RSS Feed

EXCLUSIV: Stenogramele întâlnirii cu membrii Comisiei Demolatorilor la Roşia Montană. Doamna Raluca Turcan, domnilor Barbu, Igaş & Co, cum stăm cu buna-credinţă? (VIDEO: ce nu a văzut Comisia)

vezi toate articolele de
22 Aug 2013 la 13:27 108 comentarii 4545 vizualizari.

Prima parte a articolului prezent reprezintă transcrierea unor fragmente din conferinţa de presă susţinută la Roşia Montană de către ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi reprezentanţii Comisiei Demolatorilor (fosta Comisie reunită a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru relaţia cu UNESCO). Să nu vă mire calificativul “EXCLUSIV” pentru înregistrări din cadrul unei conferinţe de presă: chiar dacă la conferinţă au fost peste 20 de ziarişti locali şi corespondenţi ai unor instituţii media centrale, exceptând VoxPublica, posibil Vice (Oana Moisil), Observatorul Urban (Adrian Bălteanu) şi eventuale preluări, nu veţi avea ocazia să citiţi în altă parte aceste fragmente. Toţi ceilalţi jurnalişti s-au rezumat să consemneze mesajele transmise, conform regiei organizatorilor, de către ministrul Barbu şi membrii comisiei, la începutul conferinţei de presă. Mai mult, “presa de serviciu” nu a avut nicio jenă să încerce să blocheze întrebările (şi răspunsurile) care nu erau pe “desfăşurător”, ori să pună întrebări din categoria “nu-i aşa că…?”. Sesizând penbilul situaţiei, chiar membrii Comisiei şi ministrul Barbu au fost nevoiţi să-i pună la punct pe aceşti jurnalişti încorporaţi.

Cu toate acestea, promisiunea preşedintelui Comisiei, Traian Igaş, şi ai altor membri ai comisiei, conform căreia “au disponibilitate de a sta chiar şi până dimineaţă pentru a lămuri lucrurile” a fost o simplă fumigenă. “Disponibilitatea” s-a încheiat după aproximativ jumătate de oră de întrebări şi răspunsuri puternic bruiate.

***

(…)

“Stăm la dispoziţia d-voastră cât e nevoie” Sau nu?

Mihai Goţiu: …de asemenea, organizaţiile locale şi-au manifestat dorinţa de a discuta cu reprezentanţii Comisiei şi sunt curios domnule Igaş dacă veţi răspunde acestei invitaţii, pentru că, până una alta, aţi mers după un program care a fost organizat de o parte… Pentru doamna Turcan, pentru că aţi invocat locurile de muncă, ştiu şi este oficial pe site-ul Primăriei din Câmpeni un plan privitor la strategia de dezvoltare economică a localităţii. La capitolul “Ameninţări” scrie negru pe alb că e vorba de proiectul minier de la Roşia Montană, care poate să distrugă locuri de muncă în domeniile tursimului, agriculturii şi prelucrării lemnului, pentru că dacă sunt distruse sute de hectare de pădure în zonă e o ameninţare pentru fabricile de mobilă din Câmpeni, în care lucrează peste o mie de oameni. Aşadar, sunt curios dacă se iau în calcul, atunci când se vorbeşte despre crearea de locuri de muncă prin proiectul minier, şi câte locuri de muncă or să dispară.

Traian Igaş: Prima şi ultima întrebare de la d-voastră… I-am invitat pe toţi reprezentanţii ONG-urilor… n-a venit acest ONG (Alburnus Maior şi, de fapt, nu au venit nici reprezentanţii Fundaţiei Culturale Roşia Montană – n.a.). Un coleg de-al nostru a discutat telefonic cu preşedintele ONG-ului (Eugen David – n.a.), a refuzat să participe la această întâlnire…

Mihai Goţiu: Vi se pare normal ca o parte să aibă 15 minute la dispoziţie, iar cealaltă parte să poată să-şi prezinte argumentele câteva ore?

Traian Igaş: Aşa cum nici… aici în conferinţa de presă am zis că stăm la dispoziţia d-voastră cât e nevoie, aşa stăteam şi pe partea cealaltă…

Mihai Goţiu: V-au invitat (la sediul Alburnus Maior – n.a.), la finalul acestei conferinţe de prese veţi sta de vorbă cu ei sau nu?

Traian Igaş: Am avut disponibilitate pentru toată lumea… să ne întâlnim.

Mihai Goţiu: Aveţi în continuare disponibilitate sau nu?

Traian Igaş: Categoric, avem în continuare disponibilitate pentru toată lumea. Nu avem o problemă cu nimeni. Noi am vrut să ne documentăm în aşa măsură încât să avem… cum să spun… toate punctele de vedere ale tuturor, pentru că… deschiderea din partea noastră este una totală şi…

(bruiaj din spatele meu, din partea “colegilor” de presă)

Mihai Goţiu: Numai o secundă… ştiu că, în continuare vă aşteaptă. Veţi sta sau nu de vorbă cu dânşii? Vă aşteaptă jos (la sediul Alburnus Maior – n.r.). Întrebarea e dacă veţi sta sau nu de vorbă cu ei?

(bruiaj de la presa de serviciu – Cezar Firu, corespondent Radio România Cluj, adresată jurnaliştilor: “d-voastră sunteţi purtătorul lor de cuvânt?”  şi o intervenţie iritată a Gabrielei Vrânceanu Firea: “V-a spus şi domnul  preşedinte, ce… vreţi să vă spună şi în altă limbă?”)

Traian Igaş: Am spus că noi, pe fond, am fost deschişi pentru toată lumea.

Mihai Goţiu: Adică aici (la sediul administrat de către RMGC – n.a.) sunteţi dispuşi să discutaţi cu ei, în altă parte nu sunteţi dispuşi?

Raluca Turcan: Haideţi să clarificăm un lucru. Noi am transmis…

(bruiaj din partea presei de serviciu, acelaşi Cezar Firu, de la Radio România: „băi, colegul Goţiu… lasă să răspundă oamenii, nu să…” – culmea e că Cezar Firu a fost cel care a intrat peste Raluca Turcan, în timp ce răspundea la întrebări… alte voci „de serviciu”, din spatele meu: „vrem să punem şi noi întrebări”, asta chiar dacă Traian Igaş afirmase că va fi timp pentru toate întrebările, din nou Cezar Firu: „Ce pui întrebări de…?”, Constantin Popa, membru al Comisiei: „Lăsaţi-l, domnule să vorbească”)

Raluca Turcan: … o precizare pentru d-voastră. Consilierii comisiei ne-au spus că au transmis invitaţia cu locaţia exactă de câteva zile şi am primit confirmări din partea domniilor lor că vor participa la această discuţie, în această locaţie. Am înţeles că ei…

Mihai Goţiu: Cine v-a spus că au fost confirmări?

Raluca Turcan: Consilierii noştri. Deci eu vă transmit punctul de vedere al staff-ului acestei comisii. Faptul că ei s-au răzgândit şi vor să ne cheme în alt loc nu mi se pare corect. Atâta timp cât noi am spus stăm cât doriţi, până mâine dimineaţă stăm, vă ascultăm, tocmai pentru a ne forma o opinie cât se poate de echilibrată. Ei n-au vrut să vină şi atunci stau să mă întreb dacă este cumva bună credinţă sau lipsă de bună credinţă.

(…)

Constantin Popa: Eu i-am rugat telefonic să vină încoace (la sediul RMGC – n.a.), că-i aşteptăm. Ar fi fost corect din partea lor să vină-ncoace.

Oana Moisil (jurnalist independent, colaborator „Vice” şi „Formula As”): Am o completare. Aţi observat că la poarta acestei instituţii este un mare grup de oameni care lucrează la compania Gold Corporation, care ne-au bruscat şi care au încercat să ne oprească să intrăm în curte pe motiv că suntem din opoziţie, inclusiv pe mine…

(intervine o altă voce din presa de serviciu: „întrebări de ziarist, vă rog frumos”; Mihai Goţiu: „E o întrebare de ziarist”… alte voci din cor se bagă peste, acoperind câteva secunde replicile)

Constantin Popa: M-am oferit special să mă duc eu după dumnealor.

Mihai Goţiu: Întrebarea Oanei e foarte pertinentă. Aveţi în spatele meu (corul jurnaliştilor de serviciu, iritaţi de întrebările care nu erau pe listă – n.a.) un răspuns de ce nu vin oamenii aici. Vi se pare normal ca cei din opoziţie să vină aici, în asemenea condiţii?

Altă „jurnalistă de serviciu”, din spate: N-aţi fost bruscat, aţi fumat o ţigară liniştit, în faţă (ce-i „scăpase” doamnei/domnişoarei a fost că ameninţările, înjurăturile şi bruscările au fost suportate înainte de a intra în curte, dar au continuat şi în curte, în timp ce eu şi Oana am încercat să facem interviuri cu alte persoane prezente – primarii din Roşia Montană şi Câmpeni şi Alexandru Vulpe  – n.a.).

Oana Moisil: Eu am fost bruscată, împinsă…

(Alte intervenţii din spate, care o întrerup pe Oana)

„Am văzut nişte imagini… nu suntem copii”

Traian Igaş: Haideţi să… mai sunt nişte întrebări, pentru domnul Barbu, doamna Turcan… domnul ministru?

Daniel Barbu: Doamna Turcan…

Raluca Turcan: Da, m-aţi întrebat de locurile de muncă… V-aş răspunde printr-o întrebare: dacă dispar nişte locuri de muncă dintr-o industrie care, într-un final, va duce la dispariţia pădurilor şi sunt înlocuite cu alte locuri de muncă într-o industrie modernă, care pune accent pe mediu şi pe patrimoniu, d-voastră ce aţi alege? Întrebare la care cei care vor citi publicaţia d-voastră vor găsi un răspuns.

Mihai Goţiu: Răspunsul l-a oferit Joseph Stiglitz, laureat Nobel pentru economie, legat de efectele unor astfel de proiecte la nivel mondial. Vă pot pune la dispoziţie cartea…

Raluca Turcan: Eu am văzut efectele extraordinar de pozitive ale unor investiţii… au fost şi prezentate în cadrul unei discuţii pe care am avut-o… a unor investiţii în minerit, concomitent cu dezvoltarea obiectivelor de patrimoniu şi crearea locurilor pentru turism.

Mihai Goţiu: Ne puteţi spune şi unde?

Raluca Turcan: Da… îmi scapă acum… în Austria şi Germania… şi în Noua Zeelandă.

Mihai Goţiu: Aţi fost acolo?

Raluca Turcan: Nu, am văzut imaginile înainte şi după… nu suntem copii… şi nici nu ne facem aici că muncim şi dăm răspunsuri. Eu vă spun un lucru: în orice loc mergeţi şi faceţi o fotografie cum arată un obiectiv înainte şi cum arată după o refacere putem să ne formăm o opinie. Eu cred că sunt un om raţional care pot să-mi formez o opinie, dacă mi se face o prezentare despre cum arăta o zonă întreagă înainte de o investiţie în minerit concomitent cu dezvoltarea obiectelor de patrimoniu şi cum arată după.

***

Comentarii

Cele de mai sus reprezintă doar o parte din înregistrările pseudo-conferinţei de presă organizate de ministrul Culturii şi Comisia Demolatorilor la Roşia Montană (voi reveni şi cu alte fragmente şi comentarii). Legat de fragmentele de mai sus, îmi permit câteva comentarii.

Pentru că s-a invocat buna-credinţă. Aşa cum a sesizat doamna Raluca Turcan, atât cititorii, cât şi membrii Comisiei, cei care, într-adevăr, acţionează cu raţionalitate, se pot/s-au putut convinge cine a acţionat cu bună-credinţă şi cine nu. După cum am arătat şi în articolul de ieri (aici), reprezentanţii opoziţiei NU au confirmat prezenţa la întâlnirea din sediul administrat de RMGC, fiind induşi în eroare (sau minţiţi) de proprii consilieri. Poziţia Alburnus Maior şi a organizaţiilor profesionale din domeniului patrimoniului era făcută publică încă de luni (detalii aici). După cum s-a putut observa şi în cadrul conferinţei de presă, o discuţie normală şi raţională cu opozanţii nu ar fi avut cum să se desfăşoare în sediul companiei în cadrul unei întâlnire care ar fi fost bruiată la fel cum a fost bruiată conferinţa de presă.. În plus, ar fi fost de bun simţ şi de bună credinţă (dacă vizita ar fi fost, într-adevăr, de documentare/informare) ca membrii Comisiei să asculte argumentele şi să viziteze şi sediile opoziţiei, pentru a vedea şi înţelege şi alternativa propusă de opoziţie –  deloc întâmplător, localnicii din opoziţie i-au aşteptat pe membrii Comisiei într-o pensiune agro-turistică, Hostel „La Gruber”, care funcţionează încă din 2008, şi care ar urma să fie demolată, proprietarii acesteia şi alţi proprietari din Roşia Montană urmând să-şi piardă locurile de muncă/sursele de venit pe care acestea le oferă).

