RSS Feed

Fantasma zilei de azi: justiţia luptă cu politicul. Cînd ar fi putut fi Năstase ca Timoşenko

vezi toate articolele de
07 Jan 2014 la 13:56 44 comentarii 1562 vizualizari.

Politicul e rău hidos, corupt. În mare parte toţi sîntem de acord. Însă politicienii mai îndeplinesc şi o funcţie aproape tribală de “scuipaţi aici”. Văd toată ziua curajoşi care se iau de politicieni pentru ca peste cîteva luni să fie angajaţii lor. Sau văd ziarişti, analişti care critică politicieni pentru că e cel mai comod lucru într-o mare de chestii incomode. Pentru că realitatea e între timp alta: politicianul e cel mai accesibil vinovat de care te poţi lua. Evident, trebuie pedepsit cînd e prins. Dar nu e deloc un motiv de jubilare. Cît despre criticii curajoşi, e mult mai greu să critici un caz de mare corupţie în mediul privat, decît un snop de deputaţi.

O să reiau mai apăsat o idee de ieri. Şi anume să ne gîndim puţin mai calm, mai detaşat la lupta justiţie – politică, o luptă falsă, cu rol strict spectacular. Natura corupţiei aceleia dureroase pentru societate e alta. Vinovăţia politică a lui Năstase e o relicvă. La fel Fenechiu, Voiculescu. Să fie pedepsiţi, puţin îmi pasă.

Însă problema la zi a României e diferită de cum vor anticorupţii s-o prezinte. Să luăm o voce anticoruptă, de dragul expresivităţii sale involuntare. Sorina Matei spune pe de o parte că Zambaccian e un caz de luptă totală între justiţie şi politic, de cealaltă parte dezminte astfel comparaţia cu Timoşenko:

Cazul Adrian Năstase înseamnă pentru România sfârșitul unei lupte teribile pe care Justiția a dat-o cu politicul, sub toate formele și întruchipările lui. La București, în dosarul Zambaccian în care a fost condamnat Năstase – o adevărată epopee pantagruelică a faptelor și probelor de corupție- așa cum arată rechizitoriul, Justiția a ieșit după 8 ani învingătoare.
Familia puternicului fost premier primea din China containere de nimicuri, pe sute de mii de euro, pe bani pitiți în cărți decupate, toate foloase necuvenite cu care fostul premier și-a transformat casele în adevărate bazare tiscite cu chinezării. Se numește luare de mită în formă continuată.
În Kiev, un fost premier, Iulia Tymoshenko, a fost condamnat în doar 4 luni, la 7 ani de închisoare, pentru “abuz de putere” numai pentru că semnase un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fără aprobarea Guvernului ucrainean. O decizie politică ce s-a trasformat, brusc, într-o adevărată execuție publică și judiciară, stârnind consternarea organizațiilor internaționale, a Uniunii Europene, a Senatului Statelor Unite, a Curții Europene pentru Drepturilor Omului, a tuturor liderilor occidentali și până și a lui Dalai Lama. (sursa)

De aia sînt buni oameni precum Matei, în naivitatea lor mai mult jucată, de tip anticorupţie-pro-Băsescu, dezvăluie clar algoritmul.  “Doar” pentru că semnezi aiurea contracte care implică o ţară nu înseamnă că asta se compară cu nişte furăciuni clasice de tip “băgat mîna”. Vlad Mixich nu-i atît de naiv, el bagă doar argumentul cu reacţiile din ţările civilizate.

Evident că situaţiile sînt aproape de necomparat. Însă haideţi să încercăm alte scenarii în care Năstase ar fi putut Timoşenko. Poate dacă ar fi existat un proces Bechtel? Sau Petrom? Atunci riscurile ar fi fost imense, ar fi fost periclitată poate şi intrarea în UE, dacă am fi fost chiar atît de dornici de transparenţă şi anticorupţie. (Notă: normal, Năstase, s-a asigurat cu pavăză parlamentară în schemele Bechtel, Petrom etc. – vorbeam doar în ipoteze şi “ce-ar fi fost dacă”, văd că se poartă). Mai bine, probabil, că nu am lămurit nebuniile alea. Au fost evident nişte aberaţii. Dar cum judeci aşa ceva fără “abuz”? Într-un fel, Năstase a fost judecat public de întreaga societate pentru “ştim noi ce”, dar a fost condamnat pentru nişte găinării.

Justiţia nu luptă cu politicul, aşa cum prezintă tabăra pro-Băsescu. Aşa cum Ponta nu luptă cu Băsescu, aşa cum se prezintă el cu icnete. Ca şi SRI-ul, justiţia e un hipopotam imens care se răsuceşte greu, se adaptează cu inerţii la noile forme de putere. În acest moment, politica este doar transmiţător, conductor; pe vremea lui Năstase încă era posesoare de capital. Filozofii anticorupţi ne spun că ţara merge prost din cauza furturilor.

Eu spun că ţara merge prost din cauza unui alt tip de corupţie, una adîncă. Să luăm de exemplu Codul Muncii. Toată lumea bună şi de dreapta spune că e foarte bun, dai afara oamenii mai uşor, flexibilitate etc. Însă e o lege care ţine veniturile cetăţeanului de rînd jos şi foarte jos în timp ce, tot prin ceva situat între lobby, prostie, negociere, mari companii obţin avantaje nepermise pe piaţă. UE vrea să vadă doar preţuri “aliniate” şi deficit mic. De restul se ocupă jandarmii.

E timpul să ieşim însă din fantasma asta a justiţiei care ne-ar putea salva şi să vedem cît de mult am derapat de la un proiect minimal de supravieţuire – drepturi minimale, salarii mai mari.

Va mai dura un deceniu pînă cînd DNA ne va expune mari cazuri multe de fraudă, de mişmaşuri comerciale, de creditare neperformantă în bănci, de aranjare a pieţei. Consiliul Concurenţei ar trebui să aibă personal şi fonduri cît zece DNA-uri. Asta o spun tot ca să le explic celor care se dau mari liberali cum trebuie să-şi construiască lumea. Evident, tot în mod tradiţional, liberalilor şi conservatorilor le plac de fapt aranjamentele aşa cum sînt acum.

