se prind aşadar într-o horă de succes – de altfel, mulţi au şi extins vinerea neagră spre 1 decembrie, că doar mulţi români lucrează fără probleme în orice zi de sărbătoare. Shopping şi costum naţional. De toate pentru toţi şi pentru consumatori de profesie, şi pentru ăia care nu mai au decît patriotismul. A, şi mai rămîne bătaia de joc de cetăţenii care bagă o sarma oferită de clasa politică. Rămîne valabil, ca urare anticipată de 1 decembrie, ceva ce scriam acum doi ani:

Dacă la anul vom mînca cu toţii fasolea aia nenorocită împreună, fără fiţe şi fără frică de microbi, şi vom vorbi despre ce ne interesează, se cheamă că vom fi făcut un mare pas înainte. Asta ar fi cu adevărat evoluţie. Să respectăm puterea socială a unei porţii bune de fasole (de post sau cu cîrnaţi). Dar casta smarphone stă şi se indignează şi de fapt nu mai produce nimic, e chiar mai nocivă inclusiv economic, politic, social decît casta “fasole”. E mai apocaliptică şi mai superstiţioasă.  Pentru ei (noi, că nu-s mai breaz) “social” e că plătesc nişte taxe, rate. Asta dacă le plătesc. Şi e foarte “social să afişeze un rînjet nesfîrşit la vederea lui Dorel. Dorel e trei clase peste, dragilor. (2011)

Avem două zile naţionale pentru cel puţin două categorii de români care se mai intersectează destul de puţin. Ăia care se înghesuie la shopping şi ăia care se înghesuie la o sarma sau stau acasă şi bagă televizor sau pur şi simplu fac cîte o muncă pe salariu mediu spre minim prin supermarket. Optimismul meu de acum doi ani mergea înspre o oarecare intersectare între cele două categorii adusă de loviturile grele aduse de criză. Naivităţi.

Ori facem două zile naţionale, patriotism de şoping şi patriotism de supravieţuire.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

37 comments
 • 1

  ‘vinerea neagra’, ok-o pomenim,o sarbatorim;

  oare de ce nu sarbatorim noi si ‘lunea neagra’,ziua cand a inceput batalia desigur altruista pentru ‘implementarea democratiei’ in lume?

  ‘In finance, Black Monday refers to Monday, October 19, 1987, when stock markets around the world crashed, shedding a huge value in a very short time.’

  ‘The crash began in Far Eastern markets the morning of October 19. Later that morning, two U.S. warships shelled an Iranian oil platform in the Persian Gulf …’

  ceea ce a urmat si continua,cam stim cu totii.

  en.wikipedia.or../; si multe alte surse usor de gasit….

  Dorel Dibaciu
  2013-11-29 15:06:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Ziua Naţională A României este 10 mai – ziua în care Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit rege al Principatelor Române Unite.

  1 Decembrie este ziua declarată ca fiind naţională doar de Iliescu şi gloata de trădători – cozi de topor ai jidanilor care ne-au ocupat şi ne asupresc de optzeci de ani.

 • 3

  ar cam trebui sa sarbatorim si ziua nationala a kinei.
  pai ori suntem golani, ori nu mai suntem!?

  pekinezu maidanez
  2013-11-29 18:31:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Astazi in aceasta vinere neagra se implinesc 20 de ani de la moartea mult prea talentatului Ioan Luchian Mihalea. Pe cenusiul ecranelor bombate, grupul MiniSong mai ales, era o incantare si o pata de culoare. Ma bucuram pana la lacrimi de ce putea scoate din niste pusti. Cred ca a fost unic.

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Thanks Andreea.

 • 5

  Cine a scris comentariul 4?

  Ma intereseaza mai mult, ce vrea sa insemne poza de la gravatar?

  Nora, poti sa-mi dai niscaiva explicatii??? Eu stiu despre cine, despre ce, dar ce anume caut eu in poza respectiva??? Nora?