În mediul online a început să circule şi transcrierea negocierilor dintre consilierul Comisiei şi Eugen David. Când acesta din urmă l-a întrebat pe consiler „de ce membrii Comisiei nu vor să oprească şi să discute cu ei?”, răspunsul a fost fără echivoc: „Nu vor” (vezi şi video de mai jos). Stimaţi membri ai Comisiei, acesta este răspunsul cu care v-aţi mandatat d-voastră consilierul?

Stimată doamnă Raluca Turcan (mă adresez d-voastră, pentru că aţi fost cea care a invocat „buna-credinţă” şi „raţionalitatea”), refuzând să vă întâlniţi cu localnicii din opoziţie, aţi ratat ocazia să constataţi pe viu (şi nu din power-point-uri şi fotografii) sursele de venituri şi de locuri de muncă distruse de proiectul RMGC. Nu v-a mirat şi nu i-aţi întrebat pe reprezentanţii RMGC de ce cele aproximativ douăzeci de case şi chiar sediul în care a avut loc conferinţa de presă, renovate de către RMGC (restaurarea înseamnă, totuşi, altceva, iar diferenţele le puteţi afla de la membrii organizaţiilor profesionale din domeniu) nu au fost introduse deja în circuitul turistic? Ce-i împiedică să facă acest lucru acum? Aţi fi aflat că, deşi se laudă că aceste case vor fi incluse în circuitul turistic, la ora actuală sunt folosite ca locuinţe de serviciu pentru diferiţi şefi din RMGC şi camere de oaspeţi pentru invitaţii lor. Aţi fi aflat că, în timp ce reprezentanţii companiei povestesc despre cum vor dezvolta ei turismul în Roşia Montană, opoziţia atrage deja mii de turişti în localitate în fiecare an. Şi aţi fi avut ocazia să constataţi că RMGC se laudă cu turiştii care vin la Roşia Montană pe perioada FânFest! Şi asta după ce, în timpul festivalului din 2011, corul angajat de către companie le transmitea turiştilor „să plece acasă” şi „că nu sunt doriţi la Roşia Montană”! Cine este de bună-credinţă şi cine de rea-credinţă, doamnă Raluca Turcan?

În scurta discuţie pe care am avut-o după încheierea conferinţei de presă (întreruptă de către organizatori în ciuda „disponibilităţii de a discuta oricât e nevoie, chiar şi până dimineaţă”) aţi lăudat intervenţiile făcute de companie în domeniul patrimoniului, deplângând starea în care ajunseseră unele clădiri din Roşia Montană. V-am spus şi atunci şi repet: acele clădiri au ajuns în acea stare DUPĂ ce au fost achiziţionate de companie . Doar după ce opoziţia şi organizaţiile profesionale din domeniu au atras atenţia asupra distrugerilor (peste 150 de case sunt deja demolate) şi doar după ce opoziţia a demarat, începând cu 2007, un program de restaurări la Roşia Montană, a început şi compania „să vopsească gardul”. Priviţi imaginile şi citiţi (câteva) reportaje pe care le-am realizat pe parcursul anilor şi răspundeţi apoi la întrebarea „cine acţionează cu bună-credinţă şi cine cu rea-credinţă”? (detalii aici, aici, aici).

Doamnă Raluca Turcan, făceaţi trimitere în cadrul conferinţei de presă de „imaginile” de dinainte şi de după demararea unor diferite proiecte miniere din lume (Austria şi Noua Zeelandă). Vă recomand să citiţi, chiar pe site-ul oficial al minei din Waihi, studiul de impact asupra populaţiei a proiectului minier pe care îl oferă ca model chiar RMGC. Studiul este realizat de către sociologi de la Universitatea Queensland din Australia chiar pentru compania minieră, Newmont, care deţine exploatarea din Waihi. O populație mult îmbătrânită în comparație cu media din regiune, cu tendința de a părăsi localitatea în momentul închiderii exploatării (peste 50%!), cu un număr dublu de probleme de sănătate mentală, invalizi și asistați sociali față de localități similare din regiune, cu venituri sub media din regiune, cu o educație sub media din regiune și cu probleme legate de violența în familie și consumul de alcool și droguri. Acestea sunt efectele reale ale exploatărilor miniere, dincolo de „imaginile” frumos colorate (detalii aici). Puteţi să căutaţi (d-voastră sau proprii consilieri) informaţii şi despre mina din Austria oferită ca exemplu de companie. Şi să comparaţi dezvoltarea localităţii (şi calitatea vieţii oamenilor) cu alte localităţi din Austria, care beneficiază de aceleaşi condiţii naturale. Să vedeţi şi ce alte „surprize” se ascund în spatele fotografiilor „de dinainte şi de după”. Şi să vă puneţi apoi întrebarea: ce înseamnă, cu adevărat, locuri de muncă moderne şi (mai ales) durabile.

Pentru că am adus în discuţie (în cadrul conferinţei) argumentele laureatului Nobel pentru economie, Joseph E. Stiglitz, fost vice-preşedinte şi economist-şef al Băncii Mondiale. ”De prea multe ori, pentru țara respectivă, singurul avantaj legat de mină constă în puținele locuri de muncă pe care le creează, iar daunele ecologice create prin exploatare pot duce la dispariția unor locuri de muncă în alte locuri (de exemplu, în domeniul pescuitului, dacă se diminuează captura în apele poluate) și, uneori, în viitor, pot genera costuri bugetare imense, guvernul fiind silit să suporte costurile de ecologizare”, concluizionează laureatul Nobel, după o analiză macro-economică şi studii de caz (muncă de teren) a zeci de exploatări miniere din întreaga lume (Joseph E. Stiglitz, ”Mecanismele globalizării”, Ed. Polirom, 2008, ”Cum scăpăm de blestemul resurselor”, pag. 127).

În cazul Roşia Montană, realizarea proiectului minier ameninţă (prin distrugerea a mii de hectare de păşuni, fânaţe şi păduri şi a patrimoniului cultural) mii de locuri de muncă din domeniile agriculturii, prelucrării lemnului şi turismului. Şi nu e vorba doar de Roşia Montană, ci de întreaga zonă. Planul strategic de dezvoltare economică a orașului Câmpeni (localitate vecină cu Roșia Montană), publică pe site-ul oficial, menționează în mod expres pericolul. La capitolul ”Mediu economic”, printre avantaje sunt enumerate: industria prelucrării lemnului de tradiție și dezvoltată în orașul Câmpeni; potențial turistic generat de așezare, relief, importanță istorică; potențial bun pentru dezvoltarea activităților economice producătoare de produse ecologice. La capitolul ”Mediu înconjurător”, avantajele sunt: existența terenurilor agricole și forestiere nepoluate; potențial vegetal (fructe de pădure, plante medicinale); condiții naturale prielnice dezvoltării zootehniei; fond piscicol și de vânătoare; proprietăți de terenuri suficiente pentru amenajări agricole; potențial silvic. La ambele capitole, este punctată marea amenințare a acestor dezvoltări: punerea în exploatare la suprafață a minereurilor aurifere din zonă pe sistemul prelucrării prin cianurare.

Ştiu că în timpul zilei de marţi v-aţi întâlnit şi cu primarul oraşului Câmpeni, Ioan Călin Andreş, care susţine atât că proiectul minier reprezintă “o oportunitate de dezvoltare”, cât şi faptul că “locuitorii Câmpeniului susţin proiectul minier”. O dublă minciună: primarul fiind contrazis de propria strategie de dezvoltare economică a oraşului şi de către proprii cetăţeni care, în decembrie 2012, au votat în majoritate împotriva proiectului minier (iar dacă vorbim de referendumul de anul trecut, cifrele vorbesc de la sine despre “susţinerea locală” a proiectului; în ciuda numeroaselor manipulări, nereguli, ilegalităţi etc., doar 27% dintre cetăţenii chemaţi la vot au răspuns afirmativ la întrebarea legată de proiectul minier).

***

Domnule Ministru Daniel Barbu, doamnă Raluca Turcan, domnilor Traian Igaş, Constantin Popa şi celorlalţi membri ai Comisiei, cele prezentate mai sus reprezintă extrem de sumar ceea ce NU AŢI AFLAT despre cazul Roşia Montană în timpul vizitei de documentare/informare pe care aţi întreprins-o în localitate. Câteva dintre argumentele sutelor de profesori universitari, academicieni şi cercetători din cele mai diferite domenii, care au studiat acest caz (inclusiv pe teren) şi datorită cărora s-au pronunţat împotriva forţei distructive a proiectului minier din considerente de mediu, de patrimoniu, sociale şi, nu în ultimul rând, economice. Invocarea bunei-credinţe, a documentării şi informării corecte, o puteţi face doar după ce ascultaţi şi aceste argumente şi nicidecum în urma unei vizite pur propagandistice la Roşia Montană, în care aţi refuzat să ieşiţi din programul şi regia gândite şi realizate de către departamentul de PR al RMGC.

Să nu vă faceţi iluzii că românii nu ştiu/nu cunosc toate aceste argumente ori că pot fi înşelaţi de mesajele manipulatoare ale companiei şi/sau de vizite de informare făcute „pe genunchi” de către diferiţi parlamentari ori alţi politicieni. De mesajele acestora, multiplicate de „presa de serviciu”. Din fericire, românii au şi alte medii alternative de informare, iar dacă la ora actuală opoziţia faţă de proiectul minier de la Roşia Montană este într-atât de mare la nivel naţional, acest lucru se datorează tocmai faptului că aceste argumente au ajuns/ajung şi la ei. Şi au capacitatea de a discerne cine acţionează cu bună-credinţă şi cine cu rea-credinţă. Şi să acţioneze în consecinţă.
***
VIDEO: Ce nu a văzut (sau nu a vrut să vadă) Comisia Demolatorilor şi presa încorporată companiei:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

108 comments
 • 1

  Mi se pare fascinant ca aceasta Comisie pentru UNESCO nu discuta despre UNESCO, ci despre un proiect minier, adica “analizeaza” lucruri ce nu intra in aria lor de competenta.

 • 2

  [...] EXCLUSIV: Stenogramele întâlnirii cu membrii Comisiei Demolatorilor la Roşia Montană. Doamna Ral… Tweet [...]

 • 3

  Am citit, am văzut şi clipul. O mare silă.

  Nora
  2013-08-22 14:23:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Un articol foarte bun Mihai Gotiu! Felicitari!!! Chiar si locurile oferite de RMGC nu sunt sigure pt oamenii locului si asta datorita faptului ca sapaturile se vor face cu masinariile acelea mari (basculante si excavatoare), aduse din Canada care vin cu tot cu manipulanti, pentru ca in Romania nu cred ca exista specializare in manipulare a unor asemenea masinarii. Munca de jos le vor reveni romanilor si de aici vine si intrebrea: Cate mii de locuri de munca inti trebuie ca sa faci munca de jos la o exploatare de acest gen propusa de RMGC?

  eujiji
  2013-08-22 15:25:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Deci acum aia din comisie sunt de vina ca opozantii nu au vrut sa mearga la intalnire? Hai ca e culmea! Nu aveti argumente, asa ca va autovictimizati si incercati sa faceti scandal pe tema asta, doar ca sa faceti scandal.

  tudor
  2013-08-22 15:29:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @tudor: opozantii au confirmat venirea la intalnire printr-o scrisoare oficiala. Scrisoare in care spuneau clar ca nu sunt de acord sa vina sa discute in sediul RMGC (pentru ce motive, cred ca e simplu de vazut pe film). Si tot prin scrisoare le-au propus celor de la comisie sa vina la sediul Alburnus Maior, adica undeva la 300 de metri mai jos.
  Sau poate comisia nu suporta sa aiba discutii echilibrate si transparente decat in mijlocul trupelor RMGC aduse cu autocarul?

