RSS Feed

Fost huligan, fost golan, fost repetent, actual anarhist și eco-terorist. Ocuparea Universităților. Confesiuni, reacții, fotografii și desene

vezi toate articolele de
29 Mar 2013 la 12:48 18 comentarii 3157 vizualizari.

Din copilărie am ieșit cu eticheta de huligan. Nu pentru cine știe ce merite. Decembrie 89 m-a prins la tăiatul porcului, într-un sat la 20 de kilometri de Deva, la Săcămaș, pe unde e intersecția în care se despart drumurile de Timișoara și Arad (sau unde se întânesc, cum doriți). Revoluția am trăit-o alimentând cu țuică (din rezerva bunicilor) un pluton de soldați care păzeau intersecția. După doar câteva luni am intrat în adolescență schimbând eticheta de huligan cu cea de golan. Primind umbrele în cap de la ”oameni de bine”, supărați că am deranjat un miting electoral al lui Iliescu la Deva. Unii, poate își mai amintesc de sloganurile primăverii lui 90: ”Iliescu, nu uita/ te votăm la Moscova”. A fost votat în mai la București și în toată România. Era prea devreme pentru români să înțeleagă ce vroia să spună Ion Rațiu cu ”Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine”.

Ca student, în toamna lui 95 am ajuns, din nou, în stradă (stăzile Clujului) cântând, alături de alți 25.000 de studenți (doar la Cluj): ”Vinde tată, vaci și boi/ c-am ajuns studenți și noi/ sub Guvernul Văcăroi”. Și pentru asta m-am trezit etichetat ca repetent, Puterea și presa denumind mișcările studențești din octombrie/noiembrie 95 ca fiind ”Greva Repetenților”. ”Repetenții” de atunci au învins. Legea Învățământului a fost modificată substanțial: s-au anulat taxele aberante introduse, bursele s-au dublat, s-a acordat reducerea de 50% la transportul CFR, au fost eliminate prevederile care atentau la autonomia universitară. Așadar, SE POATE.

Ca jurnalist, din prima parte a anilor 2000 am început să urmăresc, să mă documentez și să scriu despre cazul Roșia Montană. Mai recent, de vreun an, a intrat pe rol scandalul gazelor de șist. Inventiva propagandă de stat și corporatistă (mână în mână, redenumită de această dată mult mai popompos, ”comunicare și PR”) mi-a lipit etichetele de eco-terorist și anti-progresist. Din nou, nu pentru cine știe ce merite, pentru că n-am făcut altceva decât să-mi practic profesia pe care mi-am ales-o, cea de jurnalist. Iar asta presupune să scrii despre minciună, manipulare, corupție, hoție, încălcarea legilor și altele. Dacă a scrie despre aceste lucruri e ”eco-terorism” și ”anti-progresisim”, fie cum vor ei. O etichetă în plus sau în minus, nu mai conteză. (Bonus-foto: mash amplasat în această dimineață la Oradea)

Așa că nu e nicio supărare că, în ultima săptămână, de când scriu despre ocuparea Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj, am aflat (și citit) că aș mai fi și anarhist. Mai aveți, fraților? Mai puteți? Mai păstrați la purtător termeni de rezervă pe care să-i lipiți lucrurilor pe care nu le înțelegeți și nu faceți nici cel mai mic efort pentru a le înțelege? Cum ar fi (minimă și nedureroasă oboseală) să vă deplasați până în spațiile ocupate și să vedeți în ce constă ”anarhia”? Cu se mănâncă? Ce se ascunde în spatele etichetelor care vi se toarnă pe gât? Fără prejudecăți și ”teme de acasă”?

UPDATE: Am uitat o etichetă importantă: am fost și ciumpalac.

***

FRAGMENTARIUM

Pentru cei care chiar nu pot ajunge la UBB, imagini, comentarii, mărturii, reacții legate de ”anarhia de la UBB” (cu scuzele de rigoare că prezint doar o versiune a acestora; pentru cealaltă versiune există nenumărate alte locuri de manifestare – televiziuni, presă tipărită și online).

***

FOTO: Atelier despre cercetare (28 martie, amfiteatrul ”Iorga”, UBB). Cum e reglementată cercetarea? Cum e finanțată? Este sau nu este nevoie de experți străini în evaluarea proiectelor de cercetare propuse pentru finanțare. Se poate constitui o fundație (după modelul german) care să administreze fondurile pentru cercetare? Se impune necesitatea ca firmele care folosesc în dezvoltarea unor produse destinate comercializării rezultatele cercetării fundamentale (finanțate din bani publici) să plătescă o taxă specială?

***

REACȚIE (29 martie) Ovidiu Pecican: “UNIVERSITATEA reprezintă, încă de la apariția ei, în Evul Mediu, comunitatea dintre magiștri și discipoli. Spiritul ei s-a născut și se întreține la întâlnirea unora cu ceilalți în planul studiilor, cercetărilor, dezbaterii de idei. Din acest punct, spațiul universitar aparține atât studenților, cât și profesorilor.  Mă declar, la rândul meu, solidar cu toți colegii care respectă și ilustrează spiritul liber al universității.  Deschiderea, de către studenții noștri de la Universitatea Babeș-Bolyai a discuției despre libertate, comunitate și participare civic-intelectuală la viața cetății, în spiritul unei echidistanțe și disponibilități contemplative față de politica efectivă, este de salutat, putând deveni începutul unei definiri mai adânci și mai nuanțate a spiritului și practicilor universitare actuale și viitoare din România europeană.  Nu spațiu universitar liber de dezbateri, ci spațiu universitar de dezbateri liber, neîngrădit, gata să fie, mai mult chiar decât odinioară și acum, laboratorul fertil în care o societate își developează ideile, proiectele și atitudinile majore.”