 • 6

  Auzi, Cosa, daca-mi spui si anul in care Carol I a devenit Principe al celor dupa principate( Romania devine regat in 1881), mai incep sa te cred ce spui pe aici.
  Iar Romania de azi pe care o stii tu, sau poate n-o stii, devine intregita la 1 Dec. 1918. Daca e sa ne luam dupa cele doua Principate Unite, putem cobori mult in istorie pana la prima Unire a lui Mihai din 1600, chiar daca a durat doar 6 luni. Dar stii care e problema aici? Nimeni nu mai stie cu exactitate ziua primei uniri.

  Pentru tine Ziua Nationala a Romaniei este 10 mai, pentru altul poate fi 1 Dec, pentru altul poate fi 23 aug. 1944, pentru altul 9 mai 1877, s.a.m.d.
  Nu toti gandesc ca tine, nu toti iti impartasesc sistemul de valori, asa cum nici tu nu faci acelasi lucru cu ceilalti.
  Acest lucru ce presupune o anumita toleranta si respect fatza de cei din jurul tau se numeste DEMOCRATIE! Pricepusi, Cosica?

 • 7

  @Danny:

  Pe la spate, măi nepoate!

  Posts 18-53

 • 8

  Gatu’ ma-tii de psihopat imputit, Goco.

  Ma adresez adminului de pe Vox: vezi ca ai pe acest blog un individ psihopat, Goco, care are zeci de conturi aici, si nu are nici o treaba sa comenteze on topic. Nu puteti sa-i mai limitati din conturile lui false? Fura poze, le duce dintr-o parte in alta, vorbeste aici ce a patit dincolo, etc. Pentru el acesta este un stil de a se juca. Este retard individul, adica mintea lui se afla undeva pe la 8-9 ani. Este in plus pe orice blog, asta fara discutii.

 • 9

  @Danny: Dai cam repede sentinte in stinga si in dreapta. Stii tu ca”individul” e psihopat ? De unde ? Dar informatia ca omul e “retard” (poate retardat, retard inseamna altceva, grozav le place postacilor usl sa foloseasca, gresit, asa cum faci si tu, vorba asta). Dar despre numarul de conturi de unde stii ? Ce inseamna conturi false ? Nu mai insist, desi intrebari ar mai fi.

  florin
  2013-11-29 23:17:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @florin: Ba, tampitule, cand ti-am spus ca esti redus mintal, nu m-ai crezut. Nu esti la fel de redus ca si Goco, dar nici mare diferenta intre tine si el nu e.

  Tu crezi ca eu am chef sa-ti explic ce e cu individul respectiv? Vezi ca te bagi tot timpul pe unde nu trebuie. Vezi-ti de treaba ta ca-mi faci scarba.

  Nu-mi tii tu evidenta cand dau sentinte, mai ales ca nu stii despre ce este vorba. Si as vrea sa nu mai vorbesti neintrebat.

  Eu nu sunt postac usl-ist, panarama de individ ce esti. Ti-am mai spus treaba asta de cateva ori, dar vad ca nu se prinde nimic de capul ala greoi pe care-l ai.

  Si vezi ca nu e nici o diferenta intre retard si retardat, acelasi sens il are de “inapoiat, intarziat mintal”, retardule retardat.

 • 11

  @Danny: Iar arunci cu judecati si pui etichete dupa cum crezi tu ca arata realitatea, nu conform ei. N-am spus ca esti postac usl-ist, doar ca procedezi la fel. Identic, pentru mai multa precizie. Toti postaceii usl vin cu “retard”-ul pe care il folosesti si tu. Fraiere, retardule, mai mult de atit nu pot.

  Nu e nevoie sa-mi explic nimic, bine ar fi sa te abtii de la etichetari si insulte.