  Maxa
  2013-08-22 15:40:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @maxa daca era la 300 de metri distanta, de ce le era greu ONGistilor sa mearga sa vorbeasca cu comisia? Le era lene sa se deplaseze pana acolo? Sau poate stiau ca nu au ce sa zica intr-o discutie transparenta, bazata pe argumente, asa ca au recurs ca de obicei la acuzatii si la victimizare.

  tudor
  2013-08-22 15:49:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @tudor:

  E greu să înţelegi limba română? Dacă era, într-adevăr, o vizită de documentare/informare, membrii Comisiei ar fi avut OBLIGAŢIA să se ducă şi să discute cu toată lumea; dacă au intrat şi au văzut sediile rmgc aveau obligaţia să vadă şi sediile Alburnus Maior, cu atât mai mult cu cât au fost invitaţi în mod public; răspunsul reprezentantului Comisiei la întrebarea “de ce nu vin membrii Comisiei şi la sediul Alburnus Maior?” fost cât se poate de clar: “Nu vor” – în ce limbă (ca să o citez pe Gabriela Firea) vrei un răspunsul ca să înţelegi că reprezentanţii Comisiei au fost cei care au refuzat să se întâlnească cu localnicii?

 • 9

  @tudor: … sau poate te-ai uitat si tu la film si ai vazut ce era in fata cladirii detinute de RMGC.
  Sau poate ti se pare normal ca o comisie parlamentara “independenta” sa petreaca 5 ore cu RMGC si in sediul RMGC si sa refuze sa se deplaseze un sfert de ora sau sa se opreasca un sfert de ora la cealalta parte. Poate nu stii, dar drumul de la sediul detinut de RMGC catre iesirea din sat trece prin fata sediului Alburnus Maior. Era simplu sa se opreasca in drum spre Bucuresti, nu crezi?
  Sau poate o fi fost din cauza ca parlamentarii nostri circulau cu masinile RMGC? LOL

  Maxa
  2013-08-22 15:59:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @tudor: ce spui tu e de fapt cam asa:
  - ce daca comisia parlamentara si guvernamentala a stat tot timpul cu cei de la RMGC, au mancat si au baut impreuna, au vizitat locurile din Rosia numai cu ghidaj de la RMGC?
  - ce conteaza ca au fost plimbati peste tot cu masinile RMGC?
  - ce conteaza ca in fata sediului RMGC au fost aduse trupe de presiune ale RMGC din satele si orasele cu primari controlati de RMGC?
  - ce conteaza ca au tecut prin fata sediului Alburnus Maior si nu s-au oprit macar 10 minute?
  - ce conteaza ca au refuzat sa cheme la discutiile despre inscrierea in patrimoniul UNESCO exact acele organizatii profesionale care au propus inscrierea si au propus intalnirea?
  - ce conteaza ca stiau dinainte ca cei de la Alburnus Maior au anuntat dinainte ca nu vor participa in astfel de conditii?
  - ce conteaza ca misiunea lor acolo era sa se informeze, nu “sa fie informati” de RMGC?
  Ceea ce conteaza este doar ca alburnus maior nu a vrut sa se conformeze scenariului gandit si pus in practica de RMGC cu ajutorul comisiei.

  Maxa
  2013-08-22 16:06:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @mihai gotiu i-au invitat la dezbatere, au refuzat sa mearga. De ce au refuzat sa mearga? Nu inteleg. Nu voiau sa isi prezinte argumentele? Cum ziceti si dvs., opozantii au zis ca “nu vor”. Apoi se plang pe toate canalele ca nu au fost bagati in seama? Hai ca scartaie rau de tot treaba asta!

  tudor
  2013-08-22 16:18:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @maxa mi se pare normal ca cei de la comisie au petrecut timpul in locul in care era organizata dezbaterea. Ca doar nu era sa zica ca merg la dezbatere si apoi sa nu mearga Si mi se pare normal ca au invitat pe toata lumea la dezbatere. Nu mi se pare normal ca opozantii au refuzat sa mearga la dezbatere si apoi se plang ca nu au fost la dezbatere. E aberant!

  tudor
  2013-08-22 16:21:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @tudor: sa inteleg ca vi s-ar fi parut normal ca vizita sa fie organizata de Alburnus Maior, la sediul Alburnus Maior, ca membrii comisiei sa fi fost plimbati peste tot de Alburnus Maior si numai de Alburnus Maior si ca, mai apoi, comisia sa refuze sa se deplaseze si la sediul RMGC, aflat de altfel in drumul lor catre Bucuresti.

  Maxa
  2013-08-22 16:54:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @opozitia din taverna mohorata:
  @gradinita de copii:
  Pe langa ca nu intelegeti romaneste (consilierul de la Parlament a spus clar ca cei din comisie nu vor sa se vada cu opozantii, e chiar in finalul filmuletului) va mai si jeneaza coloana vertebrala. A altora, desigur.

  Maxa
  2013-08-22 18:36:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  “Compania petroliera Chevron a obtinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de sist intr-o noua zona din judetul Vaslui, a patra de pana acum, dupa ce Consiliul Judetean eliberase aceleasi document, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare, transmite Mediafax.”

  victor L
  2013-08-22 19:21:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @dumnezeu pentru o zi: tu care esti ala cu taverna sau ala cu gradinita?

  Maxa
  2013-08-22 19:55:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @revista nature: ai si tu un talent pe care-l are cam orice roman: sa stea pe margine si sa manance seminte.

  Kronospan
  2013-08-22 19:59:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @dumnezeu pentru o zi: nu stiu despre cine/ce vorbesti. Dar probabil ca nici tu.

  Maxa
  2013-08-22 20:02:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Maxa:

  n-are sens să-ţi pierzi vremea să răspunzi anonimilor cu acelaşi IP în spate; propaganda lor a ajuns acolo unde îi e locul

 • 20

  cum vreti ba sa se prezinte gotiu la confruntari cu opozitia ,cand el n-are oua sa raspunda comentariilor de pe blog si le sterge de fiecare data!.

  un fost luptator cu sticla
  2013-08-22 20:09:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Catre mercenarii care se fac ca nu inteleg si tot comenteaza pe-aici, un exemplu:
  un om, hai sa-i spunem tudor, are un conflict cu un dusman de moarte. tudor il uraste nespus pe dusmanul sau de moarte. Dusmanul sau de moarte il uraste nespus de mult pe tudor. Ar intra tudor in casa dusmanului sau de moarte ca sa discute cu judecatorul care mediaza conflictul?
  Niciodata.

 • 22

  Urmarim cu interes ! Mersi de articole !

  Voicu
  2013-08-22 22:18:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Gotiule, sincer sunt simpatizant de-al vostru. Dar cred ca era mai bine ca membrii fundatiei Alburnus Maior sa se prezinte in casa inamicului si sa-si sustina rgumentele. La o adica esti la mana acestor comisii, daca te incapatanezi si nu-ti calci pe orgoliu ai doar de pierdut. In astfel de situatii trece peste toate si faci tot ce poti sa-ti sustii cauza. Mai bine se prezentau in sediul rmgc si le dadeau acestora peste nas. Parerea mea doar.

  Goagal
  2013-08-22 23:11:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Goagal, ceea ce spui tu se traduce cam asa: capul ce se pleaca sabia nu-l taie. E buna diplomatia, dar pana la un punct, nu trebuie sa devii sclavul lor. Oricum, din cate am inteles eu din videoclip, Eugen David a incercat sa discute cu comisia, dar nu a avut loc de jandarmii care-l tineau. De-aia era bine daca puteam sa ma duc si eu acolo marti, sa stau pe marginea drumului sprijinit in furca, sa observ.

 • 25

  @Goagal:

  după cum s-a văzut şi la conferinţa de presă, n-ar fi avut loc nicio discuţie reală, pt. că la aceeaşi oră erau “programate” şi ong-urile rmgc-ului; dacă oamenii ar fi vrut să aibă o discuţie argumentată ar fi început “bruiajul” cum s-a întâmplat şi în conf. de presă; asta nu ar fi împiedecat însă membrii Comisiei să raporteze că a discutat şi cu Opoziţia – să nu fim naivi, n-a fost vorba de nicio documentare/informare, ci, un pur exerciţiu de PR, dar şi ăla prost regizat

 • 26

  Domnul ziarist si ONG-ul aplica tactica USL-ului (castigatoare atunci) cu boicotul lucrarilor si apoi pozarea in victime.
  De data asta nu merge. Cand USL-ul isi pune in cap ceva doar o stanca foarte puternica poate opri “tsunami-ul usl-ist” si cu mari pierderi. Alburnus Maior nu e acea stanca. Si discutiile pe tema UNESCO sunt doar de fatada. Astia de la putere au demonstrat ca nu au nicio scrupula in probleme mult mai sensibile din punct de vedere legal. La Rosia Montana au toate legislatia romaneasca si internationala de partea lor.
  Eu in locul vostru as incerca altceva. As incerca obtinerea unui loc in Consiliul de Administratie, sau drept de control pentru respectarea legislatiei sau normelor de mediu, as incerca obtinerea a cat mai multi bani pentru conservarea patrimoniului, garantia ca se fac cele mai bune drumuri din tara, ca se angajeaza in mod obligatoriu unde este posibil oameni din zona samd. A luat presa zeci de milioane de euro de la RMGC si ecologistii au ramas cu Fanfestul. Luati-le banii, cat mai multi, japca faceti cu ei.
  Cu USL la putere batalia e pierduta si nu aveti decat sansa “luptelor de gherila”.

  anonim cu alt IP
  2013-08-23 10:15:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Doar atat vreau sa spun: afirmatia “La Rosia Montana au toate legislatia romaneasca si internationala de partea lor.” este falsa.

 • 28

  @ flesh:
  Exemplu concret de “fals”? Nu e permisa exploatarea pe baza de cianuri in Romania si UE? Si acum se exploateaza in Romania aur cu tehnologie bazata pe cianuri.

  anonim cu alt IP
  2013-08-23 10:35:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @tudor: da-mi voie sa-ti adresez cateva cuvinte in matricea ta de dialog: du-te-n ma-ta de propagandist profanator de morminte!

  tara de prosti
  2013-08-23 10:45:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Legislatia actuala nu permite inceperea exploatarii. RMGC si-a intocmit proiectul crezand ca oamenii vor lua banii si apartamentele la bloc si vor pleca repejor. Ceea ce, bineinteles, nu s-a intamplat. Astfel ca proiectul, asa cum a fost depus, nu poate primi avizele, pentru ca nu tine cont de faptul ca oamenii inca locuiesc acolo. Nu exista lege care sa-i oblige pe oameni sa-si vanda pamanturile.

 • 31

  [...] Sursa [...]

 • 32

  Uite aici jeg: agerpres.ro/med../

  Nora
  2013-08-23 12:36:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  vice.com/ro/rea../

  ioan
  2013-08-23 12:56:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  [...] noi sîntem deștepți, condimentată cu nelipsiții mîncători de căcat din presa oficială voxpublica.real../. Share this:EmailFacebookTwitterPrintLike this:Like [...]

 • 35

  Cancerul politic nu tine seama nici de culoare, nici de orientare. Pupezele astea doua ar trebui sa stie ca tara asta e luata cu imprumut de la copiii nostri.

  denis
  2013-08-23 19:29:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @all

  Posts Tagged ‘germaniu’
  Nu e doar aur la Rosia. Celelalte metale valoreaza de patru ori mai mult decat tot aurul si argintul de acolo!
  11/09/2011
  Site-ul kamikaze publica un interviu cu inginerul Aurel Santimbrean, fost geolog sef al exploatarilor miniere de la Rosia Montana. Citez pasajele cele mai interesante din acest interviu, care releva ca valoarea zacamantului de la Rosia Montana pe care guvernul si presedintele de la Bucuresti vor sa o dea cadou nu este de “doar” peste 10 miliarde de euro ci undeva pe la 50 de miliarde de euro.

