RSS Feed

Dragnea, baftă la pescuit !

vezi toate articolele de
22 Sep 2017 la 19:04 115 comentarii 1053 vizualizari.

Sevil Shaiddeh este anchetată de DNA pentru abuz în serviciu. Dacă până acum în imaginaţia populară abuzul în serviciu mai putea fi asociat cu un furtişag, eventual maxim 50,000 de euro, ei bine Shaiddeh şi Rovana Plumb i-au dat practic firmei fiului lui Dragnea o insulă. Cităm din rechizitoriu: “părti din Insula Belina si Braţul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minoră a Dunării, din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi in administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie inchiriate tot ilegal unei firme private”- respectiv firma Tel Drum, controlată de fiul lui Dragnea.

Guvernarea PSD apare astfel în întreaga-i putoare medievală: baronii locali ajung să primească pământuri de la stat precum primeau nobilii medievali diverse teritorii după bunul plac al regelui.

Dragnea s-a pregătit pentru dosarul DNA despre insula Belina angajând  o echipă de consultanţi politici din Israel, care l-au sfătuit următoarele, potrivit surselor Hotnews:

-          Atac la ambasadele vestice

-          Atac la bănci şi companii multinaţionale

-          Atac asupra magistraţilor şi jurnaliştilor

Dacă adăugăm la aceste linii Referendumul pentru Familie,avem imaginea unui partid care încearcă din răsputeri să acopere scandaluri de corupţie invocând naţionalismul, xenofobia, antisemitismul, homofobia, adică ce-i mai bun la casa românului needucat.

Ce e de remarcat în schimb este efortul sociologic şi de comunicare politică la care se pretează Dragnea şi PSD, dar mai ales faptul că sunt singurii care încearcă să targeteze constant populaţia rurală, oamenii needucaţi, pensionarii nostalgici, etc. Opoziţia este practic inexistentă în aceste medii, iar USR, România 100 sau alte partide de tehnocraţi se remarcă prin respingerea publicului needucat, rural, bătrăn, public care decide practic soarta votului.

În istoria modernă a României au existat situaţii în care publicul rural needucat a fost curtat de mai multe tabere. Redau un pasaj din lucrarea lui Antonio Momoc, “Sociologul Dimitrie Gusti, consilier de imagine?” din revista Sfera Politicii nr. 135:

Replica Regelui la retorica naţionalistă legionară a fost aceea de a oficializa cultul naţiunii şi de a-i da o interpretare monarhistă.[…]  Încercând să atragă de partea sa elitele tinere şi societatea rurală, Regele a reunit în jurul său cercetători ai realităţii sociale şi strategi în comunicarea politică însărcinaţi să fabrice un alt Erou Salvator. Carol al II-lea-lea a făcut apel în strategia de construire a cultului personalităţii la mijloace multiple aflate la dispoziţia sa. În a doua parte a anilor ’30, prin propaganda coordonată de sociologul Dimitrie Gusti de la conducerea Fundaţiei Culturale Regale „Principele Carol”, Şcoala de Sociologie de la Bucureşti a constituit unul dintre instrumentele de comunicare ale puterii. Şcoala lui Gusti intra într-o competiţie de imagine nedeclarată cu Mişcarea Legionară. Prin presa Fundaţiilor Culturale s-a construit profilul ideologic şi imaginea unui Rege apropiat de ţăranii români, adică de ţinta preferată a mesajului legionar. Mitului Salvatorului i-a fost adăugat de către Şcoala Monografică mitul Unităţii unei naţiuni alcătuită în cea mai mare parte din ţărani. Cei care au executat tehnicile de construcţie a campaniei pozitive au fost acei reprezentanţi ai Şcolii de Sociologie, H.H. Stahl, O. Neamţu şi A. Golopenţia, angajaţi după 1934 ai Fundaţiei Culturale Regale „Principele Carol”, (în 1938-39 ai Serviciului Social).

Competiţia pentru publicul rural a fost apoi continuată de comunişti , citez din cartea Allinei Mungiu Pippidi şi a lui Gérard Althabe , Secera şi Buldozerul. Scorniceşti şi Nucşoara. Mecanisme de aservire a ţăranului român:

întrucît comuniştii nu aveau deloc cadre în Romînia, unde mişcarea de masă anti-sistem era cea legionară (legionarii se mîndreau cu un milion de membri), mult mai apropiată de ţărănime prin caracterul ei populist şi ortodox, au fost recrutaţi soldaţii prizonieri de pe frontul din Răsărit, mai cu seamă cei mai vulnerabili, fără pămînt mult şi fără educaţie [...]

In România, cum bine au sesizat consultanţii israelieni antamaţi de Dragnea, impulsurile naţionaliste, populiste, homofobe , antisemite sunt o cale de access spre publicul rural needucat, cale utilizată activ de Dragnea, PSD şi Antena 3.

Opoziţia în prezent în România livrează exclusiv mesaje pentru publicul educat, cu telefoane cu lanternă şi meme-uri amuzante. Suficient cât să zguduie ocazional ordinea în PSD sau guvern, nu cât să câştige votul rural.

Avem o istorie interesantă a luptei de comunicare politică pentru câştigarea încrederii ţăranilor în România, din păcate una brutală în cazul comuniştilor, eşuată în cazul Regelui Carol al II-lea. Opoziţia în prezent nici măcar nu încearcă să ducă această luptă, deşi un minim de efort de comunicare politică ţintit către publicul PSD ar avea success, în condiţiile în care afacerile lui Dragnea sunt nesimţit de transparente.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

115 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!