![]() |
Finanţarea, fiscalizarea şi impozitarea bisericii. Răspuns Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, şi Arhiepiscopului Teodosie Tomitanulvezi toate articolele de Remus Cernea
18 Apr 2013 la 12:35
4 comentarii 7999 vizualizari.
|
Finanţarea, fiscalizarea şi impozitarea bisericii.
Preocupările exprimate în societatea românească tot mai apăsat în ultimii ani pentru privind fondurile publice alocate fără un cadru legal clar pentru culte cer o reglementare pentru care militez în plan politic.
De aceea, aşa cum am anunţat, voi depune în acest sens o iniţiativă legislativă inspirată din modele funcţionale în mai multe ţări europene cu democraţie consolidată. Am în vedere o legislaţie care să stabilească în mod corect şi transparent modul în care cultele îşi obţin finanţarea direct de la cetăţeni (fără a mai depinde de intermediarul politic adesea interesat şi arbitrar în alocarea fondurilor publice către biserici), modul în care serviciile oferite de biserici în schimbul cărora se percep taxe sunt fiscalizate dar şi impozitate, alături desigur de bunurile comercializate sau proprietăţile deţinute.
Sunt convins că vom reuşi să ajungem la o lege făcută pe coordonatele pe care le propun în parlament, lege care să beneficieze de un larg suport, plecând de la un dialog deschis, raţional, dus într-un spirit de respect reciproc între politicieni, culte, ong-uri şi personalităţi publice care doresc să contribuie la un text final bine articulat, bazat pe argumente principiale inspirate din legislaţiile ţărilor europene dezvoltate unde aceste teme sunt bine reglementate.
Temerile exprimate până acum public faţă de propunerile mele seamănă mai degrabă cu teama de a înota a celor care un prim contact cu apa… Chiar dacă le apare unora ca un lucru „înspăimântător”, este posibil să deprindem treptat mişcările necesare pentru a face din România o ţară în care lucrurile să funcţioneze şi sub acest aspect într-un mod democratic şi în cadre legale riguroase şi juste. Nu este chiar atât de greu, iar ulterior sunt convins că ne vom simţi mândri de rezultatele efortului nostru.
Voi prezenta mai jos, pe scurt, liniile generale ale propunerii mele privind finanţarea cultelor. Dezbaterea este însă la început. Aştept observaţii din partea tuturor celor preocupaţi de aceste teme care pot contribui la realizarea unui text final foarte bine gândit şi care să acopere cât mai bine aspectele vizate. Voi reveni ulterior şi cu precizări privind fiscalizarea serviciilor bisericii şi impozitarea acestora, dar şi a bunurilor comercializate şi a proprietăţilor deţinute de către culte. Vom organiza şi la Parlament o dezbatere la care vor fi invitaţi cei vizaţi şi interesaţi de reglementările pe care le propun.
Demersul meu nu este îndreptat împotriva cultelor, aşa cum unii, printr-o neînţelegere şi fără a se informa, au considerat, ci tocmai este o propunere care ar sprijini cultele şi le-ar întări autonomia, garantându-le în acelaşi timp resursele necesare unei bune activităţi. Ceea ce propun se întemeiază şi pe ideea de cetăţenie şi pe responsabilităţile pe care ar trebui să ni le asumăm într-o societate. România trebuie să garanteze libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunile lor, într-un cadru general de neutralitate a instituţiilor şi de separare dintre stat şi biserică prin care sunt garantate atât drepturile fiecăruia cât şi neutralitatea necesară a instituţiilor publice.
CUM AR FUNCŢIONA SISTEMUL PE CARE ÎL PROPUN PRIVIND FINANŢAREA CULTELOR:
- Fiecare cetăţean va avea de completat în declaraţia de venit o rubrică prin care va putea direcţiona un anumit procentaj din impozitul pe venit către un cult, în cazul în care aparţine unei biserici, şi către asociaţii umaniste în cazul în care nu are o religie.