  Studiul celor 16 profesori de la ASE Bucuresti mentionat in interviu il gasiti aici, si aici. Interviul integral aici.

  “Reporter: Care este cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
  Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.

  Rep.: Cît aur este acolo?
  A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană este un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.

  Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
  A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.

  Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
  A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.

  Cantitățile din celelalte metale sunt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.“

  yehudy
  2013-08-23 20:04:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Din studil specialiştilor de la ASE. Potrivit unui studiu făcut în 1973 la Institutul de cercetări miniere de la Baia Mare), la Roşia Montană există:
  Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
  Argint: 7-11 gr/tona de minereu
  Germaniu: 20 gr/
  Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
  Titan: 1000 gr/tona
  Nichel: 30 gr/tona
  Crom: 50 gr/tona,
  Cobalt: 30 gr/tona
  Galiu: 300 gr/tona
  Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
  Bismut: 20 gr/tona,
  Feldspat potasic,
  Posibil să mai existe şi alte metale rare.

  Plecând de la estimarea de 200 milioane de tone a minereului de acolo se poate face evaluare a metalelor din zăcământ :
  AUR (1,5g/tona minereu)……….10.5 miliarde USD
  ARGINT (10g/tona)…………..1,3 mld. USD
  GALIU (300g/tona)……..13 mld. USD
  GERMANIU (20g/tona)……….5,2 mld.USD
  CROM (50g/tona)…………6,5 mld. USD
  VANADIU (2500g/tona)…….10 mld. USD
  Co, Ti, Ni, Bi, As şi feldspat potasic…………minimum.. 5 mld. USD TOTAL………………51,5 mld. USD

  Rezumatul afacerii Roşia Montană este următorul:
  Dăm:
  - resurse minerale:
  - Aur 313 t (circa 10 mil. uncii)
  - Argint 1.483 t
  - metale rare
  - patrimoniu vechi de 2000 ani
  -dezvoltare durabilă

  Luăm:

  – substanţe periculoase 1.581.760 t
  (din care cianură de sodiu 192.000 t )
  - dezastru durabil.
  hudy:

  Ana Armanca Ardeleanu
  2013-08-24 15:07:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  ziare.com/rosia../

  De aici puteţi descărca Studiul specialiştilor ASE legat de Roşia Montană.

  Ana Armanca Ardeleanu
  2013-08-24 15:10:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  @Alexandru: Mie mi se pare fascinant ca inca nu l-ati pus presedinte pe Tokes Laszlo.

  morosan
  2013-08-24 19:47:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  @yehudy:
  desprestiinta.r../ / 2 martie 2012 / Vă dau doar un exemplu geologic: “la Roşia Montană ar exista rezerve uriaşe de uraniu, wolfram, sau de titan, iar exploatarea aurului ar fi doar un paravan pentru a pune mâna pe adevărata valoare a zăcământului”. În calitate de specialist care lucrează la Roşia Montană de aproximativ 15 ani, care şi-a realizat teza de doctorat pe acest zăcământ, sunt în măsură să infirm astfel de informaţii ce nu sunt menite decât să creeze o imagine falsă şi o stare de suspiciune. Pentru a fi extrem de clar, subliniez că singurele resurse minerale ce există la Roşia Montană sunt minereurile auro-argentifere, respectiv aur şi argint. Spun acest lucru în calitate de autor şi co-autor a peste 20 de articole referitoare la Roşia Montană publicate în reviste ştiinţifice naţionale şi internaţionale, dar şi a numeroase comunicări ştiinţifice sau conferinţe la manifestări naţionale şi internaţionale (Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Spania, Irlanda).
  Minciuna are picioare cam scurtutze.

  Tokes Laszlo
  2013-08-24 19:58:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  @eujiji:

  Ce prosti au fost australienii, in a Papua New Guinea. Au dat basculante de 150 t pe mana papuasilor, care s-au dovedit asi in condus pana la marginea unor prapastii de ingheti, unde descarcau sterilul.

  Dom’ Jiji, fii mai retinut in ineptii. Te vede si lumea ailalta cat de patriote nationale esti . Ia-o mai incet !

  Tokes Lacy
  2013-08-24 20:15:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  @eujiji:

  Da’ la Rosia Poieni cine manipuleaza basculantele de 100 tone si excavatoarele-gigant ?

  “masinariile acelea mari… Canada.. .cu manipulanti… Romania… cred… manipulare… Munca de jos”

  Dom’ “Gigel”, ai o problema de sanatate. In mod sigur.

  Lacy
  2013-08-24 20:29:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  @Tokes Laszlo
  sa facem un scurt istoric al activitatii numitului Călin Gabriel Tămaş:
  2010: in cv-ul din 2010 scrie: Cercetări de geoarheologie, studii mineralogice şi gitologice în cadrul zăcământului Roşia Montană,
  Munţii Apuseni. Acestea au condus la o cunoaştere detaliată a lucrărilor miniere antice din acest perimetru
  minier şi totodată la o caracterizare mineralogica extrem de detaliată a minereurilor auro-argentifere. S-a
  pus in evidenţă prezenţa telururilor de aur si argint in cadrul unor corpuri de minereu, precum şi a unor
  minerale rare de germaniu.
  2011: devine persoana fizica autorizata (PFA)
  2012: participa la un studiu finantat de catre rmgc, dupa care scrie articolul citat de Tokes Laszlo.

  concluzie: in 2010 Călin Gabriel Tămaş stie de existenta germaniuli la Rosia Montana. in 2012, dupa ce a devenit PFA in 2011, participa la un studiu finantat de rmgc si, surpriza: nu mai exista germaniu, numai aur si arginti!

  asa ca am rezerve fata de rezultatele unui studiu facut in 2012 si finantat de rmgc.
  am mai multa incredere in studiul facut in 1973 si citat de catre fostul geolog sef al Rosia Montana: Domnul Aurel Santimbrean a fost geolog sef al exploatarilor miniere de la Rosia Montana, deci a fost zi de zi implicat in cercetarea minereurilor de la Rosia Montana.
  Călin Gabriel Tămaş este sef de lucrari la Universitatea Cluj napoca, deci ajunge in Rosia Montana cand ii cer interesele.

  am foarte mari rezerve fata de concluziile unui studiu finantat de rmgc!

  yehudy
  2013-08-25 12:44:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  cv-ul din 2010: qa.ubbcluj.ro/e../

  pfa: vrajitorul.eu/f../

  finantarea studiului: desprestiinta.r../
  CGT: O întrebare binevenită pentru a clarifica orice suspiciune legată de acest subiect. Cercetările efectuate la Roşia Montană s-au desfăşurat sub egida Ministerului Culturii şi Cultelor din România în cadrul “Programului Naţional de Cercetare Arheologică Alburnus Maior” şi nu sub tutela RMGC. Acest program de cercetare a fost coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi a fost susţinut financiar integral de compania RMGC conform legislaţiei în vigoare (OG 43/2000, completată prin Legea 378/2001 privind protejarea patrimoniului arheologic şi declararea unor situri de interes naţional, revizuită şi completată de Legea 462/2003, apărută în noiembrie 2003, precum şi de Legea 258/2006, apărută în iulie 2006). În acest cadru instituţional bine stabilit, cercetătorii sunt singurii responsabili de modul în care îşi conduc investigaţiile ştiinţifice şi tot ei sunt responsabili de producţia ştiinţifică.

  deci a fost finantat de rmgc si este “responsabil de productia stiintifica”. care raspundere nu implica nici un fel de consecinte penale.
  un studiu efectuat sub finantarea rmgc si coordonat de diferite ministere ale clasei politice care este innebunita sa vanda Rosia Montana pe 2 lei vrea sa ne convinga ca rmgc este ok:)

  yehudy
  2013-08-25 13:01:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  @Tokes Laszlo
  este adevarat ca valoarea studiului a fost de 600.000 euro? daca nu, care a fost valoarea studiului?
  cat a primit Călin Gabriel Tămaş de la rmgc pentru acest studiu?

  yehudy
  2013-08-25 13:17:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  de fapt guvernul nu ar mai trebui sa semneze contracte secretizate! fiecare contract sa fie pus in disacutie publica cu toate anexele!
  ce inseamna contracte secretizate semnate de alesii nostri, oricare ar fi ei?
  inseamna spaga la greu! acum este circul cu bechtel, ca nu se gaseste originalul! pai daca nu se gaseste originalul bechtel poate sa ne ceara 100 miliarde desapagubiri ca noi nu stim ce am semnat!
  stop la contracte secretizate!

  yehudy
  2013-08-25 13:40:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 47

  @all
  ar trebui ca proiectul Rosia Montana sa se faca sub semnatura privata, indiferent de functie. cine semneaza sa raspunda penal in cazul oricarei pierderi: monumente istorice pierdute, metale extrase si fara sa fie impuse de statul Roman

  yehudy
  2013-08-25 17:48:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 48

  @all
  sub semnatura privata inclusiv avariile ecologice.
  cine semneaza de la ministerul mediullui sa plateasca fizic, din propria avere, pentru orice catastrofa ecologica. ca acolo, unde se prefigureaza sa fie lacul de cianuri un versant este complet permeabil si cianurile vor ajunge in panza freatica. daca ministrul mediului sustine ca este ok, sa o faca sub semnatura privata si sa raspunda pana la ultimul banut!

  yehudy
  2013-08-25 18:05:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 49

  @yehudy:

  Nu cunosc acest aspect (600 mii euro, Gabriel Tamas), pentru ca nu sunt salariat Gold si nu imi permit sa intreb firma. Daca as sti, as raspunde.

  Totusi, nu cred ca a primit ceva semnificativ. Altii au fost. Cei din anii 2000. Firma a prelevat foarte multe probe, pe care le-a trimis la analize in Anglia. Nimeni, nici dl Tamas, nu cred ca ar semna in fals.

  Un astfel de stidiu poate costa mult mai mult, pentru ca e extrem de complex si pe el se bazeaza investitii de miliarde. Nu poate fi facut de o persoana, ci de un laborator superacreditat si foarte bine dotat. Sunt apelate mai multe, din motive evidente.

  Tokes Laszlo
  2013-08-25 19:07:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 50

  @admin
  nu de alta, dar vreau sa stiu daca site-ul are un admin corect si pe faza, sau un admin care mai trece pe la site din saptamana in saptamana:) totul poate fi inregistrat daca constat ca site-ul este lasat in paragina, dar nu asta este intentia mea! intentia mea este sa pot scrie liber ceea ce am de spus. daca voi mai intampina probleme o sa imiiau toate masurile de precautie sa dovedesc ca este un site care una spune si alta sustine:) de acu€€€m incolo o sa dau print screen la orice. ai inteles admin?

  yehudy
  2013-08-25 19:18:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 51

  @Tokes Laszlo
  600.000 este valoarea oficiala a studiului.
  dl. Tamas ar fi putut semna in fals daca nu este o semnatura privata care sa implice raspunderea privata.
  deja dl. tamas in 2019 stia ca la Rosia Montana exista germaniu, dar dupa ce si-a facut PFA in 2011, si dupa ce a fost platit pentru un studiu de rmgc in 2012 a uitat complet de existenta germaniului la Rosia Montana. si sunt numai cv-ul lui si declaratiile lui, salvate toate!
  deci un om care in 2010, dupa o tinerete de cercetari la Rosia montana spunea ca se gaseste germaniu acolo, dupa ce isi face PFA in 2011 si dupa ce este platit de rmgc in 2012 pentru un studiu, uita ca a descoperit germaniu inainte de 2010!
  sau studiul din 2012 este corect, deci nu exista germaniu si activitatea stiintifica a dl-ui Călin Gabriel Tămaş este zero inainte de 2010 (data publicarii respectivului cv) sau exista germaniu si studiul din 2012 este numai la comanda rmgc.
  nu se poate ca o data sa spuna ca exista germaniu, apoi, dupa ce devine PFA si este platit de rmgc sa spuna cu totul altceva!
  cred ca ar fi interesanta o ancheta in jurul personajului
  Călin Gabriel Tămas.
  pe de alta parte nu ati contestat interviul Dl-ui Aurel Santimbrean a fost geolog sef al exploatarilor miniere de la Rosia Montana. daca nu contestati acest interviu, sustinerea dvs fata de numitul (posibil inculpat) Călin Gabriel Tămas

  yehudy
  2013-08-25 19:42:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 52

  @Tokes Laszlo
  de altfel Călin Gabriel Tămas a devenit PFA in 5 octombrie 2011 si de atunci nu a mai depus nici un document la fisc. nu mi se pare corect:)

  yehudy
  2013-08-25 20:09:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 53

  @Tokes Laszlo

  probabil ca, pe ultima suta de metri, dl. Tămas va fugi in ungaria. taxe aici nu declara de 2 ani. la Rosia Montana minte sub semnatura (in 21010 spune ca este germaniu, in 2012 cand face un studiu platit de rmgc spune ca nu exista germaniu).

  traiasca patrihotii nationali, in frunte cu dl. Tămas si cu dvs., Tokes Laszlo:)

  yehudy
  2013-08-25 20:16:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 54

  @yehudy:

  Te rog sa imi indici exact studiul din 2010, in care dl Tamas fixeaza LOCUL (zacamant-localitate) in care se gaseste germaniul.

