RSS Feed

Dreptul la uitare – nu fiţi naivi. Ziariştii care urlă după libertate – nu fiţi naivi

vezi toate articolele de
15 May 2014 la 12:42 29 comentarii 1213 vizualizari.

Dreptul la uitare, chestia aia cu care se tot laudă autorităţi europene în frunte cu Viviane Reding.  Avem deja cazuri în care a fost cîştigat dreptul la uitare, adică ştergerea unor materiale nefavorabile. Dar eu vă întreb cine vrea de fapt să fie uitat? Pot înţelege (şi clar trebuie făcut ceva în ce priveşte) abuzul mediatic de viaţă privată a unor oameni fără apărare. Însă finalitatea poate fi şi alta: ştergerea completă a amintilor neplăcute despre companii, mari politicieni abuzatori etc. În numele drepturilor celor mici şi abuzaţi se poate şterge memoria celor mari şi abuzatori.

Cum e mai bine, să cauţi pe un motor de căutare şi să descoperi despre puternicii zilei şi mizerii dar şi informaţii preţioase publicate cu asumare de riscuri de vreo publicaţie sau de vreun blogăr mai curajos? Sau să găsim numai rînjete piaristice?

Dezbaterea asta despre “dreptul la uitare” demarată cu entuziasm de Viviane Reding a fost complet falsificată de lupta între două tipuri de business: ălea interesate de ştergere şi alea care manevrează date. Cum rămîne cu dreptul la informare? În ritmul ăsta, Ponta sau Udrea, de exemplu, vor putea fără probleme în cîţiva ani să apară pe google proaspeţi şi uscaţi (curăţaţi de firme specializate) în timp ce amărăştenii fără bani şi avocaţi să fie în continuare abuzaţi.

Ziariştii eroi

S-au tot lansat anii ăştia ziarişti luptători pentru libertatea de expresie care sînt de fapt copii de casă ai unor partide. Eu m-am cam plictisit să  aud răcnetele unor Brânduşa Armanca (tabăra Băsescu), Monica Ghiurco (PSD). Să mai amintesc de Rodica Culcer – pe care eu însumi am susţinut-o în anii 2000 cînd era abuzată – pentru ca apoi să abuzeze de poziţia la TVR să facă toate tîmpeniile propagandistice posibile pentru linia Cotroceni.

B. Armanca a făcut un interviu cu preşedintele şi, mare mare jale, nu a fost difuzat de TVR la centru, a rămas doar local. Păi poate ne-am plictisit de atîta campanie electorală, o sută de ore pe zi. A ieşit vreo ştire din măreţul interviu?, a zis ceva important?. Nimic. B.A. în schimb şi-a făcut datoria, a răsplătit un om care i-a dat funcţii pe lîngă postul TVR (care stă îngheat şi aşteaptă cît timp facem alte treburi, normal). Ăştia sînt marii jurnalişti eroi. Ei, vă anunţ că ăsta nu e jurnalism, se cheamă sluj. Înţeleg că nu ne place cenzura, dar asta nu e cenzură: TVR Timişoara ţi-a difuzat măreţul interviu, nu a fost difuzat naţional, mare scofală.

Oameni buni, cunosc ziarişti care luptă cu adevărat pentru un material bun, curajos chiar. Ăştia de obicei cad primii, nu apucă să se facă cunoscuţi. În schimb vedetele jurnalismului sînt fie simple marionete politice, fie marionete patronale. Aşa că a se slăbi. Şi nu fiţi naivi, m-am săturat şi de eroii presei Gâdea şi Sorina Matei, şi de teveriştii oropsiţi extraordinar de tare. Sînt oameni de partid cu tangenţe jurnalistice la care credeam că nu mai pune nimeni botul.

Să nu bagatelizăm totuşi cuvîntul “cenzură”, aşadar.

P.S. Un caz chiar deosebit a fost eliminarea lui Horia Ivanovici de la Digi. Evident, maniera patronatului de a scăpa de el a fost aiurea. Dar el însuşi e exponentul unui tip de jurnalism ceva între atac la persoană şi bătut pe burtă cu prieteni investitori.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

29 comments
 • 1

  O altă formă de curăţire a propriului trecut mârşav o practică jidanii.

