RSS Feed

Eroarea pe care se bazează campania #boicot oferă șansa unui succes deplin al Coaliției pentru Familie

vezi toate articolele de
26 Sep la 17:55 22 comentarii 2 vizualizari.

În Irlanda și în Australia organizațiile pro-LGBT au îndemnat oamenii

să iasă la vot pentru recunoașterea egalității în drepturi

Am vorbit mult în ultimii ani despre oroarea referendumului nedemocratic inițiat de către Coaliția pentru Familie, despre fervoarea intolerantă a homofobilor și despre lașitatea grea ori îngustimile de vederi ale politicienilor care susțin acest demers.

În acest articol voi discuta însă critic despre marea eroare făcută de camarazii de baricadă în efortul dificil și îndelungat, de decenii, pentru recunoaștrea drepturilor persoanelor LGBT. Cu toată deferența și cu tot respectul pentru bunele intenții și pentru contribuția fiecăruia la efortul pentru recunoașterea drepturilor LGBT voi arăta mai jos, cu argumente pe care le consider solide și pentru care nu am primit vreun contraargument puternic, că acum se face o mare eroare prin campania #boicot. Am spus același lucru încă de acum un an, iar timp ar fi fost destul pentru a fi angajată o discuție serioasă pe această temă însă, fără a înțelege de ce lucrurile au stat astfel, acum pot doar să constat că ea nu a avut loc.

1. Opoziția față de referendum s-a lăsat păcălită de iluzia că nu va fi întrunit cvorumul de 30% și a mizat pe campania pierzătoare de #boicot.

Au fost prezentate calcule alambicate care arătau că PSD și ALDE nu ar putea aduce la vot 6 milioane de oameni, dar nu s-a înțeles faptul că acest vot nu e unul partizan politic, ci este unul exprimat în numele credinței religioase. Iar campania și mobilizarea la vot nu vor depinde de partide ori de cum e formulată întrebarea, ci de cei mai eficienți agenți electorali la un astfel de vot: preoții și pastorii. Îndemnul va fi legat de faptul că se votează ceea ce vrea Dumnezeu, detaliile devenind irelevante în context, iar cvorumul de prezență ușor de atins. Încrederea în biserică, deși a scăzut, este încă de 2-3 ori mai mare decât în partide și politicieni…

Propaganda aiuritoare a Coaliției pentru Familie!

2. Prin campania #boicot este anulată șansa ca în viitor să îndreptăm această imensă nedreptate comisă acum de Coaliția pentru Familie și de aceia care o sprijină.
O schimbare injustă a constituției nu poate fi remediată decât tot printr-un posibil referendum din viitor care să rescrie articolul respectiv într-un mod democratic și inclusiv care să permită egalitatea în drepturi pentru toți cetățenii, indiferent de orientarea lor sexuală. Or, a spune acum că nu ar trebui să votăm în privința drepturilor înseamnă a închide în cutie speranța că într-un viitor oarecare, când cei cu mentalități democratice vom fi mai numeroși, am putea îndrepta prin vot marele pas înapoi făcut acum prin referendumul Caliției pentru Familie.

Campania homofobă este în plină desfășurare

3. Totuși, oare drepturile chiar nu se supun la vot? Referendumul și consultarea publică recent câștigate de către comunitatea LGBT și aliați în Irlanda (2015), respectiv Australia (2017) contrazic acest lucru…

Desigur că într-o ‘democrație matură’ (față de care România se află însă foarte departe) în care conștiința civică a cetățenilor și respectul lor pentru drepturile omului și valorile democratice sunt atât de dezvoltate încât evoluția recunoașterii egalității în drepturi a tuturor vine de la sine și nu cere polemici furtunoase în legătură cu astfel de chestiuni, probabil că nu mai e nevoie de vot, sau el e doar unul formal pentru a consfinți un larg consens în societate.