Sofismul corupţie-anticorupţie e exprimat de Florin Negruţiu aşa:

Şi unii, şi alţii au dreptate: dacă n-ar fi fost Traian Băsescu preşedinte, Adrian Năstase nu mai ajungea azi în puşcărie. Nici azi, nici ieri, nici în vecii vecilor. În schimb, dacă Adrian Năstase ar fi fost preşedinte, nimeni n-ar fi ajuns la puşcărie, aş putea spune că nici măcar Traian Băsescu.

Bine de aici se poate extrage şi concluzia aceea simplă că “am evoluat totuşi”. Nu. “Corupţia” aia mare s-a schimbat, abuzul are forme multe mai perverse decît cîteva figuri încercănate de politicieni. Iar societatea românească nu o dezbate public, se fereşte, o numeşte infatuat “lobby”, “politică”, “interesul investitorilor”, blabla. Aşa că în continuarea raţionamentului lui Negruţiu aş zice că Traian Băsescu a învăţat să fure legal, sub ochii noştri şi să mai şi joace cartea europeană şi anticoruptă concomitent.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

44 comments
 • 1

  Băi, atîta timp cît unul bun de nimic, ca tine, are ce să mănînce, înseamnă că nu e chiar atît de nașpa în capitalismul românesc.

  fem!
  2014-01-07 14:30:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  sa-i mai desenam odata dlui stangist de serviciu pe intelesul sau de ce lupta contra coruptiei e buna si ca e bine ca oameni ca nastase sa intre la bulau? e simplu, in primul rand sa nu sa se mai autocontrazica. pentru ca daca el considera neimportanta coruptia asta condamnata acum, politicienii astia corupti capata din ce in ce mai multe putere, vor da cu si mai multa nonsalanta privilegii corporatiilor si lor insesi, si cel care va pierde va fi muncitorul de rand, plans de stangistul de serviciu.
  vrem condamnari pentru petrom sau bechtel? sigur, sunt foarte bune, numai ca manualul de logica pe care nu l-a studiat dl rogozanu in clasa a ix-a, spune ca argumentatia sa e falacioasa, si deci manipulativa. altfel spus, rogozanu ar cam vrea ca un om condamnat pentru niste gainarii, caci asta a facut nastase, sa fie iertat pana ce e condamnat pentru altele mai grave. numai ca, vezi matale, daca furi o gaina si apoi o tara, ambele fapte sunt la fel de penale. si, ce e mai grav, daca va fi iertat pentru gaina, inseamna ca puterea sa e deja prea mare pentru a mai fi judecat pentru ca a furat o tara.

  berenger
  2014-01-07 15:05:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Nu poti rezista sa nu iti dai cu sula in .oaie (esti masochist sau, cum se zice, atit te duce mintea):
  “Aşa că în continuarea raţionamentului lui Negruţiu aş zice că Traian Băsescu a învăţat să fure legal, sub ochii noştri şi să mai şi joace cartea europeană şi anticoruptă”

  Sa nu vorbeasca Basescu, si el e tuberculos :P chiar daca nu stim ;)

  victor L
  2014-01-07 15:08:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  In sfirsit un articol socialist adevarat la Rogozanu!

  Rogozanu ne spune alb pe negru ca daca un angajat al statului (politicianul intr-o functie publica) fura de la stat, asta e o banalitate care nici nu merita bagata in seama. Ba chiar i se face un soi de nedreptate omului ca e dat in gat!

  In schimb “coruptia” reala e cind te “fura” privatii. Astia sunt cei mai periculosi si ar trebui sa ii trimiti la canal.

  Trecem peste faptul ca Rogozanu nu e capabil intelectual sa faca distinctia intre furt si coruptie. Un privat nu poate fi decit un corupator. El poate oferi mita insa de primit o primeste omul statului, politicianul, functionarul, ministrul etc. Privatul te poate fura, iti poate da rest mai putin etc. Dar Rogozanu nu poate face diferenta: te fura privatul? OK, nu mai cumperi data viitoare de la el. Dar cu statul cum te descurci? Fugi de stat? Cum?

  Asa ca salut prima pozitie cu adevarat socialista a opinologului Rogozanu: bah sa furi de la stat nici nu e furt! Deja este cutuma, doar facem asta de vreo 60 de ani! Ce daca ministrul in functie pune botul la cascaval? Hai dom’le, asa este la noi la socialisti!

  Chianti
  2014-01-07 15:09:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Frînaru ăsta zice, și nu doar aici, ci de fiecare dată cînd deschide gurița, că dacă o acțiune n-are ca rezultat bunăstarea economică a tuturor oamenilor pe vecie, atunci respectiva acțiune n-are nici o valoare.
  Cică să ieșim din fantasma justiției care ne-ar putea salva. Dar cine are fantasma asta? Boul de el. Fiindcă de fapt spune că dacă am avea legi juste, am fi salvați. Firește că n-am fi. Dacă am trăi într-un stat cu legi perfecte, dar ai cărui cetățeni n-ar fi buni de nimic, ca Rogozanu de exemplu, firește că am muri de foame. El, și nu cei pe care-i beștelește, are fantasma că o legislație bine gîndită le-ar rezolva pe toate.

  fem!
  2014-01-07 15:20:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Oare TU, domnule Rogozanu, ca om angajat “la privat”, stii ce aberatii ai scris?!?!

 • 7

  @Drushk: Stie foarte bine ce a scris. Dar nu ii pasa atita timp cit vine banul. Uite ce zice un senator PNL:

  “Am cumpărat ziare, am cumpărat televiziuni, acele televiziuni ne sunt vasale, dau numai o direcţie, te scot în faţă, te fac Făt Frumos, dau în ceilalţi cu tot felul de minciuni, tot felul de aberaţi…”

  Bine. Omul a vrut sa fie diplmat. Vasal inseamna totusi o persoana cu anumite drepturi. Termenul corect este de tonomat. Desigur, daca ii iei la intrebari, nici unul nu recunoaste ca lucreaza pentru putere. Dar majoritatea mint si abereaza exact ca domnu’ Rogozanu.