  Expun un citat tendenţios, de două rânduri dintr-o carte – catalogată ca fiind legionară – ca pretext pentru a interzice orice carte legionară.
  În acest fel adevărurile crunte spuse în acele cărţi se ascunde pe veci.

  Mişto!

 • 2

  Tov. Rogozanu va inteleg indignarea. Cum sa dispara slagarul Margaretei Paslaru, care v-a mangaiat copilaria ca soim al patriei si v-a dat un tel in viata, acum cand ascutiti lupta de clasa : “Sa nu uitam nicicand, sa iubim trandafirii”.
  Ce parere aveti de textul :
  “Reacţia lui Ponta (cu privire la Udrea – n.p.) a fost de tip misogin, dar un misoginism de sorginte homosexuală. Astea sunt lucruri cu caracter ştiinţific. Misoginismul de tip homosexual e mai violent. A fost o manifestare violentă, iar ăsta e un lucru de speriat. Comportamentul de tip homosexual – nu o spun în sens peiorativ, nu pe el, eu vorbesc despre asta – e unul care de multe ori inspiră ură la adresa femeii, mai ales la adresa unor femei care pot să inspire pasiune pentru bărbaţi. El este clasat în tratatele de psiho-sociologie ca atare şi e un lucru cam netratabil”

  Credeam ca acum, cand se implinesc 30 de ani de la inaugurarea Canalului Dunare-Marea Neagra, cunoscut ca groapa comuna in care au fost bagati exploatatorii omului de catre om, mosierii si chiaburii, dusmanii popoarelor marxist-leniniste, sa scrieti o oda rogozana pt. Ana, Luca si Dej, care ne-au scapat de burghezi.

 • 3

  Bun, ai in text o idee corecta. Asa e, or sa fie albiti destui potentati cu bube la cv.
  Insa cum poti impiedica asta ? Sa nu mai poata nimeni sa fie uitat de memoria internetului ? Iar nu e in regula.

  Inainte de internet existau arhivele ziarelor – ele exista si acum, desigur. Accesul era mai greoi si intre timp unii au uitat sa scrie de mana.
  Tot la ziaristi ajungem, sa mentina ei vie memoria publica. Doar ca si peste ei s-au instalat tocmai potentatii aia cu bube care si-au tras ziare, televiziuni si au inventat o specie noua de ziarist. Ziaristul cu ghilimele. Deci…

  Sorin
  2014-05-15 14:25:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Scuzati-ma ca va intreb dar… Nu vi se pare ca sinteti putin cam impertinent? De cind aveti dreptul sa decideti daca interviul lui Basescu a fost important dau nu?

  Sau ar trebui sa va credem pe cuvint? Avind in vedere ca sinteti un adversar evident al lui Basescu si ca sinteti in mod evident de partea PSD-ului am toate motivele sa cred ca sinteti subiectiv si ca ceea ce spuneti nu este adevarat.

  Spuneti ca nu va place cenzura. Ba eu fac pariu ca va place. Se vede de la o posta. Dar v-ati gindit ca nu da bine asa ca v-ati pus sa o “cosmetizati” putin ca sa nu fie afectat PSD-ul. Asa ca ati decretat: daca este impotriva lui Basescu, atunci nu este cenzura…

  Oare pune cineva botul la ceea ce scrieti dumneavoastra? In fond sinteti si dumneavoastra un om de partid cu tangente jurnalistice…

  gjgj9
  2014-05-15 14:30:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Ziceam si eu pe un blog ca exista in media mediocratica o mediocratie care e foarte tocita dar care toceste si memoria, discernamantul sau dreapta cuviinta. Mediocratia e acea clasa politica ce jigneste memoria colectiva dar care profita de votul universal ca sa masluiasca pana si competenta alegerilor.

 • 6

  Exista si o forma de indosariere penala publica pe datorie privata care recicleaza nedemn si nedemocratic democratia si libertatea publica intr-o absolutizare grotesca politisto-SRIista.

