RSS Feed

Expatul salvează România. Clotilde Armand și Egis

vezi toate articolele de
14 Jun 2016 la 08:35 11 comentarii 2684 vizualizari.

Iar se vor supăra imparțialii care iubesc USB-ul și pe Clotilde Armand pe mine. Dar ce să fac, după ce toată săptămâna trecută am auzit doar urări de bine adresate celor care n-au votat sau n-au votat cum ar fi vrut singurii alegători inteligenți din România las și eu câteva opinii pe tema asta aici.

1. EXPATUL salvează România, infrastructură vs salarii mici, mituri, basme și povești

Nu ne mai săturăm de mitul expatului care e mai patriot decât românul și singurul lui scop în viață este salvarea României. Au trecut 26 de ani de când căscăm ochii fericiți, uimiți și plini de recunoștință de fiecare dată când un american/un englez/un francez/ un occidental spune că avem o țară frumoasă și resurse naturale prețioase. Da nene, știm, suntem bogați, problema noastră este că asta nu se reflectă în salarii, în nivelul de trai, în sănătate și educație. Majoritatea expaților n-au cum să știe asta (sau de obicei nu-i interesează), salariul lor de directori de dezvoltare/marketing/etc le permite accesul la sistemul de sănătate privat (sau chiar mai bine, îl folosesc pe cel din țara lor de origine) iar copiii lor au posibilitatea să aleagă în funcție de zonă școala privată care să-i învețe doar lucruri utile și fără închinăciune obligatorie.

Între timp există niște date conform cărora 4,886 milioane de români se zbăteau în sărăcie severă, în anul 2015, adică 24,6% din populația țării iar 40% din populaţia adultă este în risc de sărăcie sau de excluziune social. Potrivit Eurostat – în România, ponderea copiilor expuși riscului de sărăcie și excluziune socială este cea mai mare din UE: 51%. În același timp, citesc cum că Omer Susli, proprietar Praktiker, speaker la evenimentul ZF Birouri & Rezidenţial 2016, organizat de Ziarul Financiar zilele trecute, se plânge că nu există mână de lucru în România, bieții dezoltatorii imobiliari construiesc clădiri de birouri, dar în care lucrează tot mai puţini angajaţi: Avem o mare problemă, lipsa de mână de muncă. În curând o să aducem chinezi sau coreeni pentru că nu găsim mână de lucru şi asta e o problemă foarte mare. Putem să construim birouri, dar dacă nu găsim cine să lucreze în ele, avem o problemă. Cum ar veni, vreți salarii minime mai mari – vă băgăm noi mințile-n cap, ne descurcăm cu mâna de lucru încă și mai ieftină. Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului ZF „Birouri şi rezidenţial 2016“

Și tot acolo s-a dezvăluit mărețul plan al dezvoltatorilor imobiliari pentru 2016: Conform datelor companiilor de consultanţă, în 2016 se vor livra 408.000 mp de noi birouri, de peste cinci ori mai mult decât volumul total de 72.500 mp din 2015 şi cu 10% mai mult decât suprafaţa din 2009, care a reprezentat recordul istoric al pieţei imobiliare locale. În ceea ce privește imobilele rezidențiale stăm cam așa: în Bucureşti şi în împrejurimi, se vor adăuga peste 14.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale, în creştere cu peste 25% faţă de anul anterior.

Attila Peli, head of development & land JLL România pare că e unul dintre puținii participanți la eveniment care gândește lucrurile și ceva mai la rece: În Bucureşti se manifestă spiritul de turmă, adică toţi dezvoltatorii vor să construiască şi apoi să fugă din ţară. Majoritatea investiţiilor din România sunt făcute de investitori străini. Dezvoltatorii s-au activat în urmă cu doi ani şi au început să livreze multe clădiri, prea multe după părerea mea. E vorba despre o nesiguranţă în piaţă, se acţionează după modelul «hit and run» («dai o lovitură şi fugi» – trad.). Dar concluzia principală a evenimentului știți care a fost? Că infrastructura a rămas anul trecut singura piatră atârnată de gâtul companiilor de construcţii.

În martie, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote a declarat că modelul de creştere economică din România nu lucrează în interesul cetăţeanului, competitivitatea economică este obţinută prin salarii mici, NU prin calitate. În replică reprezentantul BNR Valentin Lazea a declarat: Ce îi atrage pe investitori în țara noastră, altceva decât salariile mici? Atâta timp cât statul nu le oferă infrastructură, stabilitate, cercetare-dezvoltare, cel mai important avantaj este forța de muncă. Da, forța de muncă din România este mai prost plătită decât în țările din jur, dar acelea oferă infrastructură, cercetare dezvoltare, stabilitate etc. Păi de ce statul nu le oferă infrastructură că slavă cerului, în infrastructură s-a tot investit – știți cât? – 14 miliarde de lei au costat cei 570 de kilometri construiţi de la Revoluţie încoace.

