RSS Feed

EXCLUSIV: Ce a scris Ion Creangă despre Roșia Montană! ;)

vezi toate articolele de
12 Mar 2011 la 14:30 33 comentarii 2382 vizualizari.

Mereu am afirmat despre Ion Creangă că a fost un scriitor vizionar. Sub beneficiul ficțiunii, în poveștile lui a descris caractere și mentalități umane pe care le regăsim și astăzi în viața cotidiană. Despre prototipul șmecherului din ”Harap-Alb” am scris cu altă ocazie. Ion Popescu-Gopo a făcut chiar un film memorabil pe această temă, ”De-aș fi Harap-Alb”, cu un Harap-Alb la fel de memorabil, interpretat de Florin Piersic.

Astăzi mă voi opri asupra unei alte povești vizionare a scriitorului humuleștean, ”Fata babei și fata moșneagului”. Un scurt fragment de la începutul poveștii:

”Când se duceau amândouă fetele în sat la şezătoare seara, fata moşneagului nu se încurca, ci torcea câte-un ciur plin de fuse; iar fata babei îndruga şi ea cu mare ce câte-un fus; ş-apoi, când veneau amândouă fetele acasă noaptea târziu, fata babei sărea iute peste pârlaz şi zicea fetei moşneagului să-i dea ciurul cu fusele, ca să-l ţie până va sări şi ea. Atunci fata babei, vicleană cum era, lua ciurul şi fuga în casă la babă şi la moşneag, spunând că ea a tors acele fuse. În zadar fata moşneagului spunea în urmă că acela este lucrul mâinilor sale; căci îndată o apucau de obraz baba şi cu fiică-sa şi trebuia numaidecât să rămâie pe-a lor. Când veneau duminica şi sărbătorile, fata babei era împopoţată şi netezită pe cap, de parc-o linseseră viţeii”.

Ce legătură are asta cu Roșia Montană? Hai să vedem. Pe 10 martie, am primit un comunicat din partea RMGC (compania care intenționează să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană) în care se laudă cu cei 10.000 de vizitatori care au trecut pragul muzeului ”Aurul Apusenilor” într-un an, cât a trecut de la deschidere. Ce uită să menționeze PR-ul RMGC e motivul care i-a adus pe acei vizitatori la Roșia Montană. Până anul trecut, RMGC a negat cu vehemență că turismul ar fi o variantă pentru Roșia Montană. Confruntați cu realitatea dezvoltării altor localități din zonă pe baza turismului (Arieșeni, Garda, Rimetea, Albac etc.) și-au schimbat discursul: pe lângă minerit se poate face și turism la Roșia Montană, spun ei acum. Însă în promovarea turistică a localității meritele lor sunt minore. De la organizarea FânFest și marcarea și deschiderea de trasee turistice, la pliante, site-uri cu informații, poziționări publice etc., cei care se opun proiectului RMGC (și nu RMGC) au fost cei care au dus greul. Cei de la RMGC se pot lăuda doar că au plătit un reprezentat ICOMOS (organism raportor pentru UNESCO) să afirme că Roșia Montană nu are valoare de UNESCO (asta chiar dacă, în mai multe rânduri, ICOMOS și-a prezentat poziția oficială, care arată că Roșia Montană îndeplinește cu vârf și îndesat criteriile UNESCO). Desigur, asta nu-i împiedică pe cei de la RMGC ca atunci ”când vin duminicile și sărbătorile, să se împopoțoneze și să se netezească pe cap, de parcă i-au lins vițeii” ;) .

Ce nu mai spun PR-ii RMGC despre ”Aurul Apusenilor”? Faptul că expoziția cu care se laudă nu reprezintă nici 1%% (unu la mie) din bogăția și istoria localității. Anul trecut, în septembrie, am publicat scrisoarea arheologului francez Beatrice Cauuet, care, la începutul anilor 2000, a făcut cercetări în minele din Masivul Cârnic. Reputatul specialist francez (considerat numărul 1 în Europa în privința arheologiei miniere) relatează în această scrisoare presiunile incredibile la care au fost supuși arheologii care au cercetat siturile de la Roșia Montană. Faptul că o parte din aceștia au cedat presiunilor, oprind cercetările înainte ca acestea să fie finalizate (detalii aici).

Mai mult, și din acea parte care s-a cercetat, doar o fracțiune a fost valorificată. Iar restul a ajuns (atenție, e vorba de patrimoniu național) la… gunoi. La propriu. Tot anul trecut, în vară, am relatat despre sacii cu artefacte antice, aparținând Muzeului Național de Istorie a României, aruncați printre balegi de cal. Mai multe imagini incredibile cu această bătaie de joc puteți vedea aici.