  Daca dai sentinte in public, am si eu dreptul sa le tin evidenta, cum spui. Iar de vorbit vorbesc cind am chef, nu cind imi dai tu voie. Cinte te-a facut pe tine intrebator sef aici ? De unde ai ramas tu cu impresia ca cineva trebuie sa astepte sa intrebi tu pentru ca sa vorbeasca ? Nu crezi ca esti putin impertinent, recte needucat ? Si de ce esti asa nervos ? Nu-ti iese proiectul ? Crezi ca asa trebuie sa arate societatea civila, o gasca de obraznici si repede aruncatori de invective ? Of, doamne, dar duhnesti a usl-ist de la o posta !
  Gresesti, retard e fenomenul, retardat poate fi omul. E aproximativ ca diferenta dintre apendice si apendicita. Poate pentru tine e tot aia, daca pe linga educatie iti lipseste si lectura…

  florin
  2013-11-29 23:54:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @Danny
  in linia democratiei pe care o invoci citeste niste afirmatii naucitoare despre ponta. sa fie adevarate? ohanesian.wordp../

  yehudy
  2013-11-30 00:02:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @yehudy: Cam multe fapte pentru un singur individ, fie el si pupilul nastasian. In plus, nu-mi prea inspira incredere Ovidiu Ohanesian. Astazi l-as baga in msina de tocat carne pe premier, dar parca nu-mi vine sa cred tot ce am citit in scrisoarea aia…

  florin
  2013-11-30 00:12:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @florin: Pai, tu esti retard ca un fenomen, si retardat ca un om. Acum m-ai inteles? Daca le unim, ajungem la acelasi rezultat: esti un inapoiat, intarziat mintal. Ai tupeu, nesimtitule, sa-mi vorbesti asa.

  “Nu sunt postac uslist, dar procedez la fel”. De parca toti maimutoii tai pdlisti nu fac la fel. Afla-i cum vorbesc, cum se exprima, si apoi mai stam de vorba.

  Te bagi in discutii aiurea, fara sa stii despre ce este vorba. Cu stilul tau antipatic nu faci altceva decat sa enervezi mai mult omul. Tu crezi ca eu am chef sa-ti dau tie explicatii despre individul respectiv? Fii sigur ca-l cunosc si stiu despre ce este vorba. Dar tu te bagi ca fraierul unde nu ti-e locul. Esti enervant ca o musca d-aia care-ti intra in nas, ochi, gura, eventual si-n fund.

 • 15

  @florin
  scrisoarea este semnata de un senator, nu de ohanesian:)

  sincer, in actuala situatie politica din Romania, numai un individ cu “multe fapte” ar putea ajunge acolo sus:)

  un Maniu sau un Coposu nu ar avea nici o sansa in cloaca politica actuala!
  iti mai dau link o data sa vezi cine semneaza:)
  ohanesian.wordp../

  yehudy
  2013-11-30 00:20:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @all
  am citit acuze incredibile la adresa lui ponta. hai sa lasam atacurile personale, spuneti-va parerea despre acestev atacuri
  ohanesian.wordp../

  yehudy
  2013-11-30 00:25:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  yehudy

  vezi ca mai lipsesc doua intrebari in ce a dat ohanezian pe blog. Deci l-a cenzurat pe valer marian. Alea doua intrebari erau
  23.sa ne spuna ponta daca nu este si agentul talibanilor si pregateste un atentat
  24. Sa ne spuna ponta ce facea cind era internat cu mine in spitalul de la socola. Ca daca nu zice el o sa spun eu.
  Asta era lista integrala alui valer marian.
  Sfatul meu cautati o poza cu valer marian uitati-va la ea ca va spune totul. De aceia nu l-au luat in seama nici aia de la procuratura cind a depus un denunt care il privea pe cine altul decit pe ponta.

 • 18

  @yehudy: Da, mai, este semnata de Valer Marian. Am inteles despre ce este vorba.

 • 19

  @nae
  eu am pus o intrebare serioasa, tu raspunzi in stilul secretarilor de partid:)
  dar nu-i nimic, poate chiar nu ai inteles:) asa ca iti mai dau o sansa: citeste mai jos
  ohanesian.wordp../

  yehudy
  2013-11-30 00:35:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @yehudy: Lasa-l pe Nae in pace, daca nu pricepe anumite chestii, da-i pace. Nu te mai enerva degeaba.

