RSS Feed

Fiţi consecvent, domnule preşedinte. Răzgândiţi-vă!

vezi toate articolele de
23 May 2012 la 14:29 9 comentarii 2615 vizualizari.

Legea privind sistemul electoral majoritar uninominal a trecut ieri de Camera Deputaţilor, după ce acum două  săptămâni fusese votată  de Senat.  Actualii stăpâni ai ţării vor să devină  stăpâni absoluţi.  Îşi fac iluzii,  dar România va pierde din nou timp  preţios învătând din greşelile proprii în loc să înveţe din greşelile altora.  Tot ce se mai poate face acum este ca preşedintele Băsescu să întoarcă legea înapoi la Parlament. Situaţia este gravă.

Ce se întâmplă? Singuri pe victoria lor la parlamentare, liderii USL au dat undă verde proiectului de lege iniţiat pe când se aflau în opoziţie.  Reprezentanţii USL spun că nu e timp de discuţii şi că schimbarea nu este aşa de importantă. Dar faptul că guvernarea Ponta/Antonescu a ignorat acea comisie electorală din Parlament condusă de Sulfina Barbu, că a negat orice contra-argumente şi că a trecut legea rapid, nu înseamnă  că s-a rezolvat cu întârzierea. Dacă era să se ţină seama de Comisia de la Veneţia, noua lege electorală trebuia adoptată toamna trecută, cu cel puţin un an înainte de scrutin. Cât despre importanţa schimbării, ea este colosală. Nu e vorba de corectarea legii vechi în aşa fel încât nici un candidat de pe locul 2 sau 3 în colegiu să nu mai câştige mandatul de parlamentar în detrimentul celui de pe primul loc, cum spune Victor Ponta. E vorba de trecerea de la un sistem în esenţă proporţional la sistemul majoritar.

Miza? Miza este puterea. Cât mai mai multă  putere. Imaginaţi-vă. Fiecare candidat plasat la alegeri pe  primul loc îşi  câştigă mandatul. Of, ce bine, e simplu! Dar să spunem că în colegiul unde învingătorul a luat 35% din voturi, perdanţii au înregistrat 20%, respectiv 16% din voturi, 17 %din voturi, etc.  Deci voturile adunate ale perdanţilor sunt mai numeroase decât cele ale învingătorului, adică circa 60% dintre alegătorii din colegiul respectiv rămân nereprezentaţi. Iar istoria se repetă la nivelul întregii ţări. Alegătorii nereprezentaţi în Parlament vor fi mai mulţi decât cei care au votat în favoarea candidaţilor învingători. Parcă nu mai e aşa de bine!

În mod paradoxal, dacă ne raportăm la numărul de voturi, sistemul majoritar uninominal duce la guvernarea unei minorităţi. Este, prin excelenţă, un vot în favoarea elitei.  Dar elita politică din România are nevoie ca de aer de nou-veniţi.  Nu toţi sunt Dan Diaconescu &comp.  E nevoie de profesionalizarea şi de specializarea politicii, iar actualele partide întârzie să atragă profesionişti. Or, votul majoritar are efect stabilizator, funcţionează în defavoarea independenţilor şi a nou-veniţilor, în favoarea politicienilor traziţiei, în favoarea stăpânilor actuali. Asta ne dorim?

Sigur, va fi încântător pentru USL să aibă 60% din mandatele de parlamentar cu numai 40% din voturi.  După cum Traian Băsescu ar fi vrut să impună acest sistem în favoarea PDL atunci când partidul său se afla pe primul loc. Dar nici unii , nici  ceilalţi nu realizează  dificultăţile enorme provocate în dezvoltarea ţării de o conducere  neacceptată de fapt de societate. Stabilitatea guvernamentală acoperă tensiunile sociale rămase fără supape. Aviz amatorilor.

