RSS Feed

După 25 de ani. Ori mutăm agenda publică la stînga, ori ne putem proclama orice altceva decît “democraţie”

vezi toate articolele de
04 Jan 2015 la 10:25 42 comentarii 2261 vizualizari.

Se poartă discuţiile tip “după 25 de ani”, se plîng rapsozii neamului că nu ne-am civilizat şi că nu înţelegem capitalismul. Ei bine, vă iau tare cu concluzia: mutarea  agendei publice spre stînga e o urgenţă. Ori se face, ori sfîrşim într-un tipic bastion provincial al exploatării mîinii de lucru şi al propagandei ieftine. Cetăţenia cu drepturi fundamentale e deja un lux.

Încep cu o observaţie a lui Cristian Socol care ne uşurează munca:

Lucrătorii români primesc mult prea puţin din ceea ce produc. Comparaţia cu alte ţări din UE ne arată nişte concluzii interesante. Dacă ne uităm cum se distribuie creşterea economică vedem că în Romania anului 2013 aproape o treime din PIB (33,1%) a mers la forta de munca (salarii, indemnizatii si contributii in seama angajatorului), peste jumatate reprezinta excedentul brut de exploatare (55,1%), beneficii ce au mers la patroni pentru a remunera capitalul si ceea ce ramane, o pondere de 11,8% a mers la stat (taxe pe productie si importuri minus subventii). Media UE 28 este de 48% din PIB beneficii care merg către remunerarea lucrătorilor, 38,6% merge pentru beneficiul patronilor iar 13,4% merge la stat ca beneficiu net. Deci noi şi grecii primim doar o treime din ce producem drept valoare adaugata, polonezii si slovacii 37% iar ţările dezvoltate peste jumătate. Gasim astfel una dintre cauzele pentru care cresterea economica nu se vede total si imediat in buzunarele populaţiei. In primul rand ca o pondere prea mica din venitul national remunereaza forta de munca iar in al doilea rand, putinul pe care il remunereaza se distribuie polarizat, total inegal. 15% din castigul obtinut se duce catre 85% din populatie si invers.

sursa: adev.ro/nhcc5v

Orice mişcare progresistă, orice idee de reformare a stângii – am văzut că sintagma e deja mainstream – trebuie să înceapă de aici. În spaţiul public românesc nu există loc pentru aşa ceva, pur şi simplu. Presa, în ciuda precarităţii ei sau poate tocmai de aia, are un discurs de-a dreptul business executat de amărăşteni oportunişti sau de lobbyşti camuflaţi. ONG-urile se ascund după programe mai bine sau mai prost făcute, dar partea lor vizibilă e încă extrem de ezitantă sau procapital de-a dreptul.
O mare doză de ipocrizie a inundat electoral tot felul de grupuri care se credeau “progresiste” doar pentru că au devenit puţin “eco”. Aşa am văzut poezii apolitice recitate anul trecut în timp ce grupări din fostele mişcări din 2012 sau 2013 se rearanjau electoral pentru a susţine un candidat neoconservator – ca şi cum ar fi fost musai să aleagă unul. Mişcările pentru diaspora de la Cluj – unde mascarada a fost totală inclusiv cu cetăţeni care au inventat noul concept “de stînga” care votează neocon şi defilează cu Boc şi fanii săi la braţ – sau din Bucureşti unde unii cred că ieşitul în stradă pentru ce-o fi e mai important decît mesajul însuşi ne-au demonstrat nevoia de clarificare politică.
Clarificare înseamnă stabilirea priorităţilor. Urgenţele în România arată ca în pragraful citat mai sus: nu să-ţi găseşti un job este dificil, ci să trăieşti din el, cam asta ar fi dilema estică a post-crizei. Inegalităţi mari între bugetari (între tot soiul de înalţi funcţionari sau angajaţi la companii de stat şi tradiţionalii pauperi din învăţămînt sau din sistemul de sănătate), inegalităţi mari de drepturi între angajaţi în privat şi cei bugetari, inegalităţi de sex, de vârstă, rasism pronunţat, idei de excludere socială promovate ca fiind “progresiste” – vezi macoveismul şi susţinătorii săi. Toate astea nu pot merge la nesfîşit.

Să pretinzi că vrei democraţie şi să eviţi cele mai apăsătoare probleme ale societăţii nu mai poate funcţiona ca strategie decît pentru universitari plictisiţi, politicieni îmbuibaţi sau europenişti stipendiaţi gras. Să urli că vrei drept la vot pentru diasporă şi să nu vezi timp de decenii problema exploatării în rîndul aceleaişi diaspore sau în rîndul celor rămaşi acasă, asta a fost strategia păguboasă a “civismului” ultimului sfert de veac. După 25 de ani, ne-am putea propune să o ducem rău măcar cu ochii deschişi şi nu cu pseude-analgezice.

