RSS Feed

“Dreptul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul şi modifică Legea dialogului social!”

vezi toate articolele de
07 Oct 2014 la 11:18 26 comentarii 1186 vizualizari.

Reproduc o ştire despre mitingul de azi al sindicatelor din Piaţa Victoriei. Social-democratul Victor Ponta a avut în 2012 de uitat rapid nişte lucruri: printre primele victime ale amneziei s-a numărat o legislaţie care practic a făcut sindicatele praf. Înainte de alegeri, premierul se angaja că va modifica legea dialogului social şi noul cod al muncii. Nu a făcut-o, e foarte bine că în al doişpelea ceas i se aduce aminte în stradă.

Acţiunile de protest se desfăşoară sub sloganul “Dreptul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul şi modifică Legea dialogului social!”.

Liderul “Cartel Alfa” a arătat, în 24 septembrie, că la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptată la presiunea Consiliului Investitorilor Străini şi a Camerei de Comerţ Americane, efectele pentru salariaţi sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, mai puţin de 30 la sută dintre salariaţi mai sunt astăzi acoperiţi de un contract colectiv de muncă.

El a precizat că, din cauza faptului că un contract colectiv de muncă nu se poate negocia pentru unităţi care au mai puţin de 21 de salariaţi, peste 1,2 milioane de salariaţi, adică un sfert din totalul angajaţilor români, nu au dreptul de a fi reprezentaţi, în condiţiile în care un contract de sector sau naţional nu mai este posibil.

Hossu a subliniat că toate aceste lucruri înseamnă de fapt “precarizarea locurilor de muncă”, crearea unor condiţii inumane de muncă, salarii menţinute la nivel foarte scăzut, evaziune fiscală şi contribuţii fiscale plătite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra stării de sănătate a angajaţilor.

“Deşi în 2011, USL, deci şi premierul Victor Ponta, au semnat cu confederaţiile patronale şi sindicale că imediat ce vor ajunge la putere vor face modificări la Legea dialogului social, deşi există o declaraţie a primului ministru din 2013 că va modifica această lege, deşi la Congresul PSD din 2013 a scos o rezoluţie prin care se angaja să facă acest lucru, Guvernul nu a reuşit să facă nicio modificare, deşi tot Guvernul a arătat că, dacă vrea, poate modifica orice lege în două săptămâni”, a mai spus preşedintele “Cartel Alfa”, făcând referire la reducerea CAS şi la ordonanţa care a permis migraţia aleşilor locali. (mediafax)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

26 comments
 • 1

  Daaa, hai sa radem cu piesa asta de teatru proasta. Minunatele sindicate romanesti, controlate politic, care se prefac ca ele sunt stanga.

  Coae, sindicatele alea adevarate se infiinteaza unde e greu, in firmele private, fac treaba dificila de a uni muncitorii si rezolva probleme dureroase si adevarate, ca altfel nici nu ii pot convinge pe oameni sa miste. De alea e mare nevoie si lipsa.

  “Sindicatele” infiintate in sectoarele bugetare cu voie de la stat sunt la fel de nule ca “sindicatele” din firmele private care au ca principala activitate sa ofere o punga de dulciuri de craciun si de paste.

  Mare branza, seful PSD isi trimite soferul sa fie lider sindical, ca sa faca 1 (o) manifestatie de protest cand e Ponta la putere si 210 cand e Boc.

  just mac
  2014-10-07 11:53:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  păi, coae, eu ce zic. că în mediul privat a fost făcută praf sindicalizarea. oricine strigă asta face un lucru bun, chiar şi azi, chiar şi dacă e cartel alfa sau orice alt tip de sindicalist

  Costi Rogozanu
  2014-10-07 12:09:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Cand o sa vad un sindicat din mediul privat care ridica o problema din lumea reala ai promisiunea mea ca o sa aplaud.