- Un model asemănător funcţionează deja pentru ong-uri, pentru care pot fi direcţionaţi 2% din impozitul pe venit. Propunerea mea nu interferează însă cu prevederea privind ong-urile, care va rămâne separată de procentajul alocat pentru culte.
- În România sunt cca 5.000.000 de contribuabili. Suma totală din impozitul pe venit care a putut fi direcţionată către ong-uri prin sistemul 2% a fost, în 2011, de 381.520.000 RON (aprox. 87 milioane EURO), conform Ministerului Finanţelor.
- Pentru culte ar putea fi direcţionat 2, sau 3 sau 4 % din impozitul pe venit, urmând ca acest procentaj să fie stabilit de către parlament, prin legea pe care o propun. Probabil, 3% ar reprezenta o sumă rezonabilă care ar putea să revină cultelor din impozitul pe venit, lucru care ar asigura finanţarea necesară pentru activitatea cultelor, plata salariilor clerului, construcţia şi renovarea unor lăcaşe de cult şi alte necesităţi. În eventualitatea stabilirii unui procentaj de 3%, cultele din ţara noastră ar putea beneficia de o sumă anuală de cca 570 de milioane RON care să le revină prin decizia directă a fiecărui cetăţean, nu prin hotărâri arbitrare sau interesate ale politicienilor.
- Modelul pe care îl propun nu introduce taxe suplimentare, ci se referă la un procentaj din impozitul pe venit pe care cetăţenii îl vor plăti oricum statului. Dar fiecare cetăţean va putea direcţiona către cultul său ori către asociaţii umaniste. În cazul celor care nu direcţionează către nimeni, sumele respective, rămase nedirecţionate, vor merge oricum la buget şi vor putea fi repartizate de către stat, proporţional, cultelor.
AVANTAJE PENTRU CULTE:
- Prin introducerea unui astfel de sistem de finanţare a cultelor, care funcţionează în mai multe ţări europene, bisericile ar beneficia de sume stabile, predictibile şi destul de consistente. Sumele ar veni direct de la cetăţeni, fiind eliminat intermediarul politic.
- Un astfel de sistem ar întări autonomia cultelor, întrucât sumele de bani care ajung la acestea nu ar mai depinde de arbitrariul deciziilor politice din parlament sau de la nivelul autorităţilor locale. În anul 2009, inclusiv prin amendamente depuse în parlament la bugetul de stat, au fost finanţate pentru a fi construite sau renovate 2313 lăcaşe de cult. În 2010, peste 1400 de lăcaşe de cult au primit finanţare. În 2013, Parlamentul a respins însă, în bloc, toate cele câteva mii de amendamente privind construcţii sau renovări ale unor lăcaşe de cult. În conjuncturi diferite, au fost luate decizii politice diferite. Sistemul propus introduce o stabilitate privind finanţarea cultelor.
AVANTAJE PENTRU DEMOCRAŢIE ŞI FONDURI PUBLICE:
- Reglementarea în domeniu ar pune limite cheltuirii discreţionare a banului public.
- În ceea ce priveşte finanţarea cultelor, prin această reformă, ar fi eliminat intermediarul politic care poate aloca fonduri din interes electoral, lucru care afectează democraţia şi sănătatea mediului politic din ţara noastră.
- Nu există în acest moment o legislaţie privind finanţarea cultelor. Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor prevede că finanţarea se poate face şi de către stat la cererea cultelor şi în funcţie de nevoile reale, ceea ce pune totul într-un arbitrariu care generează cheltuieli din fonduri publice fără nici un fel de limite clare:
Art. 10, alin. (6) Cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind functionarea unitatilor de cult, pentru reparatii si constructii noi, in raport cu numarul credinciosilor, conform ultimului recensamant, si cu nevoile reale.
DEZAVANTAJE PENTRU ACEI POLITICIENI CARE FOLOSESC SENTIMENTUL RELIGIOS AL OAMENILOR PENTRU A OBŢINE VOTURI:
- ar pierde o unealtă electorală care a fost utilizată pe scară destul de largă în ultimii 23 de ani.
