RSS Feed

Familia POSDRU. Ipocrizia europeană şi neputinţa locală

vezi toate articolele de
23 May 2012 la 14:22 7 comentarii 4629 vizualizari.

Ce e în neregulă cu POSDRU? Am tot fost avertizaţi că face Comisia Europeană verificări. Victor Ponta vorbeşti despre pierderi posibile imense (aici). Nu sîntem în stare să cheltuim bani europeni, iar atunci cînd o facem ni-i iau înapoi. Vom vedea şi raportul acela cînd s-o face public.

Asta ne spun ei, conducătorii europeni sau locali. Însă în judecarea cazului POSDRU nu ne pot scăpa nişte unghiuri ceva mai aparte:

 • sînt fonduri ineficiente în mai toată Europa. Iar asta pentru că ipocrizia e cît casa. Nu poţi să urli peste tot după austeritate, tăieri şi apoi să pretinzi că miliardele băgate în reconversie profesională pot avea vreun efect.
 • În România s-a format o burghezie POSDRU de lux. Salarii foarte mari, proiecte cărora e imposibil să le verifici efectul. 2008-2010 au însemnat plăţi de 485 milioane de euro (salariile trainerilor, computere, mobilier, închirieri săli). Burghezia Posdru înseamnă 20 000 de oameni plătiți cu salarii de mii de euro (surse). Cei antrenaţi sînt vreo 40.000.
 • Plățile pentru anul trecut au crescut exponențial – ar trebui să se ridice la peste 800 de milioane. Faptul că acum vin cu auditări, însoțite de criticile noii puteri ar putea însemna o afacere extrem de păguboasă pentru noi. Europa trebuie să învețe că tîmpeniile se plătesc – e un proiect prost de care se descotorosesc prin  preaştiuta retorică a corupţiei est-europene. În felul acesta, contributorul român de rînd ar trebui să plătească pentru un proiect profund contradictoriu şi fără nici un soi de noimă.

În această ramă a reconversiei ipocrite în austeritate, băieţii deştepţi locali s-au încadrat perfect. Ştiu jurnalişti (de la televiziunea publică şi din “presa prietenă” care au cîştigat mii de euro pentru cîteva cursuri – unii sînt uşor de verificat, pentru că au declaraţii de avere).

Mai mult, publictatea implicată de POSDRU a cunoscut şi ea trasee clientelare către presa favorabilă puterii. Un articol al lui Tolontan rezumă perfect situaţia.

Familia POSDRU

Am luat absolut la întîmplare, dintr-o reclamă de la TVR 2 un caz POSDRU. Mi-a atras atenţia numele firmei – CATALACTICA (aproape CATALÉCTIC, catalectice, adj. n. Vers catalectic = vers care se termină printr-un picior incomplet.).

Am început să scotocesc şi mi-a fost uşor să verific evoluţia bugetului familiei care conduce fundaţia pentru că amîndoi sînt angajaţi la instituţii de stat care cer declaraţii de avere.

(Mai trebuie să menţionăm că prezenţa familiilor în conducerea unor astfel de companii şi prezenţa măcar a unuia dintre membri undeva într-o instituţie de stat sînt nişte constante în afacerea POSDRU.)

Sorin Cace şi Corina Cace sînt eroii mei întîmplători. Sînt oameni care au reuşit să o ducă bine pe timp de criză pentru că s-au conectat cum trebuie la ţeava UE.

Familia Cace a avut în derulare mai multe proiecte (aici aveţi o lista cu cele terminate) în zona Teleorman (cîteva de integrarea romilor pe piaţa muncii şi altele). Despre efecte nu ştim nimic. E totuşi lăudabil că au un site unde scriu tot ce au făcut (am întîlnit cazuri unde organizatorii nu se obosesc cu aşa ceva).

Lucrurile au început să meargă după 2009. Ea la ASE, el la ICCV. Declaraţia de avere a Corinei Cace arăta  destul de modest. Familia avea drept bază veniturile de la ASE:

În 2011, bunăstarea a explodat. În declaraţia Corinei Cace pe 2011, apar banii care vin cel mai probabil din proiectele POSDRU. Alte surse nu sînt trecute.

Sursa

Aşadar, familia Cace a luat cam 170.000 de lei de la locul de muncă de bază. Şi exact 427.158 lei din cercetare-dezvoltare şi conventii civile. 100 000 de euro pe an pentru o familie de intelectuali este un venit bunicel.