În România ni se spune că iubirea nu se votează, dar vedem cum în Irlanda și Australia campania pro-LGBT a mers tocmai pe ideea de a vota pentru iubire!

Numai că această lume ideală este încă una destul de îndepărtată și nu doar pentru țara noastră. Încă lucruri simple precum egalitatea în drepturi între toți cetățenii indiferent de etnie, gen, orientare sexuală, vârstă, avere, religie etc se lovesc adesea de prejudecățile originate în domatismul religios ori în concepțiile politice extremiste. Și este foarte important să înțelem asta și să ne ajustăm acțiunile și luptele în funcție de realitățile concrete, nu de o presupusă lume ideală.

Când în Irlanda 62% dintre cetățeni au votat pentru egalitate în drepturi, fiind o prezență de 61%, la un referendum organizat în acest scop, iar în Australia la consultarea publică 61,6% au răspuns cu DA pentru căsătoriile gay la o prezență de 79,5%, cu toții (cei care susținem egalitatea în drepturi) ne-am bucurat. Nimeni nu a spus atunci că drepturile nu se supun la vot, ori că trebuie făcută o campanie #boicot pentru a nu ‘legitima’ referendumul, respectiv consultarea publică. Din nefericire, evaluările opoziției din România față de referendumul din 6-7 octombrie se dovedesc eronate și nu sunt susținue de nici un argument solid, fiind invocate doar motive eronate pentru a nu se participa la vot.

În opinia mea ar fi trebuit luptat în maniera irlandezilor sau australienilor chiar dacă s-ar fi pierdut acum referendumul. Dar am fi pus bazele unei lupte viitoare de succes!

4. Referendumul a fost deja legitimat de către instituțiile care au permis desfășurarea lui (Parlamentul României prin partidele care l-au susținut, Curtea Constituțională) deși ar fi existat argumente de natură juridică, democratică, politică și morală pentru a nu permite desfășurarea unui astfel de referendum.

A spune însă acum că nu vrei să mai legitimezi prin prezența la vot un astfel de referendum este cel mult o formă de rafinament discursiv, dar care nu are nimic de-a face cu realitatea concretă că referendumul se va ține și că va impune voința Coaliției pentru Familie, cu atât mai mult și cu consecințe cu atât mai grave și mai durabile cu cât opoziția va absenta și nu va putea fi cuantificată. Practic este o invitație către Coaliția pentru Familie să opereze pe viitor orice modificare legală sau constituțională pentru că aceia care nu vor fi de acord vor sta doar să privească de pe margine, cel mult să scandeze, dar fără a intra în arenă. Astfel ei vor consimți, fără a duce o luptă reală, la rele mult mai mari care pot fi impuse astfel mult mai ușor țării.

5. Referendumul infam al Coaliției pentru Familie era o ocazie de solidarizare pe scară largă în sprijinul persoanelor LGBT, dar campania #boicot demobilizează și irosește aceste energii cerându-le celor care prețuiesc drepturile omului să lupte stând acasă.

Triumful total al Coaliției pentru Familie nu ține doar de depășirea pragului de 30% al prezenței necesare, ci de demonstrarea faptului că opoziția e minusculă din punct de vedere electoral. Acest referendum nu ar fi trebuit privit doar ca o luptă punctuală, ci ca pe o luptă dintr-un război mult mai larg care vizează modernizarea României sau menținerea ei pentru încă multe decenii sau un secol în mlaștina conservator-fundamentalistă în care vedem acum țara împtomolită. De aceea, ar fi trebuit angajată o bătălie mult mai amplă care să implice numere mari de cetățeni de partea opoziției față de Coaliția pentru Familie. Boicotarea referendumului reprezintă o părăsire fără sens a terenului de luptă și o demobilizare a potențialelor forțe din societate care ar fi putut veni să dea un vot de protest, singurul cuantificabil și sigurul care ar fi demonstrat ceva acum și care ar fi reprezentat o bază de construcție pe termen lung.