  Nae o fi psd-ist, are si el dreptatea lui, dar daca nu pricepe ca PSD-ul este partidul hotilor, si ca nu este un partid de stanga, ci unul de oportunisti cu multe elemente mafiote de dreapta infiltrate in el, asta e.

 • 21

  @yehudy: Nu e nevoie sa repeti linkul, am vazut din prima cine semneaza. E de discutat si semnatarul, nu-mi miroase bine nici el, dar blogul e al lui Ohanesian si ceva nu-mi place nici la asta. Cind a aparut scrisoarea asta, ieri ? Cum de nu vorbesc televiziunile “bassiste” punct cu punct despre “faptele” prim-ministeriale ? N-o fi momentul ? Atunci de ce a scris senatorul textul acum ? Ce e de inteles din toata mustaria ? Ti-am spus, mi-as dori ca fiecare cuvintel din scrisoarea aia sa fie valabil, dar prea pute a diversiune, parca au aruncat momeala (si inca ce momeala gustoasa!) ca sa-si rupa dintii in ea presa ne-uslista, nu crezi ?

  florin
  2013-11-30 02:32:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @Danny: Aha, nu intelegeam mecanismul. Deci tu vii si injuri fara retinere, iar nesimtitul sint eu, pentru ca iti atrag atentia ca te porti ca un prost-crescut ? Da’ cine esti tu, postacelule, ca sa te dai zglobiu in apa mica pe aici ? Nu crezi ca te cam crezi, proiectantule de societati civile dupa calapodul usl ?

  florin
  2013-11-30 02:38:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @florin: Du-te, ma, si te culca, ca esti obosit.

  “Esti retard ca un fenomen, si retardat ca un om”. Iti place cum ti-am zis-o? Iti mai zic d-astea, daca-ti plac. Le ceri cu o mare intensitate. Iar eu ti le zic uneori cu un mare regret.

 • 24

  @florin: Vezi cat de fixist poti sa fii? Iar imi spui de usl. Daca atat te duce capul, ce sa-ti fac?

 • 25

  @Danny: Da-i inainte, provocatelule, ca nu ma supar. Macar se lamureste cine nu era lamurit deja.
  Stii tu ca sint obosit ? E treaba ta sa trimiti pe altii la culcare ? Cine te-a facut stapin pe bloguri, usletel ?

  florin
  2013-11-30 02:46:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @florin: Ma, de unde dracu’ ai aparut? Ma apuca rasu’-plansu’ cu tine.

  Cine sa se lamureasca, mai, caraghiosule? Pdl-istii tai handicapati? Aia nu se pun nici macar la numaratoare.

  Pai, se vede ca esti obosit. Oricine isi da seama. Obosit esti si ziua, nu numai noaptea.

  Cine m-a facut stapan pe bloguri? Prostia voastra, a pdlistilor, din pacate.

  Auzi, tu esti bun de luat la misto, dar nu am timp mereu sa fac lucrul asta.

 • 27

  “Ma apuca rasu’-plansu’ cu tine.”

  Danny draga, sa stii ca nu-i de bine. Mai e unul care tot asa, o da din ris in plins , dar ala are macar explicatia cu matrafoxu. La ala cu “draga stolo” ma refer, ca poate nu erai pe-aproape kand fu :)

  Ca sa scapi de semnele astea premergatoare , uite o procedura auzita la Vadim: in fiecare zi stai trei ore cu picioarele intr-un butoi cu apa calda si cu capul in unul cu apa rece. In acelas timp, ca sa faci economie de timp, plus ca si daca se intampla ceva oricum n-ai nimic de pierdut, adica ceva care sa nu fi pierdut deja ori care sa mai ai dar tot degeaba.

  In felul asta , dupa cum spune Vadim, vei scapa de labilitatea afectiva (labilitatea e altceva, nu la ce te gandesti tu, desi s-ar putea sa te ajute si la aia).

  Long story short: cauta-te.

  menuhina
  2013-11-30 03:03:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Gata, pdl-istilor, am plecat la somn. Mai e si maine o zi.