Fenomenul electoral Iohannis nu ne-a amintit decît că sîntem foarte departe de a avea parte de presiuni reale pentru remedierea unui trend al exploatării din ce în ce mai apăsate a mîinii de lucru. Ponta nu a ridicat un deget pentru a remedia situaţia. IOhannis şi oamenii lui văd că au de gînd să se pozeze la nesfîrşit drept “civilizaţi” şi atît. Iar indivizi care au tot trăit în ultimii ani din aparenţa progresistă par dispuşi să înghită oricîte rahaturi neocon doar ca să fie acceptaţi şi ştampilaţi drept bine educaţi şi “binefăcuţi”. 2015 ar trebuie să însemne începutul sfîrşitului pentru această impostură. Falsele opoziţii comunişti-anticomunişti, putinişti-antiruşi şi alte idei de doi bani care întreţin o elită păguboasă, toate astea trebuie să cedeze locul unor dezbateri cu sens.
Văd acum că mulţi dintre cei care se agitau electoral acum o lună-două au început să ţipe că ce caută MRU lîngă Iohannis. Păi el a fost acolo tot timpul, poate voi aţi fost complet aiurea cînd vă pretindeaţi apolitici şi făceaţi politica unora. Aţi pierdut ocazia de a sta deoparte şi de a promova mesaje cu adevărat importante, asta e.
Spaţiul inegalităţilor şi al exploatării, asta are drept viitor şi prezent România, UE trece printr-o perioadă de profund moralism găunos anticorupţie în timp ce şeful Comisiei Europene defilează cu ştiinţa sa evazionistă luxemburgheză. De aici pornim, de aici discuţiile pot atesta că avem o rămăşiţă de spaţiu public real. Dacă nu ne iese nici măcar asta, propun să scoatem cuvîntul democraţie din vocabular şi să ne vedem de serbări ale drepturilor omului care nu mai sînt, de tîrguri culinare bio, şi de supravieţuire.
După 25 de ani, mutarea spre stînga a unor discuţii publice a devenit urgentă şi sinonimă cu democraţia. Democraţia se face, nu se cîntă cu steagul NATO şi UE în spate. Nu are nimic de-a face cu centrismul partinic PSD-PNL. Urgenţa e atît de mare încît şi unii de dreapta simt nevoia să creeze măcar aparenţa unei stîngi ca să nu pară complet impostori – iar stângişti unşi de dreapta partinică şi oengistă se vor găsi tot timpul. Nu de etichete avem însă nevoie, ci de agendă reală care să înceapă să includă urgenţele ale celor 80% cu venituri mici şi medii. Aceşti oameni fie au fost excluşi, fie se autoexclud voluntar din dorinţa firească de integrare sau de rezistenţă într-un peisaj de-a dreptul teaparty-ist în care angajatorul îţi e un fel de preot, naş, mamă şi tată în acelaşi timp.
Nu reuşim să demarăm discuţii politice despre salarii, facturi, drepturile angajatului, reglementare, combaterea inegalităţii, diminuarea rentelor către privat (mai mari decît taxele de la stat, nu cum ni se recită toată ziua), nu punem presiune şi din România împotriva evazioniştilor de nivel continental? Nu ne apărăm mediul de jaf fără minime garanţii? Atunci nu vom mai putea pretexta că realităţile – oameni care muncesc şi nu pot trăi din ce cîştigă, oameni aruncaţi ca măselele stricate din raţiuni de profitabilitate, restricţionarea accesului la servicii publice pentru săraci etc. – sînt prea apăsătoare  şi că ceva misterios trebuie făcut. Nu e nimic misterios, cînd abuzul e la vedere s-ar putea ca şi soluţiile să devină ceva mai uşor de imaginat. Asta ar trebui să fie concluzia de după 25 de ani.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

42 comments
 • 1

  Argumentatia se bazeaza pe cifrele oficiale- care nu sunt reale- in Romania mai mult decat in alte tari. Adica totalul venitului populatiei nu este real, salariile fiind oficial mult mai mici decat in realitate, multe salarii sunt suplimentate la negru, daca nu sunt in totalitate la negru. In consecinta , o mare parte din venitul patronilor este de fapt transformat in salarii la negru. Bineinteles, nici PIB-ul nu este real- multe afaceri fiind la negru, sau cu un important procent la negru, asa ca un studiu real este greu de facut.

  dan lazar
  2015-01-04 10:59:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Putem sa scoatem cuvantul democratie din vocabular, oricum propagandisti ca tine abuzeaza de el pentru a insemna ce vor ei sa insemne. In rest, dreapta nu sustine ‘universitari plictisiţi, politicieni îmbuibaţi sau europenişti stipendiaţi gras’, stanga o face.

  Iar plata salariatului se va face intotdeauna pe piata in functie de cerere si oferta, nu in functie de ceea ce Socol are impresia ca ar insemna productivitate. Multi oameni nu prea au ce sa ofere si de aceea primesc salarii mici. Puteti latra cat vreti, exista niste legi economice care stabilesc salariul unui om. De aia un programator se lafaie in beneficii, in vreme ce un vanzator la mall are salariul minim.

  Miles
  2015-01-04 11:38:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  O analiza pertinenta . O apreciez foarte mult . Mi-as dori ca sa va alaturati reformistilor din PSD asa cum v-a sugerat Ponta , caci este nevoie de capete limpezi ca al dvs .in procesul de clarificare si asumare a unei ideologii de stinga europene .Acesta este singurul partid care are azi in programul sau masuri adresate noua ,singurul care ne reprezinta azi pe noi cei 80% cu venituri mici, al celor spoliati si facuti defavorizatii societatii capitaliste. Apreciez in mod deosebit faptul ca analiza dvs ., argumentata si veridica , clar expusa, imi da speranta si optimism .Sunt increzatoare ca se gaseste o solutie politica avantjoasa si onorabila si pentru noi cei multi din Romania , considerati saracimea tarii, o cale buna de urmat si pentru tara si pentru noi ,dupa exemplul Greciei bunaoara .

  Daniela Zamfir
  2015-01-04 11:59:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  “,dupa exemplul Greciei bunaoara .”

  Doamna spuneti va rog cand urmeaza poanta, ca era sa ma inec cu Cola.

  just mac
  2015-01-04 12:01:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Miles: Exagerati mult cu privire la programatori . Traiesc bine numai cei cu firme tari si sustinere oculta .Vederile dvs . sunt simpliste, de sec. XIX .Oferta poate ramine o simpla dorinta daca este respinsa de forta de munca si atunci cine va munci pentru firma dvs.? Cum va face firma dvs. profit daca nu luati in considerare si nu respectati si cerintele fortei de munca ,nu numai necesitatile dvs. de productie ? Veti munci dvs. singur pe plantatie ?

