RSS Feed

E normal ca o televiziune să linşeze publicitar un cetăţean? Update: A3 nu ştie nimic

vezi toate articolele de
27 Sep 2013 la 13:09 68 comentarii 7513 vizualizari.

Update. Antena 3 spune aici că nu ştia nimic şi că au solicitat scoaterea filmului. Deci un binevoitor le-a făcut reclamă de mii de euro fără ca ei să ştie măcar. Acum două săptămîni, cînd Badea era ridiculizat cu propriile vorbe într-un montaj pe youtube, au scos prompt filmuleţul.

Text initial. Cred că o limită a fost depăşită. Şi nu vorbesc despre bietul Mircea Badea care mi-a rupt inima aseară cu un şpagat sofistic incredibil executat să-şi apere patronul: că de ce-a zis procurorul “telepatic”, de ce îl acuză pe Voiculescu fără probe la 5 ani etc. Ce e cu adevărat revoltător e ce se întîmplă cu o campanie Antena 3 pe internet în ultimele zile.

Aproape nu e filmuleţ pe Youtube (campania e şi pe Vimeo) care să nu înceapă cu o reclamă a trustului Intact împotriva manifestanţilor care au şicanat reporterii Antena 3. O doamnă cu un şal merge după maşina Antena 3 (nemarcată în vreun fel că ar fi de la presă) şi blochează filmarea. Bun, cum am ajuns de aici la o campanie de linşaj împotriva doamnei respective (mai sînt şi alţii din protest luaţi la refec, eu am ales doar un episod)?

Pentru că avem de-a face cu ceva nou. Nu e Badea sau Gâdea asumîndu-şi pamflete şi atacuri la persoană în numele libertăţii de expresie blabla. Ci e vorba de reclamă de ordinul zecilor de mii de euro cumpărată ca să-i beştelească pe unii simpli cetăţeni, oameni care au ieşit la un protest. Deci un trust (sau poate RMGC?, că doar le place reclama negativă) cumpără reclamă online ca să atace la persoană nişte oameni care-i sînt incomozi. Campania a fost prezentă, sub formă de “material editorial”, evident, şi la TV. Şi aşa avem o tipă care, vai, doamne, a blocat reporterii cu un şal (!!!) timp de nu mai puţin de 22 de minute!

E un precedent periculos. Trusturile media atacă cetăţeni concertat, cu reclamă plătită, nu doar cu obişnuitele calomnii. Nu doar ignoră felii de realitate, atacă. În ritmul ăsta, dacă te iei de vreun favorit al postului, te poţi trezi făcut praf mai ales în împărăţia online, unde nu e lege, cu bani groşi extraşi din industria TV. Ăsta o fi viitorul. Dacă protesezi împotriva puterii, atunci media, serviciile vor cumpăra reclamă de la google şi vor distribui poze cu tine în care înjuri, bei cu prietenii sau faci duş. Indiferent că eşti persoană publică sau nu. Teroarea va fi tabloidală sau nu va fi deloc.

Două observaţii:

1. Cum rezolvi o astfel de situaţie etică urgentă cînd nu mai ai nici o organizaţie de breaslă credibilă? Cînd nu e cine să riposteze?  Doar nu vă gîndiţi la tot soiul de moralişti care în timpul liber scriu advertoriale şi apoi dau lecţii, nu mă refer nici la ONG-uri care au tot reglementat presa dar mereu cu un semn politic în faţă în timp ce predicau neutralitatea sau “statul de drept” anul trecut.

2. “Presa plină de cianură” şi exagerările inutile ale unor protestatari au venit din frustrări întemeiate dar au avut şi un grad mare de exagerare (vezi un articol bun al lui Colintineanu aici şi al lui Şiulea pe vox).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!