RSS Feed

Fobia față de corectitudinea politică și de ce “Coaliția pentru familie” exultă acum la alegerea lui Trump

vezi toate articolele de
13 Nov 2016 la 21:36 comenteaza acum 1911 vizualizari.

“Și în general, poate vom putea respira ceva mai liberi de corectitudinea politică ce sufocă întreaga viață universitară, culturală și mediatică americană. Americanii s-au scuturat de ea. E timpul să facem același lucru.” – postează Coaliția pentru familie pe facebook.

Dar ce este corectitudinea politică și cum se justifică poziționările pro sau contra acesteia?

“Corectitudinea politică are la bază idea că oamenii ar trebui să aibă grijă să nu se exprime sau să acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, excludă sau marginalizeze un anumit grup de oameni dezavantajați social sau discriminați” – wikipedia.

Remus Cernea are dreptate când spune că ‘adesea, aceia care sunt împotriva corectitudinii politice vor mai degrabă ca ura lor să se manifeste în voie, fără nici o opreliște’.

Până la urmă, a nu fi de acord cu corectitudinea politică înseamnă a nu fi de acord cu gândirea logică, cu bunul simț care cere să îl respecți pe celălalt și cu învățămintele istoriei care ne arată că atunci când prejudecățile sunt lăsate să se dezlănțuie, oroarea va urma inevitabil…

Este o eroare de logică să generalizezi și să pui o eticheta pe un grup: “Femeile sunt gospodine”, “barbații sunt curajoși”, “romii sunt hoți”, “albii sunt rasiști”. Evident că pentru creierele leneșe, nuanțele vieții de zi cu zi sunt mai greu de întrevăzut, de aici și desele alunecări spre generalizările pripite.

Atunci când astfel de prejudecăți sunt criticate, aceia care afirmă convingeri misogine, homofobe, rasiste, xenofobe nu se simt confortabil ca reacțiile lor să fie descrise în termeni care desemnează un comportament imoral. Vor să se manifeste agresiv față de semeni, dar stima lor de sine pare lezată dacă li se atrage atenția că au un discurs al urii și discrimiantoriu.

Ei confundă, de asemenea, criticarea unui comportament, care este sănătoasă, cu critica la adresa unui om sau a unui grup de oameni. Este corect politic să critici un comportament sau o idee dar este incorect să judeci un grup pe baza prejudecaților.

Corectitudinea politică NU înseamna să ascunzi realitatea! Poți critica orice idee și comportament, dar nu poți critica un grup de oameni punându-le o etichetă. Corectitudinea politică înseamnă să condamni stereotipurile de percepție care ostracizează o comunitate! Cum să arunci etichete asupra unui grup de oameni, să generalizezi și să primești felicitări din partea unui om rațional și cu bun simț?

Ioana Stăniloiu

Altă enormitate des auzită în aceste zile este că Trump ar fi ieșit președinte din cauza faptului că era taxată incorectitudinea politică iar oamenii nu au mai rezistat și au răbufnit. Așadar, că de vină ar fi corectitudinea politică și că ar trebui să o lăsăm deoparte pentru că doar îi enervează pe oameni. Să îi lăsăm să se exprime liber: când întâlnesc o persoană de culoare să îi spună ‘cioară’, evreului ‘jidan’, homosexualului ‘bulangiu’, femeii ‘curvo’, ateului ‘satanistule’ și alte asemenea…

Însă diferența între critică și jignire trebuie menținută iar corectitudinea politică este utilă și necesară unei societăți democratice. Jignirile și stereotipurile, se bazează strict pe generalizari și erori de logica, așadar pe 0 argumente, în timp ce catalogarea unui comportament ca fiind homofob sau misogin poate fi usor circumscrisă unui set de argumente și probe.

Într-un articol misogin postat ieri pe facebook, autoarea spunea că nu mai suportă “femeile care se dau cu parfum Avon și merg la sală “, “râdeți în gura mare în public, arătându-vă cariile și/sau plombele” “femeile care isi intind parul cu placa”, “felul în care vă supărați dacă se ia cineva de voi (you ask for it, gurlz!)”. Acel articol plin de generalizări, stereotipuri și instigare la ură asupra unui grup nu era deloc corect politic. Implicațiile lui, dacă toți ar gândi așa, sunt că dacă ești violată sau victima unei agresiuni, tu ai cerut-o, e vina ta, e vina femeii. În timpul comunismului barba și părul lung devenieră indezirabile din cauza unui tip de mentalitate similar care se leagă de aparențe și șterge demnitatea umană în baza unor detalii care țin de alegerile de viață ale fiecăruia. Fără a face astfel de alegeri, oamenii nu ar mai fi liberi. A ostraciza un grup de oameni care nu fac decât să se comporte liber și în conformitate cu opțiunile lor, fără a vătăma sau a constrânge pe cineva, este profund greșit.

Sesizezi cât de adâncă este această problemă atunci când vezi că femeile care se dau cu parfum, merg la sală, îsi întind părul, etc AU DAT LIKE în număr mare la postarea misogină fără a conștientiza că astfel își fac rău singure, întrucât asemenea generalizari au o largă răspândire și varietate și fiecareia dintre ele îi poate cădea țintă într-un context sau altul.

Un alt exemplu actual de incorectitudine politica este dat de partizanii lui Igor Dodon (preoți și politicieni) care au atacat-o pe contracandidata lui, Maia Sandu, sub pretextul că nu are soț, copii ori că ar fi stearpă.

Maia Sandu

Trump, de asemenea, s-a folosit de prejudecățile oamenilor pentru a câștiga alegerile. Cand acești bărbați joacă atât de populist pentru a castiga, singura soluție pentru a da o șansă demcorației este de a combate discursul urii. A renunța la corectitudinea politică înseamnă a lăsa ca gândirea discriminatorie să se impună, cu toate riscurile care derivă de aici. De vreme ce social devin acceptate prejudecățile rasiale, misogine, homofobe etc ele generează inevitabil suferință în rândul celor ostracizați.

Iar printre victime te poți număra chiar tu. Atunci când “Coaliția pentru familie” afirmă că se simte sufocată din cauza corectitudinii politice se prefigurează societatea plină de injusteți pe care fundamentalismul religios ar construi-o dacă ar avea controlul asupra legilor și politicii!!! Coaliția abia așteaptă să profite de fragilitățile democrației și, sub pretextul susținerii numerice, să se dezlănțuie, fără nici un fel de constrângeri de natură morală și socială! Mulți speră acum că vine o epocă în care vor putea să le spună direct homosexualilor că “sunt bolnavi”, femeilor că “trebuie sa se supună bărbaților lor”, ateilor “să tacă din gura” pentru ca fundamentalismul să se propage în liniște iar fiecare grup să se comporte conform dogmelor medievale pe care aceste organizații din coaliție le susțin. Nu întâmplător, mai toate publicațiile românești de inspirație creștină sunt visceral impotriva corectitudinii politice.

Donald Trump

Vor urma ani mai dificili decât până acum, odata cu alegerea lui Trump, dar sper ca vocile raționale și democratice să își mențină tăria de a apăra grupurile minoritare și vulnerabile și de a critica derapajele și pericolele reprezentate de discursul urii.

În ciuda propagandei anti-corectitudine politică și a îndoctrinării maselor cu ideologii moniste de inspirație teocratică, corectitudinea și adevărul vor ieși întodeauna la suprafață :)

Ioana Stăniloiu,

feministă și activistă civic

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!