  just mac
  2014-10-07 12:15:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  ce-mi place mie naivitatea asta (n-o numesc altfel – n-are sens să mă bag în speculații): „Deşi în 2011, USL, deci şi premierul Victor Ponta, au semnat cu confederaţiile patronale şi sindicale că imediat ce vor ajunge la putere vor face modificări la Legea dialogului social, deşi există o declaraţie a primului ministru din 2013 că va modifica această lege, deşi la Congresul PSD din 2013 a scos o rezoluţie prin care se angaja să facă acest lucru, Guvernul nu a reuşit să facă nicio modificare, deşi tot Guvernul a arătat că, dacă vrea, poate modifica orice lege în două săptămâni”

  mesaj pentru sindicaliști, măreți intelectuali de stânga etc.: vă meritați soarta. i-ați adus la putere, merită să le vedeți spatele. din păcate, nici nu vă va fi învățătură de minte. și data viitoare, tot cu promisiuni veți fi cumpărați. sunteți mai jenanți decât aia care-și dau votul pe o pungă de făină. voi ați făcut-o – și o veți face și peste o lună – gratis.

  berenger
  2014-10-07 13:51:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  unul din efectele legislaţiei băsite este salariul minim pe economie care-i acelaşi şi pentru femeia de serviciu şi pentru dirigintele farmacist – cu studii superioare de 6 ani

  trolu
  2014-10-07 14:06:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @trolu: Fals, postacule pafarist.
  Salariul minim se indexeaza cu un coeficient in functie de nivelul de studii necesare postului ocupat.
  Pentru femeie de servici (scoala medie, 2-10 clase) coeficientul e 1. Pentru tehnician veterinar (studii liceale, postliceale) coeficientul e 1,5. Pentru medic farmacist (studii universitare) coeficientul e 2.
  Pe voi, pe postacii pafaristi, cu cit va indexeaza angajatorul?

  tractoristu
  2014-10-07 14:37:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @trolu

  basit e capul tau.

  just mac
  2014-10-07 14:41:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @tractoristu atoatestiutor
  tocmai asta s-a anulat prin modificarea legislatiei din 2011. Coeficientii aia erau in Contractul colectiv national, care a fost eliminat prin cerinta guvernului. Acum cei noi angajati, debutanti au acelasi salariu (minim) cu cei cu experienta, calificare sau studii. Caci la aceia nu se mai ridica, atata vreme cat e peste (si cu 10 lei peste) minim.
  Asta e in privat. La stat la fel, in legea unica de salarizare, referinta a ramas la salariul minim de cand s-a adoptat, adica 600 de lei, iar coeficientii se calculeaza raportat la aceasta suma. Prin cresterea salariului minim au crescut doar salariile care erau sub, fara sa se mai recalculeze pentru toata grila. Asa ca vreo 20 de trepte de salarizare s-au aplatizat la nivelul salariului minim. Incet incet o sa avem o masa de salariati platiti cu salariul minim, si cativa directori. Unii vor primi si in plic o diferenta.

  sindicalist
  2014-10-07 15:07:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Societatea romanesaca mizerabila de azi a creat asa:

  - un lumpen de conditie jalnica, care cauta sa supravietuiasca la ‘gri’ sau ‘negru’ (umiliti si obiditi)
  - niste ‘corporatisti’ dezgustatori, glumeti (de tip ‘mondenii’), mono/unidimensionali, imbecilizati cultural si spiritual; nesimtitii natiunii
  - golanime din servicii/vanzari
  - politrucii mizerabili, neamuri proaste, scarbavnici, securisti si securoizi
  - ‘patronate’ securistoide, neamuri proaste, josnici
  - ‘cadre corporatiste’ mai inalte din moburi securiste
  (vezi businessurile ‘curate’ cu MS, dar si S-veco cu haspisti si aibiemisti)
  - sindicalisti vopsiti, securisti sau securoizi

  Angajatul romenesc are una din cele mai triste conditii umane, mai rau at fi in Africa si zone sud/centroamericane

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 15:47:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @sindicalist, inseamna ca sunteti pe mana cu directorul unitatii daca mai aveti ca punct de referinta 600 de lei. Duceti-va oameni buni in instanta si castigati sigur, cel mai recent exemplu este dat de angajatii CFR-ului, care in ultimii ani au tot castigat procesele de acest fel.
  Partea prosta pentru ei este ca vor intra in insolventa, iar salariatii isi vor lua banii, daca nu falimenteaza, peste 3 ani.
  IRLU, parte a CFR Marfa, si-a cerut insolventa, pe sestache, asta vara.