  Sper sa nu-mi deranjati somnul cel lin si datator de sperante programatice de viitor.

  Maine am in program comentarii serioase. Asa ca, n-am nevoie de prezenta voastra aici. Ma refer la papagalii astia, menuhina, florin si car’i-a mai ouat, sau imbracat, sau c……………………..Noapte buna!

 • 29

  “Daca atat te duce capul, ce sa-ti fac?

  Danny”

  Ei, nu fi si tu chiar atat de indiscret , mai intra copii inainte de 12 noaptea…. de-ne un e-mail si-ti spunem noi ce sa ne faci , sa vezi ce mult o sa-ti placa :D

  Plus ca s-ar pute sa te ajute si la ten; pacat ca e iarna, ca am auzit ca face si picioru mic si vedere la mare :D

  menuhina
  2013-11-30 03:24:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  @Danny: “cosa” e inca foarte suparat, n-o sa te asculte in materie de toleranta. Motivul supararii lui e asta: cand crezi ca detii suta la suta adevarul (in primul rând esti prost, dar asta nu e nimic remarcabil cand vorbim de “cosa”), ti se pare ca trebuie sa trambitezi “adevarul” si “dreptatea” asta cat mai socant posibil, sa “destepti” lumea. De unde elucubratiile si injuriile, adica intoleranta.

 • 31

  @rk: Ti-am dat raspunsul in alta parte. Cauta-l!

  Te stiu de vreo 3 ani pe Vox, ai scris si pe Pandora’s. Te-am remarcat ca fiind un baiat citit, cu o oarecare filosofie de viata in tine. Dar nu-mi place poza ta de la gravatar. Schimb-o!

 • 32

  @Danny:

  Pedo, iar te-ai imbatat cu juma’ de bere?

  @Danny
  2013-11-30 20:23:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @@Danny: Imi bag p-la in neamul tau, Goco.

 • 34

  o great bhalobasa for this like ;

 • 35

  Here is awesome place to view travel and for visiting . Every one can get world’s beautiful and historical place in the world .
  for see …. travelworlds24.../

 • 36

  @rk: esti prea prost ca sa-ti dai seama ca atita vreme cat nimeni nu poate demonstra care anume este adevarul absolut, adevarul oricaruia este indreptatit la titlul respectiv , pina la proba contrarie. Se numeste convingere , si e bine sa ai. Ti-am explicat de ce: nu stie nimeni deocamdata care dintre convingerile nostre, si ale cui convingeri, sint adevarul absolut.
  Iar daca nu exista un adevar absolut, cu atit mai mult oricine poate fi detinatorul suta la suta al unuia sau mai multor adevaruri din alea, neabsolute.

  Omul fara convingeri e cel mai prost de pe lume, deoarece nu crede nici in ceea ce este adevarat si sigur.
  Sa stii ca o gramada de lucruri sint suta la suta adevarate. Iar daca nu le crezi, nu faci altceva decat sa te auto-handicapezi.

  In plus, lumea chiar are nevoie sa fie desteptata , iar socul este cea mai eficienta metoda.

  @rk: scrii numai prostii auzite de la pseudo-ganditori.
  Iti mai spun odata: sint o multime de lucruri despre care poti fi linistit suta la suta sigur, deoarece sint suta la suta adevarate. Adevarurile stiintifice, de-un exemplu. Si faptul ca tu esti un sfertodoct infumurat, alt exemplu.

  menuhina
  2013-12-01 23:53:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  @rk: inca ceva; trebuie sa fii de-a dreptul tampit sa tolerezi ceva despre care esti convins ca e gresit si daunator.
  Voi astia sugatorii de tolerantza probabil ca ati fost conceputi la casa de tolerantza si v-ati molipsit ca de sifilis, intrauterin.
  Ia uita-te la tine ce ai scris, ca aberatii ai putut scoate pe tastatura :

  1- sa nu ai convingeri
  2- sa tolerezi ce este rau

  Asta e rezumatul postarii tale. Esti platit sau asa esti tu ?

  menuhina
  2013-12-02 00:04:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!