RSS Feed

Dragă Europă

vezi toate articolele de
21 Dec 2010 la 15:24 35 comentarii 1358 vizualizari.

Dragă Europă,

Îţi scrie un papuaş din Est. Nu e vreo scrisoare deschisă, nici vreo compunere tînguitoare de clasa a patra , blabla. Ia-o ca pe o postare plictisită, ceva mai lungă, de pe facebook. Provocată de anunţul pe la Comisie că România şi Bulgaria nu sînt pegătite pentru Schengen, că te pun în pericol pe tine, leagăn al civilizaţiei etc.

Am fost “eliberat” în 1989; şi intrat, integrat, absorbit de tine, Europă vestică, “civilizată”. Aveam atunci 12 ani, un mic barbar pionier care a fost lustruit şi cizelat cu tot felul de tranziţii superbe recomandate şi de specialiştii tăi, şi urmate în stil original de ai noştri, în unii ani făcînd foamea în familie mai ceva ca pe vremea lui Ceaşcă.

Au fost distrugeri creatoare, privatizări spectaculoase, neoliberalisme superbe, teorii halucinante bune doar pentru noi, dereglemetare fabuloasă. Am devenit şi mai civilizat şi mai obsedat de valori “vestice”, ajungînd chiar să scriu despre liderii tăi, Sarkozy sau Berlusconi, care ţi-au călcat în picioare toate mesajele frumoase despre o lume mai bună, nerasistă, nexenofobă. Eu mă preocupam de soarta ta cu aşa lideri reacţionari şi meschini. Şi am greşit: ţie, de fapt, ţi-e foarte bine cu ei.

Mi s-au vîndut de mic poveşti cu eliberarea către vest. Şi tot atunci am constatat că multă vreme era o eliberare mai mult aventurieră sau turistică. Adică sau fugeai în Vest şi munceai la negru pînă deveneai gri şi, într-un viitor nedecis, “alb”, sau făceai excursii şi vizitai obiective. Ne-am mai “eliberat” de vreo două ori, am intrat în UE, am putut călători doar cu buletinul. Niciodată nu a existat integrare reală. Europă dragă, ne-ai scos chitanţă pe fiecare blabla civilizatoriu vîndut.

Europa ne-a vîndut poveşti despre sine cu o meschinărie burgheză deja revoltătoare. Valorile cu care ni se lăuda şi le-a năruit singură în nenumărate rînduri. Ne-au vîndut aer (sloganurile favorite: libertate, justiţie, blabla) şi au primit în schimb privatizări strategice, felii de piaţă strategice, forţă de muncă ieftină multă şi uşor de dispreţuit (pentru că sîntem “ţigani”, nu-i aşa?).

Europa nu şi-a asumat nici un risc cu noi. A dat lecţii de undeva de la distanţă. După decizia Franţei şi Germaniei de a juca pînă la capăt cartea populismului xenofob şi naţionalist camuflat sub diverse frici economice, sub cifre şi date cheie, eu cred că o putem, în sfîrşit, dispreţui liniştiţi. Atît ne-aţi împuiat capul cu the european dream încît nu aţi simţit că voi înşivă aţi devenit impostori în povestea cu pricina.

A existat şi un troc personal cu Europa, cu Vestul. Eu v-am consumat cultura cu lăcomie. Şi am privit cu dispreţ maşinăriile voastre de făcut bani. Dar le-am preferat maşinăriilor noastre de făcut bani. Între timp, fuziunea maşinăriilor de făcut bani s-a desăvîrşit – merg perfect împreună. Însă raportul cu tine, Europă, în care noi sîntem sălbaticii şi tu esti filantroapa, ar fi trebuit să se termine de foarte mult timp.

Simplul fapt că insişti în acest discurs mă face să rîd nervos. Pentru că văd istoria repetîndu-se, văd extremisme stupide folosite fără încetare de liderii tăi şi ai mei. Văd cît de puţin rezistăm “împreună” atunci cînd nu mai avem bani sau suflu pentru încă o tranziţie.

Ce să mai zic. Ne mai vedem. Să sperăm că nu rămînînd desfiguraţi în continuare tu de un rînjet superior, ai mei, de unul provincial, inferior. Sîntem egali măcar în prostie şi cinism de ceva timp. Ne mai rămîne s-o şi recunoaştem.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!