  Oricum, trebuie sa recunoasteti ca situatia este cel putin absurda. Sa te pretinzi un socialist convins dar sa militezi pe fata pentru un regim profund corupt.

  gjgj9
  2014-01-07 15:38:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @ Rogozanu: pana la urma, problema ta este ca Nastase infunda puscaria pentru gainarii personale si nu unele cu implicatii uriase precum Bechtl sau Petrom? E usor sa stai in fotoliu si sa te razvratesti in scris impotriva “tiraniei” capitalismului sau impotriva singurei bucati de justitie capatata in atatia ani. Bechtel sau Petrom sunt probleme care ar implica pe langa condamnarea lui Nastase daune sociale infinit mai mari decat ajutorul oferit aceluiasi domeniu prin “infaptuirea dreptatii”. In privinta condamnarii, fie ca se putea mai mult sau nu, sa nu uitam un lucru. Cele 2 mandate ale lui Traian Basescu sunt singurele care au aratat ca se poate. Singurele in care s-au prabusit colosi politici. Ca este si Basescu corupt, acuzabil, etc. putin ma intereseaza. Atata timp cat el este singurul care a asigurat justitiei atata libertate incat sa vad ceea ce vad astazi, este infinit mai bun decat oricare ceilalti. Mai ales ca, dupa cum vad, nimeni din cei ce comenteaza astazi pe aceasta tema nu sunt dispusi sa bage mana in foc ca USL-ul va face macar cat a facut Basescu in privinta justitiei … Sau bagi tu mana in foc? Daca nu, te sfatuiesc sa treci peste aberatiile pe care le expui acum. Este normal sa vrem mai mult si mai bine? Da. Atata timp cat cee ce vrem este realist si posibil. Este posibil ca USL (Ponta + Antonescu) sa “nasca” o justitie mai corecta si mai performanta decat avem acum? Crede cineva asta???

  poweraxxel
  2014-01-07 15:49:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  “Să fie pedepsiţi, puţin îmi pasă”.
  Fara comentarii.

  Alex
  2014-01-07 16:04:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  ‘E timpul să ieşim însă din fantasma asta a justiţiei care ne-ar putea salva şi să vedem cît de mult am derapat de la un proiect minimal de supravieţuire – drepturi minimale, salarii mai mari.’

  daca a vrut sa spuna ca ‘justitia poate fi o forma fara fond’ dl.Rogozanu are perfecta dreptate.

  de urmarit ’sincronismul’ fascinant al evolutiilor in tarile ex., din 1990 incoace.

  un exemplu:iata ca,din toamna anului trecut, in tarile membre CHEVRON-Polonia si Romania, a inceput simultan ’sa se faca dreptate’ in cazul ‘tortionarilor’ ; f.recent a avut loc si ‘un schimb de experienta’ in lupta respectiva – pentru dreptate,evident.

  la noi,s-a stabilit deja cati au fost: 30,din care unul a decedat;

  au fost sute,bey-sa stiti de la mine;nu a existat gardian care sa nu-si fi facut damblaua cu bietii oameni,de multe ori din plictiseala ori pentru ca il insela nevasta.

  ramane intrebarea:de ce(tocmai,abia,taman,exact)acum?

  berbecu mioritei
  2014-01-07 16:28:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Rogozanu, cred ca aceasta societate, atat de corupta, nu va merita. Nu va ganditi sa va practicati ideile socialiste prin Federatia Rusa? Dar, exista alternative si prin Cuba, Coreea de Nord, Yemen, Iran sau Belarus. Succes si salutari sefului spiritual al VoxPublica, unul SOV.

 • 12

  se poate fura legal??? cum??

  ciupi
  2014-01-07 16:41:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  rogozan: SMS. Cine dracu crezi ca are nevoie de analize comuniste?

  iosen
  2014-01-07 17:00:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Procesul lui Năstase a fost, prin excelență, un proces politic. Proces politic, nu la adresa lui Năstase, ci la adresa sistemului politic adoptat după tămbălăul din 89. Nu s-a vrut atunci capitalism? Ce înseamnă capitalism, dacă nu o societate de bogați. Bogați care se pot îmbogățiți pe spinarea altora sau a poporului, a țării. Cum s-au îmbogățit mai marii zilei? Au luat premii Nobel, sau la loto?Nu! Unii s-au „crăcit” pe creanțele din 90 ale României (ale noastre); alții s-au „crăcit” peste carierele de marmoră, peste păduri, peste lacuri și pînă la urmă peste noi- sclavii societății „moderne”

  Nelu
  2014-01-07 18:00:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  in sfarsit s-a facut dreptate.dictatura capitalista a fost decapitata.bradisteanu si necolaiciuc au fost akitati.
  cine face ca ei,ca ei sa pateasca.
  aviz amatorilor.

  pictor vonta
  2014-01-07 18:03:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  powewaxxel

  “Atata timp cat el este singurul care a asigurat justitiei atata libertate incat sa vad ceea ce vad astazi, este infinit mai bun decat oricare ceilalti.”

