RSS Feed

Eminescu by Louis Vuitton (SH)

vezi toate articolele de
15 Jan 2016 la 01:13 un comentariu 761 vizualizari.

Astăzi, avem mai multe imagini ce definesc poetul, imagini cărora li se adaugă resurecţiile naţionaliste (de extreme) ce au înflorit sau au continuat aproape firesc după 1990. Acest ansamblu este completat de alte cîteva imagologii oarecum impersonale, create mai cu seamă de oamenii politici apartinici, prin intermediar.
Epoca noastră, cam de după 1989, este o epocă

  • minată de teorii ale conspiraţiei, ale serviciilor secrete, serviciile secrete austro-ungare mai precis, întîlniri secrete şi asasinate comandate, probe irefutabile şi apocrife, zdrobitoare însă, ca fotogafiile găinei ce a născut pui vii, marele subiect al presei din anii ‘90;
  • de zeificări şi dorinţa de a canoniza, de a-l introduce în rîndul sfinţilor BOR (în special basarabenii sînt predilecţi, dar mişcarea de adunare a semnăturilor s-a născut undeva lîngă Piteşti, noh?)
  • şi, ceea ce mi se pare a fi total, în continuarea aceluiaşi accent pus pe biografic, iată că avem de nu mai mult de un an sau doi, un Eminescu ce purta ghiul de aur şi geantă Louis Vuitton (mă rog, nu geantă, ci un fel de cufăr, atunci cînd se muta) de parcă era Elena Udrea la viaţa sa…

Sîntem deci la începutul unei noi epoci, poate o nouă epocă de (ghiul de) aur, ce îşi produce astfel reperele. Nu doar cei din prezent, cît cei din trecut încep acu să aibă (vuit)toane, o operaţie clasică de rescriere a trecutului.

Oricum, paradigma eminesciană este una amplă pentru imaginarul nostru: avem, mai mult sau mai puţin omagial (ca dovadă a perceperii şi ierarhizării valorilor),

  • un asteroid numit 9495 Eminescu (descoperit în 1971), de 6 km diametru, un asteroid ce a primit numele poetului abia în anul 2000 (pînă atunci se numea doar 9495 :( ), cadou de la Uniunea Astronomilor-nu-ştiu-care, deci un fel de asteroid ce ne este livrat simbolic pe model SH în anul Eminescu, aşa cum vrem noi să cumpărăm (şi am mai cumpărat) avioane sau alte chestii scumpe tot SH şi tot de la americani
  • un crater pe Mercur (botezat în 2008), tot un cadou simbolic american, de data asta “la prima mînă”, nu mai este un SH!
  • o formă de viaţă de tipul minicrustaceelor, descoperit de dr. Modest Guţu în 1989 în Canalul Mozambic; e vorba de similipedia eminescui; anul mă face să cred că este o descoperire omagială (“omul deplin” împlinea 100 de ani de la trecerea în eternitate în anul cred cel mai delirant al cultului personalităţii), un nume pe care l-a primit o specie din cele cîteva sute descoperite de cercetătorul român, care mai dăduse numele soţiei sau al copiilor descoperirilor sale.

Dintre toate acestea, acum e timpul accesoriilor de firmă, acum e timpul afişării cu ele, simbol clar al puterii nu doar economice, ci şi politice.

Pe de altă parte, această “descoperire” ce are aerul de mistificare (de un an şi ceva se aşteaptă, conform presei de ici şi de colo, expertizarea cufărului, dată drept în curînd…) ne arată că trăim în aceeaşi epocă precum acum un secol şi ceva, cu aceleaşi repere (branduri), cu aceleaşi aspiraţii şi aceleaşi senzaţii despre uluitoarea dezvoltare a comunicării şi deci a lumii, ne arată nu neapărat un Eminescu monden (deşi omul avea, fără îndoială, acces de mondenitate), ci unul aş spune normal: faimosul ceas Breguet se pare că era un cadou de la tatăl său, iar cufărul Vuitton, ei bine, pînă şi descoperitorii lui îl dau drept SH!

Un Eminescu, deci, în ultima vreme pus sub semnul SH-ului: asteroizi la mîna a doua, viermişori de circumstanţă, apoi, iată, vuittoane nici ele prea noi… Pentru că obiectele noi sînt rezervate, în fond, personalităţilor politice, iar SH-ul poate să fie luat de un Eminescu sau de altcineva, tot cultural, de pildă…

Oricum, acesta este poetul vremii noastre, ne producem şi noi identitatea prin raportare la el aşa cum ne duce capul, într-o vreme în care bună parte din modelele sau emineştii anteriori coexistă: şi cel ucis de serviciile secrete austro-ungare, şi cel unic şi inimitabil, şi cel obişnuit (poate gen Dilema 265). Ar fi prea mult are dacă am spune că poetul din 1995, poetul acela de 1000 de lei (în condiţiile în care revista costa vreo 2000) a evoluat, astăzi, spre Breguet-uri şi Vuittoane?

Este o valorizare intrinsecă: de la bancnota banală de 1000 de lei de la începutul anilor 1990, la cea preaputernică de azi de 500 de lei (noi-noi!), de la banalul şi umanul la personajul monden, la modă.

Care este deci Eminescu de azi?

Ion Bogdan Lefter constata în Dilema 265 că încă nu aveam, la 1998, un model pentru poet, epoca postcomunistă, “după 8 ani”, nu îşi construise încă un Eminescu.

E cazul să o spunem acum: e vorba de un Eminescu tabloidizat, atins de cultura populară (un fenomen ce s-a manifestat şi în cazul poetului avangardist Ilarie Voronca, “miliardarul de imagini”, după E. Lovinescu, locuitor al unei case bîntuite, reţine presa populară) prin raportările insistente la serviciile secrete şi la rolul lor în aşa-numita asasinare, un Eminescu vuittonizat în cele din urmă, replică elocventă a felului în care vedem noi lumea. Noi, cei de azi, obsedaţi de biografisme, de breaking news, de glamour şi de glossy, noi, oamenii imaginii, dar şi cei care analizează imaginea, şi superficiali, aş spune, şi profunzi.

Un Eminescu dublat, fără îndoială, de studiile academice, de cercetările serioase, care au trăit, practic, întotdeauna, într-o lume paralelă ce nu s-a intersectat decît mai degrabă din întîmplare cu cea a culturii populare. Sau atunci cînd au fost condiţionate politic.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!