![]() |
E oficial: Compania RMGC a rămas fără rezerve financiare. De ce nu mai au încredere acționarii în proiectul de la Roșia Montanăvezi toate articolele de Mihai Goţiu
28 Oct 2011 la 11:27
119 comentarii 2704 vizualizari.
|
Cine își închipuie că Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este un sac fără fund, în care (acționarii) și din care (conducerea firmei) pompează bani la nesfârșit, se înșeală. Din cauza pierderilor, RMGC a fost nevoită în această săptămână să-și diminueze capitalul social cu 252,7 milioane de lei (58,39 milioane de euro), prin diminuarea valorii nominale a acțiunilor. Decizia de a reduce capitalul social de la 612,6 milioane de lei la 359,8 milioane de lei a fost luată pentru că pierderile RMGC nu mai puteau fi acoperite din rezervele disponibile.
Ce este interesant e faptul că această diminuare a capitalului social al RMGC vine după ce, la începutul anului trecut, firma și-a majorat substanțial capitalul social, cu 597,6 milioane de lei (ajungând la 612,6 milioane). Și atunci, majorarea de capital a avut ca scop acoperirea pierderilor înregistrate de companie.
Explicația pentru modul diferit de acoperire a pierderilor de către RMGC trebuie căutată și în contextul politic. Pe 18 decembrie 2009, proiectul minier a căpătat un puternic impuls după anunțul făcut de către fostul ministru Adriean Videanu că acesta va fi inclus în programul Guvernului care se forma în acele zile. Anunțul a fost urmat de o investiție puternică a BSG, care a cumpărat un pachet important (9%) din acțiunile Gabriel Resources (care deține 80,61% din acțiunile RMGC), pentru care a plătit 67,5 milioane de dolari.
În acest moment, după doi ani de la acel anunț, în ciuda lobby-ului făcut de președintele Traian Băsescu proiectului minier, încrederea acționarilor s-a diminuat considerabil. De altfel, proiectele de exploatare a aurului de către companii miniere junior (aflate la prima operațiune în domeniu) sunt privite cu scepticism peste tot în lume. În diferite analize internaționale recente (detalii aici), proiectul de la Roșia Montană este menționat în categoria celor supuse riscurilor geopolitice, alături de proiecte din Peru, Mongolia sau Kyrgyzstan. Conform acestor analize, companiile miniere mari ar putea face față evoluțiilor geopolitice nefavorabile unor proiecte, însă efectele ar putea fi devastatoare pentru companiile junior (în categoria cărora intră și Gabriel Resources). Mai mult, evoluția politică este menționată ca important factor de risc și în actele proprii (analizele și discuțiile de management – MD&A) ale Consiliului de Administrație Gabriel Resources.
Presiunea constantă din ultimele luni făcută de Traian Băsescu asupra Guvernului în ansamblu și al diferiților miniștri în particular pentru a aviza proiectul RMGC este un semn că în prag de an electoral, Executivul are reticențe în a aviza proiectul (în cazul în care aceste reticențe nu ar exista, presiunea publică exercitată de președinte nu și-ar avea rostul). Cum notorietatea cazului Roșia Montană a ajuns în luna septembrie la 85% la nivel național, iar opinia publică este majoritar împotriva proiectului1 (vezi și nota de la final), temerile lui Emil Boc și ale miniștrilor UDMR Kelemen Hunor și Laszlo Borbely sunt de înțeles.
De aici și o serie de declarații ambigue: Emil Boc nu e un ”fan al proiectului”, dar obiecțiile lui se referă la participarea României la eventualele beneficii economice; Kelemen Hunor a semnat certificatul de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, dar a afirmat că nu va semna ordinul de declasare a acestui obiectiv de pe lista monumentelor istorice de clasă A; Laszlo Borbely continuă procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului RMGC, dar afirmă că finalizarea evaluării va mai dura ”câteva luni” și pune condiții (legate de concentrația cianurilor) care, practic, înseamnă realizarea unui alt proiect de către RMGC. Atât Emil Boc, cât și liderii UDMR trag de timp și încearcă să-și paseze responsabilitatea avizării/neavizării proiectului minier de la unii la alții. Și Emil Boc și Kelemen Hunor știu că o eventuală avizare a proiectului RMGC i-ar putea costa drastic la alegerile de anul viitor (alegeri la care un procent sau două în minus ar putea avea efecte decisive pentru viitorul partidelor lor; în cazul special al UDMR ar putea însemna chiar trecerea formațiunii la statutul de ”asociație culturală”, prin coborârea sub pragul electoral de 5%).