***

FOTO: Aplicați Legea! (28-29 martie). Prima revendicare adoptată după dezbaterile în plen: 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare. Prevederea există menționată expres în lege, dar nu e aplicată de Guvern (în realitate, procentele alocate sunt de aproximativ 3,15%, respectiv 0,6%).

***

REACȚIE, Eniko Vincze (28 martie): ”Îi invit pe toți colegii mei, dar mai ales pe cei care au comentat azi în termeni denigratori și disprețuitori inițiativa studenților din Cluj de a avea un spațiu în universitate unde să discute atât lucruri care afectează statutul și condiția lor de student, cât și contextul mai larg al acestora, să vă petreceți o perioadă de timp în mijlocul lor. Poate ați resimți și voi satisfacția că acești studenți au ales tocmai UBB-ul ca spațiu al dezbaterii libere. Căci eu am simțit-o în mod sigur. Modul de auto-organizare, stilul discuțiilor, dedicația și pasiunea, atenția acordată reciproc, și multe alte aspecte ale modului în care sunt prezenți, ne dau nouă tuturor o lecție: nu despre urgența de a defini cea mai importantă revendicare a zilei pe baza convingerii unuia sau altuia mai dominant, ci despre practica de a identifica împreună problemele, și a căuta, tot împreună, soluțiile cele mai bune. Sper ca domnul prorector Călin Rus, prezent activ în sală în timpul plenarei de la ora 20.00, împărtășește cu mine gânduri extrem de pozitive despre nevoia de a trata studenții ca parteneri egali la luarea deciziilor care ne privesc pe noi toți, dar și ca sursa de inspirație pentru o micro-democrație academică participativă.”

***

FOTO: Final de atelier de comunicare cu presa (amfiteatrul ”Iorga”, UBB, 27 martie). Adversitatea față de modul în care mass-media (o parte a ei) a prezentat ocuparea UBB e justificată. Și, totuși, acest lucru nu justifică impunerea vreunei resticții jurnaliștilor. Dreptul la informare al cetățenilor (despre ceea ce se întâmplă la UBB) e mai important decât dreptul la imagine al celor prezenți la ocupare. Spațiul e public și e deschis. Evaluarea beneficiilor și pierderilor (pentru eveniment) pe care le generează mediatizarea e o operațiune care nu-și are rostul. E responsabilitatea jurnaliștilor și a instituțiilor media modul în care reflectă evenimentul. Cum înțeleg (și cum pot) să respecte acel drept la informare al tuturor cetățenilor. Nu pot decât să-i deplând pe acei jurnaliști care își închipuie că a relata despre ce se întâmplă la UBB ar fi o ”favoare” făcută celor prezenți în sală. Pentru cei care vin montați ”să le-o tragă” nu-mi rămâne decât să le recomand o privire în oglindă. Dacă ceea ce văd îi mulțumește, ei să fie fericiți.

***

REACȚIE, Groparu.ro (28 martie, după atelierul de comunicare cu presa).  ”Aşadar: generatia Facebook, ai? Ăia care îşi pică bacalaureatul? Analfabeţii, maneliştii, fanii Smiley şi Alex Velea, copiii de bani gata? Nimic mai fals. “Dragi” politicieni: aşa cum se prefigurează, generaţia asta o să v-o tragă la cireaşă de nu o să vă reveniţi. Au energia, au timpul, au motivele sa se revolte. Au suficientă cultură politico-civică încât să îşi cristalizeze un deziderat, suficient momentum ca să protesteze paşnic şi convingător, suficienţi creieri între urechi ca să nu fie bullshitaţi.” (textul integral, aici)

***

FOTO: Plenara (28 martie). Sistemul Bologna. Ce reprezintă? Cum se aplică? În ce măsură studenții își pot alege și decide asupra cursurilor opționale. Gratuitate pentru dubla specializare (a doua). E necesar sau examenul de admitere la facultate? Dacă da, cum ar trebui organizat un astfel de examen? Avem prea mulți studenți? Educație mai puțină, dar pentru mai mulți sau educație mai bună, dar pentru mai puțini (pentru cei mai buni, cei care ”merită)? Universități ”de elită” (axate pe performanță, cercetare) sau universități ”populare” (educație superioară pentru cât mai mulți tineri)? Ehei… ăsta nu e un subiect de epuziat într-o singură dezbatere…

***

BONUS: Desene de Dan Perjovschi (primele trei), respectiv Laurențiu Ridichie (următoarele). Vă, las, mă grăbesc către atelierul cu Aurel Codoban (de la ora 13.00 la 15.00). Nu înainte de încheia cu o conluzie a relatării AFP despre ocuparea universităților din Cluj și București (textul integral, aici): ”Ce type de mouvement de protestation est relativement rare dans les universités en Roumanie.”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

18 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!