 • 7

  @gjgj9: #4. Scrieti despre autor: “…un adversar evident al lui Basescu si ca sinteti in mod evident de partea PSD-ului”. “Se vede de la o posta” ca sunteti doldora de certitudini, printre care si aceea cum ca autorul minte. Nu contest.
  Totusi de unde s-a plecat? Interviul nu a fost redifuzat la nivel national iar B. Armanca s-a decis sa faca valuri. Tinand cont de faptul ca orice partz tras de base este reflectat instantaneu de media online, faptul ca nimeni nu a descoperit vreo idee de isprava in interviul buclucas, inseamna ca s-a judecat corect.
  Daca totusi credeti ca nedifuzarea lui este un act de cenzura ratat, atunci sunteti in drept sa faceti cunoscute ideile “periculoase” strecurate in mesajul prezidential, la adresa PSD-ului, banuiesc.
  PS> astept cu nerabdare imprastierea…

 • 8

  @hex: Inca un individ care tine neaparat sa demonstreze ca stalinismul nu moare. El doar se transforma… Am dreptate, tovarase?

  Macar iti dai seama ce s-a intimplat sau ai decis doar sa sari in apararea lui Rogozanu asa, ca intre tovarasi? Cineva a luat decizia ca romanii nu trebuie sa afle ce a spus Basescu – cineva de la virful PSD-ului sau din conducerea TVR dornic sa faca pe plac PSD-ului. Adica si-a arogat dreptul de a decide in numele tau si al meu si al celorlalti romani ce trebuie sa stie romanii si ce nu. Poate la voi la PSD merge asa dar eu nu accept sa decida altcineva in locul meu ce trebuie sa stiu. Nu accept sa fiu redus la nivelul de oaie care trebuie sa voteze dupa cum decid altii.

  Dumitale ti-ar conveni ca viitorul presedinte Ponta sa fie cenzurat in momentul in care PSD-ul va pierde majoritatea in Parlament? Fac pariu ca nu. Si fac pariu ca atunci o sa descoperi cu ipocrizie cum sint incalcate valorile democratiei uitind ca astazi ti-ai bagat picioarele in ea…

  gjgj9
  2014-05-15 16:33:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  gigi-ca

  cind in palament parlamentatrii puterii de atunci stateau legati de scaune neavind voie sa voteze ca asa vroia chiorul manga de la marginea tarlalei ce era? Nu cumva tot cenzura luind draptul elementar al alesului adica votul.Stii tu treaba aia cu 14-2 sau 14-1 de care tot fugi.Atunci cind chiorul le cenzura votul era de bine ca era cu chiorul acum cind o televiziune cenzureaza chiorul este nasol ca nu este libertate de expresie etc etc.Nu te mai intreb ce cauta in ce calitate se tot ducea chiorul pe la televiziuni ,de presedinte al TUTUROR romanilor sau ca reprezentant politic al unui partid, in acast caz el maro-indu-se pe ea de constitutie.Si atunci cum sa dea tv asa ceva un presedinte care se kka pe ea de constitutie facind campanie de partid.
  Ce sa inteleaga ponta cind va ajunge presedinte? sa faca exact precum chiorul Atunci tu o sa sinucizi in piata cum ponta incalca ca un nesimtitul constitutia.
  Asa ca bine i-a facut tv sa stea la cotroceni sa respecte constitutia si sa rezolve probleme pe care intereseaza pe TOTI romanii nu numai sustinatorii parasutei.Ca o deschide ea parasuta dar nu pentru toti doar pentru el.

 • 10

  Tu nu te-ai plictisit de articolele astea de doi bani in care o faci pe echidistantul si principialul?Daca esti asa mare ziarist, fa si tu o investigatie! Oricum , esti demn de mila la cate frustrari ai.

  Adrian
  2014-05-15 16:46:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  nea rogo,

  1 nici nu ai citit materialul

  2 e FALS ca “avem deja cazuri în care a fost cîştigat dreptul la uitare, adică ştergerea unor materiale nefavorabile.”