Și atunci e cazul să vedem și ce spune domnul Guillermo Tolosa, reprezentantul Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, anul trecut: Problema cea mare este că nu există o strategie și o prioritizare a proiectelor. De asemenea, finanțarea trebuie asigurată până la finalizarea proiectului. Însă, să spunem clar că, nu din lipsa banilor nu s-au construit autostrăzi în România. Hm, interesant, nu? Ceea ce mă duce la punctul 2.

2. Ce s-a întâmplat totuși între Clotilde Armand, Bechtel și Egis

Eu regret foarte mult acest contract cu Bechtel, noi ce am făcut este să verificăm că Bechtel face lucrări de calitate şi cantităţile sunt corecte. Regret acest contract, noi am apărat interesele românilor. După ce s-a reziliat contractul cu Bechtel erau multele de făcut. Erau 900 de contracte de chirii pentru organizarea şantierului. Era de făcut inventar pentru tot ce era acolo – a spus Clotilde Armand la emisiunea „În faţa ta”. (aici)

Clotilde Armand este director al Egis România din septembrie 2013. Prin contract cu CNADNR, firma franceză a supervizat lucrările executate de Bechtel. Pentru serviciile sale, Egis a încasat peste 213 milioane de lei. Contractul său s-a derulat şi 15 luni după rezilierea înţelegerii dintre statul român şi Bechtel. Pe 30 mai 2013, statul român a reziliat înţelegerea, plătind penalităţi de 37,2 milioane de euro. A mai preluat şi datorii de 50 de milioane de euro. În aproape 10 ani, Bechtel a construit 52 de kilometri de autostradă pentru care a încasat 1,1 miliarde de euro.

Doar că aceasta nu a fost singura greșeală a firmei al cărei director de dezvoltare a fost Clotilde Armand. În luna iulie a anului trecut, DIGI 24 difuza și această știre: Asocierea formată din firmele Tecnic Consulting Engeneering şi Egis România a câştigat la începutul anului contractul prin care verificau calitatea lucrărilor făcute între Aiud şi nodul rutier de la Decea. Un serviciu plătit cu 1,1 milioane de euro, în cea mai mare parte bani europeni. Un raport al Companiei de Autostrăzi atrage atenţia asupra unor nereguli descoperite în documentele cu care cele două firme au câştigat licitaţia. Oficialii Companiei de Autostrăzi au transmis că se fac paşii legali pentru rezilierea contractului, iar că organele competenţe vor fi sesizate când se va termina procedura. Firmele implicate nu par a şti despre ce este vorba. Într-un răspuns pentru Digi24, compania Egis, în actele căreia s-ar fi descoperit neregulile, nu comentează acuzaţiile, dar susţine că nu are informaţii că i-ar fi luată lucrarea. (sursa)

Așadar infrastructura știm, e varză. Cine a furat, cum a furat, cât a furat nu se știe chiar în totalitate. Dar n-a fost doar un guvern, n-a fost doar PSD, PDL, PNL. Și nici doar oamenii lor. Furtul a fost unul organizat în care firmele occidentale civilizate au pus umăr la umăr alături de politicieni și au mai făcut o figură frumoasă pentru români. Și mă iertați dacă nu cumpăr povestea cu n-a știut, era doar un simplu angajat. În rest vă doresc să mergeți la vot și să vă exercitați dreptul dar să fiți conduși de același spirit civic și atunci când rapoartele Eurostat, FMI și Comisiei Europene arată că România nu se mai numără doar printre cele mai sărace țări din Europa (fiind chiar pe primele locuri) ci că a crescut și inegalitatea socială. Și dacă se poate, să fiți la fel de vocali măcar pe rețelele sociale.

P.S. Cei mai mulți dintre oamenii care și-au făcut un obicei și în campania care tocmai a trecut din a jigni nevotanții sau votanții bătrâni, săraci și proști sunt cei care au făcut asta și când și-au luat țara înapoi cu președintele Iohannis și s-au isterizat cu Monica Macovei. De obicei după trei luni de la evenimente și-au revenit cu lehamite și s-au declarat dezamăgiți de alegerile lor. Nu știu de ce au senzația că are cineva chef să treacă prin experiența asta de fiecare dată când mai au ei câte o revelație politică. Văd doar că se supără foarte tare dacă ei spun JUMP! și 70% dintre concetățenii lor nu doar că nu strigă-n cor HOW HIGH? dar le mai pun și câteva întrebări. De bun simț.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  Imi pare rau, dar adversitatea fata de Expati are o lunga traditie la noi, si s-a bazat de fap pe teama inconstienta ca Expatii sunt mai competenti decat noi si ne vor schimba micul si caldutul echilibru in care de balacim de 26 de ani.

