RSS Feed

Esența nu e bătaia pentru justiție, ci coaliția prosărăcie

vezi toate articolele de
12 Dec 2017 la 14:35 2 comentarii 2 vizualizari.

Se discută bugetul zilele astea. Nu intru în finețuri. Să explic de exemplu PSD-ului că a mărit inegalitățile deși are impresia despre sine că a dat bani la oameni? A dat foarte puțin la cei care au puțin, și mult la cei care au mult. NU au mărit progresiv, au întărit pături rentiere bugetare. Nu mă complic nici să explic a 1000-a oară PNL-ului, PMP-ului sau USR-ului de ce ”asistații social” nu sunt problema acestei țări.

Dar trebuie să denunțăm un fapt năucitor, că acești adversari de moarte constituie o minunată ”coaliție pentru sărăcie”. E a mia oară când se vorbește despre sărăcie numai ca despre un deficit de investiții sau ca un efect al corupției (deși e efectul politicii de a nu redistribui). Să băgăm bani în business și atunci scăpăm de săraci, asta auzim tot timpul. Tocmai politica asta sălbatică ne-a adus la situația de azi. Să luăm din Eurostat un indicator. Unul despre jumătate din populația României (mulțumesc, Christian Binder):

Ce criterii intră ”privațiune materială și socială”?:

Indicatorul e mai grăitor pentru că vorbește de fapt despre mulți angajați full time. Intri ușor la criteriile astea în România și dacă ai salariul mediu. Problema e una nu doar ”românească”, nu vine numai din ”corupție” cum ar vrea ăștia de dreapta să se creadă ca să taie și mai cu spor de la redistribuire. E deficit de viziune rom-europeană. Sărăcia lucie nu se drege prin business pentru că ai captivă pe veci în sărăcie o bună parte din populație, iar asta înseamnă izolare și de educație, și de sănătate, și de șansa la un salariu mai bun. UE a privit cu cinism și a cerut cu imperativ tot cu cinism rezolvări fanteziste încurajând în același timp strict exploatarea mâinii de lucru ieftine și privatizările sectoarelor strategice.

România va încremeni ca Marea Neagră, cu foarte slabi curenți verticali și, din când în când, cu aparența fioroasă: valuri mari și culori amenințătoare doar la suprafață. Curenții verticali sociali sunt paralizați fără investiții serioase publice. Și nu doar investiții tip autostradă și ajutoare directe către companii. Ci consolidarea șanselor pentru ascensiune socială.

Tocmai aici te apucă disperarea. Te uiți la reacțiile partidelor de opoziție (care anunță că vor tăieri de la ”social”), te uiți și la declarații de ură antiasistați a la Olguța Vasilescu, te uiți la oamenii sensibili de tipi rezist care disprețuiesc sărăcia pentru că nu votează cu cine trebuie (oarecum fals, e absenteism masiv în zona asta) și nu găsești de fapt decât armonie. Bătăliile se dau doar între cine e mai probusiness din țară și atât. Majorările punctuale (pentru persoane cu dizabilități sau a salariului minim) sunt complet insuficiente pentru că e neglijată infrastructura socială pentru traiul normal, cu o oarecare speranță de evadare (educație, sănătate, mobilitate etc.). Toate vin la pachet cu consolidarea ”zonelor strategice” și polițienești.

Asta e coaliția prosărăcie, este sufocantă, lucrează cu propagandă intensă care transformă până și dorința de justiție în răfuială politică și instituțională. Segregarea claselor nu împiedică nici creșterea economică, nici starea de bine a câtorva zeci de procente din populație – avem exemple în lume și de prosperitate combinată cu cruzime socială. Ar trebui doar angajați și niște traineri care să obișnuiască sufletele sensibile care trăiesc peste mediu cu ideea că ăia din jur nu-s săraci, doar se prefac.

Aici e și secretul pe care nu-l înțeleg cei care spun că e doar vina corupției: statul de drept trebuie să se aplice tuturor, de la un nivel în jos, statul de drept e un moft pentru luptele între diverse elite – în România, acest efect e mai clar decât oricând. De ce i-ar mai interesa că e corupție în spitale sau în școli sau în fonduri europene când mulți dintre români nu mai au oricum acces la așa ceva. Când injustiția socială e prea mare, statul de drept devine doar o altă formă de prezervare a elitelor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Sărăcia lucie ne o chestie de moment, punctuală. E chestie de mentalitate uneori chiar la nivel de generație sau chiar ciclu. Așa că pare grotesc dar cei care de ex erau magistrați sau studenți la drept prin 1995 tot la categoria săraci sunt deși acum au venituri uriașe (absolut, nu doar prin comparație cu profesori ori medici, de exemplu)

  Adrian
  2017-12-13 12:38:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Titlul e bun pacat de solutia finala a socialismului si mai reformat dekit se poate in Realitate….

  meta gogu
  2017-12-17 20:14:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!