  3 e vorba de stergerea linkurilor google care apar cand cauti un nume prenume, “NU DE STERGEREA MATERIALELOR NEFAVORABILE”, alea raman, nu depinde de google sa le stearga

  4 in fine, inca un caz de habar n-am dar ma bag in seama caci mi se pare

 • 12

  frate cine v-a facut jurnalisti

  nici nu cititi si va aruncati

  induceti in eroare publicul

  aveti toate ingredientele de propagandisti

 • 13

  The European court judges ruled that under existing EU data protection laws Google has to erase links to two pages

  erase links

  erase links

  erase links

 • 14

  Vezi tovarasu’ Rogozanu? Nae recunoaste ca a fost cenzura. Mersi nae! Daca nu erai tu Basescu ar fi trebuit sa te inventeze…

  Cit despre incalcat Constitutia… Stai linistit nae! Daca nu m-am sinucis atunci cind Iliescu aparea pe afisele electorale ale PSD-ului nu o sa ma sinucid nici cind Ponta o sa faca campanie electorala pentru PSD… Dealtfel nu campania electorala ma ingrijoreaza cel mai tare la Ponta… Individul este o marioneta in miinile lui Voiculescu. Ca sa ajunga si sa ramina presedinte o sa joace dupa cum o sa cinte Voiculescu. Desigur, fac pariu ca acest lucru nu te deranjeaza citusi de putin…

  gjgjc
  2014-05-15 17:55:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  gigi-c

  “Ponta… Individul este o marioneta in miinile lui Voiculescu. Ca sa ajunga si sa ramina presedinte o sa joace dupa cum o sa cinte Voiculescu”.

  vezi cum imi ridici mingea la fileu? eu poc si avantaj primire.Ca bine am primit zicerea ta.Stii de ce?Simplu, daca ponta este marioneta lui voiculescu parasuta ce este tata? Nu cumva parasuta din miinile chiorului.Si fi atent tata parasuta are si sfori multe si toate sint in mina chiorului.Misca parasuta chiorul dupa cum vrea el.Tandarica nimic altceva.El papusarul ea parasuta.Inca o data exact cum tragea de sfori in parlament cind toate papusile aveau sfoara in mina lui.Si el tragea de sfoara toader ridica degetelul si robertuta camiluta punea telefonul la ureche.Curgea democratia din parlament si din chior exact cum curg acum flegmele de pe el.Ai uitat ? Atunci ce era democratie sau cenzura.Hai bago. Si asta nu a fost doar o data a fost n-spe ori pina s-au tocit atele de s-au rupt.Ce timpuri democratice tata , ce timpuri mai un 14-1 mai un 14-2.Asta regreta acum chiorul ca nu mai are decit o singura parasuta de sforile careia trage.
  Asa ca nu mai vorbi de funie in casa spinzuratului ca iti dai singur cu stingu’in dreptu’.

 • 16

  Corect, mai Rogozane, tu macar ai ales sa scrii de sub pulpana psd-lui, nu te mai consuma subiectul ofuscant denumit “Libertatea Presei”. O faci discret, punctual (consideri tu…), avand usor coloana aplecata.

 • 17

  @gjgj9: #8. Observ ca continuati sa aveti certitudini, ca aceea cu saritul in ajutor. Ca sa fiu cinstit, m-am legat doar de Basescu, stiind (asta da, certitudine) ca imediat va sari cineva la cap.
  Asazisul eveniment mediatic – “cenzura” aplicata cuvantarii Tovarasului cu ocazia vizitei in Banat, are o tenta vadit electorala: “Azi in Timisoara, maine-n toata tara” (de discurs zic), asa ca scutiti-ma cu fraze sforaitoare precum “arogarea dreptului de a decide ce trebuie sa stim”.
  Daca n-ati inteles din prima, va mai repet o data: daca nu sunteti handicapat ci doar interesat, puneti mana pe google, descoperiti epocala cuvantare de la Timisoara si spuneti tuturor de ce au fost vaduviti romanii, neprivind dialogul dintre Brandusha si Base…
  Eu cam banuiesc de ce au fost privati: de moaca si mimica prezidentiala, asortate cu partzaitul corespunzator.