USL invocă în apărare modelul britanic. Ce obrăznicie! Marea Britanie este patria libertăţii, dar sistemul său electoral este consecinţa unui acord exemplar între elitele politice şi societate de neconceput în România. Nu pentru că noi suntem o naţiune de săraci cu duhul incapabilă să aplice sisteme evoluate.  Ci pentru că ceea ce vedem în Regatul Unit s-a construit în sute de ani şi nu ţine numai de tipul de vot. Sistemul politic britanic este rezultatul negocierii politice de-a lungul a zeci de generaţii de politicieni, de jurişti, de magistraţi, de armatori, de industriaşi,  de proprietari mari şi mici.  Cum să avem aceleaşi rezultate în mai puţin de un an? Mentalităţile formate în secole nu  se schimbă peste noapte pe facebook şi twitter.

Englezii au încredere în minoritatea care dă guvernul prin sistemul majoritar uninominal pentru că Puterea de acolo este legată prin mii de fire de societatea care rămâne în parte nereprezentată în Parlament. Mass-media puternică, organizaţiile civice, opinia publică obişnuită să reacţioneze în faţa schimbării până în cele mai mici detalii (BBC  primeşte de pildă mii de scrisori de protest dacă îşi permite să folosească vreun neologism cam prea neaoş şi nu le poate neglija, din motive de bani publici), toate echilibrează balanţa  guvernământului. Dar chiar şi britanicii, păstrând tradiţia deschiderii succesive spre şi mai multă democraţie, discută despre trecerea spre sistemul proporţional.

În plus, “să alegem parlamentarul cum alegem primarul” pentru că e simplu – e cel mai prost argument. Dacă ceva e simplu, nu înseamnă că e şi bun. O căruţă e ceva foarte simplu, dar folosim automobile care nu-s aşa de simple.  Iar sistemul politic britanic este un automobil din cale-afară de sofisticat.

Asta a uitat ieri la tribuna Parlamentului onorabilul lider PNL, Crin Antonescu, istoric la bază, când a vorbit plin de emfază despre Regatul Unit. “Nu văd cum ar fi anticonstituţional şi nedemocratic cât sistemul nu împiedică dreptul cuiva de a candida sub culorile partidelor sau independent şi dreptul alegătorului de a face alegerea pe care şi-o doreşte”,  a declarat el.  Curat democratic! Pentru o astfel de declaraţie, că tot vorbeam de diferenţe, un politician britanic renunţă la carieră, dar în România, Crin Antonescu se pregăteşte de Preşedinţie.

Dar în ciuda majorităţii USL din Parlament, preşedintele Traian Băsescu are şansa de a da dovadă de înţelepciune.  Dacă retrimite legea în Parlament, se poate redeschide calea negocierilor. Se poate cârpi cât de cât legea din 2008 şi se poate trece pe agenda viitorului Parlament  reforma electorală.

Discursul preşedintelui ar fi, desigur,  o elucubraţie politică.  Cea mai recentă declaraţie a lui Traian Băsescu în favoarea sistemului nedemocratic promovat acum de USL datează din 2011. Dar nu-i nimic. Preşedintele s-a mai răzgândit şi altă dată, şi uneori bine a făcut. Recent, a acceptat noua majoritate parlamentară, în loc să arunce ţara în haos cum a făcut în 2009, când guvernul Boc  a căzut prin moţiune de cenzură, dar a rămas interimar la Palatul Victoria.

Nu contează vorbele meşteşugite, nu contează nici că blocarea votului majoritar va folosi din plin PDL, partidul clientelar care ne-a chinuit trei ani promovând austeritatea exclusiv pentru cei sărmani şi fără apărare. De plătit, tot vor plăti. Contează să punem piatră pe piatră şi să nu stricăm, din răzbunare şi lăcomie, puţinele construcţii corecte ridicate după 89. Iar sistemul reprezentativ proporţional este o astfel de construcţie, în ciuda tuturor imperfecţiunilor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

9 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!