RSS Feed

Expatul salvează România. Clotilde Armand și Egis

vezi toate articolele de
14 Jun 2016 la 08:35 110 comentarii 2684 vizualizari.

Iar se vor supăra imparțialii care iubesc USB-ul și pe Clotilde Armand pe mine. Dar ce să fac, după ce toată săptămâna trecută am auzit doar urări de bine adresate celor care n-au votat sau n-au votat cum ar fi vrut singurii alegători inteligenți din România las și eu câteva opinii pe tema asta aici.

1. EXPATUL salvează România, infrastructură vs salarii mici, mituri, basme și povești

Nu ne mai săturăm de mitul expatului care e mai patriot decât românul și singurul lui scop în viață este salvarea României. Au trecut 26 de ani de când căscăm ochii fericiți, uimiți și plini de recunoștință de fiecare dată când un american/un englez/un francez/ un occidental spune că avem o țară frumoasă și resurse naturale prețioase. Da nene, știm, suntem bogați, problema noastră este că asta nu se reflectă în salarii, în nivelul de trai, în sănătate și educație. Majoritatea expaților n-au cum să știe asta (sau de obicei nu-i interesează), salariul lor de directori de dezvoltare/marketing/etc le permite accesul la sistemul de sănătate privat (sau chiar mai bine, îl folosesc pe cel din țara lor de origine) iar copiii lor au posibilitatea să aleagă în funcție de zonă școala privată care să-i învețe doar lucruri utile și fără închinăciune obligatorie.

Între timp există niște date conform cărora 4,886 milioane de români se zbăteau în sărăcie severă, în anul 2015, adică 24,6% din populația țării iar 40% din populaţia adultă este în risc de sărăcie sau de excluziune social. Potrivit Eurostat – în România, ponderea copiilor expuși riscului de sărăcie și excluziune socială este cea mai mare din UE: 51%. În același timp, citesc cum că Omer Susli, proprietar Praktiker, speaker la evenimentul ZF Birouri & Rezidenţial 2016, organizat de Ziarul Financiar zilele trecute, se plânge că nu există mână de lucru în România, bieții dezoltatorii imobiliari construiesc clădiri de birouri, dar în care lucrează tot mai puţini angajaţi: Avem o mare problemă, lipsa de mână de muncă. În curând o să aducem chinezi sau coreeni pentru că nu găsim mână de lucru şi asta e o problemă foarte mare. Putem să construim birouri, dar dacă nu găsim cine să lucreze în ele, avem o problemă. Cum ar veni, vreți salarii minime mai mari – vă băgăm noi mințile-n cap, ne descurcăm cu mâna de lucru încă și mai ieftină. Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului ZF „Birouri şi rezidenţial 2016“

Și tot acolo s-a dezvăluit mărețul plan al dezvoltatorilor imobiliari pentru 2016: Conform datelor companiilor de consultanţă, în 2016 se vor livra 408.000 mp de noi birouri, de peste cinci ori mai mult decât volumul total de 72.500 mp din 2015 şi cu 10% mai mult decât suprafaţa din 2009, care a reprezentat recordul istoric al pieţei imobiliare locale. În ceea ce privește imobilele rezidențiale stăm cam așa: în Bucureşti şi în împrejurimi, se vor adăuga peste 14.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale, în creştere cu peste 25% faţă de anul anterior.

Attila Peli, head of development & land JLL România pare că e unul dintre puținii participanți la eveniment care gândește lucrurile și ceva mai la rece: În Bucureşti se manifestă spiritul de turmă, adică toţi dezvoltatorii vor să construiască şi apoi să fugă din ţară. Majoritatea investiţiilor din România sunt făcute de investitori străini. Dezvoltatorii s-au activat în urmă cu doi ani şi au început să livreze multe clădiri, prea multe după părerea mea. E vorba despre o nesiguranţă în piaţă, se acţionează după modelul «hit and run» («dai o lovitură şi fugi» – trad.). Dar concluzia principală a evenimentului știți care a fost? Că infrastructura a rămas anul trecut singura piatră atârnată de gâtul companiilor de construcţii.

În martie, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote a declarat că modelul de creştere economică din România nu lucrează în interesul cetăţeanului, competitivitatea economică este obţinută prin salarii mici, NU prin calitate. În replică reprezentantul BNR Valentin Lazea a declarat: Ce îi atrage pe investitori în țara noastră, altceva decât salariile mici? Atâta timp cât statul nu le oferă infrastructură, stabilitate, cercetare-dezvoltare, cel mai important avantaj este forța de muncă. Da, forța de muncă din România este mai prost plătită decât în țările din jur, dar acelea oferă infrastructură, cercetare dezvoltare, stabilitate etc. Păi de ce statul nu le oferă infrastructură că slavă cerului, în infrastructură s-a tot investit – știți cât? – 14 miliarde de lei au costat cei 570 de kilometri construiţi de la Revoluţie încoace.