  Cum ar fi fost daca era Ratiu presedinte? S-au grabit toti sa-l voteze pe Iliescu sperand ca vor trai ca in capitalism dar vor munci ca in socialism.

  Cine au fost cei mai loviti de regimul iliescian: clasa muncitoare care practic a disparut si care probabil nu se va reface prea devreme.

  Au fost si expati absolut catastrofali. Funeriu este un exemplu tipic, dar trebuie judecat nu pe exceptii, ce pe valori medii, iar acestea au aratat ca Expatii, in Romania, fara mare publicitate, au realizat mult mai mult decat autohtonii. Parlamentul, plin de autohtoni este o dovada a ceea ce se intampla cand se dezvolta o elita politica submediocra si rapace.

  Si de aici ura pe expati.

  Octavian Duliu
  2016-06-14 18:21:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  În atentia autoarei acestui “articol”

  Fiţi sinceră : sistemului de cache, ce vine etimologic de la cuvântul “caher = a ascunde”, … ascunde de fapt “medierea” autorului, eufemism pentru cuvântul cenzură. Profitati de poziţia dominant-mediatică dezinformând cititorii, dar nu acceptaţi să fiţi pusă în dificultate de o argumentatie, fie ea şi subiectivă, dar care ar cere, eventual, răspuns.
  Viziune tipică a “jurnalismului” fără personalitate şi “embrigadé” ca să folosesc şi eu un frantuzism, incapabil de a se privi în oglindă.

  Iar dacă m-am înşelat în interpretările mele, întârzierile impuse publicării comentariilor le scot, pur-şi-simplu, din actualitate, ceea ce este cam acelaşi lucru.

  contributor
  2016-06-15 17:09:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  A doua încercare de a publica un comentariu.

  În primul rând felicitari Dlui. Octavian Duliu pt. comenatriul sau.

  Încă odată este demonstrat faptul că tendenţiosul articolelor de comandă “prinde” mai bine decăt o căutare personală a adevărului.

  O “jurnalistă” cu carnet de partid se complace în a debita clişee (ce, este ştiut, vor avea girul unei părţi electorale deja câştigată cauzei), şi care sunt, cel puţin în parte, mincinoase prin omisie.
  Clotilde (căci ea una din ţintele articolului) a asigurat CONTROLUL CALITĂŢII lucrărilor efectuate. Acea autostradă, cât s-o fi terminat din ea, se pare că este impecabilă, ceea ce dovedeşte eficienţa controlului, nu? Vreţi să vorbim de autostrăzile lu’ Ponta ?

  Contractul incriminat în articol, nu Clotilde l-a negociat. Ea a fost doar reprezentantul legal al intreprinderii ce a câştigat contractul. Nu ea este vinovată de eventualele furturi sau şpagi date de mândrii hoti ai ţării, de penalităţile plătite din cauza haosului şi nepriceperii administraţiei române (Şova, în timp ce fura fără jenă, se lăuda că-şi montează cortul pe şantier, şi s-a văzut ce s-a ales…) s.a.m.d. Şi dacă există eventuale disfuncţionalităţi ale contractului, putem presupune incompetenţa negociatorilor ajunsi în posturile respective “pe merit partinic”.

  Amestecând teama de străin cu citate autentic critice ale unor “expaţi” (te doare mintea cu toate aceste neologisme tembele…) corecţi şi doritori de a ajuta România, se ajunge totuşi, printr-un tur de magie PSDistă sau cine-mai-stie-ce-ista (pentru că afilierea “jurnalistei” nici macar nu este ascunsă) ca cei ce vor să ajute pe români sau asigură lucrări de calitate, să fie desemnati ca sugătorii calitătii de viaţă a românului sărac. Ca şi cum, timp de 25 de ani, strâinii au furat în ţara asta…

  “Jurnalista” îşi arată şi ştiinţa gramaticii personale şi persoanele vizate, chiar din prima fază : “Iar se vor supăra imparțialii care iubesc USB-ul și pe Clotilde Armand pe mine.”(sic). Dacă ar fi spus : ” Vand haină din piele de damă” aş fi înţeles mai bine.