  Frigg
  2014-10-07 15:51:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @sindicalist: Domne, ce-i drept nu m-am uitat in cartea de munca de ceva vreme. La SMA-ul nostru, l-am ales sef de sindicat pe patron. E scump, dar directorul nu ridica capul in fata lui.
  Am inteles durerea clasei muncitoare sindicalizate. Daca statul nu se implica in negocierea salariilor, atunci macar sa stabileasca mai multe salarii minime (sic!), conform unei grile pe studii si vechime in construirea capitalismului.
  Cum era pe vremea Tovarasului, in epoca de aur. Tractorist, categoria 1 baza 1800 lei, categoria 2 1900 lei, categoria 6 speciala 3000 lei si o basca noua la incepu de an.
  Da, domne! Pai de ce sa mai invete pe rupte diriginta farmacista, daca e angajata tot cu salariul minim pe economie + 10 lei.
  Auzi, nea!? Dar liderii aia de sindicat, priceputi tare cind isi stabilesc singuri indemnizatiile platite din cotizatiile fraierilor, nu se pricep sa negocieze singuri grile salariale echitabile? Trebuie sa le faca guvernul si parlamentul treaba?

  tractoristu
  2014-10-07 16:06:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @tractoristu
  (ca te vad deosebit de si agresiv/smecher pe-aici)
  “Pai de ce sa mai invete pe rupt-aie diriginta farmacista”aici)

  Pai nu prea mai are de ce sa invete asa mult,
  sta la tesghea si vinde .
  Azi farmaciile sunt pravalii ale unor lanturi.
  Mu mai prepara dupa retete, nu mai au laborator, nu mai au creativitate, sunt un soi de vanzatori ceva mai priceputi.
  Nu se mai prepara retete/ nu mai au laborator intern.
  O tanara farmacista simpatica dintr-un lant bucurestean ramasese uimita cat de ‘interesant’ tehnologic e la grecii de la Zentiva/Sicomed (fost UMB). A vazut asa ceva numai in practica studenteasca, in trecut.
  Acum sta la tejghea si agentul de paz e la vreo 3-4 metri.

  Pana acum vreo 10-15 ani erau in Bucuresti:
  UMB, Biofarm, Sintoram etc
  Astazi e productie muuult mai mica si nici nu s-au relocat. Praf pulbere fina…
  Terapia Iasi e la indieni…

  Asta ti-o spune cineva dintr-o familie cu multi membri in bransa, care au predat discipline farmaceutice, care au avut inventii, inovatii, control/laborator, productie/export cu zeci de produse (unele cu productie unica in Eu). Si acesre produse se cam se fac dupa British Pharmacopoeia si/sau cea americana / franceza, Nu-i usor.
  Cam asta e

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 16:24:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @tractoristu

  “Pai de ce sa mai invete pe rupt-aie diriginta farmacista”aici)

  Pai nu prea mai are de ce sa invete asa mult,
  sta la tejghea si vinde .
  Azi farmaciile sunt pravalii ale unor lanturi.
  Nu mai prepara dupa retete, nu mai au laborator, nu mai au creativitate, sunt un soi de vanzatori ceva mai priceputi.
  Nu se mai prepara retete/ nu mai au laborator intern.
  O tanara farmacista simpatica dintr-un lant bucurestean ramasese uimita cat de ‘interesant’ tehnologic e la grecii de la Zentiva/Sicomed (fost UMB). A vazut asa ceva numai in practica studenteasca, in trecut.
  Acum sta la tejghea si agentul de paz e la vreo 3-4 metri.