Și atunci e cazul să vedem și ce spune domnul Guillermo Tolosa, reprezentantul Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, anul trecut: Problema cea mare este că nu există o strategie și o prioritizare a proiectelor. De asemenea, finanțarea trebuie asigurată până la finalizarea proiectului. Însă, să spunem clar că, nu din lipsa banilor nu s-au construit autostrăzi în România. Hm, interesant, nu? Ceea ce mă duce la punctul 2.

2. Ce s-a întâmplat totuși între Clotilde Armand, Bechtel și Egis

Eu regret foarte mult acest contract cu Bechtel, noi ce am făcut este să verificăm că Bechtel face lucrări de calitate şi cantităţile sunt corecte. Regret acest contract, noi am apărat interesele românilor. După ce s-a reziliat contractul cu Bechtel erau multele de făcut. Erau 900 de contracte de chirii pentru organizarea şantierului. Era de făcut inventar pentru tot ce era acolo – a spus Clotilde Armand la emisiunea „În faţa ta”. (aici)

Clotilde Armand este director al Egis România din septembrie 2013. Prin contract cu CNADNR, firma franceză a supervizat lucrările executate de Bechtel. Pentru serviciile sale, Egis a încasat peste 213 milioane de lei. Contractul său s-a derulat şi 15 luni după rezilierea înţelegerii dintre statul român şi Bechtel. Pe 30 mai 2013, statul român a reziliat înţelegerea, plătind penalităţi de 37,2 milioane de euro. A mai preluat şi datorii de 50 de milioane de euro. În aproape 10 ani, Bechtel a construit 52 de kilometri de autostradă pentru care a încasat 1,1 miliarde de euro.

Doar că aceasta nu a fost singura greșeală a firmei al cărei director de dezvoltare a fost Clotilde Armand. În luna iulie a anului trecut, DIGI 24 difuza și această știre: Asocierea formată din firmele Tecnic Consulting Engeneering şi Egis România a câştigat la începutul anului contractul prin care verificau calitatea lucrărilor făcute între Aiud şi nodul rutier de la Decea. Un serviciu plătit cu 1,1 milioane de euro, în cea mai mare parte bani europeni. Un raport al Companiei de Autostrăzi atrage atenţia asupra unor nereguli descoperite în documentele cu care cele două firme au câştigat licitaţia. Oficialii Companiei de Autostrăzi au transmis că se fac paşii legali pentru rezilierea contractului, iar că organele competenţe vor fi sesizate când se va termina procedura. Firmele implicate nu par a şti despre ce este vorba. Într-un răspuns pentru Digi24, compania Egis, în actele căreia s-ar fi descoperit neregulile, nu comentează acuzaţiile, dar susţine că nu are informaţii că i-ar fi luată lucrarea. (sursa)

Așadar infrastructura știm, e varză. Cine a furat, cum a furat, cât a furat nu se știe chiar în totalitate. Dar n-a fost doar un guvern, n-a fost doar PSD, PDL, PNL. Și nici doar oamenii lor. Furtul a fost unul organizat în care firmele occidentale civilizate au pus umăr la umăr alături de politicieni și au mai făcut o figură frumoasă pentru români. Și mă iertați dacă nu cumpăr povestea cu n-a știut, era doar un simplu angajat. În rest vă doresc să mergeți la vot și să vă exercitați dreptul dar să fiți conduși de același spirit civic și atunci când rapoartele Eurostat, FMI și Comisiei Europene arată că România nu se mai numără doar printre cele mai sărace țări din Europa (fiind chiar pe primele locuri) ci că a crescut și inegalitatea socială. Și dacă se poate, să fiți la fel de vocali măcar pe rețelele sociale.

P.S. Cei mai mulți dintre oamenii care și-au făcut un obicei și în campania care tocmai a trecut din a jigni nevotanții sau votanții bătrâni, săraci și proști sunt cei care au făcut asta și când și-au luat țara înapoi cu președintele Iohannis și s-au isterizat cu Monica Macovei. De obicei după trei luni de la evenimente și-au revenit cu lehamite și s-au declarat dezamăgiți de alegerile lor. Nu știu de ce au senzația că are cineva chef să treacă prin experiența asta de fiecare dată când mai au ei câte o revelație politică. Văd doar că se supără foarte tare dacă ei spun JUMP! și 70% dintre concetățenii lor nu doar că nu strigă-n cor HOW HIGH? dar le mai pun și câteva întrebări. De bun simț.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

110 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!