- ar fi presaţi să îşi construiască discursul public şi activitatea politică în jurul unor valori democratice şi civice, fără a mai apela la populismul de ordin religios.
Răspuns Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, şi Arhiepiscopului Teodosie Tomitanul
Cu tot respectul pentru cei doi înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, nu pot să nu remarc, cu surprindere, faptul că au luat în discuţie nu doar temele pe care le-am propus spre dezbatere publică, ci şi persoana mea, în termeni cel puţin „nepotriviţi”.
Astfel, Arhiepiscopul Teodosie Tomitanul a făcut o declaraţie pe care o citez aici: “Doamne fereşte! Numai la asta nu ne aşteptam. Dacă face asemenea propunere, înseamnă că este un om cu gândire confuză, bolnavă. Nu se explică altfel. Nu ai cum să gândeşti aşa ceva, dacă trăieşti în normalitate şi priveşti lucrurile într-o fire a lor. Eu am spus că este de compătimit. Omul acesta are nevoie de psiholog. După psiholog trebuie să urmeze duhovnicul. (…)”
Iar Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a declarat că propunerea mea privind finanţarea bisericii a fost făcută de către o persoană care “nu a intrat niciodată într-o biserică”.
Aşa cum am spus, faţă de astfel de declaraţii, fie din partea unor politicieni, fie din partea unor reprezentanţi ai clerului sau din orice altă direcţie ar veni, eu întorc, creştineşte, şi celălalt obraz.
Îmi doresc un dialog bazat pe argumente, un dialog onest, un dialog în care să dăm dovadă de respect reciproc şi să nu facem referiri de ordin personal unii la alţii. Propunerile mele au un solid fundament etic şi democratic şi sunt inspirate de reglementări similare cu ale multor state europene spre care românii privesc, de regulă, cu respect şi admiraţie, mulţi dintre ei dorindu-şi să trăiască în astfel de societăţi care au reguli juste şi respectate, în care demnitatea umană a fiecăruia este recunoscută, în care confruntările sunt de regulă în jurul unor idei şi nu formulate prin referiri sau atacuri la persoană. România ar face un salt important din punctul de vedere al calităţii democraţiei şi al gradului de respectare a drepturilor omului dacă s-ar da curs propunerilor mele.
Eu am manifestat respect faţă de libertatea fiecăruia de alegere şi respect faţă de culte. Atunci când am ocazia să vizitez ţări străine, intru cu deosebită plăcere atât în muzee, cât şi în catedrale şi biserici… Le-am vizitat cu emoţie şi încântare, atât în ţară cât şi în străinătate iar aceste experienţe înseamnă foarte mult pentru mine. Le consider repere de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural, istoric şi spiritual al umanităţii.
Catedrala Sagrada Familia din Barcelona este un astfel de exemplu, sau catedrala din Genova în care se află un obuz britanic neexplodat din cel de-al doilea război mondial, catedrala Sf. Ştefan din Budapesta, Notre Dame din Paris, Frauenkische din Dresda reconstruită recent după distrugerea ei în februarie 1945 şi multe altele, m-au emoţionat şi impresionat profund. În România am fost fascinat, printre altele, de biserica uluitoare de la Densuş şi încă îmi amintesc de albastrul aparte al mănăstirii Voroneţ pe care am vizitat-o în copilărie.