Această tergiversare explică de ce RMGC a fost nevoită să-și acopere de această dată pierderile prin diminuarea capitalului social (nu prin majorare, cum s-a întâmplat la sfârșitul anului 2009/ începutul anului 2010). Diminuarea capitalului social este un important pas înapoi făcut de RMGC. Practic, RMGC și-a diminuat gajul (garanția) general (ă), acțiune ce semnifică o scădere a încrederii acționarilor în îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a propus societatea comercială în momentul înființării ei. Efectele diminuării capitalului social nu se rezumă însă doar la cele psihologice, ci se vor regăsi și în plan economic (pierderea încrederii eventualilor parteneri, îngreunarea contractării împrumuturilor de pe piața financiară pentru susținerea investiției inițiale).
Din punct de vedere al statului român (reprezentat în RMGC prin Minvest), această diminuare a capitalului social are și alte consecințe. La majorarea de capital de la începutul anului 2009/începutul anului 2010, Minvest nu a participat direct, ci printr-un împrumut acordat de către Gabriel Resources (în valoare de 26,55 milioane de euro). Această sumă ar fi urmat să fie recuperată de către Gabriel Resources din eventualele dividende pe care Minvest le-ar încasa după pornirea proiectului și amortizarea investiției inițiale (asta în condițiile în care profitul unei societăți înregistrate în insule bananiere – în cazul Gabriel Resources, Barbados – ar putea fi urmărit în mod real). Diminuarea capitalului social prin devalorizarea acțiunilor nominale, nu reduce împrumutul pe care Gabriel Resources l-a acordat Minvest. Cum ar veni, datoria statului român către Gabriel Resources rămâne aceeași, doar că valoarea acțiunilor deținute de Minvest la RMGC este mult mai mică. O revenire (creștere) a capitalului social al RMGC ar necesita o nouă contribuție financiară (fie făcută direct de Minvest/statul român, fie printr-un nou împrumut care ar crește datoria către Gabriel Resources și care ar duce, implicit, la diminuarea eventualelor beneficii ale statului român încasate din dividende).
***
Notă: 1 – despre modul în care propaganda RMGC încearcă să mimeze o așa-zisă susținere publică voi reveni cu o nouă analiză; metodele folosite sunt copiate după cele puse în practică de Administrația Nixon la începutul anilor 70 și care au fost deconspirate în timpul anchetei celebrului scandal Watergate.
***
P.S.: Amănunt anecdotic: Știrea despre diminuarea capitalului social al RMGC a fost publicată miercuri pe site-ul agenției de presă Mediafax. După câteva ore știrea a dispărut, link-ul http://www.mediafax.ro/economic/rosia-montana-gold-corporation-isi-reduce-capitalul-cu-peste-250-mil-lei-din-cauza-pierderilor-8905051 ducând la o pagină care ”nu poate fi găsită”.
Etichete: capital social, diminuarea capitalului social, kelemen hunor, laszlo borbely, rosia montana gold corporation
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Costi Rogozanu azi la 11:58
|
Guvernatorul Băncii Angliei avertizează că vine automatizarea și citează din MARX. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Apr la 15:12
|
O briză caldă mângâie frezele pline de fixativ ale elitelor europene: e lupta eroică cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 17 Apr la 16:02
|
De ce e importantă această întrebare, ”câte interviuri a dat președintele nostru în 3 ani”? [ citeşte mai departe ]
Dora Constantinovici 13 Apr la 12:35
|
Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 11 Apr la 11:44
|
De ce au crescut acțiunile în timpul audierii din Congresul american? Zuckerberg a emis tot felul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 06 Apr la 12:32
|
Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.
