RSS Feed

Emil Boc și Kelemen Hunor, nici nu știți cât vă costă Roșia Montană. Banii lor nu fac cât voturile noastre

vezi toate articolele de
30 Jul 2011 la 19:33 2 comentarii 934 vizualizari.

Vară. Vacanțe. Relaxare. Probabil că acestea au fost motivele pentru care mânăriile din cazul Roșia Montană au fost împinse în această perioadă. Mizând pe o apatie a opiniei publice și a presei. Pentru calcularea cu anticipație a pașilor făcuți de RMGC stă o mărturie informală făcută de un jurnalist bulgar, care a documentat în urmă cu două luni cazul Roșia Montană. Și care a mărturisit că, în momentul în care a contactat oficialii RMGC a fost întrebat ”dacă nu și-ar putea amâna documentarea până după sfârșitul lui iulie”.

Dacă au mizat pe lehamitea verii, atunci și-au făcut calculele greșit. Reacția societății civile (arhitecți, Academia Română, ONG-uri, foruri științifice, opinie publică) a venit cu o promtitudine fără precedent pentru România. Și spun asta după 18 ani de presă, în care am avut ocazia să urmăresc zeci de scandaluri, mai mari și mai mici. Iar reacția a venit cu o energie pe care nu am mai întâlnit-o de la începutul anilor 90, când românii mai sperau și visau că pot schimba lucrurile.

Agresivitatea propagandei RMGC (de la luările de poziție ale ONG-urilor și așa-ziselor grupuri ”independente” fantomă până la difuzarea la saturație – de 2-3 ori într-un calup – a spoturilor publicitare) nu au făcut decât să pună mai rău paie pe foc. Să atragă mai mult atenția asupra cazului. Mai mult decât asupra oricărui alt caz de corupție din România.

Îmi permit să anticipez că scandalul Roșia Montană îi va costa (și îi costă deja) pe cei din PDL și UDMR mai mult decât sunt dispuși să accepte. Faptul că unii reprezentanți ai PNL și PSD au ”mirosit” deja potențialul electoral al subiectului, mă interesează mai puțin. Membri ai acestor partide au propriile contribuții la perpetuarea situației de la Roșia Montană (printre care una majoră – blocarea Legii Anti-Cianură în Parlament, în 2008, când ar fi putut pune punct definitiv scandalului).

Mult mai importantă este revolta publică. Și, în special, revolta publicului avizat, cu studii superioare, inclusiv cu competențe universitare și academice. Exprimată, mai ales, în mediul online, care, măcar în parte, a rămas liber de banii RMGC. Un public care nu poate fi cumpărat, în ajun de alegeri, cu pungi cu ulei, făină și zahăr. Care nu poate fi spălat pe creier de diversiunile RMGC, de minciunile unui ministru ori de halucinațiile unui (fost) expert financiar. În plus, un public care are canale independente prin care își poate transmite mesajele. Și autoritatea necesară să o facă. Pentru că discursul și argumentele unui profesor universitar (pt. a da un singur exemplu) în fața propriilor studenți face mai mult decât o mie de spoturi de reclamă difuzată la TV.

În ciuda verii și a vacanțelor, Emil Boc și Kelemen Hunor au deschis (prin modul în care au acționat) un subiect asupra căruia nu mai au controlul. Nu mai au controlul nici măcar în propria ogradă. Într-un interviu acordat Alianței pentru o Românie Curată, Monica Macovei nu doar că reclamă încălcarea gravă a legii în cazul Roșia Montană, dar susține că va sesiza oficial PDL în acest caz (interviul integral aici). O poziție asemănătoare a avut și Eckstein Peter Kovacs în cazul UDMR. Iar situația ajunge la nivel de cancan: la Oradea, deputatul PSD Carmen Moldovan a făcut afirmații conform cărora Laszlo Borbely este șantajat cu DNA-ul pentru a elibera avizul de mediul pentru RMGC. Mai mult, Carmen Moldovan a calificat parteneriatul dintre Guvern și RMGC drept unul ”rușinos pentru România”. Aceste declarații s-ar putea înscrie în cele tipice pentru războiul politic autohton dacă nu ar exista un amănunt (cum spuneam, monden): relația personală pe care Carmen Moldovan o are de aproape 10 ani (din 2001) cu… Kelemen Hunor. Asta dacă nu s-or fi despărțit în ultimele luni.

Deranj în propriile partide, deranj personal și, mai ales, un deranj esențial la urne. Anul viitor. Ce spuneți, domnilor Emil Boc și Kelemen Hunor? Merită banii RMGC-ului toate astea?

***

P.S.: Pentru început, aveți aici o listă cu câteva zeci de mii de cetățeni români pe ale căror voturi Emil Boc și Kelemen Hunor mă îndoiesc că se mai pot baza.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
  • 1

    変な奇数うわーそれはあった。 本当に長いコメントが、私は表示私のコメントを提出した後にクリックした私はちょうど書きました。気まぐれ…よく私は再び上ですべてのことを書いていないよ。 関係なく、ブログ、単に を言いたかった!

  • 2

    Si vous avez 茅t茅 脿 la recherche d’un lieu unique de la randonn茅e autour de Los Angeles, Punchbowl du diable peut l’锚tre. Le canyon profond de 300 pieds est pris en sandwich entre trois lignes de faille qui, avec l’茅rosion de l’eau, a contribu茅 脿 cr茅er ses formations rocheuses int茅ressantes.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!