RSS Feed

După 25 de ani. Ori mutăm agenda publică la stînga, ori ne putem proclama orice altceva decît “democraţie”

vezi toate articolele de
04 Jan 2015 la 10:25 42 comentarii 2258 vizualizari.

Se poartă discuţiile tip “după 25 de ani”, se plîng rapsozii neamului că nu ne-am civilizat şi că nu înţelegem capitalismul. Ei bine, vă iau tare cu concluzia: mutarea  agendei publice spre stînga e o urgenţă. Ori se face, ori sfîrşim într-un tipic bastion provincial al exploatării mîinii de lucru şi al propagandei ieftine. Cetăţenia cu drepturi fundamentale e deja un lux.

Încep cu o observaţie a lui Cristian Socol care ne uşurează munca:

Lucrătorii români primesc mult prea puţin din ceea ce produc. Comparaţia cu alte ţări din UE ne arată nişte concluzii interesante. Dacă ne uităm cum se distribuie creşterea economică vedem că în Romania anului 2013 aproape o treime din PIB (33,1%) a mers la forta de munca (salarii, indemnizatii si contributii in seama angajatorului), peste jumatate reprezinta excedentul brut de exploatare (55,1%), beneficii ce au mers la patroni pentru a remunera capitalul si ceea ce ramane, o pondere de 11,8% a mers la stat (taxe pe productie si importuri minus subventii). Media UE 28 este de 48% din PIB beneficii care merg către remunerarea lucrătorilor, 38,6% merge pentru beneficiul patronilor iar 13,4% merge la stat ca beneficiu net. Deci noi şi grecii primim doar o treime din ce producem drept valoare adaugata, polonezii si slovacii 37% iar ţările dezvoltate peste jumătate. Gasim astfel una dintre cauzele pentru care cresterea economica nu se vede total si imediat in buzunarele populaţiei. In primul rand ca o pondere prea mica din venitul national remunereaza forta de munca iar in al doilea rand, putinul pe care il remunereaza se distribuie polarizat, total inegal. 15% din castigul obtinut se duce catre 85% din populatie si invers.

sursa: adev.ro/nhcc5v

Orice mişcare progresistă, orice idee de reformare a stângii – am văzut că sintagma e deja mainstream – trebuie să înceapă de aici. În spaţiul public românesc nu există loc pentru aşa ceva, pur şi simplu. Presa, în ciuda precarităţii ei sau poate tocmai de aia, are un discurs de-a dreptul business executat de amărăşteni oportunişti sau de lobbyşti camuflaţi. ONG-urile se ascund după programe mai bine sau mai prost făcute, dar partea lor vizibilă e încă extrem de ezitantă sau procapital de-a dreptul.
O mare doză de ipocrizie a inundat electoral tot felul de grupuri care se credeau “progresiste” doar pentru că au devenit puţin “eco”. Aşa am văzut poezii apolitice recitate anul trecut în timp ce grupări din fostele mişcări din 2012 sau 2013 se rearanjau electoral pentru a susţine un candidat neoconservator – ca şi cum ar fi fost musai să aleagă unul. Mişcările pentru diaspora de la Cluj – unde mascarada a fost totală inclusiv cu cetăţeni care au inventat noul concept “de stînga” care votează neocon şi defilează cu Boc şi fanii săi la braţ – sau din Bucureşti unde unii cred că ieşitul în stradă pentru ce-o fi e mai important decît mesajul însuşi ne-au demonstrat nevoia de clarificare politică.
Clarificare înseamnă stabilirea priorităţilor. Urgenţele în România arată ca în pragraful citat mai sus: nu să-ţi găseşti un job este dificil, ci să trăieşti din el, cam asta ar fi dilema estică a post-crizei. Inegalităţi mari între bugetari (între tot soiul de înalţi funcţionari sau angajaţi la companii de stat şi tradiţionalii pauperi din învăţămînt sau din sistemul de sănătate), inegalităţi mari de drepturi între angajaţi în privat şi cei bugetari, inegalităţi de sex, de vârstă, rasism pronunţat, idei de excludere socială promovate ca fiind “progresiste” – vezi macoveismul şi susţinătorii săi. Toate astea nu pot merge la nesfîşit.