  care libertate tata. Chiorul este chior si mai este si manga dar tu ce dracu.Nu vezi ca libertatea justitiei se manifesta DOAR intr-o parte.Nu vezi ca este chioara nu oarba si nu vede decit intr-o singura directie.Adica ca sa intelegi tu este o JUSTITIE SELECTIVA. sau numai la psd sau pnl s-au adunat toti hotii patriei.Tu bagi mina in foc ca asa este.Sau oamenii din apropierea chiorului, sau cei care i-au masluit voturile la alegerile din 2009 sint cinstiti foarte cinstiti extrem de cinstiti.Nu au doasre nu-i asa? plingeri penale au? Au. Si DE CE nu se ocupa nimeni de ele. Daca nu sint acoperite plingerile penale de ce nu ies si spun ca in dosarul lui udrea de la problema x sau al lui videanu de la plingerea y nu sint reale si da NUP. De ce nu au curajul sa o faca.Pentru ca sint toate cu bube si macar pentru abuz sau complicitate la abuz in serviciu pot fi priponiti. De aia nu dau NUP. Si apoi chiorul are nevoie de dosarele lor ca ma sint alegeri si pentru europalamentare si prezidentiale si are nevoie de ei sa lucreze pentru el ca daca nu pac la rasboiu.
  Asta-i justitia indelendenta.De asta eu ma kkac pe ea cu cea mai mare placere.
  Te imbeti cu apa rece ce numai voiculescu nastase dragnea fenechiu sint hotii patriei. Ce bine ar fi tata de ar fi numai astia. Ii bagam pe ei la puscarie si gata s-a terminat cu coruptia . O sa ne invidieze si america nu-i asa.
  Lasati-o dracului ca nu dati dovada decit de prostie si partizanat.Bine ca ii bagam la puscarie pe ai lor ha ha.
  Si? cei cu asta
  Sa stii ca JUSTITIE INDEPPENDENTA IN ROMANIA nu o sa fie decit atunci cind TOTI hotii din TOATE PARTILE vor fi la la puscarie nu numai unii. Si pe PROBE ca in america stii tu vine cu punga sau actul care dovedeste arma crimei sau inscrisul pe care a semnat nu probe presupuse ,inchipuite influiente , telepatii sau “asa ca exeplu” cum facea draghici ca sa vada si ceilalti dusmani ai poporului ce patesc daca sufla in front.
  Vezi cine ti-a cofiscat tara pe care tu vrei sa o iei inapoi si ai lor dar si ai tai.Pina una lata grosul tarii este in mina chiorului si a justitie teleghirate de el.Are oameni care au grija sa puna sare si piperul in dosare cit vrea chiorul.Ca trebuie sau nu nu conteaza ceva tot trebuie sa fie.

 • 17

  @ nae-flegma
  Bai pramatie bolsevica, bai militian pensionar, sluga lui Dogaru si Felix Motanu’. Ai auzit ce-a zis “micul” Titulescu despre virginitatea lui Bombosenko ? Du-te ba cu chiftele si cu bichini de schimb la Rahova. Esti “muci” bai secero-ciocanarule. Pregateste-te sa-ti vizitezi “sponsorul” Voiculescu la “mititica” si sa comunici “telepatic” cu el.

 • 18

  Adevărul (despre premierul Victor Ponta) care ne zbârlește părul

  A doua scrisoare deschisă către Victor Ponta

  Cetăţene prim-ministru,

  Având în vedere că sesiunea parlamentară s-a încheiat săptămâna trecută, vă transmit o scrisoare deschisă cu statut de interpelare, urmând să o înregistrez în acest sens la Senat. Am decis ca, prin această scrisoare-interpelare, să vă adresez mai multe întrebări legate de anumite aspecte nebuloase din trecutul şi prezentul dumneavoastră, pe care le voi dezvolta ulterior într-o amplă declaraţie politică intitulată „Victoraş, ai grijă de copii!”, pe care am anunţat-o de altfel. Chiar dacă aspectele mai grave şi interesante din această declaraţie au fost verificate şi răsverificate din mai multe surse, fiind de profesie jurist, inclusiv fost procuror ca şi dumneavoastră, am decis să respect o regulă străveche de drept „Audiatur alter pares” (Ascultă şi cealaltă parte), pe care dumneavoastră nu aţi respectat-o în cazul excluderii mele abuzive din PSD. Consider că după nefastul episod Ceauşescu, românii au dreptul să cunoască părţile mai întunecate din biografia conducătorilor lor.

  Aşadar şi prin urmare, vă solicit să răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Dacă în fragedă tinereţe, respectiv în anii ’90, aţi avut un comportament sadic faţă de tatăl dumneavoastră (menţionat şi de mama dumneavoastră într-o scrisoare publicată în presă), care era imobilizat la pat din cauza unui cancer chinuitor? Dacă, în vara anului 1990, când aveaţi 18 ani, l-aţi bătut bestial pe tatăl dumneavoastră, rupându-i un picior, fapt care i-a agravat starea de sănătate şi i-a grăbit decesul?

  2. Dacă, după acest episod, aţi plecat intempestiv în Franţa, cu o geantă de voiaj, şi dacă aţi locuit în Paris la doamna Nadia Marcu Pandrea, fiica marelui cărturar Petre Pandrea şi nepoata lui Lucreţiu Pătrăşcanu, prietenă a mamei dumneavoastră? Dacă aţi plecat de la aceasta neanunţat, cu două geamantane, şi dacă aţi dormit ulterior prin gări şi prin parcuri? Dacă aţi avut probleme cu poliţia franceză? Dacă aţi lucrat o lună la un restaurant Mc’Donald’s şi pentru ce motive aţi fost dat afară?

  3. Dacă aţi locuit ulterior la un anume Marin Bobeică, ofiţer acoperit al SIE la Paris, cunoscut ca homosexual, şi dacă aţi întreţinut relaţii nefireşti cu acesta?

  4. Dacă, după ce aţi devenit procuror, le-aţi sprijinit pe mama dumneavoastră şi pe o mătuşă a dumneavoastră, să acapareze în mod fraudulos vila de la Poiana Ţapului (Buşteni), moştenită de doamna Nadia Marcu Pandrea de la familia Pătrăşcanu?

  5. Dacă este adevărat că, în timp ce eraţi procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aţi soluţionat un singur dosar cu rechizitoriu şi că în acesta s-a pronunţat soluţie de achitare?

  6. Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?

  7. Dacă este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute faţă de ora anunţată , aţi fost invitat de preşedintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni, unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat şi la care aţi discutat cu ofiţerul de legătură pe care l-aţi avut în timpul misiunii din Italia?

  8. Dacă, în timp ce eraţi şef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase, aţi încercat de mai multe ori să-l determinaţi pe procurorul Cristian Panait, care v-a fost coleg şi prieten, să-l aresteze pe procurorul Alexandru Lele de la Parchetul Judeţean Bihor, “vinovat” pentru că l-a arestat, pentru contrabandă cu produse petroliere, pe fiul prefectului judeţului Bihor, Adrian Tarău, cunoscut sponsor local al PSD? Dacă aţi contribuit la sinuciderea procurorului Panait? Cum vă explicaţi că mătuşa la care acesta locuia a afirmat că ultimele sale cuvinte, înainte de a se arunca în gol de pe clădire, au fost “Câinele Ponta m-a ucis”?

