RSS Feed

EXCLUSIV: ”România a acceptat în genunchi toate condițiile impuse de Comisia Europeană”. De ce s-a protestat împotriva lui Verheugen (interviu)

vezi toate articolele de
22 Feb 2013 la 11:11 4 comentarii 2401 vizualizari.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj fostului comisar european Gunter Verheugen se anunța una de un festivism clasic : politicieni ”pe alese” (în funte cu premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlățean, și fostul premier, redevenit primar, Emil Boc), discursuri măgulitoare, fotografii și declarații de presă ”pentru istorie”. Istorie a făcut însă protestul unui grup de tineri, deranjați de politizarea universității și de acțiunea de spălare de imagine a unui politician european, sancționat pentru încălcarea eticii chiar de către instituția din care a făcut parte, Comisia Europeană1.

Un protest care aduce în discuție atât modul în care România a fost acceptată în Uniunea Europeană, cât și practicile prin care deciziile importante sunt luate în favoarea unor grupuri de interese și presiune, cu încălcarea transparenței și a regulilor democratice. Ramona Duminicioiu, unul dintre protestatari, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ”VoxPublica” în care vorbește atât despre motivele protestului, cât și despre reacțiile politicienilor vizați și ale presei pe marginea protestului.

***


Mihai Goțiu: Ce v-a deranjat cel mai mult: activitatea de lobby-ist a lui Verheugen, politizarea UBB, spălarea imaginii fostului comisar european cu ajutorul unei instituții academice?

Ramona Duminicioiu: Tot. Verheugen, în calitate de fost comisar nu are voie să facă lobby, deoarece contravine normelor de etică după care funcţionează Comisia Europeană (CE). Din comunicarea oficială la nivelul comitetului de etică al CE şi al secretariatului general CE reiese că Verheugen a fost într-o situaţie de conflict de interese şi drept urmare a fost sancţionat. In 2011 i s-au restrâns drepturile, interzicându-i-se să mai intre în contact cu instituţii europene pentru aproape doi ani. Nu contează ce are Verheugen de spus, atâta vreme cât Comisia Europeană a decis să îl sancţioneze.

În plus, acordarea celei mai înalte distincţii academice, fără a se baza pe realizări academice, ci invocând motive politice e fundamental greşită. Mai ales că Babeş Bolyai recidivează cu astfel de fapte, după ce, nu demult, a onorat-o pe Angela Merkel cu titlul de Doctor Honoris Causa, tot pe criterii politice. Veselia asta politico-academică pentru premierea unor nişte aşa zişi prieteni ai României e ridicolă şi ruptă de realitate.

Mihai Goțiu: În unele reacții și prezentări din presă al protestului vi s-a pus calificativul deeurosceptici. E un calificativ corect?

Ramona Duminicioiu: Nu e. Oamenii care au criticat ceea ce se întampla la Universitatea Babeş Bolyai, au o diversitate mare de opinii, ceea ce e foarte sănătos. Noi am vorbit de conflictul de interese în care se află Gunter Verheugen şi premierea sa pe nemerit, despre politizarea şi denaturarea grosolană a evenimentului, despre asocierea nesănătoasă a lui Verheugen cu industrii şi corporaţii murdare, despre faptul că realitatea societăţii româneşti arată că în procesul de aderare nu s-a luat în considerare nevoia socială, economică şi de mediu a României. Nu am vorbit despre cum ar fi dacă România nu ar fi membră a UE, nici nu am pus la îndoială scopul existenţei UE. Tocmai pentru că UE presupune şi multe lucruri pozitive. Dar asta e altă discuţie.

Mihai Goțiu: Este activitatea Comisiei Europene o activitate transparentă? Reprezintă Verheugen o excepție sau o regulă?

Ramona Duminicioiu: Comisia Europeană poate fi privită ca un guvern al Uniunii Europene. Nu este un organism democratic, niciunul dintre comisari nu a fost ales prin vot democratic. Cetăţenii europeni nu prea au la îndemână mijloace prin care pot trage la răspundere activitatea Comisiei. De asta, de exemplu există un comitet de etică ce se sesizează în cazul conflictelor de interese. Sancţiunea aplicată lui Verheugen este de o importanţă şi gravitate excepţională. În nici un caz nu poate fi privită ca o frecţie la picior de lemn. Comisia Europeană ia foarte greu astfel de măsuri. In cazul lui Verheugen a fost nevoită să îi impună restricţii, pentru că omul se folosea de influenţa dobândită pe perioada a două mandate de comisar, prin oferirea de servicii de lobby clienţilor – corporaţii sau instituţii – prin firma sa, European Experience Company GmbH.

