RSS Feed

Ei cu Trumpul lor, dar ce facem noi cu trumpii noștri?

vezi toate articolele de
10 Nov 2016 la 14:37 comenteaza acum 804 vizualizari.

NU știu ce-or face americanii cu Trumpul lor, dar avem și noi diviziile noastre trumpiste. Acolo, Trump trece prin cosmetizare postelectorală, hai că  nu-i rasist, nu e sexist, glumea şi el etc. Înțeleg nevoia de reconciliere, dar consecinţele în restul lumii nu sunt neglijabile.

Venirea lui Trump la putere a dezghețat prin EST tot soiul de bacterii extremiste de dreapta care deja se activaseră de la mișcările maghiaro-poloneze de recuperare a identității naționale, de recuperare a tradițiilor etc. Culmea e că dacă vecinii noștri au avut inteligența să combine unele măsuri sociale cu marea păcăleală  fobiilor extremiste, la noi sunt și mai și. Ura față de diverse minorități se combină încă cu ură față de sărăcani și de socialiști periculoși care vor drepturi pentru angajați. Aceiași ștrumpi români sunt ăia care se văicăreau că Obama e un pesedist american periculos.

Interpretările trumpilor noștri au fost clare. Aha, deci americanii nu ne mai bat la cap cu drepturi. Adică, așa cum am tăcut oportunist și am tras numai cu anticorupția și am înghițit poeziile cu drepturi pentru romi și homosexuali, acum putem să ne eliberăm în sfârșit și să spunem adevărul cu Ă mare.

Pentru această falangă nu e vorba niciodată despre economie, despre câte șanse ai în comunitate să supraviețuiești, nu e vorba despre un vot american antineoliberalism deturnat din motive complicate către o nouă arătare conservatoare. E vorba despre ceva mult mai simplu: corectitudinea politică. De la corectitudine politică n-avem ce mânca. Rețele secrete de miliardari ne corupeau sufletul, dar acum în sfârșit putem fi săraci și curaţi.

Să fim serioși, ”ravagiile” corectitudinii politice în România au fost fix inexistente. S-a consumat energie de decenii numai cât să înțeleagă o masă critică cum că nu prea e ok să spui ”țigan” și nici aici nu e încă lămurită treaba. Acum vrem să hotărâm cu referendum dacă niște oameni au voie să stea în aceeași casă și să-și împartă viețile, la bine și la rău, indiferent de sex. E doar un pas mic către marea diversiune spre ce ar însemna un soi de ”protecționism” românesc. Nu e protecționism economic, se vede și din programele partidelor, e doar protecționismul cușmei și al ițarilor. Să punem câte zece răzeși să ne păzească anusurile și vaginele, nu cumva să ne ”stricăm”.

L-am auzit pe Băsescu vorbind cu nesimțire cum n-au drepturi angajații români. Și în fraza a doua deja vorbea despre migranți și despre cum e amenințată țărișoara. Nimeni  nu vorbește despre mutat averea din vârf, desigur. Redistribuirea e doar un cuvânt frumos la mese rotunde.

”Normalizarea” lui Trump vine cu dezastru în zone de drepturi și cu nimic în zona de plasa socială. Iar asta se va vedea mai clar în periferii precum cea românească unde este nevoie de sprijin public pentru economie, dar e din ce în ce mai greu să argumentezi asta. Soluția autohtonismului și practicării unui capitalism sălbatic cu tricolor pe el pare să fie marca viitorului şi îndulcitorul populist pentru noi austerităţi. Vor fi fiind semne că se sfârșește neoliberalismul, cum spun destui comentatori. Dar ce vine în loc va fi dezastruos fără fronturi de rezistență progresistă, nu doar vals oengistic cu puteri care iau măsuri economice dure iar apoi fac paradă de drepturi pentru minorități.

Există un efect negativ care a afectat şi spaţiul oengist şi de thinktankuri liberale în ultimele decenii: cand propaganda crede singura în ce emite ea cu scop manipulator e grav, când propaganda uită despre sine că e propagandă căderile vor fi dramatice. S-a întâmplat cu Clinton. Se întâmplă şi la noi.

De aia am reproşat tăcerea liberalilor care vor drepturi identitare în vremuri de criză economică. Nu poţi tăcea vinovat şi apoi să te minunezi de ce se întâmplă. Se întâmplă că exact condiţionarea nefirească între drepturi şi măsuri economice dure se prăbuşeşte acum violent.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!