Au existat campanii de tip Coaliția pentru Familie și în Irlanda și în Australia, dar ele acolo au fost pierzătoare

6. Care sunt consecințele politice și sociale ale unei eventuale slabe prezentări la vot a celor care se opun Coaliție pentru Familie:

a. partidele vor fi încurajate ca și pe viitor să se adreseze celor care ies la vot, adică publicului predominant conservator.

b. rezultatul din arenă este cel care rămâne în istorie, nu vociferările publicului de pe margine, astfel că un eventual rezultat cu peste 90% voturi DA la referendum în condițiile întrunirii cvorumului de prezență de 30% va arăta o Coaliție pentru Familie care va strivi România democratică și viitorul acesteia prin această inițiativă, dar și prin altele similare care vor veni cu siguranță.

c. în condițiile de slabă participare a celor care se opun Coaliției pentru Familie, această structură de ong-uri conservatoare se va simți din plin legitimată să își continue demersurile de îngropare a firavei democrații din România; astfel că renunțarea la luptă din partea ‘opoziției’ va oferi spațiu larg de acțiune Coaliției pentru Familie pentru noi acțiuni în același spirit.

d. sentimentul general va fi că în România opoziția este atât de slabă încât țara e la cheremul inițiativelor antidemocratice ale ong-urilor conservatoare care în câțiva ani pot mutila orice, de la legi la constituție fără să li se opună cineva în mod hotărât, eficient și consistent numeric.

e. psihologic și sociologic este contraproductiv să le spui celor care ar fi vrut să se implice într-o cauză că e mai bine ca ei să nu facă nimic și doar să stea cuminți acasă în timp ce e limpede că tabăra opusă își va atinge obiectivele indiferent de ce vom face noi, dar și le va atinge mult mai bine și cu consecințe mult mai grave dacă noi nu ne prezentăm, alegând absența… Oricum niciodată nu îți poți mobiliza cu adevărat trupele, ci doar descuraja, spunându-le să nu facă nimic. Acum ar fi fost un prilej pentru acțiune și pentru ieșirea noastră pe străzi și la vot în număr mare.

Imagine din timpul campanie pentru votul DA la referendumul din Irlanda
pentru recunoașterea egalității în drepturi

7. Care ar fi fost cea mai bună soluție în condițiile date?

Față de cele peste 6 milioane de voturi DA pe care le vor putea produce bisericile, eventual cu un oarecare ajutor, dar neesențial, din partea anexelor lor politice PSD-ALDE, ar fi fost de dorit să existe măcar un milion sau două de voturi de protest, adică voturi anulate sau chiar voturi NU, care ar fi cuantificat clar că există o parte importantă numeric a societății care se opune și de care ar trebui să se țină cont.

Personal, deși știu că nu prea mai e timp acum pentru o schimbare de substanță a strategiei anti-referendum a ong-urilor (deși, cine știe?, poate poate ceasul al XII-lea va fi unul de trezire la realitate), mă voi prezenta la vot și voi pune mai multe ștampile pentru a anula buletinul de vot. Nu voi lăsa buletinul alb pentru că există riscul să fie ștampilat ulterior o singur dată. Dar buletinul de vot anulat multiștampilat este mai greu de fraudat.

Doar această formă de opoziție, cuantificată prin vot va rămâne în registrele acestei confruntări… Neprezentarea este un fum care nu poate proba și argumenta nimic, din nefericire, ci poate doar amplifica triumful Coaliției pentru Familie. De altfel singurul efect al neprezentării va fi victoria deplină a Coaliției pentru Familie, nimic altceva… Coaliția va putea pretinde, ca și până acum, dar după 7 octombrie și cu date concrete, că aceia care ne opunem ei sunt foarte puțini, neglijabil de puțini, deci se poate face abstracție de noi și de opiniile noastre…