Catalactica, minunata aventură POSDRU a familiei Cace, este doar o picătură într-o mare baltă (puteţi studia pe aici alte sute de proiecte). Am găsit un proiect de sute de mii de euro care se numeşte “Înapoi la muncă!”, un mesaj dispreţuitor folosit de reprezentanţi ai fostei puteri în diverse ocazii.

Local, prostia care se întîmplă ar fi următoarea: sînt bani mulţi care alimentează un establishment universitar, funcţionăresc, ong-istic şi jurnalistic. Dar aceşti bani nu au efect, nu însănătoşesc mediul, nu-l scoate din zona extremă de vulnerabilitate. Sînt bani “paraleli” cu profesia de bază şi cu responsabilităţile ei.

Dorinţa de auditare şi amendare a acestui business şi eventual de mutare a plăţilor de la nivel central la nivel local, abia asta mi se pare cu siguranţă imoral.

Cît despre cei care “s-au descurcat” nu mai am nimic de zis. Distincţia dintre bani publici şi bani privaţi este anihilată de criză. Să-i acuzi că au cheltuit bani publici şi să nu observi cîţi bani publici şi cît monopol intră în afacerile private de succes (de la bănci, la gestionari de resurse) nu e indicat. POSDRU e sistemul. Şi nu e doar sistemul românesc, e ipocrizie şi neputinţă europeană.

Înainte să-i judec pe găinarii sau privilegiaţii POSDRU prefer să văd marea fotografie a unei ipocrizii cît casa venită dinspre Comisia Europeană pe care politicienii noştri o alimentează inconştient. Asta înseamnă bani europeni pentru reconversie. Investiţii care merg într-o gaură neagră – cum altfel?, cînd inventezi o nouă formă de asistenţă ridicolă, aceea a victimelor dezmembrării drepturiloe şi a statului social -, dar pentru care poţi fi uşor stigmatizat.

Scandalul POSDRU arată perfect tensiunile centru-periferie (Est, în cazul nostru). Şi nu, prin asta nu elimin responsabilitatea locală şi taxarea corupţiei. Şi nici nu vreau să victimizez Estul. Însă conflictul e din ce în ce mai evident, dubla măsură, la fel. Europa nu e în stare să creeze decît noi serii de privilegii şi privilegiaţi, noi straturi de gulere albe. Asta se vede. Luptaţi cu asta, dragi comisari, nu mă puneţi să-i şi plătesc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

7 comments
 • 1

  Diana, ai dreptate, se munceste pe rupte si citeodata normele sunt depasite, dar nu in interesul celor sarmani (sau devazantajati cum sunt numiti de documentele programului) ci in interesul echipei de implementare. Articolul dezvaluie o problema reala si e mai putin important daca sistemul e corupt din cauza unor indivizi ca Cace si compania sau din cauza incompetentei celor care raspund de menagementul programului. Cert e ca in proiectele posdru un curs costa de 30-40 ori mai mult decat pe piata libera ( catavencii.ro/C../ ), cauzele fiind multiple, ca sa zic asa, deloc de neglijat fiind lacomia si lipsa de scrupule a celor care implementeaza proiectele. Citeva cazuri au mai aparut si prin massmedia, cu directorul de la Casa de Comert, un fost ministru al muncii sau cu seful de la somaj iar astia sunt cei care au cazut victime unor rafuieli politice sau a razbunarii unor fosti angajati. Inapoierea banilor din salarii (asta e si motivul pentru care se platesc salarii foarte mari), a angajarilor fictive sau a angajarilor din randul rudelor si a prietenilor desi nu indeplinesc toate conditiile cerute (nivelul studiilor, experienta) a beneficiarilor fictivi, a licitatiilor trucate si chiar catigate de proprii angajati, a dublei finantari (acelasi produs fiind folosit in doua sau mai multe proiecte dar care este achizitionat pentru fiecare proiect in parte) supraevaluarea unor activitati sunt practici comune si aduse la perfectiune in ultimii ani iar Cace nu face exceptie. Acum vreo doi ani circula un raport al ministerului de finante in care asemenea nazdravanii au fost semnalate doar ca nu prea au aparut si vinovatii.

 • 2

  [...] Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică Catalactica, o altă abonată a fondurilor europene, are 5 proiecte câștigate pe patru domenii diferite: CPP 129, 138, 139, 143. Despre performanța remarcabilă a acestei asociații a scris în 2012 și Costi Rogozanu: [...]