  9. Dacă aţi participat la orgii sexuale la Hotelul Ana din Târgu Jiu, proprietatea prietenului dumneavoastră Călin Lemnaru, şi la Hotelul Rin Gran Hotel din Bucureşti, proprietatea prietenului dumneavoastră Robert Negoiţă?

  10. Care sunt motivele divorţului de prima soţie? De ce actualul socru Ilie Sârbu n-a acceptat timp de doi ani căsătoria dvs cu fiica sa Daciana?

  11. Dacă la Târgu Jiu aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, într-un apartament dintr-un bloc situat lângă Hotelul Ana, proprietatea aceluiaşi amic Călin Lemnaru, cu o membră PSD (cu iniţialele I.V.) pe care aţi promovat-o anul trecut viceprimar al municipiului Târgu Jiu? Ştiţi că aţi fost monitorizat în legătură cu această relaţie de serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor (DGIPI)? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe actualul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Viorel Salvador Caragea, care era atunci şeful SIPI Gorj?

  12. Dacă în acelaşi apartament aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, cu o prostituată minoră de lux, ai cărei părinţi au formulat plângere penală împotriva dumneavoastră pentru infracţiunea de relaţii sexuale cu minore? Dacă ştiţi că aţi fost monitorizat de SRI în legătură cu relaţiile sexuale cu prostituata minoră? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe colonelul Cătălin Peptan, şeful Direcţiei Judeţene Gorj a SRI în perioada respectivă? Dacă i-aţi solicitat naşului dumneavoastră George Maior, directorul SRI, să blocheze acest dosar?

  13. Dacă, în calitate de deputat de Gorj, aţi intermediat încheierea unui contract bănos între Complexul Energetic Turceni şi cabinetul de avocatură al prietenului dumneavoastră Dan Şova, la care eraţi asociat? Care a fost valoarea totală a acestui contract?

  14. Dacă, împreună cu amicul Dan Şova, i-aţi solicitat şi aţi primit de la actualul preşedinte al Organizaţiei judeţene PSD şi al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, pe-atunci directorul Direcţiei Regionale Banat Apele Române, suma de 50.000 de euro pentru a-l apăra pe fiul său vitreg într-un proces penal la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, promiţându-i că veţi rezolva cu preşedintele completului de judecată? Fiind chestionat ulterior, judecătorul în cauză a afirmat că nu aţi făcut niciun demers în acest sens.

  15. De ce nu recunoaşteţi plagiatul la lucrarea de doctorat “Curtea Penală Internaţională”? Întâmplător, profesorii de drept care v-au absolvit, Dumitru Diaconu de la Universitatea din Piteşti şi Gheorghiţă Mateuţ de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, mi-au fost colegi de facultate şi-mi sunt prieteni, astfel că ştiu adevărul. Aveţi demnitate, recunoaşteţi furtul şi demisionaţi!

  16. Dacă este adevărat că, cu o săptămână înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012, împreună cu secretarul general Liviu Dragnea, le-aţi solicitat liderilor judeţeni ai PSD să discute cu preşedinţii de secţii de votare să raporteze la orele stabilite o prezenţă mai mare cu 25 de persoane decât cea reală, pentru a asigura astfel cvorumul de prezenţă la vot? Cum se traduce penal acest fapt? Dacă l-aţi menţionat în autodenunţul depus anul trecut la DNA, după începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea pentru instigare la fraudarea referendumului? Nu este prea târziu să recunoaşteţi şi să demisionaţi!

  17. Dacă şi cu ce aţi fost şi sunteţi şantajat de preşedintele Traian Băsescu? Care este motivaţia reală a pactului de coabitare încheiat cu acesta?

  18. Cine v-a impus s-o numiţi pe Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al României, în funcţia de procuror şef al DNA? Cumva, un fost ambasador al SUA la Bucureşti, pe care Kovesi l-a ajutat scăpându-l de răspundere penală pe fiul său minor, autorul real al accidentării mortale a chitaristului Teo Peter de la Compact?

  19. De ce v-aţi schimbat poziţia în problema exploatării gazelor de şist din România de către corporaţia americană Chevron?

  20. De ce v-aţi schimbat poziţia şi v-aţi exprimat toleranţa faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex?

  21. De ce v-aţi schimbat poziţia în privinţa statului Kosovo, recomandând recunoaşterea independenţei acestuia de către România?

  22. Dacă aţi încheiat o înţelegere cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, privind permisivitatea arborării steagului secuiesc şi lărgirea autonomiei maghiarilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc?

  În rest, nu-mi mai inspiraţi niciun respect şi în niciun caz vreo frică.

  Satu Mare Senator

  1.07.2013 Valer Marian

  pictor vonta
  2014-01-07 19:55:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  jan muci

  bai loaza cretinoida atita poti.Ce telectual esti
  Lasa labareala si spune=mi clar cu subiect si predicat cine este mai telectual dintre tonta si chior.
  Janeeeeeeeee…….bai jane ilici a anuntat ca termina acuma a 10 sau a 11 carte bai……
  Chiorul tau a reusit ba sa treaca de prima pagina din levantul ? Zi ma ce dracu este asa greu.
  Vezi ca sint baiat bun si nu te intreb care este mai telectual dintre ilici si chior ca nu vreu sa te fac de ris.
  Ce dracu poti compara un academician cu un boschetar ce dreacu.
  Hai baga raspunsulca sa nu ajungi si cu flegma pe linga muci
  muci& flegma suna chiar ca dracu.
  Nu le purta de grija nici varanului si nici lui nastase ca tu un milog si sluga colonelului tigan nu o sa mirosi dar sa mai si maninci ce maninca ei.Nu au nevoie de chiftelel mele.
  Stai linistit nastase va scie citeva carti ca este la pension si in vara-toamna va iesi asta daca nu vine gratierea.Si din clipa aia sa te tii. Spune-le slugilor chiorului de la dna si ICCJ sa-si puna inca de pe acum averile la adapost ca nu ii vad bine deloc.A stat nastase cuminte ca avea procesele acum ca s-a terminat nu mai are nici-o retinere, macel va fi.