8. Care ar fi fost mesajul potrivit al unei campanii anti-referendum: chiar dacă acum pierdem numeric, nu pierdem moral! Iar peste o vreme ne vom întoarce și vom câștiga un referendum care să îndrepte infamia comisă astăzi de către Coaliția pentru Familie.
Aceasta ar fi fost o abordare realistă, care să arate că nu cedăm și care să dea speranță că într-un viitor nu prea îndepărtat vom remedia deficitul de democrație creat acum. În schimb, campania #boicot ne îndreaptă spre o înfrângere totală și fără speranță de a mai schimba cândva lucrurile…

PS 1: aceasta este o versiune scurtă a unui material mai amplu din care am selectat ideile esențiale. Pentru a prezenta o argumentație mai în profunzime voi reveni, probabil, în zilele următoare cu o versiune extinsă a acestui articol, dacă voi considera necesar și dacă va exista un oarecare interes pentru ceea ce am scris mai sus.

PS 2: Un prieten adevărat este acela care îți spune, civilizat și cu argumente, unde greșești, chiar dacă asta poate suna mai puțin confortabil. Un prieten adevărat îți arată riscul de a te adânci în eroare. Cu toții putem uneori să ne lăsăm orbiți de wishful thinking sau să ne lăsăm păcăliți de conjuncturi complexe care ne afectează percepțiile asupra unor evenimente și judecata în luarea unor decizii importante și cu efecte durabile. Știu că opiniile mele nu sunt tocmai populare în această privință în rândul ong-urilor care s-au implicat în campania #boicot. Am avut surpriza amară să văd că nu sunt consultat în luarea unei decizii transparente și democratice în această privință. Astfel că, practic, nu au fost puse pe masă în mod adecvat toate opțiunile și toate argumentele pentru o direcție de acțiune sau alta.

Aș fi foarte bucuros să nu am dreptate iar la acest referendum cvorumul să nu fie atins. Atât de bucuros că aș primi cu zâmbetul pe buze toate blamările posibile față de analiza pe care am făcut-o acum un an și față de cea postată acum. Mi-aș face eu însumi public mea culpa! În schimb, dacă am dreptate în evaluările mele privind acest referendum, consecințele vor fi dramatice și pe termen lung pentru România…

Remus Cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

22 comments
 • 1

  Consider analiza foarte interesanta si intradevar nu vad contraargumente care sa ne determine sa nu participam, daca participand ne exrimam opinia conform celor sugerate. Strategia #boicot mi se pare acum ca sufera de superficialitate si e cu “bataie scurta”.

  Vlad Columbeanu
  2018-09-27 18:00:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Degeaba te omori dle sodomit sa ne schimbi normalitatea cu nebunia satanica de doi tati sau doua mame; care apoi omoara copiii pe care ii cumpara infiindu i; dar inainte ii maltrateaza cu perversiunile.Vrei sa ne lamuresti ca suntem inapoiati in Romania; dar pe tine Cernea te a facut oare Stalin?Mama ta era gheorghe? Omenirea ar mai fi existat azi, si tu, aici, vorbind; daca ai tai “parinti” erau homosexulai? Adica tu nu stii ca Dumnezeu are ultimul Cuvant? Ca EL e ATOTPUTERNIC,ca uraste pacatul sodomiei si te cheama pe tine Cernea sa te intorci de la pacat.EL a distrus Gomora si Sodoma pt ca ????Stii?Nu???Vei afla, daca nu te intorci de la pacat.Sunt si alte tari care nu accepta sodomia , care au votat familia naturala nu promisuitate si perversiune. Dumnezeu este cu noi,cine crezi tu ca ar putea fi impotriva noastra,

  romanka
  2018-09-27 21:15:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Analiza e corecta si cam la fel am ajuns sa gandesc si eu. Desi am spus-o de la inceput ca referendumul e o complicatie inutila si costisitoare, acum insa NU e momentul de a ne abtine, ar fi exact ca la alegerile din 2016, cand PSD a fost legitimat la putere cu circa 18% din numarul votantilor.
  In schimb, Nu sunt de acord cu anularea buletinului de vot, ar avea exact acelarsi efect si chir nu ar merita deranjul. Efortul la vot trebuie justificat prin insusi VOTul, care ar trebui sa fie un NU hotarat, ar fi un adevarat vot de blam pentru PSD, toti politicienii corupti care incearca sa incalece tara, pentru fortele antidemocratice care incearca sa-si impuna agenda.