  Pana acum vreo 10-15 ani erau in Bucuresti:
  UMB, Biofarm, Sintofarm etc
  Astazi e productie muuult mai mica si nici nu s-au relocat. Praf pulbere fina…
  Terapia Iasi e la indieni…

  Asta ti-o spune cineva dintr-o familie cu multi membri in bransa, care au predat discipline farmaceutice, care au avut inventii, inovatii, control/laborator, productie/export cu zeci de produse (unele cu productie unica in Eu). Si acesre produse se cam fac dupa British Pharmacopoeia si/sau cea americana / franceza. Nu-i usor.
  Cam asta e

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 16:30:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @DespreOameniideAzi:
  Da, domne. In ziua de azi, lanturile farmaceutice au dezumanizat nobila profesie a spiterilor. Dicarbocalmul si frectia galenica sint identice pe tot lantul de distributie, de la Dolhasca la Vinga Mare. O asistenta farmacista cu liceu si dictie consulta calculatorul din dotare: “da, avem, 12 lei 35 flaconul de 20 pastile”, “regret, nu se gaseste nici la depozit, reveniti peste 3 saptamini”, etc. Cam la asta s-a redus meseria de farmacist. In 15 ani vor disparea si asistentele, odata cu farmaciile. Vom cumpara de pe emag, comanda cu smartfonu si livrare la domiciliu prin curier.
  Singura sansa de supravietuire a farmacistilor veritabili e sa se intoarca in epoca de aur, sec. 17-19. Panacee, elixire ale tineretii, potiuni de viata lunga, pomezi minune, tincturi atotvindecatoare, personalizate pe genomul fiecaruia.
  Transmiteti supravietuitorilor din familie sa nu dispere. Vor reveni intre stilpii comunitatii, alaturi de primar, preot, notar si jandarm.
  Vor fi iarasi ce au fost si mai mult decit atit.

  tractoristu
  2014-10-07 17:33:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @tractorist
  Smechere, medicamentele ale se fac tot de catre cercetatori, farmacisti, chimisti, ingineri in niste uzine de medicamente. In cateva puncte din lume.

  Bine ca a disparut industria autohtona, romaneasca,
  e un lucru de care ar trebui sa ne bucuram ca pe niste crettini, sa ne hlizim

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 17:59:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @tractoristu

  Ia spune-ne si noua smmechere,
  cum se face din smartphone comanda aia de conversie din codul Objective-C al IPhone sau Java/C++ al Android sau din C# .NET Framework Windows Mobile 8 catre substantele acelea de sinteza ale medicamentelor?
  Ia scrie tu Alchimistule globali(mbi)st despre asta,
  lumineaza-ne istetzule!

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 18:01:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @DespreOameniideAzi:
  Da, vericule. Exact despre asta era vorba p’aici. Despre disparitia industriilor autohtone sub efectul introducerii unui salariu unic pe economie nediferentiat pe ramuri de activitate, vechime in munca, studii, marime la pantofi, preferinte culinare, numar de carti citite, etc.

  De hlizit putem sa o facem si pozind in destepti si culti, la fel cum putem gasi explicatii despre disparitia capacitatilor productive: politrucii, securistoizii, golanimea, nesimtitii, lumpenproletarii, cozile de topor, etc. Foloseste la fel ca o pomada cu catran la un picior de lemn.

  DomnuleDeIeri, mai bine ne spune cum, cit, pe care si CINE poate reporni productia pe meleagurile carpato-danubiano-Pontice? Uite, domnu sindicalist Hossu zice ca e musai de o alta lege a dialogului social, ca sa stea mai bine de vorba patronii cu amploaiatii. Adica securistoizii cu lumpenii.

  Matale ce crezi? Pot vorbele sa reporneasca furnalele si laminoarele trecutului falnic? Poate reveni tarisoara asta minunata in avangarda cercetarii stiintifice farmaceutice, ca si Germania tremura de frica chimistilor romani?

  tractoristu
  2014-10-07 18:35:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @tractoristu

  - nu stiu cine poate (re)porni ceva pe-aici.
  Pe teren parjolit va fi f greu

  As prefera sa nu vorbim la misto

  “Despre disparitia industriilor autohtone sub efectul introducerii unui salariu unic pe economie nediferentiat pe ramuri de activitate, vechime in munca, studii…”

  Este foarte putin pobabil ca astea sa fi fost cauzele
  Este foarte probabil ac in RO sa fi avut loc intre anii 1990 – 2014
  “un super jaf / transfer de proprietatea -> dezmembrari/lichidari”

  Un exemplu, iau zona de Est Bucuresti, zona Th Pallady
  - Chimopar la libanezi (?) , ras,
  cateva zeci de hectare rase, pret destul de mic (sub 90 Eur/m2)
  - Zentiva/Sicomed – fost UMB, activitate mult restransa, la greci
  - Policolor, activitate foarte restransa in RO,
  relocare in Vest Bucuresti/Militari, pe o suprafata/capacitate mult mai mica; actionariat strain, manager junior Vacaroiu)
  Nu e clar ce PUZ va avea terenul ( P+5 / P+7 ?)
  - Stela /Sin rase, fara relocare,terenuri libere la vanzare , terenuri cu PUZ P+2 … P+14
  Alte uzine/fabrici mai mici, fara relocare.

