RSS Feed

EXCLUSIV (documente): Câte locuri de muncă prevede, în realitate, proiectul Roșia Montană. 4×4=19 (I)

vezi toate articolele de
28 Jul 2010 la 16:40 48 comentarii 2783 vizualizari.

”3.600 de locuri generate direct și indirect în perioada de construcție a proiectului miner de la Roșia Montană. 2.300 de locuri de muncă (directe) în perioada de construcție (2 ani), altele 880 în perioada de exploatare”. Astfel sună reclama RMGC, difuzată în această perioadă de către mass-media naționale și locale, citând expertiza Oxford Policy Management.

Un prim amănunt: trebuie eliminată confuzia care există între Oxford Policy Management și Universitatea Oxford. Legătura este doar de nume. Prima este o firmă privată de PR și consultanță, care lucrează cu ”marfa clientului”. Mai exact realizează expertize pe baza datelor furnizate de client, în cazul de față RMGC, nu realizează studii proprii.

Dincolo însă de acest amănunt colateral, cifrele prezentate în mesajele publicitare nu se potrivesc însă nicicum cu datele oficiale ale… RMGC prezentate acționarilor proprii. Cel puțin la ora la care scriu acest articol, pe site-ul oficial al companiei, www.gabrielresources.com, ascunse bine de ochii neinițiaților se află cu totul alte cifre.

Astfel, la adresa http://www.gabrielresources.com/i/pdf/IMCSummary.pdf (din fericire această adresă a fost salvată cu ani în urmă, astfel e aproape imposibil de descoperit pe site și, oricum, sunt curios cât va mai rămâne publică această informație :) ) se află studiul realizat în 2003 pentru RMGC de către Independent Mining Consultans, Inc, din Tucson (Arizona, SUA), intitulat ”EXECUTIVE SUMMARY OF MINE PLAN, MINE CAPITAL AND OPERATING COSTS ROSIA MONTANA PROJECT”.

Către finalul analizei sunt prevăzute și costurile și necesarul de personal realizării proiectului. Surpriză însă! În al 8-lea an al exploatării, considerat a fi anul cu numărul maxim de angajați, figurează 28 de angajați în funcțiile de conducere și 248 de angajați cu studii medii sau fără studii (de la mecanici, la excavatoriști, șoferi, electricieni etc.). În medie, în cei 16 ani de exploatare efectivă a zăcământului de la Roșia Montană, studiul prevede un necesar de 198 de angajați cu studii medii și 28 cu studii superioare.

Cine explică atunci factorul de multiplicare? Factor care face ca de la un proiect care prevedea, în medie, 126 de angajați în 2003 (variantă care, oficial, încă este prezentată și acum acționarilor firmei pe site-ul RMGC), să se ajungă la 880 în 2010 (în clipurile publicitare). Asta în condițiile în care datele exploatării nu s-au modificat esențial între timp, iar eventualul avans tehnologic înregistrat între timp ar trebui să ducă la reducerea locurilor de muncă, nu la creșterea lor de 4 (patru) ori!

Câteva notițe merită și nivelul de salarizare prevăzut de proiect. Costurile cu un salariat (așadar nu doar salariul) sunt prevăzute a fi, în cazul angajaților fără studii sau cu studii medii, la 6.567 dolari americani/an. Luând în calcul că în aceste costuri nu sunt prevăzute (deși, cel mai probabil că sunt :) ) costuri specifice activității de minerit, ci ar fi, efectiv, vorba doar de salariu, ar rezulta un salariu brut lunar de 547 de dolari, adică 420 de euro, respectiv 1.790 de lei. La nivelul actual de impozitare și taxare ar rezulta un venit net de 1.000-1.100 de lei/lună.

Probabil că ”nivelul european de salarizare” la care se face referire în propaganda RMGC se referă la salariile expaților prevăzuți pentru primii patru ani ai proiectului. Într-adevăr, costurile de salarizare a 9 astfel de expați prevăzuți în proiect, variază de la 103.000 de dolari americani/an, la 161.000, 175.00 și 203.000 de dolari/an, pentru Mine Manager EXPAT și Maintenence Superintendent EXPAT. Interesant însă că doar pe posturile acestora din urmă sunt prevăzuți expați pe toată durata proiectului.

În toate celelalte cazuri, după patru ani, funcțiile expaților vor fi preluate de specialiști români. Iar costurile salariale vor scădea în mod adecvat (de la 175.000 de dolari/an, la 18.000 de dolari/an, în cazul Mine Superintendentului ori a Directorului Executiv, ori de la 161.000 de dolari/an, la 14.000 de dolari/an în cazul inginerului șef).

.

Dacă doriți să consultați cifrele reale cu numărul de angajați (și nivelul lor de salarizare) al proiectului Roșia Montană, consultați link-ul următor (atâta timp cât mai aveți acces la el): http://www.gabrielresources.com/i/pdf/IMCSummary.pdf . Documentul respectiv este destinat acționarilor RMGC, nu propagandei.

***

Pentru conformitate, mai jos aveți și copii după respectivul document. Și rămâneți aproape: în zilele următoare veți avea parte de amănunte mai mult decât interesante (zic eu :) ) despre diferențele dintre mesajele promovate de RMGC în mass-media din România și rapoartele pe care le prezintă propriilor acționari! Datele se vor baza, în exclusivitate, pe acte și documente interne ale RMGC.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!