RSS Feed

Elena Udrea pentru Roșia Montană

vezi toate articolele de
05 Feb 2011 la 12:58 12 comentarii 1200 vizualizari.

”În sufletele oamenilor a apărut convingerea că ţinutul pe care-l iubesc şi de care nu vor să se despartă, unde mineritul a murit, poate renaşte prin turism.” Afirmația îi aparține doamnei Elena Udrea, ministrul Turismului și Dezvoltării Regionale, și a fost făcută pe blogul personal, după inaugurarea telegondolei de la Vulcan.

E o afirmație care mă bucură și mă întristează în același timp. Mă bucură pentru că doamna ministru a înțeles că turismul poate reprezenta o alternativă la minerit. Mă întristează însă selectivitatea: de ce se consideră că doar anumite zone sau localități pot fi dezvoltate prin turism, iar altele, cum e Roșia Montană, nu. Pentru că, și în condițiile în care proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană ar porni, după 15-20 de ani (asupra duratei reale a proiectului, compania RMGC nu poate oferi nicio garanție), Roșia Montană tot la turism ar trebui să se întoarcă. E drept, la un turism extrem, printre halde de steril și lacuri cu cianură.

Nu departe de Roșia Montană, tot în județul Alba, se află localitatea Rimetea. O așezare care, timp de secole, a trăit din exploatarea și prelucrarea fierului. În ultimii 15 ani, a renăscut ca destinație turistică, cele 40 de pensiuni și hoteluri atrăgând acum mii de turști în fiecare an. Și care, tocmai datorită restaurărilor și programului de conservare arhitecturală de care a beneficiat, este propusă (și susținută de domnul ministru Kelemen Hunor) pentru includerea pe lista tentativă a României la UNESCO. Ce are în plus, din punct de vedere al potențialului și patrimoniului, Rimetea față de Roșia Montană? Simplu: susținerea politică (în special a UDMR). Astfel, s-au găsit bani pentru a dezvoltarea durabilă reală a Rimetei (detalii aici). Dinamitând mitul propagandistic al susținătorilor exploatării aurului de la Roșia Montană că nu ar exista bani pentru așa ceva. O altă localitate din zonă, de dimensiunile Roșiei Montane, Albac, trăiește tot din turism.

Așadar, bani există, dar nu există voință. Iar această voință lipsește în mod vinovat. Pentru că afirmațiile doamnei Elena Udrea legate de renașterea Văii Jiului ca destinație turistică arată că înțelege puterea acestei alternative (apropo, cărbune a mai rămas destul în zonă). Timid, prin includerea Roșiei Montane în proiectul de promovare turistică a României, s-a făcut un prim pas. Mai sunt mulți însă de făcut, și în ritm accelerat – pentru că în turismul printre halde de steril nu am cum să cred.

***

P.S.: Mâine (6 februarie 2010) este ”Ziua Roșiei Montane”, prilejuită de împlinirea a 1880 de ani de la atestarea istorică a localității. Cu această ocazie vor fi organizate diferite evenimente în București, Cluj, Constanța, Vaslui, Ploiești, Bacău, Brașov, Sibiu, Iași, Chișinău, Giurgiu și Deva. Despre ce întâmplă în București, aveți detalii aici. La Cluj, începând cu ora 20, vă aștept în ”Gambrinus Pub” (P-ța Unirii, nr. 25) la proiecția filmului ”New Eldorado” și la un party cu Padre, Agent și DJ Flood (amănunte aici).

P.P.S.: Doamnă Elena Udrea, pentru inaugurarea telegondolei de la Vulcan, felicitări!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

12 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!