Marx, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 05 Apr la 17:22
|
Vacarmul mediatic pe marginea protocoalelor scoate la suprafata in primul rand disperarea unora [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 02 Apr la 11:15
|
Fosta sefa a Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN), Odeta Nestor, nu doreste sa piarda [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 30 Mar la 16:49
|
Până vin specialiştii (care sunt de trei feluri: arondaţi la X, la Y sau [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 29 Mar la 16:21
|
BNR nu e bancă. E episcopie. Funcţionează printr-o voce a autorităţii care seamănă cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Mar la 14:33
|
Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 22 Mar la 10:27
|
FSLR (Federația Sindicatelor Libere din România) vor protesta azi în fața Ministerului [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Mar la 16:16
|
Scandalul Cambridge Analytica a generat o nouă competiţie a mirărilor. Uau, se colectează date. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Mar la 20:40
|
Glume multe cu alegerea lui Putin. Fără prea multă imaginaţie, pentru că Putin a depăşit [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Mar la 10:05
|
”Familia joacă un rol central în viața micii burghezii, în jurul acesteia organizându-se [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 14 Mar la 17:36
|
Nimic nu este mai grotesc si deranjant decat o confirmare dar doar indirecta si la nivel declarativ [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 09 Mar la 18:02
|
Pentru că tot văd caricatura de bătălie pesedistă cu niște goarne precum Codrin Ștefănescu, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 08 Mar la 14:26
|
"Cifrele nu mint, sunt reci, obiective", spunea Iohannis zilele trecute. Să [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 07 Mar la 15:35
|
Imunoglobulina. O criză care abia a fost recunoscută de oficialități, după un [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 06 Mar la 10:22
|
Fostul sef, timp de 12 ani al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a intrat, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 02 Mar la 13:58
|
Salariile bugetarilor au crescut spectaculos. Au crescut ceva în învăţământ, nu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Feb la 17:22
|
Tudorel Toader (TT) și Laura Kovesi (LCK) s-au confruntat la CSM (secția procurori). Meciul a [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 23 Feb la 15:25
|
O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 22 Feb la 12:34
|
Printr-un miracol greu de estimat ca s-ar fi putut intampla sub guvernarea PSD-ALDE, care a decretat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Feb la 12:46
|
Teza: în România, am naţionalizat entertainmentul ultracomercial am relansat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 20 Feb la 16:36
|
Tudorel face ceva
Tudorel Toader are diverse misiuni rezultate din jocul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 16 Feb la 18:15
|
Republica România e alcătuită din cetățeni, adică niște entități semiabstracte de drepturi, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 16 Feb la 10:30
|
La nici o saptamana de la lansarea atacului blitzkrieg in studiourile de la A3 si RTV cu sustinere [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Feb la 13:14
|
Stat-au Voiculescu și Ghiță și plănuit-au o nouă lovitură de Kovesi și iar a uitat poporul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 14 Feb la 16:39
|
Vorbim foarte puțin despre justiția ”mică”, în spațiul public interesează doar lupta [ citeşte mai departe ]
1nike air max 2015 pink,womens nike air max 1 orange black,nike lunarepic low flyknit grey black,nike lunar vapor 8 federer,nike acg air max foamposite boots,nike shox turbo 21 azul lazakan lazakan.com/../... | ||
2nike air force 1 high red and white,adidas zx flux schwarz gold,mens nike air max 95 purple grey,womens air jordan 3 pink,nike air force 1 mid blue and white,nike air presto se grey white gettingcool... | ||
3nike zoom pegasus 33 womens purple gold,under armour curry one white gold,nike air huarache kids orange,nike shox turbo 21 red,custom air max etsy,nike air max 10.5 green icixsm icixsm.com/../ ... | ||
4nike mercurialx proximo ii cr7 ic cleats black white fluorescent green,yellow black womens nike air more uptempo shoes,mens nike air huarache red blue,adidas springblade drive 2.0 verde rosa,air max cork... | ||
5where can i find red nike cortez,nike hyperdunk 2016 elite triple black,womens nike free flyknit 3.0 white,nike lunar gato colourways,kobe 9 low kixify guide,nike air max 90 ultra breathe housewashstl... | ||
6nike free flyknit 4.0 hombres negro,nike air force 1 low vachetta tan,nike kaishi 2.0 harga,mens nike roshe run slip on gpx casual shoes,nike cortez 72 forrest gump,air jordan eclipse orange white stayupp... | ||
Ioana Secu
149 citiri |
Doru Bușcu
101 citiri |
Alin Fumurescu
96 citiri |
Costi Rogozanu
88 citiri |
Iulian Leca
82 citiri |
Gabriel Avăcăriţei
81 citiri |
Ionel Blănculescu
75 citiri |
Costi Rogozanu
3 postari |
Doru Bușcu
634 citiri |
Ioana Secu
544 citiri |
Costi Rogozanu
406 citiri |
Ionel Blănculescu
383 citiri |
Andrei Panțu
349 citiri |
Alin Fumurescu
341 citiri |
Iulian Leca
320 citiri |
Costi Rogozanu
8 postari |
Stelian Negrea
2 postari |
Dora Constantinovici
o postare |
© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.