  Tokes Ladislau
  2013-08-26 12:54:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 55

  @yehudy:

  “un om care in 2010, dupa o tinerete de cercetari la Rosia montana spunea ca se gaseste germaniu acolo, dupa ce isi face PFA in 2011 si dupa ce este platit de rmgc in 2012 pentru un studiu, uita ca a descoperit germaniu inainte de 2010″.

  Te rog sa indici exact si documetul public la care ai avut acces si care probeaza cei 600 mii euro, primiti de dl Tamas de la RMGC pentru studiu. Personal, am indoieli.

  Fara a avea pretentii de mare patriotism, national, iti multumesc pentru urari.

  Dar te rog sa nu uiti rugamintile din cele 2 poastere, pentru informatiile publice la care ai avut acces.

  In asteptare, ramane valabil desprestiinta.r../ / 2 martie 2012 /:

  “majoritatea dezbaterilor sunt realizate de aşa-zişi specialişti, auto-proclamaţi şi atoate-ştiutori, care de fapt nu au competenţele care lasă să se înţeleagă că le-ar deţine …. Vă dau doar un exemplu geologic: “la Roşia Montană ar exista rezerve uriaşe de uraniu, wolfram, sau de titan, iar exploatarea aurului ar fi doar un paravan pentru a pune mâna pe adevărata valoare a zăcământului”. În calitate de specialist care lucrează la Roşia Montană de aproximativ 15 ani, care şi-a realizat teza de doctorat pe acest zăcământ, sunt în măsură să infirm astfel de informaţii ce nu sunt menite decât să creeze o imagine falsă şi o stare de suspiciune. Pentru a fi extrem de clar, subliniez că singurele resurse minerale ce există la Roşia Montană sunt minereurile auro-argentifere, respectiv aur şi argint. Spun acest lucru în calitate de autor şi co-autor a peste 20 de articole referitoare la Roşia Montană publicate în reviste ştiinţifice naţionale şi internaţionale, dar şi a numeroase comunicări ştiinţifice sau conferinţe la manifestări naţionale şi internaţionale (Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Spania, Irlanda)” (dr. geolog Calin G. Tamas).

  Germaniul e prezent in alt zacamant, situat in afara perimetrului Rosia Montana. Anume la Bucium-Izbita (in linie dreapta la 12 km), unde dumnealui a lucrat acum 50 ani. Mosul a incurcat borcanele. Dl dr. geolog Tamas, cu un cv fara partid si securitate, mai are de “invatat” multe de la tov. geolog Santimbrean, pensionat in ‘87-’89, dupa o cariera fructuoasa pe multiple planuri.

  RMGC apeleaza la astfel de analize la un laborator acreditat international din Londra, Englitera.

  D. Yehuda, pana una alta sa intelegi totusi ca n-am avut si n-am nici o servitute pe relatia RMGC. Bani sau altele, zero. Nimeni n-a cerut, nimeni n-a dat.

  “Citeste si da mai departe!”. Pana cand administratorul nu va face ce i-ai cerut, si care te onoreaza in mod deosebit.

  Tokes Ladislau
  2013-08-26 15:35:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 56

  @yehudy:

  O biografie neromantata a tov. Santimbreanu ar fi interesanta. Nu o afisez. Dar nu se poate merge pe “sa creada lumea numai ce vreau eu”. Mai sunt destui care il cunosc.

  Tokes Ladislau
  2013-08-26 15:39:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 57

  @yehudy:

  plaiuluminatu.ro/articol–177–25–3248–Albaiulienii-au-sarbatorit-1.882-de-ani-de-la-infiintarea-localitatii-Rosia-Montana.html

  Articol “Albaiulienii au sarbatorit 1.882 de ani de la infiintarea localitatii Rosia Montana
  Revista nr. 171, 07-02-2013, autor Alexandru Mitchievici” (cauta cu google).
  . . . . . . . . . .
  “Unul din punctele expuse de ing. geolog Aurel Sântimbrean, şi întărite de roşianul Zeno Cornea, este acela că „investitorii” străini nu caută aur în apuseni, ci alte metale mult mai scumpe decât aurul sau argintul. Este vorba de aşa-numitele metale rare: URANIUL, seleniu, indiu, galiu, germaniu, arseniu, titan, molibden, vanadiu, nichel, cobalt.”

  Uraniul, e imu pe lista d. Sntimbrean. A renuntat la el. Nu o iau ca minte copios, ci ca incurca si borcanul asta. Varsta. Peste 80. Dea-i Domnul sanatate, dar sa invete sa nu minta.

  Tokes Ladislau
  2013-08-26 15:57:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 58

  @Tokes Ladislau, referitor la germaniu
  cv-ul din 2010: qa.ubbcluj.ro/e../
  “III. Realizare remarcabilă
  Cercetări de geoarheologie, studii mineralogice şi gitologice în cadrul zăcământului Roşia Montană,
  Munţii Apuseni. Acestea au condus la o cunoaştere detaliată a lucrărilor miniere antice din acest perimetru
  minier şi totodată la o caracterizare mineralogica extrem de detaliată a minereurilor auro-argentifere. S-a
  pus in evidenţă prezenţa telururilor de aur si argint in cadrul unor corpuri de minereu, precum şi a unor
  minerale rare de germaniu”

  yehudy
  2013-08-26 19:43:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 59

  @Tokes Ladislau

  de altfel, dl. Călin Gabriel Tămas nu este un cercetator independent si obiectiv.
  1. el participa la evenimentele organizate de rmgc si sustine rmgc la actiunile organizate de rmgc. un cercetator obiectiv isi incheie studiul si orice legatura cu rmgc.
  2. la fel, dl. Călin Gabriel Tămas a primit aprobare de la primaria Cluj-Napoca pentru constructia unei case in data de 22.05.2012. vezi mai jos:

  1. nineoclock.ro/e../
  European Minerals Day, celebrated in Rosia Montana
  BUSINESS | NINEOCLOCK | MAY 18TH, 2013 AT 9:00 PM
  • A new edition of the European Minerals Day will be marked in Rosia Montana and Alba Iulia and will include documentary films, scientific lectures on the topic of minerals, discussions about the role of minerals in our life and a workshop on traditional gold panning
  • The actions are organized by Rosia Montana Gold Corporation, the company which is due to develop here the most modern mine in Romania

  The European Minerals Day (EMD), an event organized by the European institutions and local partners every two years, will be celebrated also in 2013 in Romania, in Rosia Montana, through a series of events dedicated to the public at large. The organizer of the manifestations, Rosia Montana Gold Corporation, has prepared various activities, from documentary films and lectures on the topic of minerals, to practical geologic activities that include a workshop on traditional gold panning.
  “In Romania, we celebrated the European Minerals Day for the first time in Rosia Montana in 2009. Ever since, RMGC has become a constant supporter of the manifestations dedicated to this event. Through the actions prepared for this year, we want to highlight the importance of minerals and the essential role they play in our life, from increasing the quality of life to economic development, by creating jobs in mining and in related industries”, said Dragos Tanase, Managing Director, Rosia Montana Gold Corporation.
  The 2013 EMD in Rosia Montana will be held from May 20th to 26th. Between May 20th and 23rd, pupils from “Ion Agarbiceanu” General School from Bucium, “Simion Balint” General School from Rosia Montana, Secondary School from Campeni, “Avram Iancu” National College from Campeni, “Horea, Closca si Crisan” School Group from Abrud, and Forestry School Group from Campeni will take part in interactive presentations on the importance of minerals in daily life. Following a contest, 40 of them will then have the opportunity to visit the Gold Museum from Brad, Hunedoara County.
  University Professor Ph.D. Gheorghe Popescu will deliver the lecture “The Economic Geology of Gold. The Romanian Gold” on Thursday, May 23rd, at “1 Decembrie 1918” University from Alba-Iulia, and Univ. Lecturer Ph.D. Calin Tamas will deliver a course for students of the Geology Faculty within Babes-Bolyai University from Cluj-Napoca on Friday, at the “Gold of the Apuseni Mountains” exhibition in Rosia Montana, on the topic of “The history of minerals and mining”. The practical part of the course will then take place in the underground, in Catalina-Monulesti Gallery, which preserves traces of mining exploitation since the times of the Romans.

  2. primariaclujnap../

  218 22.05.2012
  TAMAS MIRELA SI TAMAS
  CALIN GABRIEL
  LUCIAN MATIS NR.1 Locuinta D+P+M

  yehudy
  2013-08-26 20:22:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 60

  @Tokes Ladislau
  stimate domn, am fost pe site-ul rmgc.

  1. ultima situatie financiara prezentata de rmgc este din 2010. nu mi se pare in regula pentru o companie serioasa!
  2. am citit “opiniile expertilor”. dl. Călin Gabriel Tămas nu este citat nicaieri. deci “expertul de larga recunoastere internationala”, seful de lucrari Călin Gabriel Tămas nu este recunoscut ca expert de rmgc.
  3. rmgc nu publica nicaieri lista studiilor finantate de ea, si cu ce suma a finantat acele studii. iar nu mi se pare in regula. o firma corecta ar fi declarat din mandrie ce studii a finantat si cu ce sume!

  concluzia: site-ul rmgc este o abureala care a ramas la nivelul anului 2010. putine evenimente de dupa 2010 sunt prezentate. faptul ca nu publica studiile finantate si sumele inseamna ca se fereste de acest lucru.
  rmgc nu pare a fi o firma corecta, ci una oportunista! sa vedem pe site-ul rmgc actualizate toate datele financiare, evenimentele si participantii, studiile platite si sumele cu care au fost platite!
  cand rmgc face asta (poate nu are personal pentru asta, deci este falimentara; sau poate nu este interesata de asta, deci nu este corecta) vorbim din nou.
  pana in prezent site-ul rmgc nu ofera date complete la zi in nici un domeniu important. numai bla-bla de genul actualei clase politice.

  yehudy
  2013-08-26 21:05:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 61

  @all

  sper ca rmgc sa publice si toate datele privind contractele de consultanta, contractele juridice cu diferite firme de avocati, toate datele privind contractele incheiate cu persoane fizice sau juridice din romania. si valoarea lor. asta ar dovedi ca este o firma corecta care nu are nimic de-a face cu coruptia. dar sunt sigur ca este acelasi lucru cu cautarea contractului cu bechtel.

  o firma serioasa care se lauda cu crearea de locuri de munca in Romania ar trebui sa publice toate datele privind ce contracte a incheiat pana acum in Romania: societatea (sau poersoana fizica) si valoarea! ar fi cel mai interesant lucru!

  yehudy
  2013-08-26 21:20:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 62

  @Tokes Ladislau
  stimate domn, ignori si te faci ca nu ai citit comentariul Doamnei Ana Armanca Ardeleanu! ignori acest comentariu pentru ca nu ai argumente impotriva!
  stimate domn citeste mai jos, cu punct si virgula!

  “Din studil specialiştilor de la ASE. Potrivit unui studiu făcut în 1973 la Institutul de cercetări miniere de la Baia Mare), la Roşia Montană există:
  Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
  Argint: 7-11 gr/tona de minereu
  Germaniu: 20 gr/
  Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
  Titan: 1000 gr/tona
  Nichel: 30 gr/tona
  Crom: 50 gr/tona,
  Cobalt: 30 gr/tona
  Galiu: 300 gr/tona
  Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
  Bismut: 20 gr/tona,
  Feldspat potasic,
  Posibil să mai existe şi alte metale rare.