Mihai Goțiu: În reacția ulterioră protestului, Victor Ponta v-a acuzat ați fi în eroare, nu ați fi informați (același lucru l-a spus și Verheugen în timpul ceremoniei), sugerând, implicit, nu ați fi persoane avizate pronunțați.Domnişoarele care au protestat şi care aveau şase-şapte-opt ani pe atunci când se negocia ca România devină membră a UE sunt azi cetăţeni europeni ai UE datorită lui Gunter Verheugen. România a negociat bine, iar Gunter Verheugen a fost cel mai corect partener pe care l-a avut România., a spus Ponta. Cum comentezi aceste declarații?

Ramona Duminicioiu: Am 30 de ani şi votez de multă vreme. Cetăţenii – femei sau bărbaţi – nu au nevoie să îşi motiveze protestul cu buletinul în mână. Nu poţi să spui că România a negociat bine, şi să aştepţi ca oamenii să te creadă pe cuvânt. Afirmaţiile astea trebuie demonstrate. Nu există dovezi care să ne arate ce eforturi au făcut reprezentanţii români de la vremea respectivă în procesul de negociere pentru aderare la UE. Realitatea e că oamenii ştiu prin ce proces umilitor a acceptat România toate condiţiile impuse de UE. La capitolul Agricultură – cel mai important – nu s-a negociat deloc, reprezentanţii români de la vremea respectivă acceptând în genunchi toate condiţiile impuse de Comisia Europeană prin Gunter Verheugen. România nu se află pe picior de egalitate cu celalte state membre. Noi am fost “integraţi” ca rudele de la ţară în curtea boierului.

Mihai Goțiu: În România, și nu doar în România, activitățile de tip lobby sunt percepute de o mare parte a publicului larg ca fiind ”normale”. În ce măsură reprezintă lobby-iul o normalitate ?

Ramona Duminicioiu: Teoretic lobby poate face oricine şi activităţile de lobby au o varietate aşa de mare, încât e greu să stabileşti exact ce se înscrie în definiţia lobby-ului. Lobby-ul profesional, practicat de corporaţii pentru propriul profit produce injustiţie economică, socială şi de mediu. La nivel european, internaţional, felul în care se face lobby a căpătat proporţii rafinate şi în unele cazuri dubioase, care nu au nici o limită etică. Prin comparaţie cu un cetăţean obişnuit, o companie multinaţională are acces mult mai uşor la informaţie, la oficiali, la serviciile experţilor, la mass media – prin banii de care dispune. Lobby-ul corporatist presupune complicitatea unor actori politici cum e Gunter Verheugen şi alimentează slăbiciunea din sistem – corupţia. Şi aşa factorii de decizie sunt izolaţi de cetăţeni şi de realitate şi nu sunt capabili de viziuni pe termen lung. Dacă peste asta adaugi practicile murdare ale unei companii ca Monsanto, Chevron sau Roşia Montana Gold Corporation, care solicită decizii politice în numele propriului profit, promiţând marea cu sarea, obţii un mediu politic infect, de la care nu are cum să vină o schimbare în bine. Nu ştiu dacă lobby-ul e o normalitate, dar cu siguranţă că lobby-ul corporatist e o anomalie a societăţii. Şi ghici ce, oamenii sunt mai lucizi şi mai curajoşi decât cred guvernul, preşedintele şi parlamentul.

***

1- Note:

Despre conflictul de interese al lui Verheugen:

Comunicare oficială, decizia CE (aici)

Recomandare a Comitetului de Etică a CE

Solicitare informaţii secretariat general CE – cabinet Jose Manuel Barrosso, către Verheugen

Activități de tip lobby:

Discursul lui Verheugen la evenimentul Biotechnology Policy Day High Level Roundtable Brussels, 22 septembrie 2005

Discurs Verheugen 2005
Declaraţie Verheugen: “Polonia trebuie să se întrepte spre gazele de şist”
***

O altă analiză despre protestul de la Cluj, puteți citi și pe Ziare.com (aici)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

4 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!