RSS Feed

Educaţia comunistă vs. educaţia capitalistă

vezi toate articolele de
22 Jul 2011 la 15:15 3 comentarii 2437 vizualizari.

“În timpul comunismului, România se lăuda cu nivelul ridicat al educaţiei. Clar, nu mai este în poziţia de a face acelaşi lucru”, scrie The Economist, cu amendamentul  că “nu este neapărat un lucru rău”. Nu ştiu dacă “înainte era mai bine”, sistemul cu “învăţaţi, învăţaţi şi iar învăţaţi” avea lacunele sale uriaşe. Este de discutat dacă lecturarea Fraţilor Jderi într-o vacanţă te îmbogăţea cultural mai mult decât un cont pe Facebook sau un newsletter la Discovery.

Sistemul are însă o problemă majoră. Tot mai puţine valori intră să-l peticească iar, pe termen lung, efectele vor fi dezastruoase. S-a văzut la Bacalaureat că, fără copiuţe şi rezolvări dictate, o ecuaţie simplă are brusc prea multe necunoscute, iar caracterizarea unui personaj dramatic devine o tragedie. Elevii îşi scriu indignarea pe reţelele de socializare (vezi Scrisoarea unui elev indignat), se caută vinovaţi, se fac liste negre, dar sistemul continuă să fie unul bolnav.

Titularizarea a demonstrat şi ea din plin acest lucru. Au fost mii de posibili profesori care nu s-au prezentat la examen, alţii care au fost prinşi la copiat, iar vreo 52 au fost notaţi cu 1. Ei ar fi trebuit peste câţiva ani să justifice rezultatul la bacalaureat. Dar nu aici este buba. Au fost totuşi şi vreo 25 de absolvenţi care au luat 10. Mulţi alţii au luat peste 9. Singurul dascăl cu nota 10 din Timişoara  va face însă naveta, potrivit Adevărul. De ce? pentru că postul la care aspira nu e disponibil. Alţii nici măcar naveta nu vor face, deşi au luat aproape 10 pentru că posturile sunt blocate de cei care trimit la bacalaureat “perle” de elevi. În schimb, cei cu peste 1 au şanse să ajungă suplinitori şi să nu facă naveta pentru că au “şansa” să ţină un post ocupat până la anul, când nici măcar titularizare nu se va da.

Şi circuitul se va relua. Absolvenţii de generală se vor bate pe licee bune fără să ştie să completeze corect o cerere de admitere, la Bacalaureat ne vom amuza în fiecare an de perlele care circulă pe Twitter, iar profi picaţi la titularizare vor ajunge “ţărani cu Audi” pe Youtube sau funcţionari care nu ştiu să întocmească un dosar de acces la fonduri europene după ce au făcut master la universitatea pentru care s-ar întoarce în mormânt unul dintre cei mai mari reformatori ai sistemului de învăţământ de la noi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
editor REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!