RSS Feed

Drepturile animalelor vs. cruzimea faţă de câinii comunitari şi uciderea lor abuzivă şi arbitrară

vezi toate articolele de
01 Mar 2011 la 13:20 un comentariu 4426 vizualizari.

Drepturile animalelor vs. cruzimea faţă de câinii comunitari

şi uciderea lor abuzivă şi arbitrară


Încep cu o distincţie relevantă şi necesară unei discuţii despre drepturile animalelor şi tratamentul la care ar trebui acestea supuse, distincţie făcută de filosoful american Tom Regan. Dintr-o discuţie principială vom înţelege de ce, într-o situaţie particulară, precum cea care priveşte uciderea câinilor comunitari, soluţia propusă de unii politicieni de a ucide câinii comunitari este contrară unei etici raţionale şi civilizate, şi  proprie, mai degrabă, unei mentalităţi iresponsabile şi barbare.

Agenţii morali sunt acei indivizi care, graţie capacităţilor lor complexe, precum capacitatea de a decide pe baza unor principii morale, sunt capabili să facă alegeri etice conform cu moralitatea pe care şi-o asumă. Această calitate de a lua decizii etice îi face pe agenţii morali, cum este şi firesc, responsabili din punct de vedere etic pentru actele lor realizate în libertate şi nu ca produs al unei coerciţii sau suspendări temporare a judecăţii. Prin agenţi morali trebuie să înţelegem fiinţele umane adulte şi normale.

În acelaşi timp, pacienţii morali sunt fiinţele care nu au capacitatea de a formula principii etice după care să îşi ghideze comportamentul. Astfel că actele lor nu pot intra în acelaşi registru de responsabilitate pe care o au agenţii morali. Pacienţii morali sunt în afara responsabilităţii etice, sunt amorali. Ei ar putea comite fapte care să ni se pară „bune” sau „rele”, dar nu pot fi traşi la răspundere pentru acestea. Nou-născuţii, copii mici, persoanele cu dizabilităţi mintale, persoanele aflate în comă sau moarte clinică sunt indivizii umani consideraţi pacienţi morali.

Câini comunitari într-un adăpost

Acelaşi statut de pacienţi morali îl au însă şi animalele. Animalele sunt înzestrate cu sensibilitate, aşadar au experienţa plăcerii şi a durerii. Indivizii care aparţin multor specii sunt conştienţi de sine, posedă o inteligenţă şi o voinţă remarcabile şi dezvoltă relaţii complexe cu semenii lor, cu alte animale sau cu oamenii. Suferinţa unui animal şi puterea lui de înţelegere nu trebuie ignorate iar empatia nostră trebuie să se întindă şi asupra lor, nu doar asupra oamenilor.

Activişti pentru drepturile omului protestează goi în Madrid

Important pentru discuţia de faţă este că există consecinţe asupra pacienţilor morali de pe urma acţiunilor agenţilor morali. Pacienţii morali pot suferi, pot fi afectaţi de deciziile agenţilor morali. În acelaşi timp, aşa cum faţă de pacienţii morali umani ne comportăm cu grijă şi îi considerăm fiinţe care se bucură de drepturi, respect şi demnitate, la fel, trebuie să acordăm drepturi, respect şi demnitate şi pacienţilor morali din lumea animală.

În sprijinul acestei abordări etice sunt argumente care vin nu doar dinspre iubitorii de animale care dezvoltă relaţii afective complexe cu prietenii lor non-umani, dar şi dinspre studiile ştiinţifice din ultimele decenii care arată nivelul deosebit al inteligenţei uluitoare a unora dintre speciile de animale, inclusiv a celor cu care interacţionăm foarte des, precum animalele de casă. Diferenţa dintre Homo Sapiens şi speciile de animale set doar una de grad, nu de esenţă. Avem în comun cu animalele foarte mult din simţămintele şi nevoile noastre şi chiar din gândurile noastre. Am dus la un nivel mai înalt de complexitate gândirea, tehnologia şi organizarea societăţii, dar asta nu ne dă nici un drept de a distruge şi de a acţiona cu cruzime faţă de lumea animală.

Imagine de la un protest din Spania faţă de coride…

În cazul câinilor comunitari din oraşe sunt două mari probleme la care trebuie formulat un răspuns: cum anume se elimină riscul ca aceştia să atace oameni şi cum este gestionată proliferarea lor pe străzi în cadrul unei viziuni etice responsabile şi civilizate.

La aceste două probleme, există o soluţie raţională şi etică: sterizilizarea acestora în cadrul unei strategii eficiente (spre exemplu, sterilizarea trebuie făcută în cercuri concentrice de la periferie spre centrul unui oraş), stimularea adopţiilor acestora, limitarea abandonării puilor de câini pe stradă, responsabilizarea asociaţiilor de bloc în legătură cu câinii din proximitate, identificarea haitelor posibil agresive şi periculoase pentru oameni şi destructurarea lor prin preluarea acelor câini în adăposturi sau de către persoane interesate să îi adopte, un management responsabil al adăposturilor. Pentru obţinerea unui succes, administraţia locală trebuie să lucreze într-o strânsă colaborare cu ong-urile specializate şi cu cetăţenii. Acest parteneriat este o premisă necesară a succesului.

