RSS Feed

După 25 de ani. Mărturii din Roșia Montană culese de regizorul Nicolae Mărgineanu

vezi toate articolele de
26 Oct 2011 la 12:28 51 comentarii 1760 vizualizari.

În 1987, regizorul Nicolae Mărgineanu lansa pelicula ”Flăcări pe comori”. Cu Mircea Albulescu, Claudiu Bleonț, Remus Mărgineanu, Imola Gașpar, Mircea Diaconu, Magda Catone și Melania Ursu printre protagoniști. Filmul era inspirat din romanul ”Arhanghelii” de Ioan Agârbiceanu și o mare parte a lui a fost turnat în Roșia Montană.

Povestea se desfășoară în jurul celei mai bogate mine din Roșia Montană, denumită ”Arhanghelii”. E un film clasic deja despre îmbogățiri și căderi spectaculoase, iubiri interzise și orgolii. Totul se învârte în jurul aurului. Măcar pentru a înțelege cât de iluzorie e ”fericirea” câștigată peste noapte, e o producție care merită văzută.

Nicolae Mărgineanu s-a întors la Roșia Montană în această vară. ”Flăcări pe comori” a avut parte de o proiecție specială în cadrul Școlii de Vară de Arhitectură și Restaurare organizată de ARA (detalii aici). Cu această ocazie, regizorul a înregistrat și o serie de interviuri cu localnici și participanți la școala de vară. Sunt mărturii care sună altfel decât cele din spoturile publicitare ale RMGC care au inundat mass media autohtone. Printre cei intervievați se numără și Sorin Jurcă, unul dintre localnicii care sunt deciși să nu plece din Roșia Montană. În urmă cu un sfert de veac a fost unul dintre actorii din ”Flăcări pe comori”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!