  Daniela Zamfir
  2015-01-04 12:20:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Și ce propui, mai exact?

 • 7

  Politicenii ar trebui sai fugarim in afara sa munceasca e randul lor sa fure de la alte state gata cu furatul,tatal meu a fost in al doilea razboi mondial a fost impuscat si a trait un om care sia dat sufletul a primit durere pentru acest popor sal apere!!!am sange de veteran de razboi in vene!!!sunt gata sa imi dau viata pentru tara mea!!!!mereu caut informatii pe net sa urmaresc daca ne bate un razboi la usa romaniei in a douazi sunt acolo sa imi apar neamul sa sar in aer cu dusmanul!!!domnule morar vas multumi daca ati pune o tema a autostrazi in moldova romaniei….si noi suntem romani si avem dreptul la autostrada si altele sa beneficem de bugetul national…am multe pe suflet….am in vene sange de peste prut dar nascut in romania,mai am sange cred de ungur de pe bunicii mamei ca sa nascut in ardeal darrrrr sangele este amestecat dar sufletul meu este de roman curat….ma durut inima cand am vazut emisiunile cu ungurii cate sute de mii de romani au murit omorati de unguri…stiam istoria dar mia dat fiori cand am reascultato si mia inferbantat sangele din nou….revolutia e pornita de la pastorul criminal ungur….acesti diavoli UDMR lucreaza strans intre iei,fereasca dumnezeu sa mai se repete scenariul cu timpitul care a facut demonstratie cu avram iancu si na fost pedepsit eu personal voi face demonstrati cum a facut el dar cu persoana lui….vii in tara mea sa dovedesti ce mai borat de ungur!!!!judecatorii au tacut iar procororii au tacut pentru ca sunt tradatori!!!armata a tacut…de ce parchetul militar nu se sesizeaza cu ungurii cu dusmanii romaniei???cu rosia montana de ce?eu ca rman merg in italia sau spania unde sunt 1 milion romani in italia si alt milion in spania oficial poate neoficial sunt mai multi mi-as permite sa flutur steagul romaniei pe strazile lor????nu mar impusca!!!!asta e o provocare o amenintare la siguanta nationala!!!!de ce toti tac???eu daca faceam carte sa fiu avut posibilitati sa ajung in armata in grad mare a doua zi eram cu tancul peste iei!!!!nu permit in tara romaneasca astfel de provocari!!!!!Trecem la un alt capitol…tatal meu a trecut prutul in romania cand avea 18 ani si la prins razboiul,dupa razboi comunistii nu iau dat voie la scrisori la contact cu familia.bunici mei ii faceau praznic credea cai mort pe front,dupa 25 de ani poate mai bine cand sa dat drumul la granita si bunicii mei lau vazut pe tatal meu au lesinat amandoi…povestea tatal meu care lam pierdut in 93 de foametea in URSS se minca coaja de copac,erau restaurante care aveau usi in podea si cand intrau grasi de peste 100 kg deschideau usile din podea si executau ii omorau si faceau mici,rusii au dus in siberia 20 milioane de moldoveni si au adus rusi ca sai infiltreze in structurile statului,stau si ma gandesc de unde atata dragoste in basarabeni de rusi!!!acesti repetenti analfabeti si betivi care au votat iar in masa comunistii si socialistii sunt bolnavi mintali!!!mereu ma cert cu verisorii mei din basarabia si le explic eu ca roman ce castig de la basarabia?nimic decat aduceti ilegal tigari si alcool,dar romania mea va dat donatii consistente de bani,va facut conducta de gaz va da gaz mai ieftin decat rusia cu 100 $,acesti dobitoci nu realizeaza,asta este opinia mea,nu toti sunt prosti 70% rasisti cu romania!!!!inclusiv o parte din rudele mele,le spuneam rudelor mele eu sa fi fost in locul lui Basescu nu va dadeam cetatenie,mau intrebat de ce,pai trebuie sa dovediti ca sunteti romani nu doar vreti pasaport sa plecati ineuropa!!!leam zis voi sunteti niste tradatori care ne vindeti,eu daca eram Basescu va dadeam cetatenie dar va ascultam la istorie!!!!romania are aur,are petrol,gaze,sare,carbuni,munti frumosi,marea neagra…voi ce aveti?nimica doar tigari si alcool,parereamea este ca Basescu a dat cetatenie la dusmani!!!!am intrebat multi moldoveni ok voi nu sunteti romani dar Stefan cel Mare statuia lui ce cauta in chisinau in centru??acesti analfabeti imi asum raspunderea chiar si daca tatal meu din groapa se supara nu merita bagati in seama…sunt din 2000 in europa si asia,vad moldoveni ii aud cum se lauda ca iei sunt din rusia.neam prost daca rusii au tras in voi vau infometat iar voi tot la bibironul lor vreti sa sugeti,bolnavi mintali!!!!fac probleme in europa infractiuni in europa cand ii prinde ce nationalitate esti el raspunde roman…de ce trebuie noi sa le ducem crucea lor????mama saturat de atatea satane care ataca romania!!!!avem dusmani in servicii in politica in tribunale in parchete….DNA sunteti ultima sansa arestatii pe toti anul asta 2015,iei cred ca sunt mai buni ca noi nuuuuu voi sunteti diferiti tradati noi nu!!!!nu imi este frica de gunoaiele astea care distrug tara unde mam nascut!!!!un om de rand greseste isi ia fapta pe spate…aceste gunoaie gresesc si fac o vacanta scurta si ies repede din puscarie ca fac mucegai si molii inauntru!!!sobolanii sa manance din voi…trebuie facuta puscarie cum e la chinezi so simta sa aiba colegi de celula sobolanii!!!!ma uit la acest nespalat de Hrebenciuc si fiul lui a furat vorbea de lovitura de stat!!!mai gunoiule dar tu ce ai facut acuma???si alte multe altele mai mari acest negociator de satana!!!!ma uitam la senatorul obez Catalin Voicu PSD plingea cand la halit la puscarie ca are copii….mai animal fara suflet dar cand dadeai mita la judecatori si devastai romania mergeam cu pieptul inainte..fie barbat om fara testicule in pantaloni iati pe spate ce ai gresit si mergi cu fruntea in sus,mai urmeaza sper si iti tin pumni lui Blaga buldogul….Berceanu nu mai apare in prsa se pregateste de puscarie….Videanu la fel…Berceanu luat toate trenurile lui particulare…Videanu luat si vile totul….Blonda aia nespalata a lui Cocos bagat in Pucarie cu dragnea sa faca combinatii in celula amndoi…Bica vroia afara de srabatori….hahahaha dar trebuia sa te gandesti la asta inainte sa distrugi imaginea romaniei cu Udrea repetenta…ii vreau pe toti din toate partidele indiferent de culoare ai gresit maxim puscarie mai mult decat omul de rand cu aceiasi fapta de ce?ca tu ai fost acolo pus sa fiu exemplul tarii,cum dracu oamenii de rand ai societatii sa faca fapte bune cand parlamentu guvernul este plin de puscariasi…Nastase sia lasat barba hahahaha sa nul cunoasca presa straina…asta a iesit gata…doamneeee le-as da pe viata…Ba boule de Adrian…tu te impusti in gat si misti capul ca la tenis de masa???nu tu perfuzie nu tu masca de oxigen offf ce as vrea sa se mai repete o data si sa fiu sa te ajut eu sa nu dai gres hahahhaha….gunoaiele societatii…mai am multe de spus,Ovidiu Vantu il apreciez are tupeu in testicule si e un amarat schiop…a zis bine eu sunt hot datoria statului era sa il prinda dar statul functionarii sau lasat cateii lui si omului ia mers…deci vina a fost a judecatorilor si procororilor…vreau o legea de stat sa se faca ancheta la toti politicenii de la revolutie incoace si care este prins ca a furat sai ia banii toti urma banilor din tara se poate gasi unde au plecat si asa romania va iesi din criza….Alooo voi romani adevarati care va iubiti tara fratele vostru va iubeste chiar daca nui linga voi…ma voi intoarce intro zi cu bani si voi face echipa din umbra sa curat romania de satane…cat ma duce pe mine capul pe noi ca suntem multi nui duce nici pe SRI..suntem mai multi ca voi tradatorii…sangele fierbe in voi….voi ne pinditi sa ne distrugeti tara dar noi va pindim sa va usuram pacatele si frica care o aveti in voi…am 10 hectare de teren vreau sai domnez statului cu conditia sa facem cimitirul tradatorilor nationali…le pregatim din cu mult inainte cavouri tot gratuit…si noi nationalistii mai livram si bilete cu o singura calatorie in iad….deci voi tradatorii cei interesati va servim poftele doar ridicati doua degete si biletul va fi livrat!!!!!