 • 20

  pictor vonta

  unde a scris valer marian scrisorica la spitalul nr.9? ca sintem si noi curiosi.
  Numai deastia gasiti ce dracu chiorul cu mecla de scursura iar asta cu mecla de plimbat galosul pe post de ciine de rasa.
  Vezi daca vrei sa vezi mecla chiorului ti-o dau imediat.Te-am rugat sa mi-o pictez si mie si nimic nimic pina acum.Sau pictor este asa la sto cum v-a aburit si chiorul pe voi cu “sa traiti bine” si voi ati muscat din cascaval. Hi hi hi cit de prost sa fii sa iei asa o teapa. V-a facut chiorul manga.

 • 21

  Delirul lui Victor Ponta are o explicaţie

  „O ţară de nebuni!” Cu siguranţă că asta a fost reacţia prin cancelariile din lumea civilizată după ce s-a auzit că partidul de guvernământ din România a anunţat că trăieşte într-o „dictatură” condusă de un „paranoic”, iar însuşi prim-ministrul s-a plâns de „condamnări politice”.

  Este cu adevărat halucinant. Acuzele de dictatură nu vin din vreo celulă umedă de puşcărie, ci din birouri încălzite şi confortabile, cu şoferi la scară, secretare la uşă şi cu multe camere de luat vederi nerăbdătoare să difuzeze fiecare înjurătură la adresa dictatorului.

  Mai apoi, chiar premierul descoperă că se află în fruntea unei ţări în care abuzul este la ordinea zilei. Acuzând că Adrian Năstase este „condamnat politic”, Victor Ponta nu spune altceva decât că statul de drept nu mai există în acest colţ de Balcani, că justiţia în România acţionează la comenzi politice. Astfel de afirmaţii venite din partea unui prim-ministru cu referire la propria ţară denotă pentru oricine din afară două lucruri: ori o sinceritate fără precedent pentru istoria politică mondială recentă, în care un lider de ţară îşi recunoaşte candid incompetenţa şi se cere astfel afară, ori pur şi simplu este cam deranjat la mansardă.

  Explicaţia acestor aberaţii este însă în cu totul altă parte. Grangurii care controlează cu adevărat partidul, baronii care constituie coloana vertebrală a PSD de peste 20 de ani sunt trecuţi de transpiraţii reci. Ei se află de aproape doi ani la putere şi nu se simte nimic. Nu numai că după zece ani de opoziţie şi foame nu pot să mişte deloc pentru a-şi recupera investiţiile, cu profitul aferent desigur, dar başca se simte tot mai intens în jurul lor un parfum răcoros de gratii. Parlamentari condamnaţi şi băgaţi la puşcărie, preşedinţi de consilii judeţene la un pas de a le ţine companie la duş, însuşi Dragnea este bântuit de scheleţii din Teleorman, toate astea au făcut ca tensiunile din PSD să se apropie de paroxism.

  În acest context a venit şi a doua condamnare a lui Adrian Năstase, confirmând cele mai negre temeri ale dinozaurilor pesedişti: nimeni nu este în siguranţă, nici măcar acum când controlează aproape totul. Este lesne de imaginat reacţiile acestora. „Băi, Ponta, ce mama dracu’ faci tu acolo, ori suntem la putere ori nu mai suntem! Ne iau pe toţi şi tu stai de popândău, te zburăm de nu te vezi!”.

  Confruntat cu această presiune enormă din interior, Ponta face şi el ce poate. Pune un ecran în sala de şedinţă a conducerii PSD în care face AMR-ul lui Băsescu, un mic pansament psihologic, „haideţi, mai răbdaţi puţin, după care ne apucăm iar de făcut bani, scăpăm şi de puşcărie”. Mai încolo scrie prin documentele PSD că trăim în dictatură, fiind binecunoscut că într-un regim de teroare nu prea ai ce face oricât ai fi tu de prim-ministru. Apoi, mai pe întuneric, mai trânteşte una cu condamnările politice, ca să-i ungă pe baroni la suflet, să-i transforme de fapt în eroi şi martiri ai neamului.

  Explicaţia acestui delir al premierului este disperarea. Chiar dacă este conştient că atitudinea asta face praf ce a mai rămas din imaginea sa în exterior, mult mai mai important pentru el rămâne păstrarea scaunului. Doborâţi de frică, pe dinozaurii PSD nu-i mai interesează nimic în afară de propria salvare, fiind în stare să dărâme tot în acest scop, inclusiv eliminarea marionetei ineficiente Victor Viorel Ponta.

  Problema PSD în acest moment nu este că Băsescu ar dicta justiţiei, ci că PSD nu poate controla justiţia. Ponta a exprimat foarte clar acest deziderat, pentru ca baronii să înţeleagă că nu stă degeaba. „Încet-încet schimbăm sistemul. Astăzi la CSM a fost ales vicepreşedinte un procuror care a fost dat afară de Monica Macovei pentru că nu a vrut să facă dosare politice. (…) Azi a fost o înfrângere pentru Băsescu, e suficient să vezi ziarele băsiste despre alegerile de la CSM. La CCR au rămas doar trei”, spunea premierul luni noapte.