  Plecând de la estimarea de 200 milioane de tone a minereului de acolo se poate face evaluare a metalelor din zăcământ :
  AUR (1,5g/tona minereu)……….10.5 miliarde USD
  ARGINT (10g/tona)…………..1,3 mld. USD
  GALIU (300g/tona)……..13 mld. USD
  GERMANIU (20g/tona)……….5,2 mld.USD
  CROM (50g/tona)…………6,5 mld. USD
  VANADIU (2500g/tona)…….10 mld. USD
  Co, Ti, Ni, Bi, As şi feldspat potasic…………minimum.. 5 mld. USD TOTAL………………51,5 mld. USD

  Rezumatul afacerii Roşia Montană este următorul:
  Dăm:
  - resurse minerale:
  - Aur 313 t (circa 10 mil. uncii)
  - Argint 1.483 t
  - metale rare
  - patrimoniu vechi de 2000 ani
  -dezvoltare durabilă

  Luăm:

  – substanţe periculoase 1.581.760 t
  (din care cianură de sodiu 192.000 t )
  - dezastru durabil.
  hudy:”

  yehudy
  2013-08-26 22:35:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 63

  @yehudy:

  In perimetrul acordat RMGC nu exista asa ceva. Nu stiu la ce perimetru se refera studiul ASE bazat pe ceva declarat de d.Santimbrean, ca ar fi fost gasit in 1973 la ICPMN B-M, intr-un drob de 350 kg expediat de dsa. E vorba de omul-uraniu (omul atomic).

  Germaniul e in alta parte (sursa nu e RMGC). Nu am sa citez tabelele cu compozitii, publicate de RMGC, care nu contin asa ceva. Nici nu cred ca exista. Daca firma ar fi prinsa cu minciuna (aceste elemente ar fi in namolul rezidual tehnologiei), statul ar inaspri si mai mult pretentiile fata de cele prezentate amplificate in aceasta luna.

  Daca firma are ceva de spus, sa spuna ea. Insa de cand cu mitomania uraniului, intre timp retrasa, nu mai cred nimic venit din goarna mosului, care e frustrat de mai multe refuzuri venite din partea RMGC. Asa procedez si in viata personala. Asta sunt eu.

  In ipoteza ca totusi ar fi asa, ma intreb ce stia d.Santimbrean despre tehnicile de sampling, cand si daca a trimis drobul de 350 kg la B-M. Posibil ceva nereprezentativ, adica dintrun filon. Cred ca in perimetrul alocat RMGC nu exista germaniu in concentratii de acest ordin de marime. Nici celelalte, pentru ca s-ar regasi in AMD (apele acide de mina). Ele sunt indicatorul cel mai bun. Daca am timp, am sa caut mai concret.

  Tokes Lacy
  2013-08-27 01:16:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 64

  @yehudy:

  D. Yehuda (yehudy), nicaieri dezvoltarea durabila nu e asociata, in secolele 20 si 21, cu explatarea aurului. Nici in reglementarile UE.

  Despre cele 192 mii t cianura de sodiu si ce se intampla cu ele. In rezumat, cianura WAD va dispare, iar celalalta va fi fixata ca in caramizi. Numai in statia de epurare concentratia ei va scade cel putin de 70 ori, deci si masa mare. De restu se ocupa mama natura, ca in celelalte iazuri de depozitare-decantare din lume. In cativa ani. Mijloace active, ieftine (nutrienti), accelereaza mult.

  Voi reveni.

  Shalom!

  Tokes Lacy
  2013-08-27 01:29:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 65

  Ceva ma nemultumeste. Nu sunt pus si nu imi convine sa tin lectii nimanui.

  Tokes Lacy
  2013-08-27 01:30:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 66

  @Tokes Lacy
  constat ca dl. Tokes Ladislau nu raspunde la comentariile adresate lui.
  stafeta a fost preluata de dl Tokes Lacy. sa fie aceeasi persoana? daca este aceeasi persoana, sper ca dl. Tokes Ladislau sa raspunda punct cu punct.
  daca este alta persoana revin cu comentariile la care nu a raspuns dl. Tokes Ladislau, dar poate raspunde dl Tokes Lacy la ele:

  a. @Tokes Ladislau, referitor la germaniu
  cv-ul din 2010: qa.ubbcluj.ro/e../
  “III. Realizare remarcabilă
  Cercetări de geoarheologie, studii mineralogice şi gitologice în cadrul zăcământului Roşia Montană,
  Munţii Apuseni. Acestea au condus la o cunoaştere detaliată a lucrărilor miniere antice din acest perimetru
  minier şi totodată la o caracterizare mineralogica extrem de detaliată a minereurilor auro-argentifere. S-a
  pus in evidenţă prezenţa telururilor de aur si argint in cadrul unor corpuri de minereu, precum şi a unor
  minerale rare de germaniu”

  b. @Tokes Ladislau

  de altfel, dl. Călin Gabriel Tămas nu este un cercetator independent si obiectiv.
  1. el participa la evenimentele organizate de rmgc si sustine rmgc la actiunile organizate de rmgc. un cercetator obiectiv isi incheie studiul si orice legatura cu rmgc.
  2. la fel, dl. Călin Gabriel Tămas a primit aprobare de la primaria Cluj-Napoca pentru constructia unei case in data de 22.05.2012. vezi mai jos:

  1. nineoclock.ro/e../
  European Minerals Day, celebrated in Rosia Montana
  BUSINESS | NINEOCLOCK | MAY 18TH, 2013 AT 9:00 PM
  • A new edition of the European Minerals Day will be marked in Rosia Montana and Alba Iulia and will include documentary films, scientific lectures on the topic of minerals, discussions about the role of minerals in our life and a workshop on traditional gold panning
  • The actions are organized by Rosia Montana Gold Corporation, the company which is due to develop here the most modern mine in Romania

  The European Minerals Day (EMD), an event organized by the European institutions and local partners every two years, will be celebrated also in 2013 in Romania, in Rosia Montana, through a series of events dedicated to the public at large. The organizer of the manifestations, Rosia Montana Gold Corporation, has prepared various activities, from documentary films and lectures on the topic of minerals, to practical geologic activities that include a workshop on traditional gold panning.
  “In Romania, we celebrated the European Minerals Day for the first time in Rosia Montana in 2009. Ever since, RMGC has become a constant supporter of the manifestations dedicated to this event. Through the actions prepared for this year, we want to highlight the importance of minerals and the essential role they play in our life, from increasing the quality of life to economic development, by creating jobs in mining and in related industries”, said Dragos Tanase, Managing Director, Rosia Montana Gold Corporation.
  The 2013 EMD in Rosia Montana will be held from May 20th to 26th. Between May 20th and 23rd, pupils from “Ion Agarbiceanu” General School from Bucium, “Simion Balint” General School from Rosia Montana, Secondary School from Campeni, “Avram Iancu” National College from Campeni, “Horea, Closca si Crisan” School Group from Abrud, and Forestry School Group from Campeni will take part in interactive presentations on the importance of minerals in daily life. Following a contest, 40 of them will then have the opportunity to visit the Gold Museum from Brad, Hunedoara County.
  University Professor Ph.D. Gheorghe Popescu will deliver the lecture “The Economic Geology of Gold. The Romanian Gold” on Thursday, May 23rd, at “1 Decembrie 1918” University from Alba-Iulia, and Univ. Lecturer Ph.D. Calin Tamas will deliver a course for students of the Geology Faculty within Babes-Bolyai University from Cluj-Napoca on Friday, at the “Gold of the Apuseni Mountains” exhibition in Rosia Montana, on the topic of “The history of minerals and mining”. The practical part of the course will then take place in the underground, in Catalina-Monulesti Gallery, which preserves traces of mining exploitation since the times of the Romans.

  2. primariaclujnap../

  218 22.05.2012
  TAMAS MIRELA SI TAMAS
  CALIN GABRIEL
  LUCIAN MATIS NR.1 Locuinta D+P+M

  c. @Tokes Ladislau
  stimate domn, am fost pe site-ul rmgc.

  1. ultima situatie financiara prezentata de rmgc este din 2010. nu mi se pare in regula pentru o companie serioasa!
  2. am citit “opiniile expertilor”. dl. Călin Gabriel Tămas nu este citat nicaieri. deci “expertul de larga recunoastere internationala”, seful de lucrari Călin Gabriel Tămas nu este recunoscut ca expert de rmgc.
  3. rmgc nu publica nicaieri lista studiilor finantate de ea, si cu ce suma a finantat acele studii. iar nu mi se pare in regula. o firma corecta ar fi declarat din mandrie ce studii a finantat si cu ce sume!

  concluzia: site-ul rmgc este o abureala care a ramas la nivelul anului 2010. putine evenimente de dupa 2010 sunt prezentate. faptul ca nu publica studiile finantate si sumele inseamna ca se fereste de acest lucru.
  rmgc nu pare a fi o firma corecta, ci una oportunista! sa vedem pe site-ul rmgc actualizate toate datele financiare, evenimentele si participantii, studiile platite si sumele cu care au fost platite!
  cand rmgc face asta (poate nu are personal pentru asta, deci este falimentara; sau poate nu este interesata de asta, deci nu este corecta) vorbim din nou.
  pana in prezent site-ul rmgc nu ofera date complete la zi in nici un domeniu important. numai bla-bla de genul actualei clase politice.

  c. @Tokes Ladislau
  stimate domn, ignori si te faci ca nu ai citit comentariul Doamnei Ana Armanca Ardeleanu! ignori acest comentariu pentru ca nu ai argumente impotriva!
  stimate domn citeste mai jos, cu punct si virgula!

  “Din studil specialiştilor de la ASE. Potrivit unui studiu făcut în 1973 la Institutul de cercetări miniere de la Baia Mare), la Roşia Montană există:
  Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
  Argint: 7-11 gr/tona de minereu
  Germaniu: 20 gr/
  Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
  Titan: 1000 gr/tona
  Nichel: 30 gr/tona
  Crom: 50 gr/tona,
  Cobalt: 30 gr/tona
  Galiu: 300 gr/tona
  Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
  Bismut: 20 gr/tona,
  Feldspat potasic,
  Posibil să mai existe şi alte metale rare.

  Plecând de la estimarea de 200 milioane de tone a minereului de acolo se poate face evaluare a metalelor din zăcământ :
  AUR (1,5g/tona minereu)……….10.5 miliarde USD
  ARGINT (10g/tona)…………..1,3 mld. USD
  GALIU (300g/tona)……..13 mld. USD
  GERMANIU (20g/tona)……….5,2 mld.USD
  CROM (50g/tona)…………6,5 mld. USD
  VANADIU (2500g/tona)…….10 mld. USD
  Co, Ti, Ni, Bi, As şi feldspat potasic…………minimum.. 5 mld. USD TOTAL………………51,5 mld. USD

  Rezumatul afacerii Roşia Montană este următorul:
  Dăm:
  - resurse minerale:
  - Aur 313 t (circa 10 mil. uncii)
  - Argint 1.483 t
  - metale rare
  - patrimoniu vechi de 2000 ani
  -dezvoltare durabilă

  Luăm:

  – substanţe periculoase 1.581.760 t
  (din care cianură de sodiu 192.000 t )
  - dezastru durabil.
  hudy:”

  d. @all

  sper ca rmgc sa publice si toate datele privind contractele de consultanta, contractele juridice cu diferite firme de avocati, toate datele privind contractele incheiate cu persoane fizice sau juridice din romania. si valoarea lor. asta ar dovedi ca este o firma corecta care nu are nimic de-a face cu coruptia. dar sunt sigur ca este acelasi lucru cu cautarea contractului cu bechtel.

  o firma serioasa care se lauda cu crearea de locuri de munca in Romania ar trebui sa publice toate datele privind ce contracte a incheiat pana acum in Romania: societatea (sau poersoana fizica) si valoarea! ar fi cel mai interesant lucru!

  e. referitor la punctul “c”, domnule Tokes Lacy cred ca ar trebui indrodus in contract un articol care sa prevada obligatii ptr rmgc pentru orice metal extras. daca nu sunt, nu sunt, asta este. dar daca sunt, sa fie supuse obligatiilor contractuale. aveti ceva impotriva acestei propuneri? as dori un raspuns scurt: da/nu

  f. referitor la punctul “d”, domnule Tokes Lacy sunteti de acord cu propunerea mea? ar insemna cea mai mare transparenta si excluderea oricarei banuieli de coruptie. as dori un raspuns scurt: da/nu.

  am incercat sa va usurez raspunsul, sa raspundeti cat mai la obiect, pe puncte. asta va usureaza sarcina. dar o sa vedem daca raspundeti pe puncte sau lansati o “betie de cuvinte” din care nu se intelege nimic concret. este alegerea dvs.:)

  yehudy
  2013-08-27 20:56:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 67

  @Tokes Lacy
  referitor la ce suneti dvs.: “@yehudy:

  D. Yehuda (yehudy), nicaieri dezvoltarea durabila nu e asociata, in secolele 20 si 21, cu explatarea aurului. Nici in reglementarile UE.