  iasul
  2015-01-04 12:26:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @just mac: Ma refeream la faptul ca trebuie si noi romanii sa ne zbatem sa gasim o cale de a face sa se credibilizeze in tara stinga PSD ca stinga europeana , sa ne luptam si noi cei de stinga sa avem dreptul sa existam in politica romaneasca , sa ne aflam calea spre o reprezentare eficienta a celor saraci si a celor cu venituri mici si medii . Iata , grecii lupta pentru a dobindi putere de decizie , infruntind cu curaj PPEul si pe d-na merkel . Asa ar trebui sa avem si noi curajul sa procedam . La asta ma refeream.

  Daniela Zamfir
  2015-01-04 12:35:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Cred că nu există o cale mai bună de a credibiliza stânga decît a o contrapune consecvent, ca Rogozanu, statului de drept.

 • 10

  @Daniela Zamfir:

  Doamna Zamfir, foarte bine ca ati semnalat (Dvs + rogozanu + cristian ocol+ sotia lui socol) aceasta problema. Cu salarii foarte mici si capitalisti bogati care , culmea, au profit! S-a neglijat nepermis de mult.

  Dar se poate rezolva rapid. Ordonanta de urgenta care se poate da chiar luni la ora 9. Asa cum a dat Ponta o ordonanta similara pentru plagi…, pardon, pentru retragere doctorat, poate sa dea o ordonanta sanatoasa cu salariul minim. Propunerea mea ar fi 1000 euro NET salariul minim. Si gata !

  De acord, doamna Zamfir?

  PS. Daca mai sunt si alte probleme – consultati pentru orientare si programul Syriza) nu ezitati sa aduceti acetste probleme in dezbaterea publica. Pentru ca nu putem lasa capitalismul feroce sa cotropeasca pe cei saraci si cinstiti.

  Mircius
  2015-01-04 12:45:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Aș vrea să înțeleg ce mai înseamnă în ziua de azi ipocrizie. Pentru că Rogozanu acuză electoratul de ipocrizie, scriind în același timp că opoziția comuniști-anitcomuniști e o falsă opoziție. Or, jumătate din formațiunile care alcătuiesc minunata Syriza sînt comuniste, una dintre ele chiar maoistă.

 • 12

  Aa, sa nu uit, doamna Zamfir. M-am gandit si la ajutorul de somaj. Minimum 800 euro. de acord?