  Sorin
  2018-09-27 22:26:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  PARTZ !

  BELZEBUT
  2018-09-28 00:34:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Cum poti sa fi atat de proasta Romanka ? Pute prostia in tine, nu alta.

  Marian
  2018-09-28 04:43:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Dacă tot e așa de bine in Irlanda/Australia ptr.”comunitatea lgbt”… duceți-va intr-acolo… și cât mai repede…No Regrets… asta ca să mai prindeți puțină cacao ptr.consum…evident…repede,repede până nu se epuizează stocul…a și nu uitați să vă luați și ceva laxative/antihemoroidale/antidiareice etc….nu de alta dar aici sunt mai ieftine…un ultim sfat grijă mare la flatulențe pe drum …la dus… evident

  Georgescu Sorin
  2018-09-28 08:29:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Democratie insemana sa respecti dorinta exprimata de peste 3 milioane de cetateni ai Romaniei! Doar o dictatura poate baga pumnul in gura milioanelor de romani care doresc firescul, normalitatea, decenta, bunul simt!

  Miron
  2018-09-28 08:54:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Domnul Cernea a luat-o pe aratura demult. Un articol neechilibrat care miroase a manipulare grosolana. Asa numitii ‘toleranti’ si care cer drepturi, se arata foarte INTOLERANTI si nedrepti fata de majoritatea normala. Oamenii de teapa lui Cernea vor democratie dupa gustul lor, iar cand nu le convine jocul democratic in care majoritatea decide, scuipa in ceilalti, ca nu-i democratie. Nu doar ca sunt intoleranti, sunt si anti-democrati si ma ingrozesc ce ar fi daca ar avea puterea de partea lor. Simplu: DICTATURA! Acestia n-au nici frica de Dumnezeu, si nici rusine de oameni. Singura lor lege este placerea lor. Fara bariere, fara norme si fara normalitate societatea se duce inspre auto-distrugere, adica Dracu gol.

  MATEI
  2018-09-28 11:19:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Dl Cernea ….ce placere …chiar ma gindeam de ce sunteti asa tacut…dvs si restul zlugilor.Referendumul este o mare palma peste obrazul gros al celor care se numesc aparatori ai acestor deviati de la normalitate.Ce ati crezut ca tara aceasta care va inghitit din bun simt nesimtirea si bataia de joc de a promova homosexualitatea va ramane adormita?Va inselati amarnic. Sunt milioane de oameni care vor spune Nu homosexualitati voastre spurcate. Tu si restul sustinatorilor curentului sunteti liberi sa mergeti sa traiti in Irlanda si Australia.

  Mihail
  2018-09-28 22:01:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Recunoaste ca esti HOMOXEXUAL !!!

  viorel dan
  2018-09-29 20:36:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Vlad Columbeanu:
  Contraargumente sunt….
  1 – Romania nu e Irlanda sau Austria….
  2 – S-a mai castigat pe lipsa de cvorum – intr-adevar era atunci 50%….dar …

  Sigur – nu se ia in calcul si notoriul ,,sistem de furat voturi” – mentionat acum cativa ani de V.Ponta ….acesta ar fi un argument in favoarea iesirii la vot.