Să pretinzi că vrei democraţie şi să eviţi cele mai apăsătoare probleme ale societăţii nu mai poate funcţiona ca strategie decît pentru universitari plictisiţi, politicieni îmbuibaţi sau europenişti stipendiaţi gras. Să urli că vrei drept la vot pentru diasporă şi să nu vezi timp de decenii problema exploatării în rîndul aceleaişi diaspore sau în rîndul celor rămaşi acasă, asta a fost strategia păguboasă a “civismului” ultimului sfert de veac. După 25 de ani, ne-am putea propune să o ducem rău măcar cu ochii deschişi şi nu cu pseude-analgezice.

Fenomenul electoral Iohannis nu ne-a amintit decît că sîntem foarte departe de a avea parte de presiuni reale pentru remedierea unui trend al exploatării din ce în ce mai apăsate a mîinii de lucru. Ponta nu a ridicat un deget pentru a remedia situaţia. IOhannis şi oamenii lui văd că au de gînd să se pozeze la nesfîrşit drept “civilizaţi” şi atît. Iar indivizi care au tot trăit în ultimii ani din aparenţa progresistă par dispuşi să înghită oricîte rahaturi neocon doar ca să fie acceptaţi şi ştampilaţi drept bine educaţi şi “binefăcuţi”. 2015 ar trebuie să însemne începutul sfîrşitului pentru această impostură. Falsele opoziţii comunişti-anticomunişti, putinişti-antiruşi şi alte idei de doi bani care întreţin o elită păguboasă, toate astea trebuie să cedeze locul unor dezbateri cu sens.
Văd acum că mulţi dintre cei care se agitau electoral acum o lună-două au început să ţipe că ce caută MRU lîngă Iohannis. Păi el a fost acolo tot timpul, poate voi aţi fost complet aiurea cînd vă pretindeaţi apolitici şi făceaţi politica unora. Aţi pierdut ocazia de a sta deoparte şi de a promova mesaje cu adevărat importante, asta e.
Spaţiul inegalităţilor şi al exploatării, asta are drept viitor şi prezent România, UE trece printr-o perioadă de profund moralism găunos anticorupţie în timp ce şeful Comisiei Europene defilează cu ştiinţa sa evazionistă luxemburgheză. De aici pornim, de aici discuţiile pot atesta că avem o rămăşiţă de spaţiu public real. Dacă nu ne iese nici măcar asta, propun să scoatem cuvîntul democraţie din vocabular şi să ne vedem de serbări ale drepturilor omului care nu mai sînt, de tîrguri culinare bio, şi de supravieţuire.
După 25 de ani, mutarea spre stînga a unor discuţii publice a devenit urgentă şi sinonimă cu democraţia. Democraţia se face, nu se cîntă cu steagul NATO şi UE în spate. Nu are nimic de-a face cu centrismul partinic PSD-PNL. Urgenţa e atît de mare încît şi unii de dreapta simt nevoia să creeze măcar aparenţa unei stîngi ca să nu pară complet impostori – iar stângişti unşi de dreapta partinică şi oengistă se vor găsi tot timpul. Nu de etichete avem însă nevoie, ci de agendă reală care să înceapă să includă urgenţele ale celor 80% cu venituri mici şi medii. Aceşti oameni fie au fost excluşi, fie se autoexclud voluntar din dorinţa firească de integrare sau de rezistenţă într-un peisaj de-a dreptul teaparty-ist în care angajatorul îţi e un fel de preot, naş, mamă şi tată în acelaşi timp.
Nu reuşim să demarăm discuţii politice despre salarii, facturi, drepturile angajatului, reglementare, combaterea inegalităţii, diminuarea rentelor către privat (mai mari decît taxele de la stat, nu cum ni se recită toată ziua), nu punem presiune şi din România împotriva evazioniştilor de nivel continental? Nu ne apărăm mediul de jaf fără minime garanţii? Atunci nu vom mai putea pretexta că realităţile – oameni care muncesc şi nu pot trăi din ce cîştigă, oameni aruncaţi ca măselele stricate din raţiuni de profitabilitate, restricţionarea accesului la servicii publice pentru săraci etc. – sînt prea apăsătoare  şi că ceva misterios trebuie făcut. Nu e nimic misterios, cînd abuzul e la vedere s-ar putea ca şi soluţiile să devină ceva mai uşor de imaginat. Asta ar trebui să fie concluzia de după 25 de ani.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!