Vizitând Sagrada Familia în anul 2010
La superba biserică de la Densuş, în 2010,
construcţie realizată din blocuri de piatră de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Un articol despre Dresda şi catedrala Frauenkirche am scris aici
Aşadar, haideţi să revenim la un dialog purtat cu deschidere, înţelegere şi blândeţe şi să ne ascultăm mai întâi unii pe alţii înainte de a reacţiona în vreun fel… Valorile morale ale religiilor, ca şi cele umaniste, împreună cu principiile democratice ale societăţii deschise reprezintă o bază solidă pentru a face din România o ţară în care fiecare cetăţean să îşi poată valorifica potenţialul şi să îşi poată exercita liber drepturile în respectul drepturilor celorlalţi…
PS: Vă invit să comentați acest editorial într-un spirit de respect reciproc, în care să primeze argumentul și nu atacul la persoană…
Remus Cernea
Deputat
Partidul Verde
Etichete: finanţarea cultelor, Laurenţiu Streza, Teodosie Tomitanul
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Costi Rogozanu 19 Apr la 15:12
|
O briză caldă mângâie frezele pline de fixativ ale elitelor europene: e lupta eroică cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 17 Apr la 16:02
|
De ce e importantă această întrebare, ”câte interviuri a dat președintele nostru în 3 ani”? [ citeşte mai departe ]
Dora Constantinovici 13 Apr la 12:35
|
Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 11 Apr la 11:44
|
De ce au crescut acțiunile în timpul audierii din Congresul american? Zuckerberg a emis tot felul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 06 Apr la 12:32
|
Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.
Marx, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 05 Apr la 17:22
|
Vacarmul mediatic pe marginea protocoalelor scoate la suprafata in primul rand disperarea unora [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 02 Apr la 11:15
|
Fosta sefa a Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN), Odeta Nestor, nu doreste sa piarda [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 30 Mar la 16:49
|
Până vin specialiştii (care sunt de trei feluri: arondaţi la X, la Y sau [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 29 Mar la 16:21
|
BNR nu e bancă. E episcopie. Funcţionează printr-o voce a autorităţii care seamănă cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Mar la 14:33
|
Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 22 Mar la 10:27
|
FSLR (Federația Sindicatelor Libere din România) vor protesta azi în fața Ministerului [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu azi la 16:16
|
Scandalul Cambridge Analytica a generat o nouă competiţie a mirărilor. Uau, se colectează date. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Mar la 20:40
|
Glume multe cu alegerea lui Putin. Fără prea multă imaginaţie, pentru că Putin a depăşit [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Mar la 10:05
|
”Familia joacă un rol central în viața micii burghezii, în jurul acesteia organizându-se [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 14 Mar la 17:36
|
Nimic nu este mai grotesc si deranjant decat o confirmare dar doar indirecta si la nivel declarativ [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 09 Mar la 18:02
|
Pentru că tot văd caricatura de bătălie pesedistă cu niște goarne precum Codrin Ștefănescu, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 08 Mar la 14:26
|
"Cifrele nu mint, sunt reci, obiective", spunea Iohannis zilele trecute. Să [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 07 Mar la 15:35
|
Imunoglobulina. O criză care abia a fost recunoscută de oficialități, după un [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 06 Mar la 10:22
|
Fostul sef, timp de 12 ani al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a intrat, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 02 Mar la 13:58
|
Salariile bugetarilor au crescut spectaculos. Au crescut ceva în învăţământ, nu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Feb la 17:22
|
Tudorel Toader (TT) și Laura Kovesi (LCK) s-au confruntat la CSM (secția procurori). Meciul a [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 23 Feb la 15:25
|
O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 22 Feb la 12:34
|
Printr-un miracol greu de estimat ca s-ar fi putut intampla sub guvernarea PSD-ALDE, care a decretat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu azi la 12:46