  Despre cele 192 mii t cianura de sodiu si ce se intampla cu ele. In rezumat, cianura WAD va dispare, iar celalalta va fi fixata ca in caramizi. Numai in statia de epurare concentratia ei va scade cel putin de 70 ori, deci si masa mare. De restu se ocupa mama natura, ca in celelalte iazuri de depozitare-decantare din lume. In cativa ani. Mijloace active, ieftine (nutrienti), accelereaza mult.

  Voi reveni.

  Shalom!”

  imi aduc aminte cand in urma unor ploi torentiale “mama natura” a rupt un baraj de la un iaz de decantare din Baia Mare si am poluat Ungaria cu cianuri.

  dle Tokes Lacy, de obicei “mama natura” ne taxeaza toate greselile! dvs. sustineti ca a “mama natura” ar fi un fel de societate de asigurari! nu este asa, “mama natura” ne taxeaza toate greselile!
  apropo, ce sistem de asigurari prevede rmgc?

  yehudy
  2013-08-27 21:37:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 68

  @Tokes Lacy
  stimate domn,sustineti ca “@yehudy:

  D. Yehuda (yehudy), nicaieri dezvoltarea durabila nu e asociata, in secolele 20 si 21, cu explatarea aurului. Nici in reglementarile UE.”
  iata ca guvernul Romaniei sustine dezvoltarea durabila economica si culturala in zonele explatatiilor aurifere:

  “CITEŞTE TOTUL DESPRE:
  exploatare aur, guvern, Roşia Montana
  Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului / Foto: jurnalul.ro
  Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului / Foto: jurnalul.ro
  Surse au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda şedinţei de guvern, neanunţată public.
  Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeaşi sursă confirmă şi cifrele anunţate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv şi compania canadiană Gabriel Resources. “Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, se arată în comunicat.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: realitatea.net/../
  Follow us: @realitatea on Twitter”

  va rog sa comentati contradictia intre ce afirmati dvs. si ce cere guvernul.

  yehudy
  2013-08-27 22:20:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 69

  @all
  contractul trebuie semnat sub semnatura privata: parlamentari, guvernanti, agentii nationale! oricine semneaza pentru acest proiect sa poata fi tras la raspundere ca persoana privata! se incearca smecheria cu contractul bechtel (stiu, nu se mai gaseste originalul, ce original!): jaf national fara raspunderi!

  contractul pentru Rosia Montana ar trebui semnat sub semnatura privata! ce parlamentari il aproba, sa raspunda privat pentru daune! nu vad ce ar fi incorect, votezi gresit, platesti! daca vrei sa nu platesti, te informezi! semnatura sau votul costa penal, asta trebuie sa inteleaga clasa politica cand aproba in parlament contracte economice! parlamentul trebuie sa faca legi, nu sa aprobe contracte economice! un contract economic nu este o declaratie politica, deci votarea unui contract economic nu presupune inviolabilitate politica! cine voteaza contracte politice sa le faca sub semnatura privata! semnarea contractelor economice este treaba guvernului, care se fereste ca pe vremea lui nastase cu bechtel!

  ….dar vine o vreme, vine o vama…
  nastase a platit putin…cei cu rmgc vor plati mult mai mult!

  yehudy
  2013-08-27 22:34:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 70

  @ yehudy 2013-08-27 22:34:03

  Domnule yehudy, nu m-am uitat in portalul RMGC de mai mult timp, pentru ca activitatea mea vizeaza practic altceva.

  In aceasta discutie, am ajuns, cu voia dumneatala, in postura de avocat al RMGC, ceea ce nu sunt si nici nu vreau. Firma isi stie apara interesele singura.

  Am sa incerc sa iti raspund, cat am timp, la problemele ridicare. Din punctul meu de vedere.

  Statul, ajungand la o participatie de 25% din capital (de la radio, am aflat ca prin Mininvest Deva), poate declara firma de utilitate publica nationala. Nastase a facut asta cu…Masoneria. Ori, aici e vorba de bani la Buget, intr-un proiect in care statul are o participare mica, materia prima e foarte saraca, iar Romania (nu stiu daca esti in Romania) nu are capacitatea de a o prelucra (de aceea s-a inchis exploatarea in 2006). Ziarul Unirea (Alba-Iulia) din 27 august 2013:

  ”GUVERNUL a ADOPTAT acest PROIECT de LEGE care, POTRIVIT PROCEDURII, VA TREBUI ADOPTAT de PARLAMENT. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, se arată în comunicat.

  LEGEA mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la EXPROPRIERI şi autorizaţii de construcţie”.

  Despre ong-ului Alburbus Maior .hu “transformat” in .ro, nu am despus. Va trebui sa se mute si sa se ocupe de stupi. Poate o reusi sa vanda si miere. Despre Parlamentul Romaniei, da.

  In trecut, ati cerut ca parlamentul sa se pronunte despre investitie. Acum, dta spui ca parlamentul nu are astfel de atributii si ca parlamentarii ar trebui ca…bla, bla, bla, ceea ce nicaieri nu trebuie, si nu are loc. Esti un fel de santimbreanu. Poti citi, daca vrei, atributiile Parlamentului Romaniei (cred ca nu scrii din .ro, pentru ca aici a fost la mintea cocosului sa nu se discute vreo data ineptia pe care ai spus-o)

  institutii.resu../

  ca sa vezi daca are.

  Spui ”… jaf national fara raspunderi!”, chiar daca statul va avea o participatie de 25% din actiuni si 6% redeventa.

  Nu stiu daca e “jaf national fara raspunderi”. Tara are un guvern, autoritati de tot felul pe care e mai bine sa nu le simtim. Reflecteaza si la ce au spus domnii din Bruxelles. Sper sa nu fie nevoie sa te ajut.

  “….dar vine o vreme, vine o vama…
  nastase a platit putin…cei cu rmgc vor plati mult mai mult!”.

  “Cei cu RMGC” sunt mii, zeci de mii. Cei contra, cateva zeci (10 familii). Dta esti fericit ca nu a trebuit si nu trebuie sa te supui majoritatii. O astfel de amenintare, daca e venita din partea zecilor din RM, sau a sustinatorilor fara nici o raspundere, nu e corecta si nici sanatoasa. Daca e de afara, e de resortul unor institutii ale statului .ro.

  “…cei cu rmgc vor plati mult mai mult!”, adresata la cca 2500 rosieni (si alte zeci de mii de sustinatori din zona), e o prostie, pe care te creditez ca ai spus-o fara sa te gandesti.

  P.S.
  Mira ca ASE Bucuresti se bazeaza pe declaratia dlui Santimbreaun (“atomicul”), cum ca in 1973… Daca ASE era serioasa, cerea de la RMGC, sau de la reprezentanta statului, o mostra medie din perimetrul alocat RMGC, pe care o trimitea la analize. In tara (exista aparatura) sau in afara. Platea analiza, apoi vorbea in cunostinta de cauza. Nu sprijinita pe o sursa indoielnica (exemplul cu uraniul spune). Cu cati bani colecteaza aceasta “fabrica”, nu era o problema (22869 studenti si masteranzi, in anul universitar 2012-2013: 11806 finantati din Buget, 11063 cu taxe; bani-garla, economia tot slaba).

  Cred ca partida e pierduta pentru opozanti. Si pentru statul vecin, care ii sustine. Citat din ES Ambasadorul Oszkar Fuzes (“Formula AS” nr.914, aprilie 2010, pag.3):

  “Despre proiectul minier de la Rosia Montana, Ungaria spune inca o data: NU! NU! si NU! In nici un caz. Ungaria are o amintire amara legata de poluarea de la Baia Mare. Chiar daca ne spun acesti domni ca un astfel de proiect merge bine in Canada sau in Patagonia de Sud, noi nu suntem de acord. Dar intelegem ca este vorba despre o decizie interna, care apartine Guvernului si Parlamentului Romaniei. Ar putea fi vorba de organizarea unui referendum, ar fi mult mai bine pentru toata lumea. In cazul in care Guvernul si Parlamentul roman vor decide, totusi, sa inceapa exploatarea la Rosia Montana, pe care noi, indiferent ce ni s-ar spune, o consideram periculoasa, Ungaria va avea peste 300 de intrebari pe aceasta tema, de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste, pana la protejarea mediului, dar si a siturilor arheologice ale zonei. In plus, dati-mi voie sa va spun: Rosia Montana nu e o afacere buna pentru Romania. E o afacere buna pentru compania Gold Corporation. Ei vor investi, ei vor face bani, ei vor lua cu ei profitul. Romania cu ce va ramane? Cu mult prea putin in raport cu pierderile irecuperabile: consecinte groaznice pe termen lung in privinta protectiei mediului; pierderea a sute de hectare de padure, ce se va reface, eventual, in o suta de ani; pierderea mostenirii culturale si arheologice; pierderea unei comunitati si a unor monumente unice in Europa. Romania, merita sa pierzi toate acestea? Romania, gandeste-te bine!”

  Nu citez pozitia contrara a Uniunii Europene. O gasim in presa larga.

  ”Uita” sa spuna ca proiectul merge bine, SE-NV, in… Europa: Turcia, Spania Franta, Finlanda, Suedia.

  Fara a minimaliza indolenta Transgoldului, tehnologia respectiva a fost alta (CIP, cu iaz neepurat), constructia la fel (iaz slab, izolat dovedit necorespunzator), distanta de exemplarul stat vecin (mica) de asemenea. Plus contributia statelor vecine la poluarea pusa in carca Romaniei, plus masluirea efectelor, simtite numai in afara…Romaniei. Plus manipularea externa. Dar ”Dumnezeu nu a batut si nu bate cu bota!”.

  Acum, cu ultimele desfasurari, cred ca ”Rosia Montana” e o afacere destul de buna pentru Romania. Fondul suveran, de dezvoltare, preconizat (11 miliarde euro), va fi mai mare decat unul canadian, similar, si va fi spre binele nostru.

  “Romania, merita sa pierzi toate acestea? Romania, gandeste-te bine!”. Eleganta ipocrita. Ca la Drakula Park. Intre timp s-a produs “fenomenul” Devecser si tacerea mult prea eleganta a Romaniei.

  Add-Ins

  “Evenimentele de la Targu Mures, din martie 1990…”, citat din ES, nu au fost asa cum lasa sa se inteleaga ES in acest interviu. Omul de stiinta si specialist in aparare si securitete, americanul din USA, dr. Larry L. Watts, care a avut o contributie hotaratoare la redimensionarea securitatii Estului, spune altceva, in al 2-lea urias volum, “Extorting Peace. Romania, the Clash within the Warsaw Pact & The End of the Cold War”, 2013, in traducere “Cei dintai vor fi cei din urma”, editura Rao, 2013, la pag.24-25, si in cele 3 note de subsol.

  Pe cine sa credem? Eu il cred pe cel ce si-a adus o reala si mare contributie la contracararea celor smecheri si ostili intrarii Romaniei in NATO, “antecamera” UE.

  Problema mea e, cum am mai spus, ca daca un interlocutor, sau altul, minte, devine suspect, cu bonitatea pierduta. Frate-miu sa fie.