 • 3

  [...] domenii diferite: CPP 129, 138, 139, 143. Despre performanța remarcabilă a acestei asociații a scris în 2012 și Costi Rogozanu: Sorin Cace şi Corina Cace sînt eroii mei întîmplători. Sînt oameni care au reuşit să o [...]

 • 4

  Este ușor sa arunci acuze in stânga si in dreapta,fara probe solide,sa ataci niște oameni din frustrare sau altceva (ura,poate?). Spuneti de familia Cace,insa aveti idee pe cine acuzați/injurati? Postarea mea nu este un drept la replica,insa ar trebui sa existe si câteva argumente pro,astfel încât sa avem un tablou complet! Întâmplător,cunosc cazul Catalactica. Si oameni de acolo! Ceea ce pot spune este ca toți comentati despre Sorin si Corina Cace,dar absolut nimeni despre echipa din spatele lor! Vreți sa acuzați? Foarte bine,dar,după informațiile mele, echipa lor de ONG-isti a depus vreo 50 de proiecte,ceea ce înseamnă ca s-a muncit ceva la ele. Al doilea argument: numai un ipocrit sau un frustrat ar spune ca 2 oameni-Fam. Cace- a reușit sa scrie atâtea proiecte si sa le si incarce in sistem. Vorbesc de sistemul informatic,unde simpla depunere a unui proiect durează cel Putin o ora! Dar,sa trecem mai departe in mica demonstratie asupra unor articole scrise “cu dedicatie”! Lucrand in domeniu,după cum am spus, am văzut si cum e cu abilitarea si cu publicatiile. Adevarul e ca in publicatiile din afara,cu câteva exceptii,ajung doar articolele pentru care autorul plătește “peer revue”,care va fi ok dacă dai bani! Calitatea,oameni buni,in cercetarea sociologica,e data de “cotizatii” nu de valoare! Exemplul cel mai bun: rezultatele concursului de promovare al cercetătorilor din cadrul ICCV,unde au contat vechimea si activitatea in Institut, NU rezultatele obținute in cercetări! A acuza familia Cace e doar o goana nebuna in căutarea senzationalului,omitand cu buna știință ca entitatea numita Catalactica sau altfel a creat niște locuri de munca,dar,mai ales, a furnizat date pertinente si actuale despre educație,populația Roma si altele. Poate aceste rezultate nu înseamnă nimic pentru unii,dar pentru mine înseamnă, deoarece am gratis la dispoziție date pentru analizele mele si pentru locul meu de munca! Va recomand sa verificati câte proiecte a câștigat Siveco, câte KPMG si alții,si apoi sa descrieti adevarul,nu povesti din acestea “cusute cu ata alba”. Si,pentru cei care mă vor injura mai departe: atunci când veți cunoaște ce înseamnă cercetare sociologica,o sa va răspund,altfel,imi este teama ca tot in bezna veți rămâne!

  IvanTurbina
  2013-12-20 01:40:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  [...] domenii diferite: CPP 129, 138, 139, 143. Despre performanța remarcabilă a acestei asociații a scris în 2012 și Costi Rogozanu: Sorin Cace şi Corina Cace sînt eroii mei întîmplători. Sînt oameni care au reuşit să o [...]

 • 6

  Ivan Turbinca, la Catalactica s-au facut foarte multe lucruri, e drept, dar care tin de sfera penalului. In multe domenii a reusit sa se faca remarcata Catalactica, dar asta trebuie cantarita si in raport cu banii pe care i-a cheltuit. Daca pretinzi ca stii asa bine activitatea organizatiei Catalactica, spune tot ce stii, nu doar ce-i convine presedintelui sa auda. Nu ne povestesti nimic despre angajarile fictive, cele ale rudelor familiei Cace, contractele negociate pe sub masa sau banii negri incasati de la angajati, falsuri in acte, raportari fictive si alte realizari pe care speram sa le vedem afisate si aici pna.ro../

  Barracobarner
  2014-03-10 18:04:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Due to the fact I to begin with wrote pertaining to MBT sneakers at Pantofi Barbatesti, a great deal includes altered relating to the brand name, and the inventor and founder contains still left the business. Involving legitimate buyers, testimonials of MBT sneakers are Really blended. If oneself’re taking into consideration a few of MBT sneakers, I strongly persuade your self in the direction of furthermore examine the feed-back remaining in just answer towards the just after content material, and discuss in direction of your health practitioner in advance of donning any style of shoe that is as a result drastically alternative versus what on your own’re applied towards, or toward take care of any design and style of suffering or situation.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!