 • 18

  copile de pripas din suburbiile recente ale focsaniului, te tragi de sireturi ba cu Viviane, ba cu Rodica, ba cu Monica, ba cu Brandusa, apoi ii dai pe la nas lui Traian. Cine pm mai e ca tine?

  ma-ta
  2014-05-15 19:39:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  txt2,

  Dacă Google şterge link-urile, tu cum mai ajungi la paginile acelea?!
  Ah, le ştii url-urile pe dinafară, ceva cam ca ăsta:

  papagalperfid.c../

 • 20

  Adică aşa:

  http : // www . p a p a g a l p e r f i d . c o m / D M Q RzZWMDdGQtbndzBHNsawN0aXRsZQR0ZXN0AzcwMQR3b2UDMjQwMjEwNQ

 • 21

  Rep: In Norvegia, Suedia, chiar si Ungaria au aparut informatii publice despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei. Aveti informatii despre cresterea spionajului rus si in Romania?
  Anders Fogh Rasmussen: Fara indoiala ca exista o activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica in statele membre NATO.

 • 22

  Bai I.D.I.O.T.I.L.O.R, a nu face in fiecare clipa tot ce se poate impotriva clicii de talhari condusa de derbedeul Ponta, e o dovada de prostie crasa, o dovada de lipsa totala de intelegere a ceea ce inseamna viitor civilizat pentru Romania si pentru romani.

  Chiar sunteti inconstienti? Nu va e suficient ca multimile de prosti care au facut posibila jefuirea tarii de catre securisto-comunisti prin voturi succesive acordate gastii rosii PESEDISTE ne-au distrus atatia ani din viata din 1989 incoace?

  Voi nu sunteti oameni, toti cei care nu va ridicati clipa de clipa impotriva nenorocitilor astora din jurul marlanului Ponta.

  Doriti sa mai vindeti inca o data viitorul romanilor progeniturilor comuniste, pentru a nu stiu cata oara?

  Pericolul care ne pandeste este imens, iar regretele ulterioare nu vor rezolva nimic!

  Daca gasca bolsevica castiga electoral totul in acest an, atunci doresc tuturor cretinilor si hotilor care vor face posibil acest lucru sa aiba parte de nenorociri imposibil de descris…..si cum dorintele celor buni impotriva RAULUI se cam implinesc….sa va fereasca Dumnezeu!

  Mahatma...azi
  2014-05-15 22:45:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Da băi, şi să-i lăsăm în pace pe Udrea, Cocoş, Videanu, Berceanu, Băsescu, Bebe Ionescu.

  Nu vă mai retrag ăştia de pe internet odată sau aţi rămas uitaţi în posturi?!

 • 24

  lui rogozanu nu-i pasa de libertatea presei pt ca el a scris mereu ce-i convenea lui Vantu. Si atunci, care-i problema?

  Chianti
  2014-05-16 00:32:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Cosa Nostra:

  Da băi, şi să-i lăsăm în pace pe Udrea, Cocoş, Videanu, Berceanu, Băsescu, Bebe Ionescu.

  Îs jidani, sau ce?!

  Mircea+
  2014-05-16 08:09:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Stimate Costi Rogozanu, mare deontolog cum te consideri, lasă te rog publicul să te aprecieze şi să ne aprecieze cât suntem de verticali sau de “eroi”. Poate m-am săturat şi eu să mă ataci fără să mă cunoşti personal. Fă un efort, profesional vorbind ar fi chiar necesar, înainte să te apuci să încondeiezi pe unul sau pe altul! Dacă tot mă faci “copil de casă al PSD”, cum îţi explici că exact cu PSD-ul la guvernare am asemenea probleme? Şi dacă nu consideri că întreruperea (nejustificată nici până azi!) a unui film documentar după primele minute de difuzare este cenzură, atunci nu cred că mai are rost să te citesc. E pierdere de vreme.

 • 27

  Les six types de troubles anxieux haut

 • 28

  Convento di Santa Maria di Carbonara, risalente alla fine del XVI secolo. Visita libera. In frazione Carbonara;

 • 29

  May I simply say what a relief to discover somebody that genuinely knows what they’re discussing online. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people really need to read this and understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular since you certainly have the gift.
  Bruno kellyenappo.wor../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!