RSS Feed

FOTO: Campanie electorală în şcoli?

vezi toate articolele de
04 Dec 2012 la 17:54 20 comentarii 2079 vizualizari.

Imaginea de mai sus a fost postată luni, 3 decembrie, la ora 15.46, pe pagina de facebook a jurnalistului Robert Turcescu, alături de alte două imagini asemănătoare. Fără comentarii, fără detalii. Imaginea s-a rostogolit în reţeaua socială, ajungând să fie distribuită de sute de utilizatori.

Conform legii, acţiunile de campanie electorală sunt interzise în şcoli. De asemenea, conform unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului Ponta, este interzisă în campania electorală oferirea de bunuri, bani, alimente sau băuturi alcoolice şi non-alcoolice. Este permisă oferirea doar de pixuri, brichete, afişe, şepci, dar cu obligativitatea de a fi inscripţionate cu numele candidatului sau al partidului. De asemenea, valoarea bunurilor oferite nu trebuie să depăşească 10 lei.

Pare destul de greu de crezut că un candidat s-ar împuşca singur în picior prin astfel de gesturi cu urmări penale. Totuşi, vorba fraţilor noştri englezi şi americani, „never say never”. Cum nu se găsea nicăieri prezentat şi contextul în care au fost făcute fotografiile (că doar la aruncat fitile ne pricepem, mai greu e să oferi o informație completă), am cerut lămururi de la echipa de campanie a candidatului Liviu Harbuz (PSD, Colegiul 3 Deputaţi Neamţ), al cărui nume se vede inscripţionat pe plase. Declaraţia lui Gabriel Muraru, directorul de campanie al lui Liviu Harbuz, mai jos…

„Am oferit cadouri de Moș Nicolae în mai multe comune. Pozele or fi fost făcute unde or fi fost făcute. Activitatea noastră s-a desfăşurat în faţa primăriei. Mâine este Sfântul Nicolae şi aceste cadouri se încadrează în limita legală prevăzută de lege – vorbim de o căciulă şi de un fular, nu erau porci, nu erau sarmale, nu era făină, nu erau ouă, erau cadouri pentru copii. Au fost înmânate copiilor în afara şcolii şi, probabil, cel care a făcut poza (el nu apare în imaginile despre care vorbim) a făcut-o în şcoală, copiii ridicând plasele ostentativ. Nu mă gândesc că 30 de copii au ridicat plasele din proprie iniţiativă. Modul în care au fost acordate aceste cadouri a fost legal. Copiii au venit la primărie şi au primit aceste cadouri de Sfântul Nicolae – o căciulă, un fular şi o felicitare. Valoarea lor se încadrează în limita legală admisă în ordonanţa de urgenţă. Este chiar sub pragul prevăzut în ordonanţă. Că după aceea copiii s-au dus la ore cu ele e un lucru evident. Iar cineva s-a pus şi le-a făcut poze. Vă las pe dvs. să interpretaţi dacă cel care a făcut pozele a făcut acest gest binevoitor sau răuvoitor. Dar acţiunea nostră s-a desfăşurat respectând întru totul condiţiile legii. Cunoaştem legea şi ştim cât este de strictă în asemenea situaţii. Vă asigur că respectivele cadouri au fost distribuite în afara spaţiului şcolar. Faptul că ei au mers pe urmă la ore cu ele şi cineva le-a făcut poze nu înseamnă că noi am avut o activitate care nu a fost desfăşurată în limitele şi în condiţiile legii. Nu îmi dau seama care este şcoala în care au fost făcute pozele. Este evident că manipularea aparţine profesorului.”

Cât de legale și morale sunt cele întâmplate, rămâne de stabilit…

florinpuscas.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

20 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!