|
Teza: în România, am naţionalizat entertainmentul ultracomercial am relansat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 20 Feb la 16:36
|
Tudorel face ceva
Tudorel Toader are diverse misiuni rezultate din jocul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 16 Feb la 18:15
|
Republica România e alcătuită din cetățeni, adică niște entități semiabstracte de drepturi, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 16 Feb la 10:30
|
La nici o saptamana de la lansarea atacului blitzkrieg in studiourile de la A3 si RTV cu sustinere [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Feb la 13:14
|
Stat-au Voiculescu și Ghiță și plănuit-au o nouă lovitură de Kovesi și iar a uitat poporul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 14 Feb la 16:39
|
Vorbim foarte puțin despre justiția ”mică”, în spațiul public interesează doar lupta [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 12 Feb la 13:55
|
E fascinant cât de "aeriene" sunt totuşi şi scandalurile de culise DNA-antiDNA. Rişti să te [ citeşte mai departe ]
1It really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.... | ||
2you're actually a good webmaster. The site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you've done a excellent... | ||
3thanks you thanks... | ||
4I simply had to thank you very much once again. I'm not certain the things I might have carried out in the absence of the actual hints provided by you over this question. It became an absolute terrifying... | ||
5Telegram Proxy... Roskomnadzor...... | ||
6Telegram Proxy... Roskomnadzor...... | ||
Ioana Secu
102 citiri |
Gabriel Avăcăriţei
99 citiri |
Costi Rogozanu
84 citiri |
Alin Fumurescu
83 citiri |
Ionel Blănculescu
81 citiri |
Elena Vijulie
71 citiri |
Andrei Panțu
64 citiri |
Costi Rogozanu
2 postari |
Doru Bușcu
634 citiri |
Ioana Secu
549 citiri |
Andrei Panțu
428 citiri |
Costi Rogozanu
413 citiri |
Ionel Blănculescu
371 citiri |
Marius Nitu
330 citiri |
Alin Fumurescu
320 citiri |
Costi Rogozanu
9 postari |
Stelian Negrea
2 postari |
Dora Constantinovici
o postare |
© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.
domnule cernea,daca sunteti atat de preocupat de finantarea cultelor,eu cred ca cel mai corect ar fi sa aiba loc retrocedarea in integrum a averilor,exact asa cum s-a intamplat in cazul familiilor boieresti si a regelui.
sa nu se mai faca discriminari-pt. ca suntem atat de democrati.
cu stima
2013-08-10 11:39:20 | Raporteaza
“Art. 10, alin. (6) Cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind functionarea unitatilor de cult, pentru reparatii si constructii noi, in raport cu numarul credinciosilor, conform ultimului recensamant, si cu nevoile reale.”
- Pai tocmai asta vrem sa nu se mai intample. S-a nu se m-ai amendeze bugetele locale si de stat cu destinatia culte.
- Eu de exemplu vreau sa am libertatea de a nu da nici cultelor nici asociatilor seculare. Vreau sa pot alege ca toti banii de la mine sa aibe destinatie bugetul de stat, iar statul sa nu m-ai aloce nicidata fonduri cultelor.
2013-12-30 16:28:50 | Raporteaza
am corectat textul
“Art. 10, alin. (6) Cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind functionarea unitatilor de cult, pentru reparatii si constructii noi, in raport cu numarul credinciosilor, conform ultimului recensamant, si cu nevoile reale.”
- Pai tocmai asta vrem sa nu se mai intample. Sa nu se mai amendeze bugetele locale si de stat cu destinatia culte.
- Eu de exemplu vreau sa am libertatea de a nu da nici cultelor nici asociatilor seculare. Vreau sa pot alege ca toti banii de la mine sa aibe destinatie bugetul de stat, iar statul sa nu m-ai aloce nicidata fonduri cultelor.
Daca vreau sa ajut o organizatie sau alta, pot dona si singur.
2013-12-30 16:30:57 | Raporteaza
Dările de bună voie la Biserică sunt o închinare înaintea lui Dumnezeu, o relație personală cu Dumnezeu. Acestea sunt primite sus dacă sunt făcute dintr-o atitudine corectă.
Redirecționarea unor 3% (Biblia spune despre 10%) pentru mine ar fi prea puțin, eu dau mai mult pentru că știu unde merg banii și știu ce lucrări facem în Biserică (www.bunavestirea.md).
De ce principiul separării Bisericii de Stat nu se aplică și aici?
Iată un articol care explică închinarea cu darurile de bună voie: moldovacrestina../
2014-01-23 07:41:53 | Raporteaza