  Asta deoarece s-ar putea sa umble capitalistii cu fofarlica si sa arunce oamenii in somaj.
  Sau sa crestem la 900 de euro?

  Mircius
  2015-01-04 12:50:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  problemuța e cam așa: democrația nu este despre sărăcie sau bogăție, ci despre putere, mai exact despre faptul că cei mulți controlează puterea (nu o dețin, pentru că asta e imposibil, dincolo de comunități mai mari de 100 de oameni). altfel spus, dacă cei mulți au ca opțiune politică ideile de stânga, e absolut în regulă, dar să clamezi că „mutarea spre stînga a unor discuţii publice a devenit urgentă şi sinonimă cu democraţia”, excluzând astfel din discursul democratic ideile clasic liberale, conservatoare, creștin democrate etc, frizează totalitarismul.

  berenger
  2015-01-04 13:03:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Nu înțeleg de ce zic ăștia că PSD nu e de stînga. Ce, nu se regăsește PSD-ul în propunerea asta a Syriza?
  “the education system will not be based on exams, but it will be converted to a system that will provide knowledge as well as its critical examination, with free access to all its levels and structural link between universities and research centers”

 • 15

  Mai lasa-ma cu ne mutam agenda publica la stanga, ca din multe puncte de vedere suntem mai de stanga ca majoritatea tarilor din UE. SI aici ma refer mai ales la ultra-protectia oferita de stat angajatilor de la privat. Suntem o tara in care numarul de salariati platitor de impozite si taxe este mai mic decat cei care sunt ajutati din aceste impozite si taxe (nu zic asistati sociali pentru ca a ajuns o sintagma peiorativa din pacate). Ceea ce e ciudat este ca desi ca si comportament ne apropiem de ideologia sociala si de stanga, nu avem respect fata de munca si bun simt fata de cei din jur.
  Nu mai minti “poporul” ca nu suntem destul de de stanga si ca trebuie neaparat sa ne schimbam directia…in primul rand si cel mai important este sa invatam niste valori morale elementare si sa ne purtam responsabil fata de noi insine si fata de dei din jurul nostru…Lasati naibii ideologiile invechite si tampite si discutati niste solutii la problemele reale nu la cele inventate la pahar sa mai atragem privirea cititorului!!!

  Alex
  2015-01-04 13:11:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Auzi bre, Rogozane… De cind a devenit stinga detinatoarea exclusiva a drepturilor asupra democratiei?!? In plus, cu ce crezi ca este mai democratic extremismul de stinga pe care il practici fata de extremismul de dreapta pe care il critici non-stop?

  Si sincer… Tu chiar crezi ca reformarea stingii trebuie sa inceapa cu.. discutii despre venituri?!? Daca asta este directia pe care o va urma noua stinga atunci pot sa iti spun cu siguranta ca rezultatul va fi un PSD mai populist si mai demagog decit actualul. Si la fel de corupt – pentru ca vad ca in continuare ignori legatura dintre coruptie si saracie.

  Sincer imi este mila de cei care au incredere in tine. Pentru ca tu nu educi o noua stinga. Ceea ce faci tu seamana mai degraba cu spalatul pe creier: amesteci jumatati de adevar cu jumatati de minciuna, proclami adevaruri absolute care trebuie crezute asa cum sint, declari razboi tuturor celor care nu sint de aceiasi parere cu tine. Se pare ca voi extremistii sinteti toti la fel!

  gjgj9
  2015-01-04 13:18:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  “trebuie si noi romanii sa ne zbatem sa gasim o cale de a face sa se credibilizeze in tara stinga PSD ca stinga europeana”

  glumiti? Asta e treaba PSD, daca vor sa se credibilizeze. Ar fi culmea sa ma zbat eu sa ajut PSD sa treaca strada, problema fiind ca PSD nu vrea sa treaca strada.

  PSD vrea doar banii si coruptia de pe partea asta a strazii.

  just mac
  2015-01-04 13:23:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Auzi, sa ma apuc eu sa-l imping de la spate pe Zgonea, si sa-i explic eu pe gratis, boului platit cu 2000 de euro pe luna (pt ce? ca nu face nimic), pe cheltuiala mea si efortul meu gratis, cum sa faca treaba pentru care e platit.

  just mac
  2015-01-04 13:29:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Deci intr-o tara cu 12 milioane apti de munca, 5 milioane de angajati din care 2 milioane la stat, deci 3 milioane de contributori care este solutia domnului Rogozanu? Cresterea cheltuielilor! Felicitari domnule Rogozanu, nu te-am mai citit de vreo 3 ani, dar ca si ultima oara cand te-am citit am un singur regret: imi pare enorm de rau ca opiniile dvs nu le pot gasi de comparat arhaic, pe hartie de ziar! Ar fi fost o excelenta hartie igienica!

  Unu Neretard
  2015-01-04 13:35:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Socol e rigid cand interpreteaza cifrele, ori doar rau-voitor.

  Se preface ca nu stie ca in realitate sunt cel putin doua mari motive pentru care situatia repartizarilor beneficiilor e semnificativ alta: unu – calificarea angajatilor se face, de foarte multe ori, la locul de munca, pe timpul si cheltuiala angajatorului care n-are incotro pentru ca scoala livreaza diplome fara acoperire in cunostinte, si doi – salariul “pe hartie” e completat, in suficient de multe cazuri ca sa modifice statistica redata de Socol, de transferul nefiscalizat de sume din categoria “beneficii patron” catre categoria “beneficii angajat”.

  E o omitere cu buna stiinta a realitatii si o refugiere ostentativa exclusiv in cifre tocmai in ideea confirmarii grijii nepretuite pe care onor guvernul o arata, chipurile, pentru salariati.

