RSS Feed

Există viaţă dincolo de Victoria-Cotroceni. Nişte Trump, Juncker şi cum ne fură Rusia alegerile

vezi toate articolele de
05 Jan 2017 la 12:29 comenteaza acum 1515 vizualizari.

Lumea o ia razna în continuare. Am fost ocupaţi cu marele “şah”, deşi bambilici ar fi o descriere mai corectă, între Victoria şi Cotroceni. Aşa că aş sublinia nişte evenimente din ultimele zile.

Trump şi cabinetul. Plutocraţie pe faţă. De altfel n-a ascuns niciodată că programul său e nimic pentru săraci, ceva pentru clasa de mijloc, totul pentru bogaţi. Iar filozofia teapartystă / altrightistă ar fi că, dacă o duc bogătanii bine, ne mai cad şi nouă firimituri. O filozofie vândută en gros şi în România.

Lobbyul energie, finanţe oricum a fost reprezentat în forţă de decenii în cabinetul preşedinţilor americani. Trump n-a făcut decât să aleagă unii de-a dreptul, cum să zic, “flagranţi”.

Obama a tot dat cu drona, dar a luat premiul Nobel pentru Pace. Trump nu va lua Nobelul în mod clar, dar are la apărare pe unul de-i poreclit “mad dog”, deci se poate şi mai rău decât până acum. Ce mai găsim:

Rex Tillerson, de la Exxon Mobile,

Pompeo, unul care cerea executarea trădătorului Snowden,

Steven Mnuchin, de la Goldman Sachs; a produs şi filme la Hollywood, American Sniper gen,

Jeff Sessions, procuror general, acuzat de diverse rasisme.

Robert Lighthizer, avocat tipic de corporaţie din Washington.

Andrew Puzder, nu suportă salariul minim. Anti-Obamacare. Tot un de ăsta e şi la sănătate, Tom Price.

Ben Carson – neurochirurgul neocon deraiat, competitor al lui Trump. S-au împăcat.

Pruitt, la mediu. Cunoscut pentru poziţia total pro-industria combustibililor fosili. Încălzirea globală nu există pentru el.

Willbur Ross, comerţ. Ăsta chiar pare smuls dintr-un roman de Ayn Rand. Miliardar cunoscut drept regele falimentului şi se victimizează de la tratatele comerciale internaţionale neavantajoase.

Elaine Chao, transport – fata unui miliardar cu afaceri în transport de mărfuri.

Betsy DeVos, educaţie. Vine dintr-o familie cu 5 miliarde de dolari avere. S-a ocupat cu lovituri la temelia şcolii publice. Frate-său e fondator Blackwater, dacă vă spune ceva.

Linda McMahon. Miliardară (împreună cu soţul), a condus liga de Wrestling. Se va ocupa de “afacerile mici” în guvernul lui Trump.

Carl Icahn – se ocupă de partea de reglementări în business, el fiind complet antireglementări. Are vreo 17 miliarde.

Gata, nu mai pot, mor de râs, citiţi despre toţi aici, dacă aveţi chef.

Juncker şi evazionismul

Prea puţin s-a vorbit la noi despre un nou episod care-l prezintă pe şeful Comisiei Europene, Juncker, într-o lumină şi mai cinic-penibilă decât era oricum după LuxLeaks. Sunt dovezi foarte clare de implicare a lui în facilitarea taxării diferite în Uniunea Europeană, spre avantajul Luxemburgului pe care-l conducea din poziţia de premier. Şi în avanatajul multinaţionalelor, desigur.

Într-o comisie (evident, aproape secretă) care ar fi trebuit să se ocupe de blocarea ambiţiilor de taxare cât mai mică ale multinaţionalelor a fost blocată şi sabotată ani la rând de Luxemburg, pentru că deciziile nu se puteau lua decât în unanimitate.

Despite professing to be a champion of pan-European politics and a united Europe Juncker’s efforts to stymie EU efforts to clean-up tax avoidance by big business has massively benefited his home nation.

Leaked cables from the secretive Code of Conduct Group on Business Taxation show how a group of smaller EU states, led by Mr Juncker’s native Luxembourg, routinely obstructed plans to curb the lenient tax regimes which favour big global companies. (sursa)

Ameninţarea rusă

În fine, a crescut imens gogoloiul “ameninţării ruse”. Parte bună din establishmentul care nu înţelege cum-de-s-a-ntâmplat-Trump-Brexit a tot umflat scandalul, ajungându-se aproape la afirmaţia clară că au fost furate alegerile de Putin.

CIA promite un raport în care dovezile să fie clare. Până la raport însă, presa mainstream a tras deja şi concluziile publicând zeci de materiale despre cum a distrus Putin democraţia.