  Nu e vorba de trecut falnic, e vorba insa cu certitudine de un prezent (industrial) jalnic.

  Lumpenii sau fost facuti lumpeni nu ca sunt asa ‘ontologic’.
  Securoizii sau chiar securistii au bagat de jaf si lumpenizarea astora.

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 19:04:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @tractoristu

  si nu cred ca cei care s-au bucurat din plin (din intern si din extern) de acest jaf
  sa mai doreasca si sa sprijine o re-industrializare, o revenire.

  E ireversibil

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 19:07:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @tractoristu

  si poate ne spui dumneata, in intelepciunea asta superior-glumeata, cu ce au gresit autohtonii care au facut metalurgie ( inainte chiar de 1920 si care au continuat, dupa ce au scapat de puscaria politica, si dupa 1950);
  sau ca era o scoala framaceutica inainte de 1940 care apoi
  a continuat si dupa 1950. (stiu o uzina bucuresteana care avea zeci de produse/substanta medicamentoasa, cu rentabilitate mare fiecare)

  Vad ca nu propui nimic.
  Esti pur ‘enigmatic’ si mai ales cinico/sarcastic.
  E multa intelepciune si pricepere in RO care iese foarte greu pe teava, cu gemete mari!

  Poate ’solutia’ asta e:
  sa vina unii istetzi, sa primeasca gratis terenuri, utilitati/ energie ieftina, sa ‘exporte’ orice profit, iar noi sa avem doar grija sa-i dezmierdam frumos prin sexul nostru slab si frumos sau prin alte/alti ‘doritori’

  DespreOameniideAzi
  2014-10-07 19:22:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @frigg ziceam de 600 lei referinta in legea 284/2010 a salarizarii in sistemul public, in baza careia s-au calculat coeficientii pentru toata grila. Intre timp, celor care au picat sub salariul minim actualizat periodic, li s-a tot marit leafa, ceilalti au ramas pe loc, in situatia in care coeficientul lor immultit cu 600 dadea peste valoarea actualizata a salariului minim. Asa se intampla mai intampla si in privat, atata timp cat nu mai exista coeficientii de ierarhizare corelati cu salariul minim national sau pe unitate. Probabil ca e cam tehnic, mai simpla si fara indoiala mai amuzanta este o intorsatura de condei despre sindicalisti si patroni.

  sindicalist
  2014-10-07 19:48:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @DespreOameniideAzi:

  Sa nu exageram cu industria lui ceasca.
  Majoritatea era licente depasite, de prin anii ‘60, la care nu se respectau nici macar normele initiale de fabricatie (japonezii prevedeau permalloy, ai nostri puneau tabla ordinara). Materiale de căcat, unde la mecanica fina /automatizari , erau esentiale.

  Topeau si turnau metal, pe cap de locuitor, asta faceau.
  Iar la Cluj, pentru 1 kg de carne (cand “se băga”) trebuia sa-ti pui parinţii sau bunicii sa stea 3 zile şi 2 nopti la rand la coada (aveau si scaunele).

  Asta era comunismul real, nu sclifoselile stangiste pe care le afiseaza rogo fumand o tigara fina si lingand un carlsberg (cafeaua era inlocuita cu năut, berea- o posirca jumatate apa jumatate “hamei” de porumb si nici aia nu o gaseai, coniacul – niste boraturi tip lichior, “nucet”.)

  Criticam capitalismul asta inca primitiv, care e la noi, dar sa nu uitam ca o mai mare aberatie decat comunismul nu s-a mai pomenit.