  In realitate, liota de incapabili lipsiti de minima viziune economica de la guvern – de la orice guvern – e prima responsabila pentru solutiile gri-negre gasite de oameni, in viata reala, ca sa-si scape macar o parte din banii produsi de ei de mana infractorilor politici.

  Peter
  2015-01-04 14:44:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  În România există un adevărat blocaj în ceea ce priveşte un set de măsuri sau măcar un discurs mai autentic de stânga deoarece Guvernul, partidele, mare parte din populaţie, cred că ţara se află “la mâna” marilor companii, patronilor, celor care “dau de mâncare populaţiei”. Ori nu se cade să-i superi pe “aceşti oameni de afaceri” şi de aceea singura măsură mai de stânga ce poate fi luată este creşterea salariului minim. Din această cauză în România stânga înseamnă sprijin exclusiv pentru bugetari iar dreapta înseamnă sprijin exclusiv pentru mediul privat. La mijloc sunt însă angajaţii din privat care nu sunt apăraţi practic de nimeni: sunt la mâna patronilor, Guvernul nu-i apără, societatea nu-i apără, nu au sindicate etc. Mai mult, sunt şi ţintele unor prejudecăţi precum cea că ei ar fi de vină pentru lipsa de productivitate a firmei, nu managementul. De aceea cred că agenda publică nu va fi mutată curând mai la stânga, ci eventual şi mai la dreapta, mai ales cât timp PSD este la putere.

  L.C.
  2015-01-04 14:53:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @Mircius: Solutie manfisista , zic eu , solutia cu sal min . pe ec. 1000 euro . Asta ar baga in faliment o mare parte a microintreprinderilor si a intreprinderilor micisi mijlocii . Credeti ca daca era posibil , PSDul nu ar fi promovat aceasta masura ? Inca nu e posibil . Imi aduc aminte insa ca in guvernarea lui Nastase se daduse oug ca salariatii cu studii superioare sa nu poata avea in contractul de munca stipulat un salariu brut mai mic de 10.000.000 lei . A fost o masura buna . Probabil exista si altele . In acest moment, cind Dreapta vrea toata puterea fara a avea sprijin popular , Stinga social liberala USL trebuie sa se faca auzita pentru ca ea a obtinut votului majoritar din 2012, sa-si impuna punctul de vedere :”nu” politicilor crestin -liberale de austeritate “, “nu” statului minimal . Intelectualii de stinga trebuie sa se auda in politica impreuna cu PSD care lupta sa se reformeze . Trebuie afirmata cu insistenta si cu voce tare politica Stingii de solidaritate sociala in contraoferta cu ce ne propune Dreapta , pragmatism imoral , cinic , mercantil .Democratie inseamna ca stinga trebuie sa existe, Psd trebuie sa existe. Este posibil un viitor pentru Stinga moderata in Romania ? Eu cred ca da .

  Daniela Zamfir
  2015-01-04 15:17:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Rogozane in loc sa bati campii la greu si sa te lauzi ca un prost cu sapte case ca Ponta te-a invitat sa i te alaturi ca sa reformezi stanga, mai bine te-ai uita in oglinda si ti-ai asuma faptul ca in Romania nu exista stanga. Nu poti reforma ceva ce nu exista. Este nevoie de un partid de stanga curat, cu oameni de stanga autentici nu ca Ponta, Ghita, Dragnea buni la datul din buric in Dubai si la contracte cu statul sarac, nu ca Geoana care locuieste in vile pe banii cetatenilor si asa saraci, nu ca Vanghelie stangistul cu iz de interlop!
  Romania a fost condusa cel mai mult de guverne de “stanga” in ultimii 25 de ani. In afara de a fura autostrazi si de a dezvolta cultul personalitatii lui Nastase si Ponta, ce au mai facut guvernele de “stanga” pentru defavorizati?!
  Si inca ceva ca esti tinerel si nu prea cult si inteligent, pentru mine al carui bunic a murit la Aiud torturat de comunistii bolsevici, “putinisti-antirusi”, “comunisti-anticomunisti” nu sunt false opozitii, ci principii morale.

 • 24

  Dl Costi, daca chiar va intereseaza “stanga”, lasati clampanitul comod din taste. Mergeti la tara sau pe un santier, vorbiti cu muncitorii, invatati carte niste copii saraci, dati-va haina unei femei batrane sau unui vagabond rebegit de frig…
  Asa, este misto sa vorbim de stanga, stam la caldura cu un laptop in poala, cu un smartphone in buzunar si scriem texte de telenovela despre un public care nu are habar de voxpublica….unde este ipocrizia pana la urma?

  Mitica
  2015-01-04 15:26:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  D-le Rogozanu, un principiu, fundamental, al teoriei sistemelor spune ca: orice sistem imaginat de om, ori de providenta, mama natura etc, si pus in opera de catre om/oameni, acesta, sistemul, va prelua in cele din urma valentele acelui om/grup de oameni care-l opereaza/il pun in opera.
  Utopia salveaza Romania ! :(
  La buna vedere !

  IPSE
  2015-01-04 15:48:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @DanielaZamfir
  După Rogozanu, Syriza e stînga moderată. Iar Syriza vrea naționalizarea băncilor și trecerea lor sub controlul clasei municitoare. Asta-i calea pentru România?