  Tokes Lacy
  2013-08-29 16:23:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 71

  @Tokes Lacy
  dle Tokes Lacy,
  nu ai raspuns pe puncte la intrebari. ai facut o “betie de cuvinte” specifica clasei politice crescute de numitul inculpat iliescu ion.
  activitii gen iliescu ion, cand li se pune o intrebare simpla la care trebuie sa spuna da/nu, evident, nu raspund la ea. dar au marea calitate ca lanseaza o sute de petarde fumigene. in continuare constat ca nu ati raspuns la intrebarile mele.

  dar raspunsul dvs este bun pentru cei care intradevar urmaresc “dialogul”. se edifica lumea:)

  yehudy
  2013-08-29 20:58:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 72

  [...] o blocadă mediatică. Lecţia de la Roşia Montană. Şi cum s-a pierdut UNESCO cu Firea (FOTO)EXCLUSIV: Stenogramele întâlnirii cu membrii Comisiei Demolatorilor la Roşia Montană. Doamna Ral… Cu naşa Vrânceanu Firea şi fina Anda. Comisia Demolatorilor (fostă UNESCO), în vizită la [...]

 • 73

  @all: Tokes Lacy, testul da/nu: transparenta totala pentru Rosia Montana!

  rmgc se lauda cu cat a investit pana acum in Roamia.
  atunci sa ne spuna rmgc:

  1. cu ce firme din Romania si strainatate (firme de avocatura, de consultanta, toate societatile, inclusiv cele pe “ochi frumosi”), persoane fizice si PFA-uri a semnat contracte, care este obiectul fiecarui contract pe fiecare beneficiar si care este valoarea lor pe fiecare beneficiar.

  2. ce studii (denumirea) a sponsorizat rmgc privind acest proiect, care sunt beneficiarii pe fiecare studiu si care este suma primita de fiecare beneficiar al studiilor.

  daca rmgc face asta dovedeste ca nu are nici o legatura cu coruptia.

  referitor la legea speciala promovata de guvern, votul in parlament sa nu fie secret! daca toti conducatorii nostri sustin legea si sunt mandri de ea, sa nu fie votata in secret! sa ii stim si noi pe cei care sunt mandri sa o voteze!

  legea sa nu fie supusa votului in parlament pana cand rmgc nu publica toate datele privind contractele si studiile si datele publicate nu sunt supuse discutiei opiniei publice! sa vedem si noi ce firme ale politicienilor s-au umplut de bani!

  asta ar insemna ca rmgc este transparenta, clasa politica este transparenta!

  adunand, aflam si cat a investit rmgc in fiecare beneficiar din Romania si din strainatate.
  sa ne mai spuna rmgc ce alte cheltuieli au fost: de personal (si nr angajatilor din Romania si din strainatate)
  si aflam, cel mai importanrt lucru, cat a investit pana acum!
  este simplu, daca se vrea transparenta, se poate face intr-o zi:)

  ce spuneti, sustineti initiativa? trceti testul da/nu?
  daca da, de ce o sustineti?
  daca nu, de ce nu o sustineti?

  daca nu sunteti nici da, nici nu, deci in zona gri, nu va obositi sa raspundeti! astept un da/nu cu argumente:)

  yehudy
  2013-09-02 01:20:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 74

  UNESCO e o aripa a UNO si stim cu totii cum functioneaza aceste consilii internationale. In ziua de azi este o mandrie sa nu fii listat in UNESCO sau sa nu primesti un premiu Nobel pentru pace. Listarea nu garanteaza mentinerea regiunii, ci statul se obliga la mentinere. Statul nu o face, atunci regiunea e scoasa de pe lista. O vizita UNESCO nu produce decat costuri si nervi.

 • 75

  both of these colorways for this new nike lunar sneaker wedge are available via sneakersnstuffair jordan 14 gs grey pink c whitewholesale red snakeskin jordan 11 cheap hyperdunks for sale size 7air jordan retro 3 mint green gamma blue
  nike sb when pigs fly jocondelux.com/../

 • 76

  2017 adidas crazy explosive low primeknit black white salenike roshe run girls shoesair jordan 31 low pure money6adidas ace 17+ purecontrol
  reebok pump omni lite hls white black orange research-togeth../

 • 77

  nike air jordan xix se boys high tops air jordan xix se purplemens new balance 420 green33 kris draper jersey lakeelite d.j. moore youth jersey tampa bay buccaneers 30 road white nfl
  new balance mrt580 cw camo another look rosellisofindy.../

 • 78

  nike air max jr black and white nike air max jr big kidsalligator jordans whole salewavy 3 jordans nike zoom ii flashnike zoom kobe 5 rings concord
  adidas ultra boost chinese new year photo-talent.co../

 • 79

  womens nike flyknit lunar 3 yellow greenair jordan 6 rings maxmens nike dallas cowboys customized white thanksgiving game jersey65 lane taylor jerseys inc
  elijhaa penny 35 arizona cardinals jersey kede-designs.co../

 • 80

  air jordan shoes christmas eve2013 jordans 5s black and greynike low cut basketball shoesnike long sleeve top womens
  mens asics gel kayano 21 black white edgerowsecurity../

 • 81

  nike free og superior on feetreplacement nike shox insolesmens supra skytop black purplekids new balance light up shoes yellow
  limited dexter mccluster mens jersey tennessee titans 22 lights out black nfl hartvillehwc.co../

 • 82

  nike air max 2017 on salenike shox r4 pretofusin air jordan 6cheap curry 4 low dance cam mom
  nike dunks customize pixelscambodia.../

 • 83

  nike lebron 13 womens sky blue whitewhere to buy jordan air maxnike hyperdunk galaxynike jordan 6 retro china
  usa curry 2 release date start-an-ria.co../

 • 84

  mens asics gel nimbus 182013 jordan shoes for menyeezy boost 750 on feetjordan black cat ny
  orange volt femmes big remise chaussures salomon s lab sense infographics-ac../

 • 85

  nike shoes air max 2 womens sneakersnike air max 2015 kids redall black uncaged ultra boostair jordan prom pack price
  7 kyle lowry jersey events hennigandental.../

 • 86

  mens nike jacksonville jaguars 20 aaron ross elite white nfl jersey salewomens nike denver broncos 50 j.d. walton game white nfl jersey sale2014 new nfl jerseys indianapolis colts 14 hakeem nicks royal blue team color nfl limited jerseysathletics 9 reggie jackson grey flexbase authentic collection stitched mlb jersey
  cheap soccer cleats adidas x17 purespeed ocean storm released evenementsprodj../

 • 87

  air jordan 13 retro sale air jordan 13nike dunk sky high whitenike black mamba kill bill pack available now at nikejordans 11 retro gamma adults
  university of alabama hoodies americaspsychic../

 • 88

  womens seattle seahawks 56 cliff avril limited green salute to service nfl jersey40 andrew bailey jersey shore ny29 jason pominville jersey turnpike61 mitch morse jerseys bar
  jordan brand unveils the new jordan melo m11 sabrinakohnert.../

 • 89

  nike nfl cincinnati bengals 92 jamaal anderson elite youth orange alternate jersey salegame peyton manning mens jersey denver broncos 18 realtree camo super bowl 50 bound nflnike air max 1 green purpleair jordan 5 inside out bel airs
  reebok pump 20 respect pack series three reefvolution.co../

 • 90

  mens salomon gcs athletic trail green blackwomens nike zoom pegasus 33 red pinknike air jordan 5 v womens shoes black blue newimages of the jordan 6
  curry 1 low release date losabogadosdein../

 • 91

  nike air max 2014 onlinenike max 360 low sneaker nike max 360 womenua adidas yeezy boost 350 v2 beluga sply50 grey orange shoesmens asics gel noosa tri 9 grey purple
  19 tony gwynn jersey girl semcoaviation.c../

 • 92

  air max 95 360 jdgreen high top adidasnike air max 95 black dark grey volt air max 95 black voltblanc under armour curry sure faible royal beau design jaune
  legend blue 11s size 9 eco-conteneur.c../

 • 93

  mens ray jackson 16 brown bears jerseymens jake saunders 90 northwestern wildcats jerseywomens proline jarrod wilson 26 jacksonville jaguars jerseybig and tall game keith kelsey 55 pittsburgh steelers jersey
  youth sam hefner 14 drake bulldogs jersey hr-value.net/NC../

 • 94

  nike air max 1 3m 2012nike air yeezy 2 cool grey white blueall white jordan 1 retropuma trinomic dark blue orange
  mint blue jordan 1 conniweb.net/Sh../

 • 95

  supra skytop ii releasednike air flight 89 green redadidas ultra boost laceless core blackair max classic 90 nike air max classic
  mens alessandro sch枚pf 28 schalke 04 jersey brunodelfrate.n../

 • 96

  total blue nike air max 95discount air max in chinaua curry 3 white orangenike air max classic bw te koop
  mens cam stewart 83 alabama crimson tide jersey surfacespectrum../

 • 97

  kids teamcolor james winchester 41 kansas city chiefs jerseywomens game geronimo allison 81 green bay packers jerseymens legend marcus tucker 16 pittsburgh steelers jerseywomens evgeny kuznetsov 92 washington capitals authentic away jersey
  mens cole carter 89 hawai i rainbow warriors jersey rocket-farms.ne../

 • 98

  floral nike roshe ausf眉hren benutzerdefinierter schwarz weisse rosen vintage roseair jordan future 02 silberadogirlss toddler nike huarache run running shoesle coq sportif womens shoes gold black
  youth jack eichel 15 buffalo sabres authentic away jersey couleursdesmets../

 • 99

  nike air max accelerate 2012lebron james shoes for womendiadora cambio stud configurationjordans for sale nashville store
  girls under armour basketball shoes blackspherestud../

 • 100

  miguel gonzalez chicago white sox majestic alternate cool base player jersey blackyouth zhou qi 9 houston rockets gray jerseymens sami khedira 6 germany jerseywomens kevin kiermaier 39 tampa bay rays custom jersey
  kd 9 boys grade school robertoabramowi../

 • 101

  youth carson smith 39 boston red sox custom jerseymens tony watson 56 san francisco giants jerseywomens dean deetz 65 houston astros player jerseyyouth fabrizio cacciatore 29 chievo verona jersey
  womens nate dalton 13 arkansas razorbacks jersey aboveandbeyondw../

 • 102

  mens anthony cook 4 texas longhorns jerseywomens ja quez splond 36 grambling tigers jerseybig and tall legend xavier woods 25 dallas cowboys jerseybaby elite john theus 73 tennessee titans jersey
  puma ftblnxt graphic training jersey yellow ppt-bremen.net/../

 • 103

  womens asics gel hyper 33 pink greyair jordan cement 4s nike zoom rookie true to sizenike free og 14 orangereebok zigultra weight percentage
  cheap man of steel jordans permanentroofin../

 • 104

  air max thea purple canada nike air max theanike air jordan x retro cool greyluminous mens nike lebron 11 blue greennike jordan flight low nike jordan flight
  mens proline norman price 66 carolina panthers jersey baltimoretemple../

 • 105

  mens robert covington 33 philadelphia 76ers red jerseyyouth jordan asbury 51 western michigan broncos jerseymens micah clark 56 rutgers scarlet knights jerseyyouth james patterson 20 buffalo bulls jersey
  mens jameson vest 37 toledo rockets jersey somoplast.net/N../

 • 106

  find this pin and more on usa basketball gear nike hoops elite max air team usa olympics basketballnike air max effort tr osu ohio state buckeyes dark night black 705367 061heyday footwear summer 2009 previewcelebrity sneaker watch kanye west spotted in nike flyknit trainer
  kids proline matt lengel 89 houston texans jersey communitysystem../

 • 107

  reebok gl 6000 hommes chaussures grisnike zoom kobe 7 what the kobe new imagesreebok gl 6000 sepia v66555 nike air max 90 blue hero
  womens jack shutack 71 colorado buffaloes jersey baltimoretemple../

 • 108

  mens elite adrian colbert 27 san francisco 49ers jerseybaby game colin thompson 82 chicago bears jerseybaby legend godwin igwebuike 16 tampa bay buccaneers jerseymens mark borowiecki 74 ottawa senators authentic custom jersey
  youth joe keeler 67 tennessee volunteers jersey meta-scan.net/N../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!