  “Expatul”, aşa cum o fi el prezentat în articol, în funcţie de nivelul intelectual al celui ce citeşte sau de culoarea carnetului de partid al cititorului, devine pasta de modelat a articolului, care, de fapt, ţinteşte pe Clotilde Armand şi pe Iohannis. La început, la mijloc, si la sfârşit. Ca într-o compunere de clasa a 2a.

  Culmea este că citit ca atare sau printre linii, “expatul”, din acuzat, devine cel ce vede cel mai bine ADEVARATA FAŢĂ A ROMÂNIEI.
  Din păcate nu si îndoctrinaţii de serviciu, care nici măcar binele ţării lor nu-l vor ci doar să-şi arunce zoaiele politicilor de mahala peste candidaţii ce le pun în pericol mediocritatea îngânfată.

  contributor
  2016-06-15 17:17:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @contributor: nu am carnet de partid :) în rest, whatever.

  Dora Constantinovici
  2016-06-15 17:30:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Cum oare putem face schimbarea hotilor, a impostorilor si a incompetentilor din conducerea tarii daca, criticam tot, orice incercare de a se face schimbarea. Cine poate reusi din prima fara sa faca incontinuu imbunatatiri in strategie?! Daca nu dam voie unor oameni de bine sa incerce si ii criticam mereu o sa ne scaldam in aceasta mizerie la nesfarsit.

  Elena
  2016-06-16 09:13:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Da, cred ca aceasta jurnalista este o membra de partid pe undeva. De altfel USB-ul a zis ca multe ziare le creaza probleme in a le publica articolele, imagini etc in timpul campaniei.

  Elena
  2016-06-16 09:16:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Simplu, Domna.
  O punem pe dna. ziarist in funcția de Ministru al Informației si toți expatii a sa dispară din tara iar noi a sa fim convinși ca acesta este o evolutie fireasca si ca de fapt își merita soarta pentru ca au indrazanit sa arata ca si in Romania se poate munci ca in capitalism si trai tot ca in capitalism, fara sa fie nevoie sa furi sau sa ai câteva titluri de doctor la diferite universități particulare, evident toate tezele fiind plagiate.

  Totdeauna m-am întrebat ce anume ii face pe ziariști sa scrie asemenea lucruri in timp ce se bat cu pumnul in piept susținând sus si tare ca apară de “bona fide” adevărul si numai adevărul.

  Ma tot întreb ce o face pe dna. ziarist sa scrie ceea ce scrie: o frustrare majora ca nu este in postura unui expat de succes, o obligație majora fata de sponsori sau pur si simplu o capacitate rudimentara de a analiza si interpreta cele mai evidente lucruri din imediata vecinătate, sau poate câteva din fiecare din acestea.

  In fine, cred ca i-am acordat mult prea multa atenție, si aste pe nemeritate.

  Octavian Duliu
  2016-06-16 18:08:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Octavian Duliu: mă tot întreb (recunosc, nu pentru mult timp pentru că am și alte lucruri de făcut) dacă dvs. chiar ați citit ce-am scris sau aveți o capacitate atât de rudimentară de a interpreta textele (care nu ridică în slăvi pe nimeni) încât ați citit dar n-ați înțeles nimic din ce-am scris.

  Dora
  2016-06-16 18:54:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Creo que este problema se repite no solo en vuestro bonito país, desde España os puedo asegurar que parece que el valor de lo bonito y rico en recursos naturales solo es apreciado para generar dinero para las empresas y los inversores. Nos da la sensación que nos están robando algo que nos pertenece y que los trabajadores y gente humilde no ve reflejado en una mejor calidad de vida y por supuesto en sus salarios. Una pena que el poder del capitalismo nos tenga atrapados y sin apenas salidas. Esperamos un cambio pronto. Votaremos para conseguirlo.

 • 10

  Domu Duluu, cam cum e Funeriu expat ratat? Cand a fost expat, nu a fost ratat. Cand a devenit un ratat, nu mai era expat, era bine merci pe plaiuri carpatine. Pai, daca nu operam terminologia, ce sanse la validitate are argumentul?

  Bell
  2016-06-20 10:53:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Si totusi pana la urma care e concluzia articolului asta? In afara de cateva rabufniri nativiste cu directie precizata, din care am inteles ca: expatii sunt rai ca ne lauda, noi stim mai bine, ca avem salarii mici, expatii tot o varza sunt ca si noi, fura la fel, tot cum era mai inainte e bine, cine a vrut schimbarea a esuat – deci o suma de idei dezlanate. Care e introducerea, tema, argumentatia, concluzia? Lasand la o parte faptul ca asta e o platforma din ce in ce mai de amatori… totusi. Incercati sa scrieti coerent, daca tot o faceti.

  Adrian Damaschin
  2016-06-21 07:43:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!