 • 27

  @Daniela Zamfir: PSD e de stinga? Sa fim seriosi. Cu finantari masive pentru biserici, cu nationalismul primitiv afisat fara jena, cu baroni care au acumulat capital pe spatele amaritilor prin furt si inselaciune. Despre masuri de stinga ce sa mai vorbim? Reducerea CAS la angajator e masura de stinga? Multi din PSD au sustinut Chevron si Rosia Montana, ba chiar s-au aratat si antisemiti si homofobi in unele situatii. Nu exista partid mai departat de stinga decit PSD. Aaa , uitasem de privatizarile cele mai ticaloase din vremea lui Nastase. Asta tot pentru ca e un mare om de stinga. Cine va crede ca PSD, sau mai rau USL cu Tariceanu la butoane, ar reprezenta saracimea.

  mihai
  2015-01-04 16:26:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Poza zilei : PATRIARHUL PARAZIT – nationalisti.ro../

 • 29

  ceea ce e interesant cu socialiștii ăștia caviar, mai bogați decât mulți dintre tonetarii români, fraieri care muncesc ca disperații să-și întrețină, cu mijloace capitaliste, familia, e că nu oferă nicio soluție pentru problema sărăciei decât taxe, taxe, taxe. inclusiv marota salariului minim intră în această ecuație pentru că nu e decât o șmecherie a guvernului de a încasa mai mulți bani. dacă ar fi atât de interesați de sărăcie, stânga asta de budoar ar trebui să militeze ca banii săracilor, atâția câți îi au, să rămână lor, nu să-i ia statul. de exemplu, dacă tot vorbim de salariul minim, ce ar fi ca orice venit până în 1000 de lei să fie scutit de impozite? sau, dacă distribuitorii de carburant sunt cei mai buni colectori de impozite, în condițiile în care 58% din prețul combustibilului pleacă instantaneu la stat, de ce nu, la sfârșit de an, celor cu venituri până în 1000 de lei să li se returneze taxele pe combustibilul cumpărat? (astea nu sunt soluții de stânga, dar vreau să-i văd pe măreții oameni de stânga venind cu soluții mai bune decât astea, altele decât mărirea taxelor)

  berenger
  2015-01-04 17:12:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  “data fiind ponderea de peste 80% a capitalului strain”?Cam multa vaicareala iar programul este “timid”. Sa fim realisti, interesul acestor 80% capital strain-”libertarienilor”- nu este sa ridice prosperitatea generala a romanilor ci sa mentina salariile (costurile) mici, deci sa mentina saracia. Nu prea inteleg pozitia romanilor care o sustin necesitatea saraciei… In cazul in care s-a ajuns la acest nivel deja problemele nu se mai pot rezolva prin ameliorarea efectelor -cum ar fi negocierea salariilor – cat prin corectarea cauzelor, si atunci poate trebuie inceput cu implicarea directa a statului in economie(mai ales in controlul si exploatarea resurselor). Cu alte cuvinte nationalizare ,chiar si partiala, pentru trecerea sub controlul statului a domeniilor de interes national. Oricum statul s-a implicat in economie insa pana acum in favoarea intereselor de capital si nu a descoperit alt argument decat “costuri mici cu forta de munca”, ceea ce este in detrimentul intereselor , a prosperitatii societatii romanesti in ansamblu.
  Fara un factor de stabilitate venit din partea statului ,Romania se expune considerabil riscului ca aceste investitii sa migreze foarte curand in cautarea unor zone “proaspete si ieftine” precum Ucraina. Poate mai curand decat credem. Si ce vom opta?Mai multa saracie?Daca statul va miza numai pe “avantajul” de a ne oferi pe preturi mici va intra in competitie cu aceste zone.
  Stabilitatea investitiilor prin parteneriat cu statul si cresterea consumului insa pot fi ,contrar asteptarilor , argumente mai solide, mai atractive chiar pentru investitorii de capital seriosi.
  Recunosc ca pozitia pe care o susutin este incomoda, pentru unii imposibila. Este nevoie inainte de toate de un puternic suport popular.
  Este o misiune care nu mai poate fi incredintata unui partid care s-a compromis,este o misiune doar pentru cei pentru care bunastarea generala a “strazii” este mai importanta decat luxul ascuns al propriilor vile.
  Cum spunea Seneca “uneori lucrurile sunt dificile dar de cele mai multe ori par imposibile si fiindca nu avem curajul sa le incepem”. Dupa esuarea atator epave si capitani de vase remorcate poate a venit si randul tinerilor sa decida “in ce port doresc sa ajunga”. Si sa-si formeze un partid.

  MIHAI
  2015-01-04 17:44:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  “Ma refeream la faptul ca trebuie si noi romanii sa ne zbatem sa gasim o cale de a face sa se credibilizeze in tara stinga PSD ca stinga europeana”

  Doar că în Grecia nicidecum nu aşa ceva s-a întâmplat, ci populaţia lovită dur de austeritate a înţeles în sfârşit că PASOK (PSD de la ei) nu reprezintă nicidecum stânga, aşa că le-a retras voturile de-au ajuns să nu mai fie siguri nici că vor trece pragul electoral la alegerile de luna asta, respectiv şi-au direcţionat voturile către stânga adevărată – numită “radicală” de către plutocraţii care se simt ameninţaţi de ea – şi anume SYRIZA. La noi asta ar însemna redirecţionarea voturilor dinspre PSD către PAS (dacă nu cumva PSD reuşeşte să se redefinească în mod miraculos).

  donjoe
  2015-01-04 20:44:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  Este imposibil caCosti Rogozanu sa nu fie scandalos si fetid in toate asertiunile sale.
  De 25 de ani se fura in pasi de vals pe o “doctrina oligarhica de stanga” si acum ne lamentam ca am dus capitalismul prea departe.
  Talentul baiatului asta se zbate intre Vanturile S.O.V.-ietice si mirosul natural al Rogaozului.

