RSS Feed

”Fân Fest este un spectacol ieftin, nedemn de Roșia Montană”

vezi toate articolele de
10 Aug 2011 la 10:57 116 comentarii 2578 vizualizari.

Am primit din partea Asociațiilor ”Pro Roșia Montană” și ”Pro Dreptatea” un comunicat de presă cu titlul ”Fân Fest este un spectacol ieftin, nedemn de Roșia Montană”. Vă las bucuria de a lectura acest ”demn” și ”valoros” comunicat. La final, se impun, totuși, niște precizări. Iar dacă au sau nu dreptate vă puteți convinge singuri, chiar la Roșia Montană, la sfârșitul acestei săptămâni (12-14 august – detalii aici).

***

”Fân Fest nu reprezintă Roşia Montană. Aşa-zisul festival este o jignire la adresa localnicilor şi la tradiţiile unei zone cu o istorie milenară în minerit pe care oamenii locului le respectă.

În ciuda insistenţei cu care organizatorii continuă să transmită aceleaşi mesaje fără fond, noi, adevăraţii membri ai comunităţii locale, vrem să înţeleagă toată lumea că festivalul Fân Fest  nu este o manifestare tradiţională a comunităţii din Roşia Montană. Este un eveniment înfiinţat special de persoane care nu au nici o legătură cu zona, pentru a protesta împotriva mineritului la Roşia Montană şi implicit la dreptul la o viaţă mai bună a oamenilor de aici.

De câţiva ani, suntem nevoiţi să suportăm umilinţele şi desfrâul unor tineri care vin la noi acasă să ne dea lecţii despre cum să trăim şi care, chipurile, vor să ne salveze. Asta în timp ce organizatorii spun că este un festival cultural destinat celor care vor să cunoscă istoria Roşiei Montane şi oamenii locului. Însă nu este deloc aşa.

“Fân Fest a adus în fiecare an la  Roşia Montană grupuri  de tineri care nu au avut nimic în comun cu tradiţiile şi cultura zonei. Au dat peste cap viaţa normală a Roşiei Montane, unde oamenii nu doresc decât să muncească şi să trăiască în linişte. Unii dintre ei au jignit localnicii, i-au înjurat, le-au devastat grădinile şi gospodăriile în setea lor de “cultură”. Le transmitem că nu sunt bineveniţi la Roşia Montană,  noi avem tradiţiile şi manifestările noastre culturale. Aici s-a format o adevărată cultură venită din cei peste 2000 de ani de minerit. O dovadă este tradiţionala sărbătoare “Mărie, Dragă Mărie”, din 15 august de la Cărpiniş, sau Ziua Minerului care se va ţine în 28 august pe stadionul din comună. Noi îi aşteptăm acolo să vadă cum sărbătoresc roşienii. Iar de salvat de la sărăcie şi situaţia de acum o poate face doar investiţia în minerit propusă la Roşia Montană şi pe care noi localnicii o susţinem.” Andrei Jurcă, preşedintele ONG Pro Roşia Montană.

“Suntem oameni simpli, cu frica lui Dumnezeu, ne distrăm atunci când avem motive de bucurie şi nicidecum prin manifestări ca Fân Fest. Acest festival nu a schimbat nimic, în fiecare an  a fost doar multă gălăgie şi mizerie. Nu vor decât să ne lase fără locuri de muncă şi să convingă guvernanţii şi opinia publică  că la Roşia Montană nu este nevoie de minerit.  Ce au făcut ei pentru Roşia Montană în ultimul an, de la ultima vizită? În presă spun că vor să ne cunoască istoria, dar dacă îi întrebi pe participanţi, afli că au venit doar ca să se distreze. Asta este cultura lor şi tradiţiile pe care spun că le promovează.” Marcu Blăjan , preşedintele ONG Pro Dreptatea.
Comunitatea din Roşia Montană este revoltată că aceşti  oameni care nu au nici o legătură cu zona continuă să vină aici în fiecare an, se distrează  două zile şi apoi pleacă fără să le pese de istoria, cultura, tradiţiile şi viaţa noastră, a celor care trăim aici.

Mai mult, încearcă să convingă lumea că  Fân Fest este o modalitate de promovare a Roşiei Montane şi să includă localitatea noastră  pe lista UNESCO.

Vă spunem noi, localnicii, că Fân Fest este o insultă la adresa acestei localităţi miniere. Sperăm ca cineva să pună capăt acestei jigniri la adresa comunităţii noastre  şi nu cerem decât să fim lăsaţi să ne promovăm adevăratele tradiţii, să ducem o viaţă bună la noi acasă şi să pornim la Roşia Montană un minerit modern şi responsabil pentru bunăstarea tuturor.”

***

Acesta este comunicatul ONG-urilor susținute de RMGC în strategia lor de mimare a societății civile (mai multe detalii despre această strategie aici). Desigur, e dreptul lor de a avea o opinie, dar cât de adevărate sunt afirmațiile lor vă puteți convinge într-un mod extrem de simplu, venind la sfârșitul acestei săptămâni la Roșia Montană (detalii aici). Vă puteți convinge direct, la fața locului, dacă cele afirmate de cei de la Asociația ”Pro Roșia Montană” sunt sau nu adevărate.

Trebuie făcute, totuși, niște precizări legate de acest comunicat. Ziua Roșiei Montane nu este așa-zisa Zi a Minerului din august, ci pe 6 februarie, data atestării documentare a localității (în februarie 2011 s-au împlinit 1880 de ani de la această atestare pe care nici cei de la ”Pro Roșia Montană”, nici Primăria nu au marcat-o însă în vreun fel).

De asemenea, Ziua Minerului NU este în luna august. Ziua Minerului este pe 4 Decembrie, Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Varvara, patroana și protectoarea minerilor. Ziua Minerului din agust este doar un pretext de sărbătoare câmpenească, la care oamenii au fost momiți să participe anul trecut prin faptul că li s-au dat pe gratis ”patru mici și-o bere” (dovada o vedeți în imagine). Iar cât de ”scandalagii și de huligani” au fost participanții la ediția de anul trecut a FânFest stă dovadă faptul că singurii amendați de către jandarmi pentru ”tulburarea liniștii publice” au fost… susținătorii RMGC.

Faptul că FânFest 2011 este dorit de comunitatea locală este chiar faptul că se ține. Participanții la festival vor fi cazați la localnici, locurile de desfășurare ale evenimentelor festivalului sunt în proprietatea localnicilor și ai comunității. Nici anul trecut, nici în acest an, FânFest nu s-ar fi putut (nu s-ar putea) desfășura fără acordul și implicarea localnicilor. Simplu.

În fine, două întrebări: de ce îi deranjează oare pe cei de la RMGC și pe susținătorii lor faptul că oamenii vin la Roșia Montană, să se convingă la fața locului de realitate, având posibilitatea să asculte opiniile ambelor părți? Și de când au ajuns românii să fie ”jigniți” de faptul că au oaspeți?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!