  Oportunist perfect, premierul încearcă să supravieţuiască în capul mesei, fiind iată dispus nu numai să-şi taie toate legăturile cu lumea civilizată, dar şi să afecteze grav statul nostru de drept şi respectul de care România încă mai are parte în Europa.

  tiran basexu
  2014-01-07 20:22:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @nae:
  a scris-o intimp ce-ti trageau m.UE tie si lu ma-ta

  Plisken
  2014-01-07 20:23:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  şi totuşi, Costi Rogozanu, eu cred că ţara merge prost din cauza capitaliştilor veroşi, ci din cauza feudalismului mafiot prcaticat de clasa politică. nu zecile de corporaţii mari care s-au milit să investească în România sunt vinovate pt. dezastrul în care ne aflăm, ci miile de firme de apartament ale rudelor şi prietenilor politicienilor, care sifonează bugetul public în buzunare private, în schimbul unor servicii imaginare. că sunt unele firme mari care ne-au tras sau vor să ne tragă ţeapă, e adevărat. dar treaba capitalistului e să facă bani, nu să îţi apere ţie interesele naţionale. asta e treaba politicienilor, aleşi şi plătiţi de tine. deci tot la corupţii patriei ajungem! aşa cum nu a fost treaba Uniunii Europene să cunoască problemele specifice ale României şi să ne propună soluţii de compromis, rezerve sau moratorii la semnarea tratatelor. era treaba noastră să ne dăm seama ce presupune implementarea aquisului comunitar şi să negociem în consecinţă.

  în fine, să ne plângem de tarele capitalismului în România de azi, înseamnă să ne punem în situaţia unui trib bantu, care organizează un congres pt. a preîntâmpina devastarea plantaţiilor de bananieri de către pinguinii de la Polul Sud.

  înţeleg însă, de unde atâta elan revoluţionar şi de unde atâta dispreţ pt. anticorupţie. anticorupţia e o temă grea! presupune cunoştinţe de drept penal, de organizare a puterii judecătoreşti, de cunoaştere a disfuncţionalităţilor sistemului. să discuţi despre măsurile care pot revigora sistemul, nu e la îndemâna oricui. de fapt, asta o pot face mai debragă oamenii din interior, birocraţii sistemului judiciar. e grele! de-o revoluţie însă, putem s-o punem după fiecare 2 beri băute.

  JohannM
  2014-01-07 20:28:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Plisken

  doar atit poti tata.
  Si tu esti telectual de-al chiorului?
  Se vede tata cum e turcu e si pistolul.
  Am blocat tepanatii potocalii cu intebarea. Si ce simpla este.
  hi hi hi
  muci i-am facut.
  ce tare sint ce bun sint bai ce tare sint ce……..

 • 25

  @nae:
  zang zang.asa canta kioru manga.este ca te trec fiori reci pe la rozeta?

  adrian nastase
  2014-01-07 20:33:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  A3-Condamnarea lui Nastase se datoreaza lui Basescu si Macovei. Asa-i, sa fie intr-un ceas bun si la mai multi. Radu Tudor se da ceasul mortii, Sergiu Andon infiereaza. L-am vazut ceva mai devreme pe Ilie Serbanescu suspinind. Hai baieti, nu va lasati, prestati ca urmeaza si Felix. De unde o sa va mai luati tainul?

  razbunarea mistretului cu colti de argint
  2014-01-07 20:36:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @nae:
  ce tare esti ,ce tare esti,ce tare esti de cap!

  Plisken
  2014-01-07 20:39:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Plisken

  ramine cum am stabilit
  esti muci

  si ce intrebare simpa tata ce simpla..

 • 29

  @nae:
  simpla ca si tine.n-am vrut sa zic prost ca tine ca sa nu jignesc prostii.

  Plisken
  2014-01-07 21:22:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Costi Rogozanu, după cum vezi mulţi fac aici pe proştii. Mută discuţia. Pretind că există corupţie doar în sectorul public, în cel privat se fac doar afaceri.
  De ce nu abordezi tu tema un pic mai analitic?
  De pildă, arată că toate marile Convenţii internaţionale privind combaterea corupţiei au prevederi clare privind reprimarea corupţiei în mediul privat.

  1. Convenţia penală privind corupţia, la art.7 şi 8
  cdep.ro/pls/leg../
  2.Convenţia ONU privind corupţia, art.12, 21
  cdep.ro/proiect../

  Nenorocirea este că nu s-au transpus total în legislaţia internă aceste convenţii la care România este parte. Opinia publică nici măcar nu a luat la cunoştinţă că lumea largă vede corupţie nu doar la autorităţi publice, ci şi la actori privaţi.
  Aveţi cunoştinţă de vreun privat acuzat sau condamnat pentru corupţie, fără legătură cu vreo autoritate publica? Banii cei mari sunt în sectorul privat. Statul mai are doar 5% din economia ţării. Toate contractele de achiziţii publice din România reprezintă 4-5% din PIB. S-a legiferat cumva protecţia adecvată a salariaţilor companiilor private care denunţă, pe baza unor indicii rezonabile, faptele de corupţie ale administratorilor firmelor respective? Da de unde…
  Crezi că “experţii” unor organizaţii neguvernamentale sau jurnaliştii nu pot fi corupţi de companii pentru a efectua “rapoarte de analiză” sau “anchete” convenabile, care să pună presiune pe autorităţi publice în schimbul unor beneficii colaterale deghizate în “donaţii” sau “programe de rsponsabilitate sociala”, “publicitate” în beneficiul respectivelor organizaţii? Şi asta este corupţie conform convenţiilor internaţionale.

  Zbiară corurile “anticorupţilor” despre libertatea justiţiei. Toţi consideră că libertatea justiţiei se demonstrează prin actul condamnării. Explică-le că doar respectarea întocmai a procedurilor (fără presiuni şi imixtiuni exterioare)şi respingerea oricărui act neprocedural al acuzării reprezintă adevărata libertate a justiţiei. Cât timp garanţiile procedurale sunt călcate în picioare şi falsurile din actul de acuzare nu sunt pedepsite drept sfidare a Curţii….nu avem justiţie independentă, ci una aservită unor scopuri străine de justiţie.

  casandra
  2014-01-07 22:52:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  @ nae-flegma
  Bai relicva stalinista, mergi maine la puscariasul Bombosenko sa-i duci ultima carte scrisa de Ilici Iliescu, se se pregateste sa ajunga Ministrul Apelor Freatice ? Hai ca-ti deconteaza Felix drumul sau iti da Dogaru o “pobeda” de la ONG-ul lui “civil” cu epoleti perforati de molii. Esti muci tataie. Zang, zang,.. hi. hi… Am auzit ca te pregatesti pt. ziua lui Ceasca. Sa-i duci si lui, la Ghencea, o carte de-a lui Ilici Iliescu, ca si el era doctor, ca si Ponta.