  Pictor Vonta
  2015-01-04 21:55:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  Blablabla
  Blablabla
  Blablabla
  Blablabla
  Blablabla
  Blablabla
  Si astfel am rezumat postarea rogozanului
  Gogoasa mica si atotcunoscatoare de la literatura la economie, O SOLUTIE ai sau ai scris la kilogram pentru o ciorba lunga ?

  mamarea
  2015-01-05 04:03:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  Este sau nu este simptomatic că în cele aproape 40 de comentarii se vede mugurul de ceartă dintre postaci, se vede că există și oameni care ar vrea să pună (cel puțin) problemele reale ale țării dar care nu sunt lăsați să vorbească ?

  Este sau nu este simptomatic că cineva observă că nu e vorba de mișto-ul de a propune fără acoperire un ajutor de șomaj de 800 de euro (sau poate de 900) ci e vorba de putere, cu toate astea în niciun comentariu nu se spune care este legătura dintre democrație și reprezentare ? Chiar crede cineva că democrația (nescoasă încă din vocabular) este apanajul unei anume formațiuni politice fără a avea suportul demos-ului ? Adică poporul nu știe și nu vede că este exploatat ? El nu vede că printre oameni buni și harnici există și (poate) mulți lenși și răi ? El nu e capabil să zică PE BUNE “prin noi înșine” ?

  Vorbiți fraților, orice, și oricât, dar întoarceți-vă pe bune la popor, reprezentați-l (de exmplu pe acest site) corect și poate treceți și la fapte căci altfel, O SĂ FIE BINE DACĂ O SĂ FIE RĂU !

  Fiul ratacitor
  2015-01-05 08:56:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @dan lazar: considerati ca salariile platite la negru ii saracesc pe cei ce le platesc sau pe cei care le primesc???

  mosh bodringa
  2015-01-05 14:07:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Felicitari!

  sandu
  2015-01-05 21:55:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Realist articol.

  sandu
  2015-01-05 21:58:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Ma crucesc cand citesc unele postari. Sunt o gramada de indivizi care habar n-au ce-i “stanga”, ideologic vorbind. Stiu ei ce-i stanga laburista, socialismul francez, social-democratia germana ori stanga din Norvegia, Suedia ? Evident ca nu. Evident ca in astfel de conditii asemenea indivizi n-au priceput nimic nici din articol. Unul, care cu siguranta ca e convins ca-i un individ inteligent, explica cum un programator este “plin de beneficii” iar un vanzator are venit minim pentru ca …. Individul nu retine faptul ca problema este ca acel venit minim este mizerabil, necivilizat. Da, fratilor, suntem platiti infect in tara. Un lucrator roman de la Renault (inginer sau muncitor) este platit mult mai prost in Romania decat omologul din Franta in conditiile in care este absolut la fel de eficient si profitabil pentru firma. Standardele activitatilor din Romania sunt identice cu cele aplicate in Franta.
  Acum este la fel de drept ca in Romania nici macar nu exista stanga.

  sorel jr
  2015-01-06 00:40:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  Domnul Cristi Rogozanu pune o problema foarte stringenta.
  Cu atata saracime care exista in tara, n-as fi crezut ca stanga sa piarda atata teren electoral, fie el doar pentru recentele alegeri prezidentiale! Cei care si-au incropit, prin munca cinstita sau nu, o mica avere, ar trebui sa reflecteze: cand cei saraci, care sunt si multi, nu vor mai suporta umilinta saraciei, vor repeta istoria nu foarte indepartata si-si vor face singuri dreptate. Nationalizarea va fi primul pas. Ideea va fi ca toti s-o ia de la zero. Se vor pierde si averi, si valori si timpul istoric va fi resetat cu pierderi inimaginabile. Cine va fi vinovat de asta? Timpul nu face decat sa cearna, sa cearna si sa genereze puncte critice! Ne trebuie oameni cu gandire pe termen lung: vizionari, dar realisti, patrioti, dar cunoscatori ai istoriei neromantate a Romaniei. Tare mi-e teama ca, deja, e prea tarziu!

  ElenaS
  2015-01-06 17:11:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  Recursul Varanului

  Avocatul lui Varanul
  Un Mateu mai mic,
  Cu stângu-ncepuse Anul
  …..N-a putut nimic.

  Cu recursu-n anulare
  Cel depus demult,
  Dar dece tupeu el are,
  Ar dori mai mult?

  Zece ani pe jumătate
  Va face Varanul.
  A pierdut din libertate
  Dar,..a furat banul!

  A pierdut şi din avere
  Cu sechestrul dat.
  Nu mai are nici putere
  Precum altă dat’…

  nelutiu
  2015-01-07 13:04:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  Interesant articol dar tin sa mentionez ca in Romania,PSD-ul nu reprezinta stanga.Cum poti spune acest lucru cand ei fac aliante cu partide de dreapta?Singurul partid autentic de stanga si afiliat la Stanga Europeana este Paridtul Alternativa Socialista.Cat despre articol,mai era nevoie de inca unul care sa mentioneze starea mai mult decat deplorabila a cea fost candva o tara in adevaratul sens al cuvantului si a faptului ca numai socialismul(nu dictatura) mai poate rezolva ceva?Multumesc frumos si numai bine.

  Andrei Stefan
  2015-01-12 02:46:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  @sorel jr:

  nu ai dreptate cel putin cu Dacia.
  1. In Rom se produc masini cu marja mica de profit (costa 5k fabricarea si se vinde cu 8k sa zicem). In Franta marja de profit la o masina e dubla cel putin.
  2. cate ore de munca are o masina in franta si cate are in romania din lipsa automatizare?

  3. Franta nu are costuri de transport mari la noi …

  mai continui?

  mircea
  2015-01-14 14:51:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!