În privința restaurării clădirilor de patrimoniu național, RMGC scoate în evidență tot clădirea care adăpostește expoziția ”Aurul Apusenilor”. Trecând peste ”amănuntul” că principiile de restaurare au fost încălcate grosolan în acest caz (scopul restaurării nefiind respectarea elementelor tradiționale, ci obținerea unui efect ”strălucitor”, care ”să ia ochii”), în toamnă am prezentat alte imagini revoltătoare cu modul în care clădirile de patrimoniu aflate în proprietatea RMGC au fost distruse.

Din cea mai veche clădire atestată istoric din Roșia Montană, aflată la numărul 393, a mai rămas doar fundația, peste care a fost ridicat, în pripă, un șopru din lemn, pe care, cu nesimțire, a fost aplicată plăcuța ”Monument istoric”. Alte clădiri din centrul istoric (zona protejată) au fost pur și simplu rase de pe fața pământului, iar altele stau să se prăbușească. Mai multe imagini puteți vedea aici.

***

Revenind însă la acea cifră prezentată de RMGC (10.000 de vizitatori ai Expoziției ”Aurul Apusenilor” într-un an). Pe baza ei se poate estima că numărul celor care au vizitat Roșia Montană în ultimul an este mult mai mare (pentru că e foarte puțin probabil că toți vizitatorii Roșiei Montane au trecut și pe la expoziția lor). Iau în calcul o estimare moderată, acceptând că cel puțin unul din doi turiști a trecut și pe la expoziția RMGC. Asta înseamnă un minim de 20.000 de turiști într-un an. Așadar, în condițiile în care a fost promovată doar în underground,  în condițiile în care dezvoltarea infrastructurii (pensiuni, restaurante, drumuri, curse auto regulate) este blocată în mod abuziv de autoritățile locale, Roșia Montană a atras 20.000 de turiști într-un an. Calculați și d-voastră care este potențialul turistic real al localității în momentul în care turismul ar fi deblocat, susținut și promovat la modul real.

Și calculați și care ar fi încasările localnicilor. Să estimăm un voiaj mediu de trei zile (un sfârșit de săptămână)/turist. Cu două nopți de cazare, servirea mesei, plata ghizilor, achiziționarea de suveniruri, bilete la muzee, alte facilități de petrecere a timpului liber se poate ajunge ușor la o medie de 100 de euro/turist cheltuiți într-un voiaj la Roșia Montană. La nivelul mai mult decât minimal de promovare existent la ora actuală ar fi încasări (pentru localnici) de 2 milioane de euro/ an. La cât ar putea ajunge aceste încasări în condițiile dezvoltării infrastructurii și a promovării adecvate, vă las pe d-voastră să estimați. E o cifră (în euro) care poate depăși ușor o terminație cu 7 de ”zero”. E drept, acești bani ar ajunge în buzunarele localnicilor (implicit și la bugetul local și central), nu în cel al ”băieților deștepți”.

***

Să ne întoarcem însă la povestea lui Ion Creangă. Pentru că al naibii de mult îmi place și finalul. Probabil știți că după ce a slujit-o pe Sfânta Duminică, fata moșneagului și-a ales ca plată cea mai urâtă și mai mică dintre lăzi. Când a deschis-o însă cu tătâne-su, din ea au ieșit ”nenumărate herghelii de cai, cirezi de vite şi turme de oi” (de remarcat că toate aceste bogății de care vorbește Creangă nu erau ”de-a gata” – aur, bijuterii, bani – ci bogății pentru care trebuie să muncești în continuare pentru a te bucura de ele). Ce-a ales însă fata babei după ce și-a bătut joc de copiii și mâncarea Sfintei Duminici? Cea mai mare și mai arătoasă ladă. ”În sfârşit, cu mare ce a ajuns şi ea acasă, la mă-sa, dar şi aici nu le-a ticnit bogăţia. Căci, deschizând lada, o mulţime de balauri au ieşit dintr-însa şi pe loc au mâncat pe babă, cu fată cu tot, de parcă n-au mai fost pe lumea asta, şi apoi s-au făcut balaurii nevăzuţi cu ladă cu tot.”

Vedeți, de-asta îmi plac scrierile lui Ion Creangă ;) . Pentru că au rămas la fel de actuale, precum în urmă cu mai bine de o sută de ani.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!