  Mircea
  2014-10-08 08:16:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Hai sa punem degetul pe rana . In mediul privat la un salariu declarat de 1000 ron patronul mai scoate din buzunar aproximativ 950 ron taxe si impozite . Atunci se practica doua metode de a ocoli legea . Sau angajatul accepta un salariu minim pe economie si primeste diverse prime si bonificatii sau e fortat sa-si faca PFA si sa semneze un contract de prestari servicii cu firma. In concluzie munca e supraimpozitata .

 • 24

  @Mircea: Las-o naibii, ca mancaruri si bauturi porcite ca in ziua de azi nu erau. Erau mai de calitate decat ce gasesti azi in magazinele alimentare. Cand se gaseau, ca se gaseau greu, rar si insuficient cantitativ, dar aia e alta poveste. Iar in industriile ce necesitau tehnica si materiale de calitate superioara era cam jale, asta e adevarat.

 • 25

  @Mircea

  E extrem de simplu sa amestecam totul intr-un ghiveci.

  Eu nu vorbeam de industria lu’ Ceasca,
  vorbeam de industrii cu ceva traditie de peste 80 ani sau mai mult, dinainte de ‘interbelic’.
  Erau unele productii rentabile, altele erau nerentabile,
  Nu orice era nerentabil.
  Am dat exemplu (in postare anterioara) cu fabrici de substante medicamentoase, cu multe produse pentru export dar si intern. Cy produse unice in europa. O uzina care e azi praf pulbere fina.

  Vremurile erau alea care erau::
  lipsa de caldura (livrare de apa fierbinte de la CET la temperaturi ‘de tur’ mult prea mici),
  lipsa cronica de produse alimentare si de igiena/cosmetice

  Si mai ales lipsa de drepturi cetatenesti, viata gri, ideologie post-bolseevica cretina/stupida, partid unic ipocrit mincinos, plin ce activisti smecheri/cocalari;
  securistii la Putere, ca si azi !
  ieri Basesc, socru Sarbu Ponta, Melescan, tatii si unchii sau bunicii smenarilor de azi; sau aceeasi de ieri, dar mult mai batrani azi.

  E extrem de simplu sa amestecam totul intr-un ghiveci, uite fac si eu un ghiveci.

  Cate ceva anecdotic, bucurestean-anecdotic:
  Pentru berea dinainte de 1990:
  trebuia sa faci rost de un ‘Bucegi de Reghin’ prin 1988-1989; pana in 1984 mai beai o bere ceheasca sau nemteasca la terasele Berlin, Lido, Cina etc Mai beai un Merlot, Cabernet, cate un Pinos Gris bunicele, mai peste tot;
  vodka Stolichnaya;
  mai mergeai la restaurant Havana pentru un rom mai veechi.
  Toate astea le faceam pe la 17-19 ani.

  Pentru carne.mezeluri inainte de 1990 trebia sa ai neaparat un ruda/amic la vreo caramangerie/macelarie de calitate. Am avut cativa, Dumnezeu sa-i odihneasca.
  La o calitate de atunci ceva peste medie, produsele (chiar intr-o gama nu foarte diversificata) erau mult mai bune decat azi.
  Carne de vita mult mai buna dect azi,
  carne de porc mai buna,
  mezeluri clar mai bune/mai sanatoase.
  Despre Legume/fructe autohtone nu mai e cazul sa spun ca erau clar mai bune decat azi. (si nu numai cele de Adunatii-Copaceni)

  Peste era foarte rar, pana in 1978-1980 am mai mancat putin salau, crap, chiar putina cega/pastruga.

  Carte in librarii mai pe sub mana, in anii 1990 :
  seria Platon si Presocraticii, Aristotel (Etica), Kant (Critica Ratiunii Practice, Critica Facultatii de Judecata), ‘cate putin’ Frege, Heidegger, Karl Popper
  In ‘anticariatele’ bucurestene: Platon, Aristotel, Descartes, Leibniz, Locke, Hume, Kant, Hegel, Schopenhauer, Fichte, Nietzsche, Heidegger sau Freud ceva Jaspers si multa liyeratura, in franceza, germana, ceva mai putin in engleza si bineinteles carte mai veche in romana.

  DespreOameniideAzi
  2014-10-08 21:10:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  pinot gris

  DespreOameniideAzi
  2014-10-08 21:15:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!