RSS Feed

Efectele exploziei. Ce urmează?

vezi toate articolele de
18 Mar 2011 la 15:24 105 comentarii 3992 vizualizari.

Nimic nu se poate schimba. Societatea civilă nu are putere. Dar de ce să fac EU ceva? Nu, nu am să enumăr acum toate afirmațiile și întrebările nihiliste ale ultimilor ani. Ci am să vă prezint un exemplu. Propriile concluzii le puteți pune d-voastră…

2002 – Începutul

Prima dată am scris despre grupul MindBomb în 2002. Inspirați din acțiunile grupului San Francisco Print Collective, în care ajunsese să facă parte și o fostă absolventă a Universității de Arte Plastice din Cluj, și în parteneriat cu fundația ArtLink din New York, o mână de artiști plastici clujeni au inițiat prima acțiune MindBomb. Străzile Clujului au fost împânzite cu mii de afișe de protest social. Scopul acțiunii era conștientizarea spațiului public ca loc de manifestare publică a opiniilor. ”Crezi că se schimbă ceva?”, m-au întrebat, retoric, colegii de la ”Clujeanul”, când, în avanpremieră, am scris primul articol despre MindBomb. ”Da”, le-am răspuns. Afirmația mea a fost primită cu zâmbete…

Câteva afișe din prima campanie MindBomb. O parte dintre teme au rămas de actualitate.

2004 – A doua campanie

Cu doar o zi înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile locale, MindBomb a revenit cu o nouă acțiune. De această dată, peste 11.000 de afișe au fost lipite în 10 orașe ale țării. Numărul celor care s-au alăturat acțiunii a crescut. Li s-au adăugat arhitecți, scriitori, informaticieni din întreaga țară și străinătate. Zeci de proiecte de afișe au fost primite prin email, semnate cu pseudonime. Membrii grupului nu se mai cunoșteau între ei. Îi unea doar o stare de spirit.

2004 – Primar DeVOTAT

În cadrul campaniei din 2004, un afiș a fost creat special doar pentru Cluj, orașul care ”aniversa” al 12-lea an de mandat Gheorghe Funar. Radu Apostol era primarul ideal, imaginat de cei de la MindBomb, a cărui siglă electorală era reprezentată de statuia Sfântului Gheorghe ucigând balaurul, singurul monument clujean neadjudecat politic în acea perioadă.

1. Decalogul Primarului DeVOTAT Apostol:

2. Voi demisiona dacă unui singur clujean îi va fi rușine că e clujean.

3. Nu voi folosi banii publici în folosul personal și al familiei mele.

4. Voi construi case, nu statui.

5. Nu voi batjocuri drapelul și simbolurile naționale ale poporului român.

6. Sunt român și voi lupta pentru drepturile și libertățile fiecărui clujean, indiferent de naționalitate sau religie.

7. Nu mă voi înscrie în alt partid pentru a rămâne la putere.

8. Eu nu sunt legea, mă supun justiției.

9. Nu voi accepta să fiu înconjurat de lichele și profitori ai avutului public.

10. La final de mandat, faptele mele nu vor avea nevoie de imunitate parlamentară.

Voi munci să aduc SCHIMBAREA deoarece cred în CLUJ și CLUJENI.

Reacția? Foștii gardieni publici și angajații Primăriei au fost scoși pe străzi să curețe zidurile de afișe. Inițial, purtătorul de cuvânt al Primăriei a anunțat întocmirea unor amenzi de sute de milioane de lei. Doar că, în scurt timp, au realizat că nu au pe cine amenda. Pentru că MindBomb nu avea personalitate juridică. Pentru că, mai mult decât un grup (al cărui membri nu mai puteau fi identificați), MindBomb reprezenta o idee. Iar ideile nu pot fi sancționate cu amenzi adminsitrative. Ulterior, când au reușit să înțeleagă că Radu Apostol e un candidat fictiv, reprezentanții Primăriei s-au eschivat, afirmând că afișele au fost date jos pentru că ”nu aveau autorizație”. De parcă ideile au nevoie de autorizație! Motiv pentru care, MindBomb a revenit după doar o zi cu un nou afiș…

2005 – Piața Unirii

În timpul perioadei Funar, Piața Unirii din Cluj se transformase într-o epopee cunoscută la nivel național și internațional. Sub pretextul cercetărilor arheologice, piața s-a ales cu două gropi de gunoi în centrul orașului. Printr-o campanie cu panouri, MindBomb a solicitat o dezbatere publică legată de viitorul Pieței Unirii. Campania a continuat și după ce prima groapă a fost acoperită. Dezbaterea publică a fost preluată și de autorități și finalizată cu o licitație publică de reamenajare a centrului orașului. O parte din ideile acelei dezbateri au prins deja viață (o parte din Piața Unirii, bulevardul Eroilor, Piața Muzeului și alte străduțe din centru au fost transformate și pietonalizate). Procesul de reamenajare e, în continuare, în lucru.

De menționat că, deja după apariția celui de-al doilea panou, clujenii s-au implicat direct în dezbatere, într-un mod foarte simplu: prin scrierea de mesaje, pro sau contra, direct pe panouri!


2006 – Roșia Montană

În 2006, MindBomb s-a implicat în dezbaterea publică legată de Roșia Montană. Miile de afișe lipite în întreaga țară au semnalat o parte din problemele controversatului proiect. Dezbaterea nu se afla la început, dar afișele MindBomb au reușit să extindă aria de conștientizare și de implicare în această problemă.

2007 – MindBomb în Emiratele Arabe

Printre invitațiile primite pentru a participa la diferite acțiuni peste hotare (Ungaria, Austria, Marea Britanie), în 2007, MindBomb a ajuns la Bienala de Artă din Emiratele Arabe Unite, la Sharjah (lângă Dubai). ”The Nature of Human Nature” a fost titlul campaniei care i-a surprins pe locuitorii emiratului.

2007 – Avram Iancu merită ceva mai bun

În 2007, când Primăria Cluj-Napoca a decis construirea unei fântâni arteziene lângă controversatul monument al lui Avram Iancu din Cluj (controversat din punct de vedere al calității realizării), MindBomb a organizat o nouă campanie. Demersul MindBomb a fost sprijinit nu doar de public, ci și de peste 100 de personalități clujene (rectori, profesori universitari, scriitori, medici, artiști, arhitecți, designeri etc.). În ciuda numeroaselor dezbateri mediatizate cu această ocazie, autoritățile au ignorat de această dată societatea civilă. Mesajul majorității celor care și-au exprimat punctul de vedere a fost însă, destul de clar: monumentul în cauză e impropriu – memoria lui Avram Iancu merită un monument de o cu totul altă calitate.

2009 – Moldova ne doare

În primele zile după evenimentele din aprilie 2009 din Moldova, autoritățile române, precum și cele europene au păstrat tăcerea. Motiv pentru MindBomb de a iniția o nouă campanie de solidaritate cu tinerii moldoveni și de sensibilizare a opiniei publice. Ulterior, prin președintele României, Traian Băsescu, România și-a prezentat punctul de vedere tranșant în această problemă. A fost ultima manifestare publică a celor de la MindBomb.

Cele enumerate mai sus sunt doar o parte din acțiunile MindBomb. Decideți d-voastră dacă totul s-a rezumat ”doar” la un demers artistic. Ieri, MindBomb și-a deschis pagină pe Facebook. Va urma o nouă acțiune în stradă sau pe net? Rămâne de văzut.

Mai multe afișe MindBomb, aici:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

105 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!