RSS Feed

Era post-Kovesi. După prima zi

vezi toate articolele de
10 Jul la 18:18 115 comentarii 2 vizualizari.

A plouat mult, s-a plâns, s-a râs, dar mai ales s-a înjurat. Morții mamelor tuturor s-au țesut dens între capete înfierbântate. Kovesi a căzut, după un anunț de purtător de cuvânt, urmat de o scenetă cu angajații unei instituții cheie. Merită rezumată prima zi post-Kovesi:

O notă de primă importanță ar fi că, în aceste vremuri de maximă restriște, pentru liderii principalelor tabere vacanța a fost sfântă. Tăriceanu, Dragnea și, bineînțeles, Iohannis, și-au făcut concediile cum trebuie anii ăștia, ca băieții. Uneori au avut grijă și de weekendurile lungi. De data asta, Tăriceanu și Iohannis au fost angajați cu o grijă model pentru ei înșiși.

Anunțul de la Cotroceni i-a făcut pe unii de la USR să visesze cu voce tare la câteva locuri în Parlamenul European. Sigur că pentru mulți luptători acolo, în PE, se împlinește revoluția, cu vreo 10 mi de euro pe lună. Cioloș are mai mult pensie, de aia părea favorit să joace tontoroiul prezidențial – numai că deja i s-a propus lui Kovesi; care se gândește. În orice caz, și-au asigurat un tradițional nucleu macoveist de vreo 5% anti-Iohannis.

Liberalii s-au dezis ușurați de Kovesi făcând eforturi romantice pentru apărarea președintelui. Kovesi nesimțita nu și-a dat demisia, asta a așteptat președintele de fapt, nu s-a înțeles cât de gentleman, cât de elegant a fost etc. Kovesi nu s-a simțit, s-a ținut de scaun și l-a forțat pe președinte să ia o decizie nepopulară. Au și liberalii dreptate.

De fapt, ieri, absolut toată lumea a avut dreptate, chiar și PSD-ul, a fost o zi specială.

Dragnea a venit iar nervos, ca aproape tot PSD-ul de vârf. Au spus că Iohannis a aprobat revocarea pentru că îi era frică să nu cumva să-i ia ANAF-ul banii, au spus că a luat decizia de frica suspendării, au spus că nu e gata. De fapt asta a spus și nucleul radical anticorupție, anti PSD.

Dragnea a mai venit și cu o temă exotică: redevențele pentru resursele din Marea Neagră. Lucian Davidescu, ziaristul care s-a ocupat de subiect, spune că s-au făcut îmbunătățiri clare la lege și că vom lua totuși ceva din acea exploatare, dacă se va face. Însă niciodată nu se vede mai clar ca în explicațiile lui Dragnea cât de departe suntem de taxare cum trebuie. Pentru că problema principală nu e neapărat redevența sau taxarea pentru acele companii în mod special, ci taxarea veniturilor în general, taxare care numai în ultimii ani au avut parte de noi și noi micșorări. Îi înțeleg și pe ăia cu exploatarea în mare: bine mă, i-ați lăsat pe ăilalți să zburde până acuma, să vă ia tot pe nimic și acuma vreți să luați totuși doi firfirei (amuzantă e prevederea cu 25% angajați din România sau din UE – i-a rupt). Una peste alta, e bine că s-a întâmplat și atât. La cât de patrioți erau în ultima vreme, mi-era că vând totul pe ii și ițari.

Impresia împărtășită cu ușurare de mai toată lumea a fost că totuși Funcția e mult mai mult decât omul. Că LCK se stingea văzând cu ochii după publicarea deciziei în Monitorul Oficial. În fond elitele acestui popor s-au contemplat pe ele însele la televizor și au zâmbit trist văzându-și bolile rușinoase ale oportunismului, birocrației, capitalismului cu plasă de stat și nepăsării complete pentru cei ce-s sub plafonul de BMW.

Abia acum s-au încheiat alegerile din 2016. Kovesi era un rest politic, nu un bastion instituțional. Că poate veni un tipar de Kovesi pesedist?, tot ce e posibil. Mai curând nu, forțele centrifuge europene nu mai permit prea mult rentierism instituțional și intelectual cu centru la Bruxelles. Oricum energiile Vestului s-au concentrat în ultimul deceniu într-un cinic dispreț față de Est rezumat în disprețul față de corupția endemică, genetică și ce mai vreți. O formă de rasism mai șmecher, cu extracție intensivă de profit economic.

Închei cu un comentariu la comentariul marelui gânditor Mircea Badea. Chiar și el avea dreptate. Observa cum arătau angajații fioroasei instituții DNA, care se strânseseră în spatele lui Kovesi. Adevărul e că erau îmbrăcați ca la grătarele de 1 mai. De ăștia ne-a fost frică?, se întreba gelat și îngrijorat Badea (îl bănuiesc că bea șampon și trage pe nas gel, dacă îi muți un fir de păr se duce și și-l pune în ghips). Da, de mâna aia de funcționari v-a fost frică. În fond ați făcut ditamai tămbălăul timp de un deceniu pentru patronul vostru. O fi fost atacat pe nedrept dar, poporul în majoritate a perceput corect – de ce să ia securistul ăla ditai ferma la Băneasa aproape gratis? Întrebarea era adresată tuturor ”privatizatorilor”. Dar România s/a împărțit în oamenii patronului și oamenii care nu mai au nici măcar patron. Dragostea de patroni produce și astfel de trezii idioate, Badea. Desigur, sub gelul de pe scalpul lui Badea a explodat și o revelație  față de o birocrație agresivizată de măsuri polițienești, cu urmări grave în unele dosare DNA. Dar, esențial, da, Badea, o mână de doamne cu rochii înflorate de Apaca 90 și de domni cu tricouri în dungi v-au făcut creierii franjuri pentru că s-au aflat într-o tabără bine plătită și puternic susținută politic intern și extern. De ceva timp, au rămas doar mult mai bine plătiți decât media românilor, săracii.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

115 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!