 • 12

  Homosexualii sa-si vada de placerile lor in tacere si sa nu se afiseze cu atata aroganta la proteste ca si cum ar fi ei cei care, cu eforturi, duc mai departe specia umana. Nu este usor sa faci, sa cresti si sa educi un copil, daca esti un parinte responsabil. Deci cei care au copii, au si indatoriri. Homosexualii au inceput sa-si doreasca si ei copii, dar luati de la cei care fac copii, adica cupluri de barbat-femeie. Le propun un exercitiu de imaginatie, poate utopic, dar merita sa ne gandim ca daca printr-o decizie a unor creiere ,,elevate” ar fi doar gay si lesbiene, in aproximativ 100 de ani specia umana ar fi lichidata fara arme, fara razboaie, ci doar cu aceasta ,,intelighentie” a creierelor destupate si cu orizonturi foaaaaaaate largi.

  Tina
  2018-09-30 13:39:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @Miron
  3 milioane sunt cei care trebuia să semneze pentru ca iniţiativa să fie luată în considerare de Parlament, nu ca să treacă decizia finală şi să se schimbe Constituţia. Nici dacă se prezintă la vot 6 milioane, sau 30-35% din populaţia cu drept de vot, schimbarea tot nu va fi una democratică pentru că decizia nu se ia cu majoritate absolută (ar însemna peste 9 milioane de voturi “da”). Legea referendumului e defectă, are praguri prea mici şi permite schimbarea Constituţiei de către minorităţi gălăgioase în loc să ceară majoritate reală.

  donjoe
  2018-10-01 00:34:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Majoritatea va fi mereu a celor care voteaza nu a celor care manipuleaza spre a se folosi de absenteism , spre a spune ca absentii au decis. Din punctul asta de vedere pragul e destul de ok, nu e nici marunt, dar nici de neatins, intr-o societate din ce in ce mai neinteresata de ce se intampla la 2m de fiecare. Sunt scarbit de LGBT, nu ii dispretuiesc, sa faca ce vor, dar viitorul nu suna bine cu 0.5% care fac scandal cat pentru o tara intreaga. Nici macar cei saraci, bolnavi nu fac scandal , cat fac ciumele astea.. aia sunt cu adevarat, amaratii sistemului , nu jamaicanii astia..

  Mihai
  2018-10-01 22:08:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Stimate domn Cernea,

  Sunt sustinatoare a comunitatii LGBT in special a tinerilor de mai bine de 20 ani. Am ajutat organizatii precum ACCEPT etc imens din postura de functionar public si ulterior de membru al societatii civile, periclitandu-mi functia si locul de munca de multe ori in lupta ideologica cu persoane intolerante si uneori ultraconservatoare sau pur si simplu speriate de bombe sa nu isi deterioreze imaginea publica.Am foarte multi prieteni gay care sufera consecintele discriminarii chiar in propriile familii.
  DAR, pare foarte rau, aveti mare dreptate! Ati facut o analiza excelenta si foarte corecta dpdv sociologic.
  Ceea ce vreau sa precizez este urmatorul aspect: comunitatea LGBT isi da singura su stangul in dreptul de multi ani. De ce? Pentru ca a inghitit fonduri imense in special americane, fara sa faca absolut nimic, pentru ca, in loc sa sustina lideri culti si rafinati intelectual ai miscarii gen Florin Buhuceanu, au scos in fata persoane de joasa calitate umana si intelectuala facandu-se de ras, ( a se vedea unii transgenderi exhibitionisti si total ridicoli care se dau drept dive pe la televiziuni) , pentru ca ofera ei insisi o imagine de promiscuitate in celebrele baruri dedicate comunitatii, pentru ca nu vin sa arate valori de necontestat, artisti, intelectuali de marca, etc., persoane capabile sa castige simpatia chiar a conservatorilor invederati prin calitatea lor, aduc in fata niste nonvalori. Si in ultimul rand ONG-urile lor, cu tot regretul o spun, s-au obisnuit atat de mult sa primeasca pomeni americane, ca habar nu au sa dezvolte o strategie sau sa scrie un proiect si sa faca fundraising ca orice alt ONG fara atatea fite, mofturi si pretentii nejustificate. Pe scurt, activismul LGBT se reduce in Romania la cateva pahare de trascau in Queens. Iar rezultatele se vad!