 • 32

  Ei, uite că am găsit un articol cu câteva exemple de corupţie în mediul privat.
  capital.ro/deta../
  Doar plevuşcă, deocamdată. Dar asta chiar ne arde la buzunar. În fiecare zi.

  casandra
  2014-01-07 23:11:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @casandra#32: Sincer, nu credeam ca o sa vad pe cineva punind botul la manipularile lui Rogozanu. Imi cer scuze pentru exprimare.

  Hai sa fim seriosi. Toata miscarea asta cu coruptia in mediul privat este menita sa distraga atentia de la coruptia din mediul politic. Nu spun ca nu exista coruptie in mediul privat. Partea buna este ca acolo se regleaza automat si cei care nu reactioneaza dispar de pe piata.

  Coruptia din mediul politic nu are mecanisme de reglare. Se incepe cu sume mici, se corup tot mai multi politicieni, se cumpara jurnalisti, politisti, procurori si judecatori pina cind fenomenul nu mai poate fi stopat. Se ajunge la o mafie in toata regula care capuseaza o tara intreaga. Si se va continua asa pina cind toti cei ca tine vor constientiza motivul real pentru care sint saraci.

  Si ca sa iti faci o idee despre ceea ce chiar te arde la buzunar, gindeste-te ca Nastase nu este cel mai corupt politician roman. Si a fost prins doar cu 2 porcarii. Gindeste-te cite au scapat procurorilor. Gindeste-te citi “Nastase” sint in Romania. Si adu-ti aminte ca marile averi din Romania sint facute din afaceri cu statul. Adica pe bani pe care ii platim noi din buzunarele noastre. Asta ne arde cu adevarat.

  Si daca nu ti-a fost de ajuns, gindeste-te la inca un aspect: mafiotii USL-asi au furat atit de multi bani incit isi permit sa plateasca o gramada de jurnalisti ca sa lucreze pentru ei. Si asta ii ajuta sa fure mai mult.

  gjgj9
  2014-01-07 23:39:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @ casandra
  Scufita Rosie, nu ma intereseaza daca Vantu si Elan se fura intre ei prin acte de coruptie. Ma intereseaza daca Patriciu, in cardasie cu Tariceanu si Bombosenko, fraudeaza statul, luand moca Rompetrol, il vinde cu doua miliarde, imparte banii cu coruptii ce au dat lege in Parlament pt. a nu raspunde in fatza justitiei si apoi plagiatorul Ponta, ucenicul puscariasului Bombosenko, ii scuteste pe cumparatori de plata a 400 mil. dolari, pe care au acceptat-o cand au cumparat. Nu crezi ca asta este coruptia ce trebuie sa ne preocupe, ca doar Plagiatorul nu da banii astia din zestrea celei de-a doua neveste, sau de la mamica Naum si nici nu i-a gasit in gara de la Paris, sub banca unde dormea cu boschetarii dosnici.

 • 35

  @gjgj9: Poate că dispar de pe piaţă, dar nu înainte de a ne goli nouă buzunarele prin preţurile produselor şi serviciilor pe care ni le vând şi care conţin şi preţul corupţiei lor.

  Despre jurnalişti “de casă” mai ştiu şi eu câte ceva. De exemplu, ştiu chiar de la nişte jurnalişti despre un simpatic fost ministru al transporturilor şi despre “invitaţiile” făcute ani de zile către jurnalişti să i se alăture, la sfârşitul săptămânii, la câte o băută într-un cadru mai turistic. Pe banii “lui” de ministru. Jurnaliştii respectivi erau absolut entuziasmaţi. Şi cam aşa au rămas, cu un entuziasm foarte lucrativ.
  Simpatici şi jurnaliştii, deontologi cu toţii astăzi. Din imaginile cu ei, care mi-au rămas în memorie, conchid că erau atât de tineri…

  casandra
  2014-01-08 00:10:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  test

  JohanM
  2014-01-08 01:28:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  bun, deci aveţi un filtru de tot cuvântul ăla pe care nu pot să îl scriu că nu îmi postează comentariul.

  JohanM
  2014-01-08 01:29:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  în fine, casandra: Patriciu, când i s-au încălcat drepturile procedurale, s-a dus la CEDO. şi a câştigat. aştept victimele regimului Băsescu să îl urmeze.

  cât despre corupţie în mediul privat, e un nonsens. toate infracţiunile asociate corupţiei implică, prin definiţia lor din Codul penal, un funcţionar public.

  JohanM
  2014-01-08 01:38:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  felicitari, nu stiu cine va informeaza dar aveti viziune. Scrieti despre ce se va intampla in Romania.

  Augustus
  2014-01-08 03:01:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  Rogozanu – urat specimen.

  bleah
  2014-01-08 23:34:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  coruptia, ca orice organism viu, se adapteaza.
  tot ce a fost imaginat, orice idee, va lua viata la un moment dat.
  orice a luat viata nu va muri definitiv niciodata, doar prin stergerea memoriei. nu va muri. se va adapta.
  conteaza doar lupta impotriva a ceea ce se numeste la momentul respectiv imoral.

 • 42

  cei care comenteaza ca “noua o sa ne scumpeasca, noua o sa ne fure”, mai bine ar completa cu “noi suntem prea lenesi sau fricosi sau inculti sa facem ceva singuri asa ca mai bine ii lasam pe altii sa faca ceva si atunci cand nu ne convine pretul sa sarim ca arsi ca e tragedie si furt national.” ;)
  doar popii mai au mila de cei saraci (si cu duhul). si asta pentru ca avutul lor e garantat. si, poate, sporit de cei care se hranesc cu mila lor.

 • 43

  @Alin,

  sfanta naivitate.
  Romanii sunt corupti fiindca sunt saraci, nu viceversa.
  Mai iesi si tu cu nasul din EVZ si baga-l prin niste carti…

  @Alin
  2014-01-09 10:44:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  de ce Germania este stat de drept iar Romania nu este stat de drept

  evz.ro/detalii/../

  yehudy
  2014-01-10 21:43:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!