Tocmai cei care se dau liberali şi “democratici” sunt incapabili să accepte rezultatele neplăcute ale democraţiei şi consecinţele propriilor politici. Putin e vinovatul principal pentru neplcerile create de blestemata de democraţie.

Citiţi pe The Intercept materiale care demitizează atacul rus – care de fapt nu e încă explicat mulţumitor de oficialităţi americane, dar care tot e vândut şi retractat şi corectat şi mistificat de ziare precum Washington Post. Vorba cuiva, ăştia de la presa quality se plâng de post-truth în timp ce învârt dezinformări şi jumătăţi de informaţii la greu.

Evident, avem şi corespondenţele europene. Elitele lui peşte nu se întreabă cum de a luat extrema dreaptă avânt în timp ce au dat cu parul în cap stângii cât au putut. Dar repetă tembel că e extrema dreaptă sponsorizată de Putin şi de aia… O simplificare care nu ajută pe nimeni, poate doar pe Putin.

În fond, şi dacă wikileaks ar fi luat informaţiile de la ruşi şi le-ar fi făcut publice (Assange neagă clar), nu vorbim până la urmă de fapte?, nu vorbim despre cum juca Hillary penibilul rol de lobbyst wallstreet care tre’ să se mânjească puţin cu lacrimi egalitariste şi s-o facă pe “sociala”? Mă rog. Prin România deja au fost experimentate avangardist atacurile de tip “eşti cu ruşii”. În general dacă nu pupi în cur patroni, investiţii, legi probusiness eşti “cu ruşii”, că aşa s-a învăţat la vreun master accelerat plătit din fonduri europene sau private pentru ziarişti sau funcţionari de lux, viitor al ţării.

Verhofstadt, şeful ALDE, considerat simpatic şi cool, şi care aspiră şi la o şefie de Parlament European, se sufoca şi el de indignare cum că Putin va continua să fure alegerile prin UE în 2017. După mine, e şi o modalitate de a spune că nu vrem să schimbăm nimic, nu vrem să luptăm cu valul extremist de dreapta, noi o dăm pe Putin şi ne spălăm pe mâini.

Am auzit preluată teoria de Cristian Pârvulescu care a început să arunce întrebări şi asupra algerilor din România. Dar oare Rusia, pe aici, nu şi-a băgat coada? Păi, sigur, dacă la americani au reuşit, aici a fost floare la ureche. Eu zic, domnule Pârvulescu, că să criticăm pe drept cuvânt agenda de extremă dreapta doar la pachet cu “influenţa rusă”, abia aici stă o formă parşivă de a submina nevoia de schimbare radicală a politicii în următorii ani. Putin e el însuşi model politic pentru toţi care îl aplaudă pe Trump şi modelul unui autoritarism plutocratic. Când aud liberali şi centrişti precum dvs. criticând atât de infantil aceste tendinţe îmi dau seama că aproape vă doriţi un patriarh capitalist, poate ceva mai luminat decât Trump, numa’numa’ să nu vină “populismul” oamenilor care nu mai suportă condiţiile de trai.

Cum? Cu populismul. Asta se înţelege indirect din zona criticii europeniste a democraţiei prea imprevizibile. Acolo atacă Putin, va să zică, adică dacă vrei să măreşti salarii în ţări pline de sărăcie lucie, de fapt cedezi poporului îndobitocit şi faci populism. Discursul acesta ridicol care neagă de fapt necesitatea reformei profunde în zona redistribuirii, taxării capitalului etc. este tot ce le-a mai rămas cavalerilor democraţiei liberale.

Guy Verhofstadt ne explică sfătos şi misterios că ruşii sapă la fundaţia instituţiilor occidentale. Că de aia nu mai avem încredere. Eu nu spun că Putin n-o fi încercând. Dar ar trebui să le dăm în faţă fix cu probleme profund europene care au erodat încredere în diverse instituţii, unele care n-au nevoie de Putin ca să se manifeste.

(Verhofstadt urla acum vreo doi ani la fel de simpatic şi cu înţelepciune presărată cu bancuri împotriva lui Tsipras, uitând să-şi declare interesele în privatizarea unor companii greceşti cu profit pentru el – că aşa e cu glumiţele astea liberale stropite cu zeamă de etică).

Infantilismul explicaţiei cu ruşii care folosesc alegerile libere vestice ca să atace decisiv este unul demn de îngrijoare maximă. În curând vom auzi, vorba unui prieten, argumentul: haideţi să nu mai facem alegeri deloc; sau, poate, haideţi să le amânăm, haideţi să schimbăm rezultatul, că iar s-a publicat ceva despre ce căcaturi facem noi prin culise şi suntem siguri că Putin a spart serverul.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!