 • 16

  Indiferent ca mergi sau nu , deja rezultatul este stabilit prin imensa frauda aplicata automat de psd care este expert in asa ceva . Atat timp cat nu se inregistreaza votul, nu se pune abtipild pe buletin, cetateanul poate vota de mai multe ori fara a fi verificat etc. totul este o mascarada ordinara.Daca tot va preocupa atat de mult ” Familia Traditionala ” – LGBT ocupati va de preotii gay, violatori, de copii abuzati din orfelinate, din spitale carora statul nu le deconteaza tratamentele atat de costisitoare , de violenta domestica , copii care adorm nemancati etc. Acestea tin de Familia Traditionala. Cati dintre voi LGBT mergeti la culcare cu aceste adevarate probleme ? Cati dintre voi aveti insomnii ? Inclusiv guvernantii care nu au dureri nici in dos de astfel de probleme reale si grave . Tolerati si aparati preotimea care violeaza si nu luati nici o atitudine. Aveti curajul sa vorbiti de familie, iubire ? Lasati-ne pe noi sa ne ordonam viata si nu va bagati abuziv in drepturile omului subjugand dreptul la viata , la libera alegere a fiecarui individ cum sa traiasca .Romania este sufocata si invadata de proprii gay care pretind ca propovaduiesc iubire si iertare , legi divine. In adevarata familie traditionala barbatul nu-si schimba sotiile ca pe chiloti ex.cel mai clar Tariceanu & Dragnea care sunt cel mai oribil exemplu.Desi adevaratul scop al acestui referend il tineti ascuns , noi deja il cunoastem.

  Ann Anasha
  2018-10-04 10:55:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Domnule Cernea tarile acelea despre care spuneti dvs. ca au o democratie “matura” sunt tari colonizatoare(invadatoare), vizitati USA si Anglia sa vedeti ce “democratie matura” au cu camera-n ceafa si pistolu-n tampla. Sunt tari care in istoria lumii au venit cu violul. Ce tot atata democratie matura, sunteti pierdut in spatiu si habarnist in general.

  Acela
  2018-10-05 15:48:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  consider ca habar nu ai despre ce vorbesti. prezenta in acest moment este sub 4%. tot mai crezi ca #boicot nu reprezinta o strategie castigatoare?

 • 19

  Asadar asteptam sa-ti prezinti scuze public pentru denigrarea campaniei #boicot
  E o mica victorie pentru o Romanie care doreste sa progreseze spre valorile vestice in opozitie cu fundamentalismul religios!

  georgian
  2018-10-07 21:31:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  decat sa accept LGBT mai bine accept ca delfinii sunt persoane umane. mizeria LGBT o sa dispara odata cu ruperea bruxelului. nimeni nu va opreste sa fiti gay. dar nu in ochii nostri sau ai copiilor nostri. sodomitii n au loc langa noi.

  cristian
  2018-10-10 08:23:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  ARTICOLUL 20
  (1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

  ??????
  2018-10-16 00:34:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  nimeni nu este cistigator Adevarul este ca nu a fost boicot ci apatie Dragnea a fost sigur de succes si nu si-a mobilizat primarii uitind ca votantii lor nu ies decit daca le dai ceva sau ii impingi prin santaj apoi a fost asocierea referendumului cu dragnea ceea ce este evident el avind urgenta nevoie de baie de multime si atasament popular ca sa-si continue opera de distrugere a tarii si nu in ultimul rind formularea intrebarii a fost dubioasa puteai atasa la ea si alte masuri bagate blat Simplu !

  DODO
  2018-10-18 17:31:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!