RSS Feed

EXCLUSIV (documente): Cât câștigă Bogdan Naumovici din afacerea Roșia Montană. 4×4=19 (II)

vezi toate articolele de
01 Aug 2010 la 20:49 5 comentarii 7821 vizualizari.

După cum am promis, revin cu date și amănunte despre diferențele esențiale care există între mesajele și informațiile propagandistice difuzate de serviciile de publicitate și PR contractate de RMGC (compania canadiană care intenționează să extragă cu cianuri aurul de la Roșia Montană) și documentele pe care RMGC le pune la dispoziția propriilor acționari.

În acest episod, mă voi referi la cheltuielile de publicitate ale RMGC. După cum se știe, și după cum el însuși a făcut public în primăvara anului trecut într-un cover-story publicat în Money Express, Bogdan Naumovici, prin agenția proprie, ”23”, și prin Leo Burnett, a preluat campania de promovare a RMGC. Atunci, Bogdan Naumovici a afirmat că partea lui din această ”provocare” este extrem de substanțială, bonusul unui eventual succes fiind, de asemenea, foarte consistent. ”Mult peste 500.000 de euro”, după cum s-a exprimat.

Actele companiei îi dau dreptate. Într-o notă financiară internă, datată 31.03.2010, se face referire la acest contract, al cărui valabilitate este de 3 ani (1 martie 2009 – 29 februarie 2010). Suma anuală plătită lui Naumovici și Leo Burnett este de 450.000 de euro (1,35 milioane de euro pe trei ani), la care se poate adăuga un eventual bonus de succes de 800.000 de euro. Adică un posibil total de 2,15 milioane de euro.

”In March, 2009 the Company entered into a professional service agreement with an international communications firm providing services in media planning and related activities. The term of the agreement is 3 years from the commencement date of March 1, 2009 until February 29, 2012. The agreed fee consists of annual fee of 450,000 EUR and success fee of 800,000 EUR payable at the end of the 3 -year agreement and upon fulfillment of certain criteria. The Company paid or accrued 112,500 EUR for the 2010 annual fee as at March 31, 2010.”, se arată în nota respectivă.

Atenție, însă, această sumă nu reprezintă cheltuielile de publicitate ale RMGC, ci doar partea lui Naumovici. Într-un alt act al companiei, ”Management s Discussion and Analysis” (MD&A), datat 10 martie 2010, în care este analizată situația financiară a anului 2009, cheltuielile de publicitate sunt prevăzute la rubrica ”external communications”.

”External communications costs increased for the three-and-twelve-months ended December 31, 2009 compared to the same periods last year mainly due to the media campaign initiated in the first half of 2009. The Company entered into a professional service agreement with an international communication firm, which term is three years from the commencement date of March 1, 2009 until February 29, 2012. The agreed fee comprises of an annual fee and success fee payable at the end of three years agreement upon fulfillment of certain criteria”, se arată în acest MD&A.

Suma totală cheltuită pe ”comunicare externă” de către RMGC în 2009 a fost, conform acestui document, de 12,246 milioane de dolari canadieni, respectiv 9,11 milioane de euro. Din această sumă, 375.000 de euro i-au revenit lui Naumovici (suma aferentă pentru 10 luni în 2009, contractul intrând în vigoare pe 1 martie). Restul e ceea ce ați putut vedea și citi la televiziune și în presa scrisă și online pe parcursul anului trecut. Fie că a fost vorba de spoturi sau machete publicitare, ori de comunicate și reportaje marcate, dar și de foarte multe ori nemarcate, corespunzător.

Faptul în sine nu reprezintă un lucru rău. În fond, presa și advertiserii trăiesc din publicitate și fiecare are propria lui cotă de piață. Problema apare însă în momentul în care acest cont de publicitate (de peste 9,11 milioane de euro în 2009) este folosit pentru a promova mesaje neadevărate.

Cel mai recent exemplu este spotul publicitar care rulează în ultimele săptămâni și în care se vorbește despre sutele și miile de locuri de muncă pe care le va crea proiectul RMGC: 2.300 de locuri de muncă directe, în perioada de dezvoltare a proiectului, 3.600 de locuri de muncă directe și indirecte în aceeași perioadă, respectiv 880 de locuri de muncă directe în perioada exploatării. Asta chiar dacă, după cum v-am prezentat zilele trecute, în documentele oficiale prezentate de RMGC propriilor acționari este estimat un necesar de aproximativ 240 (două sute patruzeci) de angajați, în medie, în cei 16 ani de exploatare a minei. Detalii aici:

Alte mesaje promovate sunt cele legate de siguranța afacerii și garanțiile oferite. Despre cât e de sigur proiectul RMGC și ce asigurări prezintă o să vă prezint mai multe detalii în episoadele următoare. Detalii bazate, de asemenea, în exclusivitate, tot pe documentele și auditurile interne ale RMGC.

Astăzi, vă mai ofer doar două bonusuri: unul dintre afișele MindBomb și fragmente din comunicatul MindBomb, precum și un filmuleț care au făcut vâlvă pe internet anul trecut, după începerea campaniei lui Naumovici pentru RMGC. Chiar dacă, în aparență, subiectul este Bogdan Naumovici, de fapt ele fac referire la publicitatea mincinoasă. Desigur, și la ce poți păți când accepți să faci așa ceva.

Și, înainte de a încheia, vă rog amintiți-vă și textele pe care le-ați citit referitoare la sumele pe care le-ar câștiga, vezi Doamne, cei care se opun proiectului. Care ar rămâne chiar fără ocupație dacă proiectul ar porni. Pentru cei care nu știu, modul de cheltuire al banilor de către ONG-uri și sursele lor de finanțare sunt date publice. Cine dorește le poate solicita și compara cu zecile de milioane de euro pe care RMGC le-a cheltuit ori intenționează să le cheltuiască pe publicitate și PR.

***

Și acum bonusurile promise. Și, rămâneți aproape. Va continua ;) :

“O agenţie cu prestigiul pe care şi-l revendică Leo Burnett este dispusă să facă badvertising – să promoveze minciuna şi încălcarea legii. Oare a ajuns Leo Burnett într-o situaţie într-atât de disperată încât să-şi încalce propriile principii şi să accepte orice contract, în orice condiţii?

(…)

BADVERTISING s.n. – fapta publicitara (injositoare) comisa in interesul unui client care plateste, pentru a-si procura mijloacele de existenta; supunerea integritatii sau a verticalitatii unui profesionist in publicitate sau a unei persoane cunoscute, care prin dobandirea de foloase materiale, va promova sau va distorsiona adevarul in interesul ilicit sau obscur al unui antreprenor; prostitutie in publicitate – din Lat. Nevertebratuspublicitarus”

Comunicat MindBomb

***

”Tu în ce ai investi 4 miliarde de euro?” (între timp, cele 4 miliarde de euro s-au multiplicat cu 4 și au rezultat 19 miliarde! :) ):

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


5 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!