RSS Feed

Emmanuel Macron, un pericol pentru ferma de porci a lui Dragnea

vezi toate articolele de
24 Aug 2017 la 21:59 126 comentarii 1868 vizualizari.

Preşedintele Franţei, aflat în vizită în România, se întreabă: “Ce viitor vă doriţi pentru România? Doriţi ca în mod durabil salariile din România să rămână la o treime faţă de cele din Franţa? Vă doriţi ca munca calificată să se dezvolte insuficient? Sau vă doriţi ca ţara dumneavoastră să intre pe deplin în Europa, să aveţi calificări mai bune, să atrageţi talente, să vă păstraţi talentele […]? “….“Anumiţi oameni politici, şi nu este cazul preşedintelui Dvs, anumite medii de afaceri fac invers: profită de fondurile structurale dar dezvoltă un dumping social şi fiscal, continuă să scadă taxele pentru companii ,[…], profit de acest sistem.”

Modelul de dezvoltare economică agreat de Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI pentru România prevede taxe mici, mediu de afaceri favorabil investiţiilor, orientare spre exporturi, în paralel cu investiţii în dezvoltarea resurselor umane, care să schimbe în timp structura economiei şi să crească nivelul de productivitate şi implicit salariile.

Politicienii români au excelat la partea de fiscalitate şi favoruri investitorilor, aşa cum remarcă Macron, dar au eşuat la capitolul investiţiii în dezvoltarea resurselor umane. Eforturile politicienilor români s-au concentrat pe acapararea fondurilor POSDRU şi a altor fonduri structurale pentru firmele de partid. În rest, România a reuşit performanţa negativă a unei rate a abandonului şcolar timpuriu în creştere: de la 15.9 % în 2008, la 18.5% în 2016.

Ce partid ar fi cel mai în măsură să realizeze investiţii în dezvoltarea resurselor umane decât un partid social democrat? Nu este cazul, ferma de porci a lui Dragnea funcţionează foarte bine cu o populaţie needucată şi plătită prost. Cu cât mai needucată şi mai prost plătită este populaţia, cu atât mai bine performează PSD în alegeri. Acolo funcţionează poveştile despre Soroş, pupatul icoanelor şi mafiile primarilor care ameninţă oamenii la vot.

Rogozanu explică comportamentul electoratului: “E evident că un partid cu minime intenții de redistirbuire cum e PSD e preferabil, dacă ești la minim cu veniturile, unora care anunță nu doar că nu-ți dau nimic, dar te și amenință că te ard pe cruce dacă mai ceri ajutor social.”

Dacă te uiţi la datele de cheltuieli publice pentru educaţie, sănătate, ajutoare sociale, şi la rezultatele de politici publice din ultimii zece ani, nu există nicio diferenţă între guvernele Boc şi guvernele Ponta: ideea că PSD este un partid cu “minime intenţii de redistribuire” este o fantasmă. PSD lucrează doar la redistribuirea bugetului şi a fondurilor europene către firme de partid.

Macron propune noi reguli pe pieţa europeană a muncii, încercând să emuleze strategia lui David Cameron, similar constrâns de vocile naţionaliste tot mai puternice. În condiţiile muncii informale şi sclaviei moderne din Vestul Europei, propunerile lui Macron sunt inutile, un exerciţiu politic de imagine. Masele needucate din Estul Europei vor continua să lucreze în condiţii precare, pe salarii mult mai mici decât francezii sau germanii, cu sau fără restricţii de la Bruxelles. Aştept însă ziua când directivele europene vor viza asigurarea unui nivel minim de finanţare pentru educaţie în ţările membre, cu obligaţii explicite de a creşte rata de cuprindere în învăţământ şi a reduce abandonul şcolar timpuriu.

În vreme ce doar jumătate din elevii de clasa a 8-a din Teleorman trec evaluarea naţională, ferma de porci a lui Dragnea primeşte subvenţii europene de 3 milioane de euro. Dacă vrea convergenţă mai rapidă, Macron ar trebui să înţeleagă că subvenţiile europene ar fi mai bine ţintite în ridicarea nivelului de educaţie al celor mai sărace comunităţi din Estul Europei. În lipsa unei educaţii mai bune, aceste comunităţi rămân pradă unor porcari politici de teapa lui Dragnea, sau devin victimele reţelelor europene de sclavie modernă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

126 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!