RSS Feed

”Foaia de parcurs”. Tudorel Toader şi pesediştii iohannişti

vezi toate articolele de
30 Mar 2017 la 13:45 23 comentarii 1055 vizualizari.

Să notăm în primul rând chiotele și mândria unora că a primit Grindeanu instrucțiuni de folosire a economiei României de la un comitet de reprezentanți ai unor corporații americane. Ce să te mai miri de politicieni când presa nu se visează decât un soi de divizie de comisari-grăniceri. Unii sunt cu UE, și mai mulți cu americanii. Să cerem un referendum și să ne băgăm și noi printre steluțele SUA, un soi de Puertorico de Marea Neagră.

Aici nu e vorba de naționalism sau de alergii. Dar trebuie să taxăm pur și simplu acest primitiv, apăsat stil de a face presă fix ca în gazeta divizia de PR a vreunei companii. Lipsa de demnitate? Mai curând exhibiţionism de oportunism. Ia uită-te ce proamerican şi ce proUE sunt eu, n-ai o funcţie, un grant ceva? Și chiar acest ton strident de jadarm de provincie agită spiritele. Mai ales că pe aceleași siteuri care jubilează se mai bagă vreo 10 știri despre cum nu e salariul minim bun sau despre cum a zis Biriș să nu se mărească, că mai bine îți ții banii în Cipru.

Să trecem la document (îl puteți citi integral aici). El reprezintă altceva decât titluri precum cel de mai sus. Și e important. Trupa de business american a trecut la politica Trump. Se caută un acord bilateral, conform noilor politici protecționiste americane. TTIP, tratatul transatalantic cu SUA, avea mari probleme, dar, la ce slugarnici sunt liderii noștri, un acord bilateral ar putea însemna de-a dreptul un dezastru.

(Să amintim și scandalul din Polonia de anul trecut când, spre disperarea Airbus, polonezii s-au apucat de cumpărat elicoptere americane; în România, Aiburs a anunțat investiții consistente; dar Bell Hellicopters a anunțat ceva investiții condiționând clar de comanda de astfel de aparate de război). Și uite așa se amestecă reocmandările anticorupție a la Klemm cu un lobby agresiv pe frontul economic.

Documentul e dubios mai ales în adresare, către Trump şi Grindeanu. Camera de Comerţ e o entitate privată care se oferă moderator în viitoarea negociere bilaterală SUA-România. Simpla acceptare a acestei situaţii poate fi ciudată cât timp mai suntem totuşi în UE. Bine, ciudăţenii bilaterale au existat şi cu state europene care au obţinut avantaje din negocieri stupide, acorduri care au coexistat cu statutul de membru de drepturi egale. Amcham în colaborare cu un thinktank tipic pentru estul Europei, CEPA, joacă o carte frustă şi simplul fapt că nu sunt taxaţi cu o declaraţie oficială echivalentă măcar cu o ridicare de sprânceană o face o carte câştigătoare:

În detalierea acestor puncte se întalnesc şi vechile sugestii de business rapid şi preferenţial în zona de exploatare/energie şi comenzi bănoase în domeniul apărării. Contextul e nou. Contextul e Trump şi bilateralismul. Or, România trebuie întâi să lămurească împreună cu UE cum va trata noua politică Trump. Bilateralismul poate fi cea mai proastă soluţie. Ca şi un nou “TTIP” în care România nu spune ce vrea, ce-i trebuie.

Documentul în sine nu e mare lucru. E interpretat în termeni autocolonizatori de toată jena. Şi e încă o mostră de tupeu de business afişat de investitori care nici măcar nu-s investitori importanţi în România (investiţiile americane sunt ridicole prin volum), sunt doar vânători de ceva business cu profit sigur sub oblăduirea statului. Este propus şi ca ciornă pentru o bilaterală România SUA care nu poate fi acceptabilă. Măcar s-au făcut glume bune izvorâte din sintagma “foaia de parcurs” şi aventura de business cu americanii numită Bechtel.

Tudorel Toader şi pesediştii iohannişti

Există o falangă de partid şi mediatică pe care aş numi-o pesedisto-iohannistă. Falanga a fost activată rapid în urma criticilor, neurmate de decizii ferme, făcute de ministrul justiţiei la adresa instituţiilor conduse de Kovesi şi Lazăr. Antena 3 RTV prin jurnalişti şi politicieni favoriţi au urlat că “nu se poate aşa ceva”. Adică ar fi vrut o nebuneală ca în cazul cretiniei OUG 13 care să-i mai dea încă un boost lui Iohannis.

Încă de la prima suspendare a lui Băsescu, a existat acest talent extraordinar de a lua cele mai proaste decizii pentru a victimiza liderul dreptei.

(Apropo, Ponta critică Dragnea, Dragnea critică orice numai pe Iohannis nu. Iohannis e într-o bulă minunată. Şi cei mai aprigi critici ai “sistemului” preferă să vorbească mai mult despre zone oculte decât despre o tabără politică foarte clară, IOhannis & friends.)

Toader a făcut ce se putea face acum. A mai spus o dată clar, cu nuanţe politice, că procurorii au rupt parapetul statului de drept. Şi a mai spus că nu e oportun să-i de afară. Traducere: cum să propun ceva care ne-ar fi dus încă o dată la mâna lui Iohannis şi care ar mai fi ridicat încă o dată în slăvi DNA? NU era deci oportun politic în primul rând. De aia Dragnea n-a forţat. Dacă îi aşeza în poziţie de victime pe Lazăr şi Kovesi, şi-ar fi vulnerabilizat încă o dată guvernarea, ce-o fi aşa greu de înţeles pentru pesediştii de se dau eroi?

Parada cu Klemm, Kovesi, sfaturi de la UE a fost interpretată şi de tabăra DIgi24 şi de Antena 3 fix la fel, numai că unii entuziast, alţii disperat: dacă nu erau UE şi SUA, “se modifica” justiţia. Dincolo de prostia ăstora să aminteşti de situaţia de colonie înainte să vezi chiar interesul politic al PSD. Să nu fim naivi, Klemm şi alţii ca el au învelit businessul în anticorupţie. Europenii au făcut-o şi mai apăsat decât americanii. Nu sunt întâmplătoare strigătele sporadice ale ANAF în ultimii ani, cum că nu pot interveni corespunzător împotriva unor evazionişti europeni. Dar ducem povestea prea departe.

E o prostie să nu înţelegi funcţionarea profundă, şi tipică în felul în care se mişcă instituţiile în general, a DNA, adică împreună cu aliaţi corupţi care susţin anticorupţia. Anticorupţia se face prin “corupţi” buni, altfel de unde susţinere puternică mediatică sau din interiorul marilor afaceri pentru acţiunilor tale. Dacă Kovesi intra tare în marea corupţie privată cine o mai susţinea. Mă susţii, mai amân dosarul, de exemplu; sau nu-l mai bag în seamă.

Toader a amânat pentru că abia un verdict le-ar fi pus guvernarea pe butuci. Dar pesediştii iohannişti (involuntar, bineînţeles) se tot imaginează ca revoluţionarii pe metereze. Parada asta de televizor le e folositoare doar lor. Dragnea ştie că, dacă i-ar fi ascultat, ar fi întărit şi mai tare baricada Cotroceni.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

23 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!