Câinii comunitari au o viaţă între 3 şi 5 ani pe stradă… aşadar într-un oriziont de timp rezonabil, în perioada unui mandat de primar de 4 ani, se pot obţine rezultate importante pentru rezolvarea acestei probleme, dacă există voinţă şi pricepere politică. De remarcat adaptarea uimitoare a câinilor la mediul urban… În Bucureşti am văzut nu o dată câini traversând pe la semafor şi mergând cu tramvaiul, ba chiar şi cu metroul! Ar trebui făcut chiar un documetar pe tema asta de către un post precum Animal Planet…

Filosoful american Tom Regan pledând pentru drepturile animalelor

Iată însă că autorităţile din România vizează o altă „soluţie” şi anume cea a uciderii câinilor comunitari. Responsabilitatea e înlocuită de barbarie, raţiunea de bâtă, sensibilitatea de cruzime. Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor se pronunţă astăzi cu privire la Proiectul de Lege nr. 912 prin care decizia cu privire la eutanasierea câinilor comunitari ar urma să fie lăsată la îndemâna fiecărei primării, lucru inacceptabil pentru că ar crea un arbitrariu şi un haos decizional la nivelul întregii ţări.

Astăzi, 1 martie 2011, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) organizează la ora 14:00, în faţa Palatului Parlamentului, str. Izvor 2-4, la intrare Camera Deputaţilor (in fata parcului Izvor) un M I T I N G împotriva intenţiei de a se adopta eutanasia, încarcerarea sau lăsarea la latitudinea primăriilor (varianta despre care s-a discutat) opţiunea pentru metoda de gestionare a câinilor comunitari.


Mă alături acestui protest întrucât socotesc că, în ciuda atâtor grave probleme care preocupă soceitatea noastră, fiecare decizie luată de autorităţi trebuie să ţină cont de vocile responsabile din mediul ong şi să se înscrie într-un cadru etic just.

Acum vreo 8-9 ani, la blocul unde locuiesc, trăia un câine foarte inteligent, mare şi blând. Avea o problemă la un picior, astfel că şchiopăta. Urca adesea la noi la etajul 5 şi era foarte vesel când ne vedea. Devenise prietenul nostru. Aveam grijă de el iar felul lui inocent prin care îşi exprima sentimentele faţă de noi ar fi impresionat orice om sensibil. Într-o zi când nu am fost acasă au venit însă hingherii primarului Traian Băsescu şi i-au luat pe toţi câinii din zonă pentru a-i ucide în timpul campaniei barbare pe care acesta o declanşase. Singurul care a scăpat refugiindu-se sub maşini a fost prietenul nostru. Însă hingherii l-au rănit grav… Trei zile s-a chinuit bietul câine în timp ce eu şi familia mea eram sfâşiaţi de durere. Medicii veterinari l-au tratat cum au putut, dar viaţa lui nu a mai putut fi salvată. A murit în faţa ochilor mei. Nu am să uit acel moment şi nici cine a fost principalul responsabil pentru acea cruzime. Nu-l poţi uita niciodată pe acela care îţi ucide câinele…

Protest în Barcelona împotriva uciderii animalelor

pentru a face haine de blană

Aşadar, astfel de scene de barbarie nu reprezintă o soluţie şi nu vor face decât să ostilizeze oamenii care iubesc animalele şi care vor găsi soluţii să le ascundă de hingheri atunci când aceştia vor încerca să ia câinii pentru a-i ucide. Nu trebuie deloc ignorat ataşamentul foarte multor oameni faţă de animale, ataşament care îi poate determina să recurgă la modalităţi pentru a se opune autorităţilor şi pentru a-şi apăra prietenii din lumea animală…

Într-o ţară civilizată deciziile trebuie luate cu înţelepciune şi cu grija de a ţine cont de toate aspectele unei probleme. Administraţia trebuie făcută pentru cetăţeni şi avându-i pe aceştia şi ong-urile drept parteneri. Politicienii care îi ignoră vor avea mai devreme sau mai târziu de plătit, alături însă de societate în ansamblul ei, un decont usturător…

PS: despre prietenia mea de aproape 16 ani cu un animal şi pierderea lui recentă am scris aici…

www.remuscernea.ro

http://www.facebook.com/remus.cernea

www.miscareaverzilor.eu

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Which Social-Community do you ever have a preference for ? Facebook or Google? Vote now! As soon as you have voted you are going to receive a gift!! Hyperlink: theinfogate.com/thread-facebook-vs-google-79830285

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!